14. Αυγούστου 2011

Το Άλλο (Δικό Μου) Μήνυμα Του Φετινού Δεκαπενταύγουστου

Αυτή είναι η καλύτερη φωτογραφία που έχω δει τις τελευταίες ημέρες, άψογη από άποψη αισθητικής, καδραρίσματος και γωνίας, και θεματικά αρκετά δυνατή για να με κάνει να γράψω καίτοι πασπαλισμένος με θαλασσινά αλάτια.

Την τράβηξε η @murplejane και την ανέβασε στο Instagram, μιαν υπηρεσία που δυστυχώς δε ζει ελεύθερη στα Ίντερνετς αλλά αφορά μόνο τους κατόχους iPhone (είναι δωρεάν εφαρμογή, μπορείς να με βρεις κι εμένα εκεί μέσα, είμαι, όπως μαντεύεις, ο tgeorgakopoulos), και δείχνει ένα παιδάκι να μπουσουλάει σ’ αυτό το διάδρομο που εκτείνεται από το λιμάνι της Τήνου μέχρι την είσοδο της εκκλησίας της Παναγίας. Δεν ξέρω τις συνθήκες στις οποίες τραβήχτηκε η φωτογραφία και τί πραγματικά συνέβηκε, αν δηλαδή το παιδάκι παίζει μιμούμενο τις γριές που κάνουν τη διαδρομή γονατιστές ζητώντας τη μαγική επέμβαση μιας ανώτερης δύναμης για την επίλυση των προβλημάτων τους, ή αν το έχουν αναγκάσει να κάνει κι αυτό το ίδιο, περίπτωση που, αν ισχύει, θα πρέπει ίσως να ευαισθητοποιήσει κάποιον (υποθέτω πασπαλισμένο με αλάτια) εισαγγελέα κάπου. Δεν ξέρω επίσης αν ο μορφασμός του πιτσιρίκου είναι πράγματι, όπως φαίνεται, πόνου, ή μια τυχαία σύλληψη του φακού, προοίμιο γέλιου ίσως.

Αυτό που ξέρω είναι πως δεν θα μπορούσα να βρω καλύτερη αφορμή για να ξανασκεφτώ (ειδικά αυτή τη μέρα που η θεοκρατική μας δημοκρατία γιορτάζει το θάνατο της μάνας του Μεσσία) το Θρησκευτικό Πρόβλημα της Ελλάδας.

Το «Θρησκευτικό Πρόβλημα της Ελλάδας», παρεμπιπτόντως, δεν το ορίζω όπως φαντάζεσαι. Προφανώς απεχθάνομαι την 12ετή υποχρεωτική κατήχηση των παιδιών στο σχολείο, τη μισθοδοσία των παπάδων από τον κρατικό προϋπολογισμό, την ορκωμοσία των βουλευτών στη Βίβλο από αρχιερείς με πετραχήλια και τον επαίσχυντο και κεντρικό ρόλο της Εκκλησίας στο κύκλωμα διαφθοράς που είναι η Ελληνική κοινωνικοοικοινομική πραγματικότητα, αλλά ταυτόχρονα πιστεύω ότι όλα αυτά δεν είναι η ασθένεια: Είναι τα συμπτώματα.

Το πρόβλημα, όπως το ορίζω εγώ, είναι η ανοχή και η αυτολογοκρισία.

Είμαστε, βλέπεις, και από αυτή την άποψη μια ιδιαίτερη περίπτωση χώρας εμείς. Ως θεοκρατική δημοκρατία διαφέρουμε αρκετά από άλλες θεοκρατικές δημοκρατίες (αν και όχι όσο -και όπως- νομίζουμε) σαν το Ιράν. Πρώτα απ’ όλα, υπάρχουν λιγότεροι «Έλληνες Χριστιανοί» εκεί έξω από ό,τι θα υπέθεταν πολλοί, αλλά ταυτόχρονα περισσότεροι από όσοι φαντάζεσαι. Οι πιστοί Χριστιανοί, αυτοί που πιστεύουν ότι στ’ αλήθεια υπήρξε ένας κύριος που τον λέγαν Ιησού και γεννήθηκε στη Ναζαρέτ από μια παρθένα και έκανε θαύματα, και ότι όταν οι ίδιοι πεθάνουν θα πάνε στον παράδεισο (και εγώ στην κόλαση) και ο καλός Θεούλης μας κοιτάει από τον ουρανό και όλα γίνονται επειδή είναι θέλημά του, είναι μεν πολλοί, αλλά είναι μόνο ένα υποσύνολο των Ελλήνων που δηλώνουν «Χριστιανοί». Οι υπόλοιποι είναι κυρίως άνθρωποι που ακολουθούν τα έθιμα του Χριστιανισμού (οικειοποιημένα από την Εκκλησία παγανιστικά έθιμα του παρελθόντος, όλα τους), όχι για θρησκευτικούς λόγους αλλά για κοινωνικούς -δε χρειάζεται να πιστεύεις στην Ανάσταση για να εκτιμάς το κοκορέτσι- ενώ το καθαρά θεολογικό θέμα το αντιμετωπίζουν παραδοσιακά με μια διαλλακτική ασάφεια που μπορεί εν μέρει να υποδηλώνει πνευματική τεμπελιά, αλλά μάλλον περισσότερο παραπέμπει σε κάτι πιο ανθρώπινο: Καταλαβαίνουν ότι το θρησκευτικό δόγμα είναι ένα παραμύθι αλλά, μιας και δεν παίζει και κανέναν ουσιαστικό ρόλο στις πραγματικές, μη-θρησκευτικές ζωές τους, δεν θέλουν και να το πολυσκεφτούν, καθώς ενδόμυχα φοβούνται ότι η ευθεία άρνησή του μπορεί να τους στοιχίσει μέρος της ταυτότητάς τους, με αποτέλεσμα να στερηθούν και το κοκορέτσι.

(Ανάμεσα στις δύο κατηγορίες υπάρχει και μια άλλη, των υποκριτών, που δηλώνουν Χριστιανοί και επωφελούνται ενσυνείδητα από αυτή τους την δήλωση, παρ’ όλο που η συμπεριφορά τους σε κανένα επίπεδο της προσωπικής τους ζωής δεν μπορεί να χαρακτηριστεί  «χριστιανική» -ένα μεγάλο μέρος του «πληρώματος» της διεφθαρμένης Ελληνικής Εκκλησίας ανήκει σ’ αυτή την κατηγορία).

Το Πρόβλημα, λοιπόν, είναι η ανοχή και η επιείκεια των υπολοίπων «Εθιμικά Χριστιανών» και των (πολύ λιγότερων) συνειδητά μη-Χριστιανών απέναντι στους κανονικούς πιστούς Χριστιανούς.

Είναι παγκόσμιο πρόβλημα: Ο σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας, μια ιδεολογική κατάκτηση αναμφισβήτητης αξίας, έχει καταντήσει (διαστρεβλωμένος) να χρησιμεύει ώς προστατευτικός μηχανισμός οποιασδήποτε σκοταδιστικής και μισαλλόδοξης ιδεολογίας (κι εδώ, για να μην υπάρχουν παρανοήσεις, εννοώ προστασία από την κριτική και το σχολιασμό, όχι από πολιτικές ή άλλες διώξεις). Πρόκειται στην πράξη για μια μορφή λογοκρισίας -και σε ένα επίπεδο, μάλιστα, αυτολογοκρισίας. Γιατί ενώ ένας ώριμος και πνευματικός άνθρωπος δεν μπορεί να αντιμετωπίζει τη γριά που ανεβαίνει την ανηφόρα της Τήνου με τα γόνατα για να τη δει ο ενάρετος Γκάνταλφ στον ουρανό με οτιδήποτε άλλο παρά οίκτο και (πολιτισμένη) απέχθεια, κανένας δεν το λέει ανοιχτά. Αυτή η γριά, και όλοι οι άλλοι (συνήθως πολύ μεγάλης ηλικίας) «πολύ» πιστοί Χριστιανοί μπορεί να μη ζώνονται με εκρηκτικά και να αυτοκτονούν στο όνομα της πίστης τους όπως οι φονταμενταλιστές της Ανατολής, αλλά υπηρετούν με τη στάση ζωής του ένα σκοταδισμό συγγενή, και η πίστη τους μπορεί να μην είναι θανατηφόρα, αλλά είναι τρομακτικά επιζήμια για την κοινωνία και -για να το διογκώσουμε λίγο το θέμα- την ανθρωπότητα. Αν και πολλοί άνθρωποι αυτό το βλέπουν και το αναγνωρίζουν, ελάχιστοι το εκφράζουν με οποιοδήποτε τρόπο. Αυτή η άποψη δεν κυκλοφορεί. Δεν διαδίδεται. Είναι ταμπού.

Εδώ θα μπορούσα να αναλύσω περισσότερο γιατί η θρησκεία είναι μια δύναμη που εχθρεύεται ανοιχτά τον άνθρωπο (τη γυναίκα, το παιδί, την επιστήμη, τη διαφορετικότητα, την ελευθερία, όλα αυτά) και αποτελεί εμπόδιο για την εξέλιξή μας ως είδος, αλλά ευτυχώς το έχουν κάνει πολύ καλύτερα από ό,τι θα μπορούσα εγώ άνθρωποι πολύ σημαντικοί και σπουδαίοι. Σε καλώ να διαβάσεις τα εξής έργα:

The God Delusion, του Ρίτσαρντ Ντόκινς
(και μια σύνοψη με σχολιασμό, και μια συνέντευξή του)
god is Not Great, του Κρίστοφερ Χίτσενς
(επίσης, αποσπάσματα και μια ωραία, κάπως αρνητική κριτική του)

Αυτά αρκούν, δε χρειάζεται να πάμε πιο πίσω στο Μπέρτραντ Ράσελ και το μπλέξουμε το θέμα. Αυτά τα βιβλία και αυτή η σχολή σκέψης υποστηρίζει πως η αφασική ενοχή προς το σκοταδισμό πρέπει να τελειώσει, και πρέπει να παραδεχτούμε κάποια στιγμή (στους εαυτούς μας πρώτα) ότι οι φονταμενταλιστές Ισλαμιστές, οι «ξαναγεννημένοι» Αμερικάνοι και οι Ελληνίδες γριές που μπουσουλάν στο λόφο αντιπροσωπεύουν κάτι σκοτεινό και αρνητικό, κάτι βάναυσο.

