Όλα Τα Σκάνδαλα Της Κυβέρνησης Σε Μια Σελίδα

Επειδή είναι λίγο δύσκολο να τα θυμάσαι όλα, από τους Πακιστανούς και τις υποκλοπές μέχρι τους κουμπάρους και τα αναψυκτήρια (μόνο ο Τσιτουρίδης έχει τρία σκάνδαλα -ίσως τέσσερα!), ένα blog για οδοντιάτρους (!) κάθισε και συγκέντρωσε όλα τα σκάνδαλα της σημερινής κυβέρνησης στα περίπου 5 χρόνια της ζωής της. Είναι 45 τον αριθμό -αν και κάποια είναι λιγότερο "σκάνδαλα" από άλλα. Οι πυρκαγιές, ή η πτώση του Σινούκ δεν νομίζω ότι χρεώνονται απευθείας στην κυβέρνηση. Άλλο το σκάνδαλο ( =παράνομη πράξη) άλλο η ανικανότητα.

Μια τέτοια λίστα είναι χρήσιμο να υπάρχει εκεί έξω, γιατί η λήθη είναι πολύ ισχυρό όπλο των απανταχού διεφθαρμένων. Το ίδιο site, ας πούμε, έχει και μια αντίστοιχη σελίδα με τα σκάνδαλα του ΠΑΣΟΚ, αλλά επειδή έχουν περάσει πολλά χρόνια, κι επειδή ίσως δεν υπήρχαν αρκετά ανεξάρτητα μέσα για να βγαίνουν προς τα έξω χειροπιαστές πληροφορίες, η σελίδα είναι γεμάτη με γενικόλογες και αφηρημένες παρατηρήσεις (π.χ. "καταλήστευση κρατικών πόρων"), με έντονο το στοιχείο της γνώμης, και πολύ λίγα συγκεκριμένα γεγονότα, με ονόματα.

Το συμπέρασμα, φυσικά, είναι ότι είμαστε όλοι πρόβατα. Σε πολιτισμένες χώρες κυβερνήσεις θα είχαν πέσει για καθένα από αυτά τα σκάνδαλα. Εμείς τα κάνουμε συλλογή.