Αυτό Είναι Δημοσιογραφία: Τρία Κείμενα Για Διάβασμα, Σκέψη, Κλάμα

Φέτος άργησα αρκετά να διαβάσω ολόκληρο το “The Best American Magazine Writing“, τον τόμο που εκδίδεται κάθε χρόνο με κείμενα από φιναλίστ και νικητές των ετήσιων βραβείων της Αμερικάνικης Ένωσης Συντακτών Περιοδικού Τύπου, αλλά τέλος πάντων τα κατάφερα, και όπως γίνεται συνήθως βρήκα μερικά διαμάντια εκεί μέσα που δεν είχα διαβάσει κατά τη διάρκεια του χρόνου. Να τρία:

1) Trial By Fire, του David Grann, από τον New Yorker

Η απίστευτη ιστορία ενός μπαμπά που είδε το σπίτι του (με τα παιδιά του μέσα) να καίγεται και, χρόνια αργότερα, οδηγήθηκε στην ηλεκτρική καρέκλα για τον εμπρησμό και τη δολοφονία τους. Ο δημοσιογράφος, μετά από συγκλονιστικό ρεπορτάζ, αποκαλύπτει τις αδυναμίες της αστυνομικής έρευνας και φτάνει στο συμπέρασμα ότι πιθανότατα ο άνθρωπος ήταν αθώος.

2) Still Life, του Skip Hollandsworth, από το Texas Monthly

Εκ πρώτης όψεως είναι η ιστορία του Τζον Μακλάρμοκ, ενός πιτσιρικά που τραυματίστηκε σοβαρά παίζοντας φούτμπολ το 1973 και έκτοτε έμεινε ανάπηρος και κλινήρης, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια συγκλονιστική καταγραφή της αδιανόητης ζωής της μαμάς του, που τον φρόντιζε όλα αυτά τα χρόνια -τα περισσότερα μόνη της- καθώς ταυτόχρονα την χτυπούσαν και αμέτρητες άλλες συμφορές. Το διάβαζα στην παραλία και τρέχανε δάκρυα κανονικά, και δεν ήταν απ’ τον ήλιο, που έφεγγε αψύς.

3) The Deadly Choices At Memorial, της Sheri Fink, από το ProPublica

Τί συνέβη πραγματικά σε ένα νοσοκομείο της Νέας Ορλεάνης τις μέρες που ο τυφώνας Κατρίνα είχε σαρώσει την πόλη, τα πάντα τριγύρω είχαν πλημμυρίσει, και κάποιοι γιατροί αποφάσιζαν ποιος ασθενής θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει με κριτήρια και μεθόδους που προκαλούν σκέψεις, ερωτηματικά και, τελικά, αποστροφή.