Το Πρόβλημα είναι πως οι ειδήσεις θα δείξουν πάλι τις εικόνες με τις γριές να μπουσουλάν, και το voice over θα είναι γλυκανάλατο και ανώδυνο, σα να περιγράφει κάτι όμορφο και σπάνιο και αξιοθαύμαστο. Το Πρόβλημα είναι ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων που θα φτιάξουν το ρεπορτάζ θα ανήκει στην κατηγορία των «εθιμικών» Χριστιανών, και παρ’ όλα αυτά θα δείξουν μια ανοχή και μια επιείκεια και μια αγάπη στο θέαμα αυτής της, όπως και να το κάνουμε, βίαιης προσβολής της ανθρώπινης υπόστασης. Το Πρόβλημα είναι η αυτολογοκρισία της Ελληνικής κοινωνίας (και) στα θέματα τα θρησκευτικά, για λόγους καθόλου θρησκευτικούς.

Το Θρησκευτικό Πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το σημαντικότερο που αντιμετωπίζουμε ως χώρα. Όχι σήμερα. Αλλά είναι σοβαρό, και κάποια στιγμή (και εδώ δεν θα υπάρχουν τρόικες και εξωτερικοί παράγοντες), πρέπει να το λύσουμε. Και αυτό δεν πρόκειται να γίνει αν δεν ξυπνήσουν λίγο οι μη-φανατικοί, οι άθεοι, οι εθιμικοί, οι Έλληνες που δεν είναι γριές που σκαρφαλώνουν λόφους. Αυτοί πρέπει σιγά σιγά να αρχίσουν να βλέπουν τις εικόνες στις ειδήσεις και να συνειδητοποιήσουν ότι αυτό που βλέπουν είναι λάθος. Να αναγνωρίσουν ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά μ’ αυτούς τους ανθρώπους.

Ρίξε μια ακόμα ματιά στη φωτογραφία της murplejane από πάνω.

Είναι λάθος. Έχουμε το δικαίωμα να το πούμε. Και πρέπει να το κάνουμε συχνότερα.

  • Pingback: Η Φορολόγηση Της Εκκλησίας Είναι Αμαρτία | θοδωρής γεωργακόπουλος

  • Ioannis Rama

    Δεν αμφισβητείται το δικαίωμα κάποιου να θρησκεύεται όπως θέλει. Διεκδικώ όμως ισοπολιτεία. Έχω το δικαίωμα να κρεμάσω μεγάφωνα έξω από το σπίτι μου και να βάζω όπερα κάθε κυριακή πρωί; Η εκκλησία όμως έχει και ουδείς διανοείται να ρωτήσει: μα έχουν πάρει κάποια άδεια να χτυπούν τις καμπάνες τους και να μας ζαλίζουν με τις αγριοφωνάρες τους;

  • http://nassos-kranidiotis.blogspot.com Κρανιδιώτης Νάσος

    Συμφωνώ απολύτως μαζί σου, Θοδωρή. Έθιξες ένα θέμα-ταμπού και ξεπετάχτηκαν σαν μανιτάρια οι απολογητές του χριστιανισμού να σε βάλουν στη θέση σου. Γιατί; Μα, γιατί ο χριστιανισμός, σαν τις άλλες θρησκείες του είδους του, κουβαλά το αλάθητο. Ποιος είσαι εσύ, ποιος είναι εγώ, που θα τους κρίνουμε;

    Κατ’ εμέ, το πρόβλημα στον τόπο μας είναι η έλλειψη παιδείας. Το ανέφερες και το σημειώνω και εγώ ακόμη μία φορά: Τα παιδιά στον τόπο μας περνούν μία 12ετή σχολική κατήχηση, ώστε να μπει για τα καλά στο πετσί τους η «ουσία της θρησκεία μας». Όσα από αυτά αδιαφορήσουν για το θέμα, γίνονται εθιμικοί. Όσα ενδιαφερθούν (μια μειοψηφία), μπαίνουν σε θεολογικές σχολές και πέρνουν τον κακό το δρόμο (Απορία: Γιατί αυτές οι θεολογικές σχολές είναι τμήματα του κάθε Πανεπιστημίου; Πού την είδαν την επιστήμη στις θεολογικές μπούρδες;) Όσα, τέλος, ενδιαφερθούν λίγο παραπάνω (σαν και του λόγου μας), κρατούν τη μύτη τους ξυπνώντας βίαια από το λήθαργο του Matrix σε έναν βάλτο από θρησκευτικές ακαθαρσίες.
    Είναι ζήτημα παιδείας. Οι γονείς έχουν την επιλογή να «στερήσουν» (τι κρίμα!) το μάθημα των θρησκευτικών στα παιδιά τους. Να τους δώσουν απαλλαγή και να παρακολουθήσουν την ώρα εκείνη κάποιο άλλο μάθημα (μαθηματικά, ας πούμε, που είναι οι περισσότεροι σκράπες). Μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση, αλλά δεν το κάνουν. Το ίδιο συμβαίνει και με τις βαπτίσεις (τελετές ημι-πνιγμού και μαύρης μαγείας με κόψιμο μαλλιών, λάδια, τρίχες και άλλα όμορφα).
    Μπορούν να ανοίξουν τα μάτια τους, να καταλάβουν ότι η παπαδοκρατία τους κοροϊδεύει, τους έσκαβε και τους σκάβει τον λάκκο, συνεργάσθηκε με τους Ναζί, τους Τούρκους, τους κάθε λογής ανθέλληνες. Βρίσκονται μέσα στα σκάνδαλα, μαζεύουν και δεν δίνουν κανενός. Μπορούν να διδάξουν στα παιδιά τους την πραγματική ιστορία αυτού του έθνους. Μπορούν να κάνουν πολλά και δεν κάνουν τίποτα. Γιατί, τι θα πει η γιαγιά και ο παππούς, αν δεν τελεσθεί βάπτιση; Και τι; Το παιδί δεν θα έχει όνομα; Πώς θα κυκλοφορεί στην κοινωνία αβάπτιστο; Τέτοια ακούω και μου σηκώνεται η τρίχα. 
    Παιδεία, λοιπόν και τα υπόλοιπα θα επιλυθούν. Δεν τη βλέπω, όμως ούτε και δαύτη. 

  • Ανώνυμος

    Συμφωνώ και μάλιστα θα το διατύπωνα κι εγώ όπως το διατύπωσες. Είναι δική μας πολιτισμική παραγωγή και μπορούμε να κάνουμε ο,τι θέλουμε με αυτή.

    Η χρήση των συμβόλων, όμως, να γίνεται ξεκάθαρο ότι έχει δυναμική πολιτισμική διάσταση και όχι ουσιοκρατική-θρησκευτική-μεταφυσική. Τα σύμβολα μπορούν να γίνουν εξαιρετικά επικίνδυνα.

    Αν βεβαίως προχωρήσουμε στην απαραίτητη αποδόμησή τους, είναι καταπληκτικό παιχνίδι. Διασυνδέουν πολιτισμικούς χώρους, αναπαριστούν την εξέλιξη της πορείας των ιδεών κλπ κλπ.

  • http://everydaypanos.com/ Everydaypanos

    Heavy stuff. But I agree.

    (In a nutshell: I see Orthodoxy as something that we invented, we promoted(byzantium) and evolved through the centuries. It is NOT smt alien that was imposed to us. It is ours to change. Ours to do whatever we want with it. I don’t want it in the bin. I want it as a sword for the 21st century(STAR TREK will have a small picture of Panagia in the bridge, I promise). Maybe at a future date we could discuss it more. Thanks for sharing your opinions: It’s all that matters really = Caring.)

  • http://everydaypanos.com/ Everydaypanos

    Heavy stuff. But I agree.

    (In a nutshell: I see Orthodoxy as something that we invented, we promoted(byzantium) and evolved through the centuries. It is NOT smt alien that was imposed to us. It is ours to change. Ours to do whatever we want with it. I don’t want it in the bin. I want it as a sword for the 21st century(STAR TREK will have a small picture of Panagia in the bridge, I promise). Maybe at a future date we could discuss it more. Thanks for sharing your opinions: It’s all that matters really = Caring.)

  • Ανώνυμος

    Αν και δε στοιχειοθετείς την άποψή σου, δεν αναφέρεις π.χ.
    κάτι λιγουλάκι για τα συγκεκριμένα κριτήρια που έθεσες για να καταλήξεις στην
    αξιολόγηση αυτή («…an absolute wonder»), σέβομαι την θέση σου και
    την παίρνω όπως εκφράζεται .
    Υπάρχει λόγος, βέβαια, και δε θα τον κρύψω:

    Να εξηγηθώ:

    1. Κάθε κοινωνία έχει τα ιδιαίτερα πολιτισμικά χαρακτηριστικά. Αυτά τα
    χαρακτηριστικά αποτελούν το δυναμικό της. Μια κοινωνία  αν θέλει να πάει
    μπροστά έχει ανάγκη από ένα ισχυρό υπερεγώ.
    Να αισθάνεται ότι έχει τη δύναμη και τον έλεγχο των πραγμάτων ώστε να
    προχωρήσει.
    Το κοινό υποσυνείδητο έχει απόλυτη ανάγκη την αίσθηση περηφάνιας.

