Αν Έπεφτε Ατομική Βόμβα Στην Αθήνα

nagasaki

To Ground Zero είναι ένα ενδιαφέρον Google Mashup που χρησιμοποιεί επίσημα στοιχεία και τους χάρτες του Google και σου δείχνει τι θα γινόταν αν μια ατομική βόμβα έπεφτε στο σημείο που του υποδεικνύεις, στο χωριό σου ας πούμε. Αποπάνω βλέπεις τι θα γινόταν αν μια βόμβα σαν αυτήν που οι Αμερικανοί έριξαν στο Ναγκασάκι έπεφτε ακριβώς στο κέντρο της Αθήνας. Υπάρχουν διάφοροι αστάθμητοι παράγοντες (αέρας, ύψος έκρηξης κλπ), αλλά σε γενικές γραμμές καταλαβαίνεις την έκταση της καταστροφής. Οι χρωματιστοί κύκλοι δείχνουν τις επιπτώσεις της θερμότητας μόνο: Ο κεντρικός κύκλος περιλαμβάνει όλα τα μέρη που θα ισοπεδώνονταν ολοκληρωτικά (ιστορικό τρίγωνο, Παρθενώνας κλπ), ο επόμενος τις περιοχές με πολύ έντονες ζημιές από τη φωτιά, και οι άλλοι δύο περιοχές με πολύ μεγάλες καταστροφές. Παραδόξως, τα προάστια θα κατάφερναν να τη σκαπουλάρουν από τη θερμότητα. Η ραδιενέργεια, βεβαίως, θα ήταν μια άλλη ιστορία. 

Η βόμβα του Ναγκασάκι, βεβαίως, ήταν σχετικά μικρή, 21 κιλοτόνων. Τι θα γινόταν αν έπεφτε μια ρώσικη "Tsar Bomba" 50 μεγατόνων, η μεγαλύτερη που έχει δοκιμαστεί ποτέ, στο κέντρο της πόλης; Ορίστε:

tsarbomba

Η Αθήνα θα γινόταν ατμός, τα προάστια στάχτη, και ολόκληρη η Αττική θα πνιγόταν στις φλόγες. Και, για να διατηρούμε στο μυαλό μια κλίμακα αυτών των πραγμάτων, ας δούμε τι θα συνέβαινε αν ένας μετεωρίτης πλάτους 10 χιλιομέτρων, σαν αυτόν που θεωρείται ότι προκάλεσε την μαζική εξαφάνιση της ζωής από τον πλανήτη 65 εκατομμύρια χρόνια πριν, έπεφτε στο Σύνταγμα:

asteroid

via wired