Η Ιστορία του Ηλία Δημητρακόπουλου

Το Νοέμβριο του 2002 κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Εστία το βιβλίο του διαβόητου δημοσιογράφου Κρίστοφερ Χίτσενς "Η Δίκη του Χένρι Κίσινγκερ".  Αφορούσε στα έργα και τις ημέρες του ακόμα πιο διαβόητου Αμερικανού διπλωμάτη, και συγκεκριμένα στα εγκλήματα για τα οποία ήταν -άμεσα ή έμμεσα- υπεύθυνος. Ένα ολόκληρο κεφάλαιο ήταν αφιερωμένο στην ιστορία ενός Έλληνα δημοσιογράφου που ζούσε στη Ουάσινγκτον και είχε μια πλούσια παρασκηνιακή δράση κατά της Χούντας. Φυσικά, είναι να μη διαβάσω Ελληνικό όνομα σε ξένο βιβλίο/περιοδικό/εφημερίδα -αμέσως το χέρι φεύγει για το τηλέφωνο, ενστικτωδώς.

Από μία (πολύ εγωιστική) άποψη ήμουν τυχερός, γιατί ο Ηλίας Δημητρακόπουλος, ο δημοσιογράφος που λέγαμε, είχε σπάσει το χέρι του.

Είχε έρθει για την παρουσίαση του βιβλίου στην Ελλάδα, και σκόπευε να μείνει μόνο λίγες μέρες, αλλά τα γλιστερά σκαλοπάτια του St. George Lycabettus τον πρόδωσαν, γλίστρησε, έσπασε το χέρι, και αναγκάστηκε να μείνει λίγο παραπάνω για να αναρρώσει πλήρως πριν επιστρέψει στο σπίτι του. Τον συνάντησα δύο φορές: Μία στο Κολωνάκι και μία στη Ουάσινγκτον, δυο χρόνια αργότερα. Είναι ένας από τους πιο εντυπωσιακούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει, και η ιστορία του είναι από τις πιο συναρπαστικές που έχω ακούσει. Μπορείς να τη διαβάσεις εδώ.