    2. Δεν αναφέρεσαι στη συγκεκριμένη ιστορική ταυτότητα (και στις ιστορικές
    πραγματώσεις των μετρήσιμων χαρακτηριστικών της), αλλά στην ιδεατή.
    Την αντιλαμβάνεσαι μάλιστα με ουσιοκρατικό
    τρόπο.
    Αυτή η ιδεατή ταυτότητα δεν έχει καταφέρει να γίνει ακόμα συγκεκριμένη και να
    εκφραστεί συνεκτικά με σύγχρονους όρους και πειστικό τρόπο.
    Αν καταφέρουμε να την εκφράσουμε με σύγχρονους όρους και συνεκτικά, αυτό μπορεί
    να γίνει εξαιρετικά χρήσιμο (βλέπε 3.),
    Αλλιώς θα συνεχίσει να λειτουργεί με θολό (και καθαρά ψυχαναλυτικό) τρόπο,
    εξυπηρετώντας μόνο μικρούς και υποκειμενικούς στόχους προσώπων ή ομάδων. 
    Και θα συνεχίσει να μας παγιδεύει σε ένα εγκλωβισμό έξω από την ιστορία. Με τον
    γνωστό αυτοκαταστροφικό τρόπο.

    3. Αν στην κοινωνία μας καταφέρουμε να περιγράψουμε ένα ιδεατό, αυτό μπορεί να
    μας βοηθήσει να ξεκαθαρίσουμε συγκεκριμένους 
    κοινωνικούς  στόχους, να χτίσουμε εξορθολογισμένες
    διαδικασίες  και να ορίσουμε λειτουργικά κριτήρια ώστε να
    μπορούμε να αξιολογούμε το κάθε βήμα μας.
    (Όλα αυτά που στο μεταβατικό πολιτιστικό
    μας πλαίσιο τα ακούμε και γυρίζουμε το πρόσωπο από την άλλη πλευρά θεωρώντας τα
    θεωρητικολογίες.)
    Το ιδεατό αυτό για να είναι σύγχρονο και λειτουργικό, χρειάζεται να
    προσλαμβάνει ως οικείες τις πολιτισμικές κατακτήσεις της σύγχρονης αντίληψης, να
    μην ορίζει τον εαυτό του με συγκρουσιακό τρόπο (δυτικός πολιτισμός – οικεία
    ανατολή), αλλά με θετικό. 
    Το δικό μας ιδεατό όπως το έχουμε περιγράψει μέχρι τώρα, αποδεικνύεται
    ελλειμματικό και μας εκθέτει σε κινδύνους, γιατί δεν είναι ούτε συγκεκριμένο,
    ούτε ορίζει διαδικασία και κριτήρια. Οπότε αναγκαστικά όπου υπάρχει ανάγκη για
    σύγχρονη λειτουργικότητα χρησιμοποιούμε διαδικασίες και κριτήρια με δανεικό
    τρόπο, που τα αισθανόμαστε όμως ξένα και δεν τα εντάσσουμε ως οικεία στην
    ταυτότητά μας. 
    Έχουμε δηλαδή εγκατεστημένη μια μόνιμη σύγκρουση που δεν μας επιτρέπει να
    κάνουμε συνειδητά το EVOLVE που ανέφερες.
    Αυτή η εγκατάσταση θεωρώ ότι είναι παραγωγή καθαρά θρησκευτική.

    Θεωρώ όμως ότι το ανθρωπιστικό ιδεατό των σύγχρονων κοινωνιών είναι υπεραρκετό, αν σταματήσουμε να θεωρούμε ότι έρχεται σε σύγκρουση με την ιστορική μας ταυτότητα.
    ΔΕΝ έρχεται. Είναι και δική μας πολιτισμική παραγωγή.
    Συγκρούεται όμως σαφέστατα με το εκκλησιαστικό ανθρωπολογικό και κοσμολογικό μοντέλο που επιμένει να διατηρεί τη θεωρητική σύγκρουση.

    4. Χρειάζεται δηλαδή να βρούμε ένα τρόπο » να βλέπουμε τον εαυτό μας μέσα
    από τα μάτια μας» (κοινωνικός αυτοκαθορισμός). Αυτό ιστορικά είναι το
    βασικό χαρακτηριστικό μιας μετανεωτερικής κοινωνίας.
    Αν θέλουμε λοιπόν, να καταφέρουμε πραγματικά να δούμε τον εαυτό μας, πρέπει να
    σταθούμε αναθεωρητικά απέναντι σε κάθε περιγραφή της ταυτότητάς μας που
    προτάσσεται ως αυθεντική και μονοδιάστατη (το βασικό σημείο
    αντίστασης-ματαίωσης).
    Η περιγραφή της ταυτότητάς μας χρειάζεται να είναι δυναμική, όχι στατική.
    Τα κριτήρια που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι σύγχρονα, ώστε να
    λειτουργούν.
    Εξυπακούεται δηλαδή, ότι χρειάζεται να άρουμε τη σύγκρουση ανάμεσα στην
    προνεωτερική παραδοσιακή ταυτότητά μας (που ήταν απόλυτα ετεροκαθορισμένη) και
    στο τι ζούμε σήμερα.
    Να δούμε τα παραδοσιακά στοιχεία μας ως την ιστορική μας βάση, όχι ως τον στόχο
    μας.
    Όσο συνεχίζουμε να τα βλέπουμε ως στόχο (εξιδανικευμένη ιδεατή πραγματικότητα)
    κι όχι απλά ως τη βάση μας, αν δηλαδή τοποθετούμε την σημερινή περιγραφή της
    ταυτότητάς μας μέσα κι όχι πάνω σε αυτά, θα αισθανόμαστε διαρκώς ότι η
    ταυτότητά μας είναι κάτι που απειλείται,
    που διώκεται.
    (Χωρίς καν να βιώνουμε ακριβώς τι είναι αυτή η ταυτότητα και χωρίς να μπορούμε
    να προσδιορίσουμε τι είναι αυτό που την απειλεί.)

    5. Θα συνεχίσουμε να ζούμε στο διπολικό ντελίριο μεγαλείου-καταδίωξης που ζούμε.
    Δώσε προσοχή σε αυτό το διπολικό μοντέλο που σου ανέφερα, Η βίωση μιας
    ταυτότητας μεγαλείου-καταδίωξης είναι αυτοκαταστροφική στης πολιτικές και
    κοινωνικές επιλογές της (και βασικά είναι ψευδής ταυτότητα).
    Θα ήταν πολύ δόκιμο να ισχυριστούμε ότι είναι το βασικό ψυχαναλυτικό
    χαρακτηριστικό της κοινωνίας μας.
    Και θα μπορούσαμε να πούμε πολλά σχετικά με το πώς λειτουργεί και το τι είναι
    ένα τέτοιο δίπολο.
      
    Κράτα από αυτά που είπα τις εκφράσεις:
    - Θετικός και δυναμικός ορισμός
    ταυτότητας, όχι «αυθεντικός» και συγκρουσιακός.
    - Αυτοκαθορισμός VS Ετεροκαθορισμός
    (η προνεωτερική παράδοση της καθ ημάς ανατολής εξ ορισμού της ΔΕΝ μπορεί να
    προσφέρει εργαλεία αυτοκαθορισμού. Αυτό είναι η παγίδα-αδιέξοδο στην οποία
    έχουμε κολλήσει κι είναι καθαρά θρησκευτικής παραγωγής στην χώρα μας.).
    - Σύγχρονοι στόχοι-ερωτήματα,
    συγκεκριμένες αναλυτικές διαδικασίες
    και διαρκή αξιολόγηση με λειτουργικά
    κριτήρια (επίλυση προβλημάτων:
    αυτό δηλαδή ακριβώς που έχουμε εσωτερικεύσει ότι είναι μάταιο, χαζομάρες, μη
    εφαρμόσιμο, θεωρητικό.).

    Για να τα καταφέρουμε αυτά και να πετύχουμε την εξέλιξή μας είναι απαραίτητο να αποθρησκειοποιήσουμε,
    να απομυθοποιήσουμε και να αναθεωρήσουμε την αντίληψη και την έκφραση της
    ταυτότητάς μας.
    Αυτό δε σημαίνει ότι αποκόβουμε ιστορικά το παρελθόν και την παράδοση.
    Κάθε άλλο!
    (π.χ. εγώ και να αγιογραφώ ξέρω, και παραδοσιακό τραγούδι έχω κάνει, έχω
    σπουδάσει και θεολογία ανάμεσα στα άλλα κλπ κλπ κλπ)
    Απλά αλλάζουμε τη «σωτηριολογική» και μεταφυσική μας σχέση με αυτό.
    Να προσλάβουμε την ορθοδοξία όπως είναι πραγματικά, δηλαδή μια δική μας κοινωνική
    παραγωγή που χρειάζεται να αλλάζει στο χρόνο, και να απενεργοποιήσουμε την
    θρησκευτική εκκλησιαστική διαπλοκή στην κοινωνία και την πολιτική. 
    Σε επίπεδο κοινωνικό είναι απαραίτητο να γίνει αυτή η σαφέστατη διάκριση.

    Ως μια βασική πρόταση να αναφέρω ότι τα θρησκευτικά στο
    σχολείο πρέπει να ξεφύγουν από τον κατηχητικό τους χαρακτήρα και να γίνουν ένα
    μάθημα λαογραφίας-μυθολογίας-ιστορίας-θρησκειολογικής εξέλιξης.

    Θα ήθελα να προσφέρεις κι εσύ κανένα πρακτικό παράδειγμα για να κατανοήσω πώς
    αντιλαμβάνεσαι την κοινωνική μας εξέλιξη σε σχέση με τα παραδοσιακά ορθόδοξα
    χαρακτηριστικά μας.

  • http://everydaypanos.com/ Everydaypanos

    Exactly! If I did that in Greek you would say: Oh, another Greek Tool trying to go for emotion. #Brilliant (by me) (it’s a trap)

    (Why don’t you discuss the absolute demise of our true treasure: the Greek Language. I love that you use a #veryinteresting version of Greek that blends the modern times keep-it-short rule w/ deep knowledge of the Greek language, but come on: The sky is falling on our heads here. Speaking Greek is turning into a Pontiac joke. Personally, if I could be worried about one thing outside my life, it would be The Demise of the Greek. Sad day. Really.)

