Πόσα Λεφτά Βγάζει Το iPad App Του Wired; 1000 Ευρώ Τη Μέρα

IMG_9055

Κοίτα πώς έχουν τα πράγματα: Ο Όλιβερ Ράιχενσταϊν είναι ένας designer που ζει και εργάζεται στο Τόκιο. Έχει ένα γραφείο, το iA, που φτιάχνει ωραία πράγματα -πλέον και για το iPad (παράδειγμα: το εκπληκτικό HTML5 website της Γερμανικής εφημερίδας Die Zeit). Ένα από τα πράγματα που έχει φτιάξει είναι ένα app που λέγεται “Writer”, ένας πολύ απλός και μίνιμαλ επεξεργαστής κειμένου για το iPad (€3.99 στο AppStore). Μελετώντας τα έσοδα του Writer και την κατάταξη των “Top Grossing” apps στο αμερικάνικο AppStore, ο Ράιχενσταϊν διαπίστωσε ότι τα έσοδα της εφαρμογής του ήταν πολύ παρόμοια με τα έσοδα του Wired, του application του γνωστού περιοδικού. Το πρώτο τεύχος του οποίου, όπως ίσως θυμάσαι, είχε πουλήσει 100.000 αντίτυπα στο iPad και είχε θεωρηθεί μια πολύ μεγάλη επιτυχία. Τα τελευταία νούμερα που έδωσε η Conde Nast στη δημοσιότητα τον Οκτώβριο μιλούσαν για περίπου 30.000 αντίτυπα το μήνα (το Wired πουλάει περίπου 700.000 χάρτινα τεύχη το μήνα στις ΗΠΑ, τα περισσότερα με συνδρομές). Τα νούμερα του Ράιχενσταϊν, όμως, έδειχναν μια αρκετά διαφορετική εικόνα.

Το Wired, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, βγάζει από 1200 με 2000 δολάρια την ημέρα, άρα πουλάει από 300 μέχρι 500 τεύχη ημερησίως. Αυτό σημαίνει ότι πουλάει περί τα 15.000 αντίτυπα μηνιαίως στο iPad -και όχι μόνο του τελευταίου τεύχους, αλλά όλων των τευχών που διατίθενται στην εφαρμογή. Οι 60.000 ευρώ που εισπράττει, βέβαια -που γίνονται 42.000 αν αφαιρεθεί το μερτικό της Apple- δεν φτάνουν ούτε για τα έξοδα ανάπτυξης της ίδιας της εφαρμογής. Υπάρχουν ασφαλώς και τα έσοδα από τις (πολλές) διαφημίσεις, αλλά πόσα μπορεί να είναι αυτά σε κάτι που αγοράζουν μόνο 15.000 άνθρωποι; Ο Όλιβερ βγάζει το εξής συμπέρασμα:

Maybe I don’t have enough data points or maybe my math is flawed (I always sucked at math), but from what I can see:

  1. WIRED doesn’t make substantial money with the app sales.
  2. The only way to substantially monetize a news app is through advertisement.
  3. Paid apps (with their low reach) are a horrible deal for advertisers.

Which brings us back to my favorite point: From a publishing, adverstising and reading perspective, the most efficient reading, publishing and ad platform is the web.