Το “Project” Του Ρίτσαρντ Μπράνσον Δεν Είναι Και Πολύ Σόι

project01

Έχεις καταλάβει ως τώρα ότι τα “περιοδικά” στο iPad δεν με έχουνε ενθουσιάσει κι όλας (παράδειγμα, παράδειγμα, παράδειγμα), αλλά εδώ έχουμε κάτι καινούριο: Η Virgin του Ρίτσαρντ Μπράνσον έφτιαξε ένα περιοδικό αποκλειστικά για το iPad. Τώρα, εγώ ψάχνω το θέμα γιατί πιστεύω ότι χάρτινα περιοδικά ίσως (μπορεί, ενδεχομένως) και να έχει νόημα να δοκιμάσουν αυτή την αγορά με έναν σημαντικό όρο: Να μην έχουν website που να κανιβαλίζει την ουσία της ύπαρξής τους. Εδώ το Project (2,39 ευρώ στο App Store) το πάει ένα βήμα παραπέρα: Δεν έχει site, δεν έχει ούτε χάρτινο αδερφάκι. Φτιάχνεται για το iPad και για τίποτα άλλο.

Ως τέτοιο, βέβαια, μοιάζει εντελώς παρόμοιο με άλλα αντίστοιχα, και σοκαριστικά πολύ με χάρτινο περιοδικό. Το ‘χουν κάνει επιτηδες, βάζοντας σχεδιαστικά τζιριτζάτζουλα για να παραπέμπουν σε έντυπο. Δυστυχώς κουβαλάει κι αυτό τα προβλήματα που έχουν τα περισσότερα τέτοια apps: Η πλοήγηση είναι ένα βάσανο, η ανάγνωση (αυστηρά σε δίστηλα) περίεργη, τα κουμπάκια που οδηγούν σε έξτρα περιεχόμενο είναι θέμα τύχης να τα προσέξεις και να τα πατήσεις (είχα γράψει το μισό ετούτο review όταν πρόσεξα ότι το “+” κάτω δεξιά ανοίγει τα σχετικά με τη σελίδα links), δεν καταλαβαίνεις πότε ένα άρθρο έχει κι άλλο να διαβάσεις, αν πας παρακάτω και ξαναγυρίσεις σε ξαναβγάζει στην πρώτη σελίδα του άρθρου που διάβαζες, όλα αυτά τα περίεργα που σου θυμίζουν συνέχεια ότι πρόκειται για μια εφαρμογή που έχει φτιαχτεί για να μοιάζει με περιοδικό, όχι για να τη διαβάσεις. Και μόνο το ότι υπάρχει μια ολόκληρη σελίδα που να σου εξηγεί πώς χρησιμοποιείται μιλάει μόνο του.

Κατά τα άλλα το περιεχόμενο είναι αυτό ενός μέτριου ανδρικού lifestyle περιοδικού, χωρίς ημίγυμνες δεσποινίδες ή μεγάλα άρθρα, αλλά με πολλά μικρά ενημερωτικά ή/και αστεία θεματάκια παρόμοια με τα οποία θα βρεις σε εκατομμύρια websites στο Ίντερνετ. Υπάρχει μια συνέντευξη του Τζεφ Μπρίτζες, ένα εξώφυλλο/βίντεο (που παίζει όποτε περάσεις απ’ το εξώφυλλο ή ανοίξεις την εφαρμογή), κάμποσα βιντεάκια, ένα ωραίο κόλπο με μια φωτογραφία με έναν τύπο που κάνει ράφτινγκ σε καταρράκτη, αυτά. Από πλευράς περιεχομένου υστερεί σε σχέση με όλα τα αντίστοιχα περιοδικά που έχω δοκιμάσει -το ότι δεν φτιάχνεται με μπάτζετ χάρτινου είναι προφανές.

Αν υπάρχει κάτι που το διαφοροποιεί από τις άλλες εφαρμογές είναι τα links (κάθε σελίδα σου δίνει τη δυνατότητα να δεις σχετικά πράγματα στο Ίντερνετ), τα σχόλια, και το ότι μπορείς να στείλεις με email άρθρα που σου αρέσουν (αυτός που τα λαμβάνει βλέπει ότι “είναι από το Project”).

Το συμπέρασμα είναι ότι εξακολουθώ να μην έχω ιδέα ποιος στ’ αλήθεια χρειάζεται ένα προϊόν τέτοιο, τη στιγμή που έχεις τα Safariα και τα Instapaperια και τα Flipboardια. Αν το δείξεις σε κάποιον που δεν έχει ξαναδεί περιοδικό σε iPad θα εντυπωσιαστεί για περίπου πέντε λεπτά. Αν όμως θες να κάτσεις να διαβάσεις και να δεις φωτογραφίες και βίντεα, υπάρχουν πολύ καλύτερες επιλογές -και τσάμπα- στο ίδιο το μαραφέτι που κρατάς.