  • http://everydaypanos.com/ Everydaypanos

    (OK, deep breath I read it.)
    The very thing you think is THE PROBLEM, I think is what makes Greece great.I think that The Church and the historical connection it has with the Greek modern state is an absolute wonder and we shall preserve AND EVOLVE it under any cost.I think on the EVOLVE part we kind of agree: There is a way to have Church+State AND strong Christian Identity in all aspects of life(Science, Education, Business etc). We just have to evolve Orthodoxy. We kind of agree on that. Christianity is MUCH MORE than just the belief that a virgin got pregnant by a pigeon… It’s all about caring for the ones in our family(society) that are poor. It’s all about love.Things evolve. And I think Orthodoxy has to evolve. And guess who is responsible for evolving it? Me and You. Greeks are the inventors of Orthodoxy(yes I think that) and we must evolve it in a 21st century world. If we do that, we are going to have Money(Capitalism) + Civilization. Wow.

  • Ανώνυμος

    Γράφεις ότι «ο Αντωνάκης δεν νομιμοποιείται να ακολουθεί αυτές τις υπαγορεύσεις». Αυτό δεν είναι σωστό, ακόμα κι αν λάβουμε ως δεδομένα αυτά που γράφεις περί αντιπροσώπευσης και τί σημαίνει στη δημοκρατία (με τα οποία συμφωνώ). Ο Αντωνάκης έχει το δικαίωμα να ακολουθεί όποιες υπαγορεύσεις θέλει, και να παράξει και πολιτική σκέψη δικιά του σε όποια θέματα και σε όποιο βαθμό θέλει. Ο πολίτης (δηλαδή η γριά) είναι που έχει την ευθύνη του ελέγχου του Αντωνάκη και κάθε Αντωνάκη. Το πρόβλημα δεν είναι ότι ο Αντωνάκης επικαλείται την Παναγίτσα: Το πρόβλημα (κι αυτό είναι δικό μας πρόβλημα, που σκεφτόμαστε αλλιώς) είναι το ότι αυτό δεν θα του κοστίσει καθόλου σε ψήφους. Το αντίθετο.

    Πάνω στο θέμα της αντιπροσώπευσης, δε, έψαξα και βρήκα ένα απόσπασμα που θυμόμουν ότι με εξέφραζε. Θυμόμουν ότι ήταν του Ρουσό, αλλά όχι, τελικά ήταν ενός Άγγλου συντηρητικού ονόματι Έντμουντ Μπερκ. Είναι το εξής:

    …it ought to be the happiness and glory of a representative to live in
    the strictest union, the closest correspondence, and the most
    unreserved communication with his constituents. Their wishes ought to
    have great weight with him; their opinion, high respect; their business,
    unremitted attention. It is his duty to sacrifice his repose, his
    pleasures, his satisfactions, to theirs; and above all, ever, and in all
    cases, to prefer their interest to his own. But his unbiassed opinion,
    his mature judgment, his enlightened conscience, he ought not to
    sacrifice to you, to any man, or to any set of men living. These he does
    not derive from your pleasure; no, nor from the law and the
    constitution. They are a trust from Providence, for the abuse of which
    he is deeply answerable. Your representative owes you, not his
    industry only, but his judgment; and he betrays, instead of serving you,
    if he sacrifices it to your opinion.
     

  • Ανώνυμος

    Γράφεις ότι «ο Αντωνάκης δεν νομιμοποιείται να ακολουθεί αυτές τις υπαγορεύσεις». Αυτό δεν είναι σωστό, ακόμα κι αν λάβουμε ως δεδομένα αυτά που γράφεις περί αντιπροσώπευσης και τί σημαίνει στη δημοκρατία (με τα οποία συμφωνώ). Ο Αντωνάκης έχει το δικαίωμα να ακολουθεί όποιες υπαγορεύσεις θέλει, και να παράξει και πολιτική σκέψη δικιά του σε όποια θέματα και σε όποιο βαθμό θέλει. Ο πολίτης (δηλαδή η γριά) είναι που έχει την ευθύνη του ελέγχου του Αντωνάκη και κάθε Αντωνάκη. Το πρόβλημα δεν είναι ότι ο Αντωνάκης επικαλείται την Παναγίτσα: Το πρόβλημα (κι αυτό είναι δικό μας πρόβλημα, που σκεφτόμαστε αλλιώς) είναι το ότι αυτό δεν θα του κοστίσει καθόλου σε ψήφους. Το αντίθετο.

    Πάνω στο θέμα της αντιπροσώπευσης, δε, έψαξα και βρήκα ένα απόσπασμα που θυμόμουν ότι με εξέφραζε. Θυμόμουν ότι ήταν του Ρουσό, αλλά όχι, τελικά ήταν ενός Άγγλου συντηρητικού ονόματι Έντμουντ Μπερκ. Είναι το εξής:

    …it ought to be the happiness and glory of a representative to live in
    the strictest union, the closest correspondence, and the most
    unreserved communication with his constituents. Their wishes ought to
    have great weight with him; their opinion, high respect; their business,
    unremitted attention. It is his duty to sacrifice his repose, his
    pleasures, his satisfactions, to theirs; and above all, ever, and in all
    cases, to prefer their interest to his own. But his unbiassed opinion,
    his mature judgment, his enlightened conscience, he ought not to
    sacrifice to you, to any man, or to any set of men living. These he does
    not derive from your pleasure; no, nor from the law and the
    constitution. They are a trust from Providence, for the abuse of which
    he is deeply answerable. Your representative owes you, not his
    industry only, but his judgment; and he betrays, instead of serving you,
    if he sacrifices it to your opinion.
     

  • Ανώνυμος

     Κανόνας Νο4: Σε άρθρα γραμμένα στα Ελληνικά απαντάμε γράφοντας στα Ελληνικά. Πράγμα που ισχύει ακόμα περισσότερο όταν θέλουμε να αναφέρουμε εθνικοπατριωτικούς μύθους.

  • Ανώνυμος

    @ Everydaypanos
    Τρεις η ώρα τα ξημερώματα, θα έπρεπε να με ευγνωμονείς :P
    Όποτε σε πιάνουν αϋπνίες λέγε να γράφω κάτι!

    Λοιπόν, αν καταφέρεις κάποια στιγμή να φτάσεις μέχρι την τέταρτη και πέμπτη γραμμή που έγραψα θα βρεις την άποψή μου.
    Τα υπόλοιπα μην σε κουράζουν.

  • http://everydaypanos.com/ Everydaypanos

    I fell asleep after the 3rd line. Sorry.

  • http://everydaypanos.com/ Everydaypanos

    A bunch of tools talking about things they know absolutely nothing about. #veryentertaining

  • Ανώνυμος

    Συμφωνώ με τον αρθρογράφο στην ανάπτυξη των προβληματισμών
    του (με μια μικρή διαφορά) κι επειδή είδα ότι σχολιάστηκαν αρκετά πράγματα, να
    πω κι εγώ τα δικά μου:
    (Ζητώ συγνώμη εκ των προτέρων για το μέγεθος του σχολίου μου.)

    Η δική μου άποψη είναι ότι «Το Θρησκευτικό Πρόβλημα της Ελλάδας ΕΙΝΑΙ το
    σημαντικότερο που αντιμετωπίζουμε ως χώρα.»

    Η θρησκευτικότητα δεν είναι σε καμία περίπτωση θέμα προσωπικό, είναι θέμα
    καθαρά κοινωνικό. 
    Επίσης, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε το τι λειτουργία επιτελεί η
    θρησκευτικότητα σε μια κοινωνία.

     Στη δική μας κοινωνία, δύο χρόνια πριν αρχίσουν τα παιδιά να εισάγονται
    στις έννοιες της έρευνας και του πειράματος στις Φυσικές Επιστήμες  και
    των θεμάτων της ‘Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής’ (Πέμπτη δημοτικού), έχουν ήδη
    εντρυφήσει σε δεκάδες ενότητες θρησκευτικού περιεχομένου (από την Τρίτη δημοτικού)
    κι έχουν διδαχθεί ότι υπάρχει ένας θεός ο οποίος παραμβαίνει στην
    καθημερινότητά μας, γύρω μας γίνονται διαρκώς θαύματα, η ηθική δεν είναι
    κοινωνικοί κανόνες αλλά οι εντολές του θεού, ότι η γυναίκα έγινε από την πλευρά
    του άντρα για να του κάνει παρέα, ότι το καλό είναι αυτό που ορίζει ο θεός (και
    πολλές φορές μπορεί να σημαίνει και την καταστροφή για μια κοινωνία), ότι με
    τις προσευχές μας επηρεάζουμε την πραγματικότητα, ότι γύρω μας υπάρχουν
    αγγελικές και δαιμονικές υπάρξεις κλπ κλπ κλπ.

    Όλα αυτά δεν τα διδάσκονται τα παιδιά ως ιστορικούς μύθους (όπως τη μυθολογία)
    ή ως στοιχεία παράδοσης (όπως τη λαογραφία)  αλλά ως την
    «Αλήθεια».
    Τα θρησκευτικά στο δημοτικό έχουν καθαρά κατηχητικό χαρακτήρα και αυτό
    αναπαράγει σαφέστατα τις διάφορες επιλογές μας, κυρίως με τρόπο «αυτόματης
    ασυνείδητης κοινωνικής συναίνεσης».
    Δηλαδή το τι θα είναι αποδεκτό και τι απαράδεκτο, με ασυνείδητο τρόπο, από την
    κοινωνία.

    Επίσης σταθερά σε όλα τα χρόνια της εκπαίδευσης και μόνο μέσα από την
    κατηχητική θέαση, προσεγγίζονται θέματα όπως οι αξίες, τα διάφορα προσωπικά και
    κοινωνικά προβλήματα, η αγωνιστικότητα, η θυσιαστικότητα, η αρρώστια, ο
    θάνατος, προσεγγίζονται τα θέματα της οικογένειας και της φιλίας και άλλα πολύ
    σημαντικά θέματα που μας απασχολούν στη ζωή μας. Αυτά τα θέματα δεν
    προσεγγίζονται αναλυτικά από κανένα ειδικό μάθημα. Στα θέματα οικογένειας και
    σχέσεων π.χ. το σωστό θα ήταν να είχαμε ένα μάθημα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης,
    τα θέματα κοινωνικών προβλημάτων να τα προσεγγίζουμε μέσα από την Κοινωνική και
    πολιτική Αγωγή, τα προσωπικά θέματα μέσα από μαθήματα ψυχολογίας και φιλοσοφίας
    κλπ,
    Έχει γίνει δηλαδή μια εκχώρηση αυτών των θεμάτων στη θρησκεία, με τρόπο
    απαράδεκτο, ακολουθώντας την γνωστή αναπαραγόμενη άτυπη κοινωνική συναίνεση.
    Αυτή η κοινωνική συναίνεση στηρίζεται μόνο σε ιστορικοπολιτικούς λόγους και
    ποτέ δεν έχει αναθεωρηθεί συνειδητά.

    Ως παράδειγμα να αναφέρω ότι ενώ το 70% των γονέων και το 80% των εκπαιδευτικών
    επιθυμούν να μπει η Σεξουαλική Αγωγή στο σχολείο (και όλα τα κόμματα την έχουν
    βάλει στο πρόγραμμά τους), το πολιτικό κόστος που προκύπτει από την αντίδραση
    του σκληρού θρησκευτικού πύρινα οδηγεί το θέμα διαρκώς στην άρνηση αναθεώρησης
    της εκπαιδευτικής πολιτικής μας, βάση ακριβώς της «ασυνείδητης κοινωνικής
    συναίνεσης» που έχει επιτευχθεί.
    (Ο σκληρός θρησκευτικός πυρήνας μιας κοινωνίας ενώ στην πράξη είναι μόνο 10 με
    15% επιφέρει καθοριστικό πολιτικό κόστος γιατί είναι αδιάλλακτος κι αυτό τις
    περισσότερες φορές λειτουργεί ως καταλύτης στις πολιτικές επιλογές. Δεν
    ακολουθεί τις κοινωνικές ανάγκες και δεν λειτουργεί στο επίπεδο του σύγχρονου
    κοινωνικού προβληματισμού, αλλά ακολουθεί μόνο τις οδηγίες των θρησκευτικών
    ταγών του. Αυτό είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει χρόνια τώρα πολλούς
    θεωρητικούς.)

    Επίσης, σε πολλούς ανθρώπους που δεν χρειάστηκε στη ζωή τους να έρθουν σε
    πραγματική κόντρα με θέματα θρησκευτικά, η θρησκευτικότητα φαντάζει ως μια
    ουδέτερη πνευματικότητα που είναι καθαρά προσωπικό γεγονός ή ως στοιχείο
    τοπικού χρώματος άκακο (ιδιοσυστασία), όπως λέμε «πώς φτιάχνετε τους κουραμπιέδες
    στο χωριό σας εσείς?», κάτι μεταξύ γλυκιάς παράδοσης και λαογραφίας.
    Η θρησκευτικότητα όμως δεν είναι ούτε προσωπική υπόθεση πνευματικότητας, ούτε
    απλή λαογραφία.

    Διαμορφώνει ανθρωπολογικά και κοσμολογικά μοντέλα, επηρεάζει τη στοχοθεσία μας,
    τον τρόπο που κάνουμε αξιολογήσεις, την χρήση (ή τη μη χρήση) ορθολογικών
    κριτηρίων, την ικανότητα να περιγράφουμε τον εαυτό μας (αυτοπροσδιορισμός) ή
    ακριβώς την ανικανότητά μας (ετεροπροσδιορισμός), τη δυνατότητα που έχουμε ως
    κοινωνία να αναπτύσσουμε διαδικασίες για την επίλυση προβλημάτων (ή να μην
    αναπτύσσουμε γιατί θεωρούμε ότι έτσι είναι το θείο θέλημα, ή ότι ο κόσμος είναι
    μάταιος…) κλπ κλπ κλπ.
    Γα μπορούσαμε να γράφουμε ατελείωτες αναλύσεις για το πώς και τι επιτυγχάνει η
    θρησκευτικότητα στην κοινωνική μας ζωή.

    Θεωρώ ότι γενικά οι κοινωνίες που έχουν σταθεί πιο αναθεωρητικά απέναντι στην
    θρησκευτικότητά τους, είναι και οι κοινωνίες που πιο γρήγορα και πιο συνειδητά
    ακολούθησαν τον νεοτερικό τρόπο κοινωνικής οργάνωσης.

    Πάνω σε αυτό το θέμα (και αναφερόμενος ειδικά στη περίπτωση των ιδιαιτεροτήτων
    της σύγχρονης νεοελληνικής κρίσης) έχει γράψει κι έχει πει πολλά ενδιαφέροντα ο
    Στέλιος Ράμφος.
    Οι αναλύσεις του φιλόσοφου-κοινωνιολόγου-κλπ αυτού, έχουν ιδιαίτερο βάρος γιατί
    ακριβώς έχει περάσει από το χώρο της ορθόδοξης αναζήτησης.
    Οι περισσότεροι νεοέλληνες δεν έχουμε εστιάσει στο πόσο σημαντικό ρόλο έχει
    παίξει (στις πολιτικοκοινωνικές επιλογές μας) η νεορθόδοξη θεωρητική που έχει
    αναπτυχθεί τα χρόνια ύπαρξης του Ελληνικού κράτους.
    (Σημείωση: Η θεολογική σχολή ήταν το πρώτο Πανεπιστημιακό τμήμα του σύγχρονου
    νεοελληνικού κράτους, ήδη από το 1830. Ήταν τετραετούς φοιτήσεως από την ίδρυσή
    της. Το παιδαγωγικό τμήμα, από την άλλη, δεν άνηκε καν στο πανεπιστήμιο μέχρι
    τη δεκαετία του 1980 και ήταν διετούς φοιτήσεως. Μόλις150 χρόνια μετά κατάφερε
    να γίνει κι αυτό Πανεπιστημιακό τμήμα και τετραετούς φοιτήσεως. Η θεολογική
    ήταν επίσης από τις πρώτες σχολές που πήραν κτίριο στη νέα Πανεπιστημιούπολη
    και μάλιστα πολύ μεγάλων διαστάσεων, στα μέσα της δεκαετίας του 1970. Το
    παιδαγωγικό τμήμα, από την άλλη, ακόμα μετά από 40 χρόνια δεν έχει δικό του
    κτίριο και βολεύεται σε κάποιους ορόφους στο Παλαιό Χημείο. Αυτά όσον αφορά
    στην πρωτεύουσα… Ελπίζω να κατανοείτε τη βαρύτητα  και τα αποτελέσματα
    αυτών των πολιτικών επιλογών.)
     
    Βλέπω, π.χ., πόσο εύκολα και απροβλημάτιστα αναπαράγονται στοιχεία αυτής της
    ελληνικής νεορθόδοξης θεωρητικής στα σχόλια κάποιων σχολιαστών περί
    «διάβρωσης από τη Δύση». Και τα αναπαράγουν εντελώς αυτονόητα, γιατί
    έχει γίνει καταπληκτική δουλειά στα σχολεία.
    Τα θεωρητικά εργαλεία που προσφέρει η εκπαίδευσή μας και τα οποία θα μας
    επέτρεπαν να κατανοούμε τις πολιτειακές μεταλλάξεις που έχουν συμβεί μετά τις
    προνεοτερικές κοινωνίες, ωχριούν  μπροστά στην απόλυτη δυναμικότητα του
    αντιδυτικού μοντέλου που μας έχει εγκατασταθεί. Ούτε καν κατανούμε για το τι
    μιλάμε, απλά επαναλαμβάνουμε πράγματα που θεωρούμε ότι είναι τόσο αυτονόητα όσο
    και η βαρύτητα. Γιατί το μοντέλο «η διαβρωμένη Δήση VS η καθ ημάς
    ανατολή» είναι τόσο δεδομένο όσο η βαρύτητα, πλέον, σε εμάς…

    Αυτό λοιπόν είναι ένα απίστευτο σημείο πολιτικής  μόχλευσης στη σύγχρονη
    Ελλάδα το οποίο διαπλέκεται καθαρά με τη θρησκευτικότητά μας. Και καθολικά, οι
    εσωτερικές δυνάμεις, από την άκρα δεξιά έως την άκρα αριστερά παίζουν διαρκώς
    μαζί του. 

    Για να προσθέσω και κάτι πιο πρακτικό, που έχει να κάνει με το πόσο άκακες
    μπορεί να είναι κοινωνικά οι τοποθετήσεις άκακων πιστών που στηρίζονται μόνο σε
    θέματα δόγματος, να κάνω μια ερώτηση:
    Τι αποτελέσματα πιστεύετε ότι μπορεί να έχει για τι ζωή ενός παιδιού με
    ομοφυλόφιλο ερωτικό προσανατολισμό η δήλωση των θρησκευόμενων γονιών του ότι
    έχει επηρεαστεί από το δαίμονα της ομοφυλοφιλίας και χρειάζεται να το κρύβει,
    να μετανιώνει και να ζητά συγχώρεση από το θεό;

    Θεωρώ λοιπόν ότι σεβασμός δε σημαίνει έλλειψη κριτικής. Αν θέλω να δείχνω
    σεβασμό, πρέπει να είμαι πολύ ξεκάθαρος στην κριτική μου.

    Ευχαριστώ ;)

    Πέτρος

  • Ανώνυμος

    Συμφωνώ με τον αρθρογράφο στην ανάπτυξη των προβληματισμών του (με μια μικρή διαφορά) κι επειδή είδα ότι σχολιάστηκαν αρκετά πράγματα, να πω κι εγώ τα δικά μου:
    (Ζητώ συγνώμη εκ των προτέρων για το μέγεθος του σχολίου μου.)

    Η δική μου άποψη είναι ότι «Το Θρησκευτικό Πρόβλημα της Ελλάδας ΕΙΝΑΙ το σημαντικότερο που αντιμετωπίζουμε ως χώρα.»

    Η θρησκευτικότητα δεν είναι σε καμία περίπτωση θέμα προσωπικό, είναι θέμα καθαρά κοινωνικό. 
    Επίσης, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε το τι λειτουργία επιτελεί η θρησκευτικότητα σε μια κοινωνία.

     Στη δική μας κοινωνία, δύο χρόνια πριν αρχίσουν τα παιδιά να εισάγονται στις έννοιες της έρευνας και του πειράματος στις Φυσικές Επιστήμες  και των θεμάτων της ‘Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής’ (Πέμπτη δημοτικού), έχουν ήδη εντρυφήσει σε δεκάδες ενότητες θρησκευτικού περιεχομένου (από την Τρίτη δημοτικού) κι έχουν διδαχθεί ότι υπάρχει ένας θεός ο οποίος παραμβαίνει στην καθημερινότητά μας, γύρω μας γίνονται διαρκώς θαύματα, η ηθική δεν είναι κοινωνικοί κανόνες αλλά οι εντολές του θεού, ότι η γυναίκα έγινε από την πλευρά του άντρα για να του κάνει παρέα, ότι το καλό είναι αυτό που ορίζει ο θεός (και πολλές φορές μπορεί να σημαίνει και την καταστροφή για μια κοινωνία), ότι με τις προσευχές μας επηρεάζουμε την πραγματικότητα, ότι γύρω μας υπάρχουν αγγελικές και δαιμονικές υπάρξεις κλπ κλπ κλπ.

    Όλα αυτά δεν τα διδάσκονται τα παιδιά ως ιστορικούς μύθους (όπως τη μυθολογία) ή ως στοιχεία παράδοσης (όπως τη λαογραφία)  αλλά ως την «Αλήθεια».
    Τα θρησκευτικά στο δημοτικό έχουν καθαρά κατηχητικό χαρακτήρα και αυτό αναπαράγει σαφέστατα τις διάφορες επιλογές μας, κυρίως με τρόπο «αυτόματης ασυνείδητης κοινωνικής συναίνεσης».
    Δηλαδή το τι θα είναι αποδεκτό και τι απαράδεκτο, με ασυνείδητο τρόπο, από την κοινωνία.

    Επίσης σταθερά σε όλα τα χρόνια της εκπαίδευσης και μόνο μέσα από την κατηχητική θέαση, προσεγγίζονται θέματα όπως οι αξίες, τα διάφορα προσωπικά και κοινωνικά προβλήματα, η αγωνιστικότητα, η θυσιαστικότητα, η αρρώστια, ο θάνατος, προσεγγίζονται τα θέματα της οικογένειας και της φιλίας και άλλα πολύ σημαντικά θέματα που μας απασχολούν στη ζωή μας. Αυτά τα θέματα δεν προσεγγίζονται αναλυτικά από κανένα ειδικό μάθημα. Στα θέματα οικογένειας και σχέσεων π.χ. το σωστό θα ήταν να είχαμε ένα μάθημα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, τα θέματα κοινωνικών προβλημάτων να τα προσεγγίζουμε μέσα από την Κοινωνική και πολιτική Αγωγή, τα προσωπικά θέματα μέσα από μαθήματα ψυχολογίας και φιλοσοφίας κλπ,
    Έχει γίνει δηλαδή μια εκχώρηση αυτών των θεμάτων στη θρησκεία, με τρόπο απαράδεκτο, ακολουθώντας την γνωστή αναπαραγόμενη άτυπη κοινωνική συναίνεση. Αυτή η κοινωνική συναίνεση στηρίζεται μόνο σε ιστορικοπολιτικούς λόγους και ποτέ δεν έχει αναθεωρηθεί συνειδητά.

    Ως παράδειγμα να αναφέρω ότι ενώ το 70% των γονέων και το 80% των εκπαιδευτικών επιθυμούν να μπει η Σεξουαλική Αγωγή στο σχολείο (και όλα τα κόμματα την έχουν βάλει στο πρόγραμμά τους), το πολιτικό κόστος που προκύπτει από την αντίδραση του σκληρού θρησκευτικού πύρινα οδηγεί το θέμα διαρκώς στην άρνηση αναθεώρησης της εκπαιδευτικής πολιτικής μας, βάση ακριβώς της «ασυνείδητης κοινωνικής συναίνεσης» που έχει επιτευχθεί.
    (Ο σκληρός θρησκευτικός πυρήνας μιας κοινωνίας ενώ στην πράξη είναι μόνο 10 με 15% επιφέρει καθοριστικό πολιτικό κόστος γιατί είναι αδιάλλακτος κι αυτό τις περισσότερες φορές λειτουργεί ως καταλύτης στις πολιτικές επιλογές. Δεν ακολουθεί τις κοινωνικές ανάγκες και δεν λειτουργεί στο επίπεδο του σύγχρονου κοινωνικού προβληματισμού, αλλά ακολουθεί μόνο τις οδηγίες των θρησκευτικών ταγών του. Αυτό είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει χρόνια τώρα πολλούς θεωρητικούς.)

    Επίσης, σε πολλούς ανθρώπους που δεν χρειάστηκε στη ζωή τους να έρθουν σε πραγματική κόντρα με θέματα θρησκευτικά, η θρησκευτικότητα φαντάζει ως μια ουδέτερη πνευματικότητα που είναι καθαρά προσωπικό γεγονός ή ως στοιχείο τοπικού χρώματος άκακο (ιδιοσυστασία), όπως λέμε «πώς φτιάχνετε τους κουραμπιέδες στο χωριό σας εσείς?», κάτι μεταξύ γλυκιάς παράδοσης και λαογραφίας.
    Η θρησκευτικότητα όμως δεν είναι ούτε προσωπική υπόθεση πνευματικότητας, ούτε απλή λαογραφία.

    Διαμορφώνει ανθρωπολογικά και κοσμολογικά μοντέλα, επηρεάζει τη στοχοθεσία μας, τον τρόπο που κάνουμε αξιολογήσεις, την χρήση (ή τη μη χρήση) ορθολογικών κριτηρίων, την ικανότητα να περιγράφουμε τον εαυτό μας (αυτοπροσδιορισμός) ή ακριβώς την ανικανότητά μας (ετεροπροσδιορισμός), τη δυνατότητα που έχουμε ως κοινωνία να αναπτύσσουμε διαδικασίες για την επίλυση προβλημάτων (ή να μην αναπτύσσουμε γιατί θεωρούμε ότι έτσι είναι το θείο θέλημα, ή ότι ο κόσμος είναι μάταιος…) κλπ κλπ κλπ.
    Γα μπορούσαμε να γράφουμε ατελείωτες αναλύσεις για το πώς και τι επιτυγχάνει η θρησκευτικότητα στην κοινωνική μας ζωή.

    Θεωρώ ότι γενικά οι κοινωνίες που έχουν σταθεί πιο αναθεωρητικά απέναντι στην θρησκευτικότητά τους, είναι και οι κοινωνίες που πιο γρήγορα και πιο συνειδητά ακολούθησαν τον νεοτερικό τρόπο κοινωνικής οργάνωσης.

    Πάνω σε αυτό το θέμα (και αναφερόμενος ειδικά στη περίπτωση των ιδιαιτεροτήτων της σύγχρονης νεοελληνικής κρίσης) έχει γράψει κι έχει πει πολλά ενδιαφέροντα ο Στέλιος Ράμφος.
    Οι αναλύσεις του φιλόσοφου-κοινωνιολόγου-κλπ αυτού, έχουν ιδιαίτερο βάρος γιατί ακριβώς έχει περάσει από το χώρο της ορθόδοξης αναζήτησης.
    Οι περισσότεροι νεοέλληνες δεν έχουμε εστιάσει στο πόσο σημαντικό ρόλο έχει παίξει (στις πολιτικοκοινωνικές επιλογές μας) η νεορθόδοξη θεωρητική που έχει αναπτυχθεί τα χρόνια ύπαρξης του Ελληνικού κράτους.
    (Σημείωση: Η θεολογική σχολή ήταν το πρώτο Πανεπιστημιακό τμήμα του σύγχρονου νεοελληνικού κράτους, ήδη από το 1830. Ήταν τετραετούς φοιτήσεως από την ίδρυσή της. Το παιδαγωγικό τμήμα, από την άλλη, δεν άνηκε καν στο πανεπιστήμιο μέχρι τη δεκαετία του 1980 και ήταν διετούς φοιτήσεως. Μόλις150 χρόνια μετά κατάφερε να γίνει κι αυτό Πανεπιστημιακό τμήμα και τετραετούς φοιτήσεως. Η θεολογική ήταν επίσης από τις πρώτες σχολές που πήραν κτίριο στη νέα Πανεπιστημιούπολη και μάλιστα πολύ μεγάλων διαστάσεων, στα μέσα της δεκαετίας του 1970. Το παιδαγωγικό τμήμα, από την άλλη, ακόμα μετά από 40 χρόνια δεν έχει δικό του κτίριο και βολεύεται σε κάποιους ορόφους στο Παλαιό Χημείο. Αυτά όσον αφορά στην πρωτεύουσα… Ελπίζω να κατανοείτε τη βαρύτητα  και τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών επιλογών.)
     
    Βλέπω, π.χ., πόσο εύκολα και απροβλημάτιστα αναπαράγονται στοιχεία αυτής της ελληνικής νεορθόδοξης θεωρητικής στα σχόλια κάποιων σχολιαστών περί «διάβρωσης από τη Δύση». Και τα αναπαράγουν εντελώς αυτονόητα, γιατί έχει γίνει καταπληκτική δουλειά στα σχολεία.
    Τα θεωρητικά εργαλεία που προσφέρει η εκπαίδευσή μας και τα οποία θα μας επέτρεπαν να κατανοούμε τις πολιτειακές μεταλλάξεις που έχουν συμβεί μετά τις προνεοτερικές κοινωνίες, ωχριούν  μπροστά στην απόλυτη δυναμικότητα του αντιδυτικού μοντέλου που μας έχει εγκατασταθεί. Ούτε καν κατανούμε για το τι μιλάμε, απλά επαναλαμβάνουμε πράγματα που θεωρούμε ότι είναι τόσο αυτονόητα όσο και η βαρύτητα. Γιατί το μοντέλο «η διαβρωμένη Δήση VS η καθ ημάς ανατολή» είναι τόσο δεδομένο όσο η βαρύτητα, πλέον, σε εμάς…

    Αυτό λοιπόν είναι ένα απίστευτο σημείο πολιτικής  μόχλευσης στη σύγχρονη Ελλάδα το οποίο διαπλέκεται καθαρά με τη θρησκευτικότητά μας. Και καθολικά, οι εσωτερικές δυνάμεις, από την άκρα δεξιά έως την άκρα αριστερά παίζουν διαρκώς μαζί του. 

    Για να προσθέσω και κάτι πιο πρακτικό, που έχει να κάνει με το πόσο άκακες μπορεί να είναι κοινωνικά οι τοποθετήσεις άκακων πιστών που στηρίζονται μόνο σε θέματα δόγματος, να κάνω μια ερώτηση:
    Τι αποτελέσματα πιστεύετε ότι μπορεί να έχει για τι ζωή ενός παιδιού με ομοφυλόφιλο ερωτικό προσανατολισμό η δήλωση των θρησκευόμενων γονιών του ότι έχει επηρεαστεί από το δαίμονα της ομοφυλοφιλίας και χρειάζεται να το κρύβει, να μετανιώνει και να ζητά συγχώρεση από το θεό;

    Θεωρώ λοιπόν ότι σεβασμός δε σημαίνει έλλειψη κριτικής. Αν θέλω να δείχνω σεβασμό, πρέπει να είμαι πολύ ξεκάθαρος στην κριτική μου.

    Ευχαριστώ ;)

    Πέτρος

  • The Schrodinger’s Dragon

    Εξαιρετικό άρθρο Γεωργακόπουλε! Απλά εξαιρετικό…

    Στους σχολιαστές που υποστηρίζουν πως κανένας δεν έχει δικαίωμα να κρίνει, έχω να πω τα εξής:
    Πρώτον, η κοινωνία μας χαρακτηρίζεται από την εξωφρανική της εμμονή να υπερασπίζεται τις άυλες ιδέες περισσότερο από τους με σάρκα και οστά ανθρώπους. Να υπενθιμίσω απλώς ότι οι ιδέες δεν πονάνε, δεν λυπούνται, δεν παθαίνουν τίποτα τέλος πάντως σχετικά με τους ευάλωτους σε αυτά τα θέματα ανθρώπους. Συνεπώς, ας αφήσουμε τις εύθικτες στάεις του τύπου «Ουγκ, έθιξες το πιστεύω μου!» και ας αναλογιστούμε ότι η απεικόνιση της παραπάνω εικόνας είναι μια επιζήμια ιδέα που έχει βλάψει ένα παιδί το οποίο προφανώς, ως εξαρτώμενο από τους γονείς του δεν είχε και πολλές επιλογές! Πως το έβλαψε; Είτε με την έννοια του πόνου είτε με την έννοια της ανατροφής της επόμενης ανορθολογικής γεννιάς που θα ακολουθεί επιζήμιες πρακτικές για τον εαυτό της και για τους άλλους.

    Συνεπώς καμία επίθεση στους ανθρώπους ΑΛΛΑ, φουλ επίθεση και χλευασμός στις ιδέες! Κάθε ιδέα έχουμε δικαίωμα να την κρίνουμε!!! Κάθε ιδέα! Στην τελική καμία μάνα δεν θα την κλάψει! Ίσως ο πατέρας της, αυτός που έχει την πατρότητα της ιδέας δηλαδή να την κλάψει, αλλά γι αυτόν ευτυχώς υπάρχει το ξύδι. Αν μια ιδέα αξίζει, ας επιβιώσει μέσα από την κριτική. Γιατί μέσα από την ανοχή επιβιώνουν όλες οι ιδέες και όχι μόνο οι σωστές.

    Στο παράδειγμα μας, φουλ επίθεση στο μπουσούλισμα μπροστά στις θαυματουργές εικόνες! Είναι λάθος και είναι γελοίο και είναι επιζήμιο. Φυσικά δεν μας ενδιαφέρει οποιοδήποτε πρόσωπο απεικονίζειται στο μπουσούλισμα, αλλά το μπουσούλισμα αυτό καθ’ εαυτό!

    Στα ίδια πλαίσια, αυτά του χλευασμού, κυμαίνεται και το δικό μου ανοσιούργημα: Ο παρεξηγημένος Δεκαπενταύγουστος

  • Obsidian

    από την προσωπική μου εμπειρία υπάρχουν δυστυχώς πάρα πολλοί άνθρωποι που υιοθετούν τον διαχωρισμό που θέτεις στην πρώτη παράγραφο. Η αυταπάτη είναι η εντύπωση ότι υφίσταται αυτός ο διαχωρισμός. Το γεγονός είναι ότι αποτελούν τη τριαδική υπόσταση του ίδιου προβλήματος. Πρέπει να μας υποψιάζει αυτή η νεωτερική διαχωριστική αντιμετώπιση της θρησκείας από το σύγχρονο άνθρωπο. Είναι πονηρή επειδή προδίδει τη συνειδητοποίηση από τον Πιστό ότι όλο το θέμα της θρησκείας είναι μια κοροιδία, αλλά αρνείται να την αποκηρύξει κρατώντας μια αδιάφορη και παθητική στάση για την πραγματικότητα υπερασπιζόμενος την ιδιοτελή του σχέση με μια Υπερδύναμη.

  • http://everydaypanos.com/ Everydaypanos

    Rule No1: Don’t hate. It’s unproductive.
    Rule No2: Religion has little to do w/ the scientific existence or not of God.
    Rule No3: It all started 200 years ago. It was 25th of March and Metropolitan Germanos said: Screw it! We are Greeks! (He told that in Greek. The reason he knew Greek is because he was a church man…)

    Here is what Alexander Ypsilantis posted on his blog the same year:
    «Fight for Faith and Motherland! The time has come, O Hellenes. Long ago the people of Europe, fighting for their own rights and liberties, invited us to imitation …

  • Ανώνυμος

    Διαφωνώ με όλα όσα αναγράφονται σ’ αυτό το σχόλιο (στο μεγαλύτερο μέρος του είναι εκτός θέματος, στα υπόλοιπα η διαφωνία μου έχει εξηγηθεί πολλάκις και στα σχόλια και στο ίδιο το κείμενο), αλλά πιο πολύ με την (σοκαριστική, για τα δεδομένα και το χαρακτήρα αυτού εδώ του site) φράση «κανένας δεν έχει δικαίωμα να κρίνει, είτε μας γουστάρει είτε όχι».

    Δεν υπάρχει κάτι που χρειάζεται να προστεθεί μετά από αυτό.

  • http://www.e-cannibals.gr/blog SykoFantiS_Bastoyni

    Η δημοκρατία μας είναι αντιπροσωπευτική κι όχι καθ’ υπαγόρευση. Οι βουλευτές νομοθετούν επ ονόματι του Ελληνικού λαού κι όχι καθ’ υπαγόρευση αυτού. Για αυτό λέγεται αντιπροσωπευτική. 

    Σε κάθε άλλη περίπτωση θα είχαμε administrators κι όχι βουλευτές. 

    Οι βουλευτές δεν είναι εκπρόσωποί της αλλά αντιπρόσωποί της. ( της γριάς ) όχι μόνο έχει τεράστια διαφορά εννοιολογικά αλλά και κατά την εφαρμογή της δημοκρατίας. 

    Προσέχω πολύ καλά τι ακριβώς λέω. Και επιμένω ότι ο Αντωνάκης και κάθε Αντωνάκης οφείλει να παράγει πολιτική κι όχι να ενεργεί καθ υπαγόρευση. 

  • Ανώνυμος

    Ώπα: Ο Αντωνάκης δεν νομιμοποιείται να ακολουθεί τις υπαγορεύσεις των Ελλήνων πολιτών; Νομίζω ότι έχουμε διαφορετική αντίληψη περί αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας (ή, εξίσου πιθανόν, υπάρχει εδώ μια παρανόηση και μια διαφωνία όχι άσχετη με το κότα-αυγό conundrum και το «μαζί τα φάγαμε»).

    Και η γριά μπορεί να μην ασκεί πολιτική εξουσία η ίδια, αλλά ασκούν οι εκπρόσωποί της. Την πολιτική αυτών οι γριές (πρέπει να) την υπαγορεύουν. Αυτό είναι δημοκρατία. 

  • Anonymous

    Κρίμα που δεν μπορώ να κάνω edit, εννοούσα της θυγατρός, όχι του υιού. χαχα

  • Anonymous

    Στο πρώτο που λες οτι δεν έχει κανένας δικαίωμα να κρίνει την θρησκευτική πίστη κανενός, εμένα που η πίστη μου (πιστεύω στο υπέρτατο ον της λογικής και του ιού αυτής την επιστήμη – είναι και τα δύο θηλυκές θεότητες) που προϋποθέτει την κριτική στα πάντα τι θα κάνουμε; θα σεβαστούμε τη δική μου πίστη η θα αρχίσουμε να κάνουμε διαχωρισμούς;

    (Βεβαίως η επιστήμη είναι το αντίθετο της πίστης αλλά βρίσκω ότι θέτοντάς το έτσι περνάει ευκολότερα στους πιστούς αν και μετά πρέπει να εξηγήσω γιατί η επιστήμη δεν είναι μια ακόμα θρησκεία. Baby steps).

  • http://twitter.com/kmamas Kostis Mamassis

    Προλαβαίνω να ανεβάσω σχόλιο με διαφημιστικό μήνυμα? Γιατί προβλέπω ότι οι προβολές του κειμένου θα αυξηθούν με γεωμετρική πρόοδο τις επόμενες μέρες!

  • Leonroi

    Έχεις μπερδέψει τρία εντελώς διαφορετικά πράγματα μεταξύ τους κ το ίδιο έχουν κάνει κ χιλιάδες άλλοι: 1. Την θρησκευτική πίστη καθενός ανθρώπου ξεχωριστά, όσο γελοία κ παράλογη κ αν φαίνεται, 2. Την θρησκεία ώς σύνολο δογμάτων κ πεποιθήσεων κ 3. Την θρησκεία ως οργανωμένο θεσμό στα πλαίσια οργανωμένης κοινωνίας με το ιερατείο της, τους χώρους της κλπ.
    Το πρώτο κανένας δεν έχει δικαίωμα να κρίνει, είτε μας γουστάρει είτε όχι. Το δεύτερο ας μάθουμε πρώτα τι πρεσβέυει Η ΚΑΘΕ θρησκεία κ μετά ας κρίνουμε κ το τρίτο δεν έχει να κάνει με την ουσία της θρησκείας αλλά με τις κοινωνικο-οικονομικές κ πολιτισμικές ιδιαιτερότητες της κάθε κοινωνίας.
    Αν η γιαγιά ή ο νεαρός γουστάρει να πάει μπουσουλώντας με ένα κιλό τάματα/προσφορές κ μια λαμπάδα/καντήλα να! στο ναό της μάνας του θεού της/του είναι αναφαίρετο δικαίωμά της/του κ δεν πέφτει λόγος σε κανέναν.
    Αν η γέννηση από παρθένο, τα θαύματα κ η ανάσταση ενός ανθρώπου που ήταν κ θεός φαίνεται παράλογη, πόσο φυσιλογική μπορεί να είναι η περιτομή σε ένα πλασματάκι ή δεν-ξέρω-γω-ποιό άλλο πιστεύω που μας κάνει ξένο κ κουλό;
    Αν μας βρωμάει η πληρωμή του ιερατείου από το κράτος το ίδιο μου βρωμάει κ το να πληρώνονται χιλιάδες κ δεκάδες χιλιάδες ευρώ οι βουλευτές ενώ κάθονται κ ξύνονται κ μετά να μου λένε ότι έχουν ανάγκες κ ασκούν λειτούργημα.

  • ΓΚΕΣΤ

    To πρόβλημα ξερολισμού στην Ελλάδα  το ενισχύσεις πάντως μια χαρά.Όπως και του «προοδευτικού» φονταμενταλισμού και σκοταδισμού. 
    Επίσης έχεις ένα σημαντικό πρόβλημα με τις γριές στα όρια του ρατσισμού.
    Γενικά είσα δύσκολα……

  • http://www.e-cannibals.gr/blog SykoFantiS_Bastoyni

    Η γριά, ως πολίτης, έχει κάθε δικαίωμα να υπαγορεύει και πίστη και πολιτικές και συμπεριφορές στον Σαμαρά και σε κάθε πολιτικό που ασκεί εξουσία. Αυτό στο χωριό μου το λένε δημοκρατία. 

    Ο Αντωνάκης δεν νομιμοποιήται  να ακολουθεί αυτές τις υπαγορεύσεις. Από πότε υπόλογη είναι η γριά κι όχι αυτός που επενδύει πολιτικά στην πίστη της γριάς; 

    Η γριά ως ενήλικας πολίτης που ψηφίζει και κοινωνικοποιείται ΔΕΝ ασκεί εκτελεστική εξουσία, ούτε νομοθετεί.  Αν εξουσία για σένα είναι η ισοτιμία της ψήφου της γριάς με την δική μας ( οι οποίοι ως γνωστό κατέχουμε την μοναδική αλήθεια ) αυτό είναι πρόβλημα δικό μας κι όχι δικό της. 

    Αν θέλεις να σώσεις την κοινωνία από  τους παπάδες, τους  καντηλανάφτες τους  νεοκόρους και τις χιλιάδες  γριές, που δεν βλέπουν και τις μεταφέρουν δίνοντάς τους σταυρωμένα ψηφοδέλτια θα πρέπει να ακροβατήσεις πάνω στην ρατσιστική άποψη για το πόσο ισότιμη είναι η ψήφος όλων αυτών. 

    Τον σκοταδισμό δεν τον πολεμάμε απαξιώνοντας τις γριές αλλά αυτούς που τον εμπορεύονται πολιτικά. 

  • Obsidian

    για μένα η πιο σύντομη διατύπωση ορισμού της πίστης έγινε από τον Νίτσε :»Πίστη σημαίνει να μη θέλεις να ξέρεις την αλήθεια»

    Η Πίστη δεν είναι κάτι γενικό και αφηρημένο. Πάντα αναφέρεται σε ένα συγκεκριμένο και άκαμπτο δόγμα, δηλαδή σε μία συνταγή έτοιμων απαντήσεων για τα πιο θεμελιώδη ερωτήματα της ανθρώπινης φύσης. Επομένως, το ασφαλέστερο συμπέρασμα που μπορεί να βγάλει κανείς είναι ότι η Πίστη απευθύνεται σε πνευματικά νωθρούς ανθρώπους και τα δόγματα τους αναπαράγουν κυρίως μέσα από πολύ συγκεκριμένες μεταφυσικές σχέσεις ανταπόδοσης. Για μένα προσωπικά ο Πιστός είναι το πιο φοβισμένο, επαναπαυμένο και ιδιοτελές ανθρώπινο είδος.  Δηλαδή ένα πολύ πνευματικά επικίνδυνο υβρίδιο.

  • Ανώνυμος

    Δεν νομίζω πως είναι ακριβώς έτσι. Όπως δεν είχες κανένα λόγο να ανοίξεις διάλογο για θρησκευτικά θέματα με τη χαροκαμένη μάνα, έτσι δε θα είχα κι εγώ κανένα λόγο να κάνω αντίστοιχο διάλογο με τη γριά στην Τήνο. Όπως αντιλαμβάνεσαι, με το παρόν και όλα τα παρελθόντα αντίστοιχα δε θέλω να κάνω κανένα να αλλαξοπιστήσει. Δεν απευθύνομαι καν σε πιστούς. Αυτά εδώ έχουν χρησιμότητα μόνο για τους υπόλοιπους.

    Επίσης, πώς θεωρείς ότι ο ενήλικας πολίτης που ψηφίζει και κοινωνικοποιείται και εκφέρει (οποιοδήποτε) λόγο σε μια δημοκρατία δεν «ασκεί εξουσία». Είναι προφανές από το λινκ σου το ίδιο: Ο «Αντωνάκης» δεν υπαγορεύει Χριστιανική πίστη στη γριά. Το αντίθετο γίνεται. 

  • Ανώνυμος

    Είναι κατανοητή η αντίρρηση περί ελευθερίας της πίστης, αλλά δεν έγραψα πουθενά το αντίθετο, ίσα ίσα υπογράμμισα εντονα πως είναι σεβαστή, όπως πρέπει (και το ίδιο υποστηρίζει και ο Ντόκινς, παρεμπιπτόντως). Στη δική σου θέση, όπως την περιγράφεις, ορίζεις την πίστη ως κάτι αυστηρά εσωστρεφές, κάτι που στην πράξη (με δεδομένο ότι ο άνθρωπος είναι είδος κοινωνικό και εξωστρεφές, και το ότι η θρησκευτική πίστη μπορεί επηρεάζει όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας) παρατηρείται πολύ σπάνια. Είναι η εξαίρεση, Και η «εσωστρεφής θρησκευτικότητα» που υπερασπίζεσαι και η μη-θρησκευτικότητα που ονειρεύομαι εγώ θεωρητικά θα είχαν το ίδιο αποτέλεσμα: Μια μη-θρησκευτική κοινωνία. Όπως καταλαβαίνεις, θεωρώ τη δική μου προσέγγιση πιο χρήσιμη.

  • Anonimos

    Πριν επικαλούμαστε το Σύνταγμα και τους νόμους να ξέρουμε για τι πράγμα μιλάμε έτσι Θοδωρή ; Άντε γίναμε όλοι συνταγματολόγοι. Δεν θα μπω στον κόπο να σου απαντήσω ότι η ελευθερία του λόγου έχει όρια όπως σχεδόν όλα τα συνταγματικά δικαιώματα, αλλά αυτό δεν στο δίδαξε μάλλον το ιντερνετ, έτσι ; Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες. Αυτά μόνο σε άτομα της ίδιας επιστήμης. Εσύ μείνε να σχολιάζεις από το θρόνο της απόλυτης αλήθειας όπως είπε εύστοχα ένας άλλος. Θα θεωρείς τον ευατό σου πολύ cool απέναντι στα πρόβατα ε ; Να μην σχολιάσω την γελοία επίκληση του εισαγγελέα, άλλο ένα λάθος του κάθε ΑΣΧΕΤΟΥ που επικαλείται τον εισαγγελέα, ας μας πεις αλήθεια πανσοφε ποιος αδίκημα βλεπεις στην περίπτωση αυτή και πως περιμένεις να επέμβει ο εισαγγελέας. Ευτυχώς που δεν υπάρχει αστυνομία νοημοσύνης να επέμβει.

  • http://www.e-cannibals.gr/blog SykoFantiS_Bastoyni

    Πως ακριβώς προκύπτει ότι αμφισβητώ το δικαίωμα σου να ασκήσεις κριτική στην θρησκευτική πίστη του άλλου; Έχεις κάθε δικαίωμα να το κάνεις. Και προφανώς η κριτική σου θα είναι στην διάθεση της δικής μου και η δική μου της δικής σου. Αν συμφωνούμε σε αυτό φαντάζομαι λύνεται η παρεξήγηση. 

    Προσωπικά δεν με αφορά κανένα δόγμα. Δεν θρησκεύομαι και δεν πιστεύω σε τίποτα περισσότερο από την ύλη και το πνεύμα ως παράγωγο αγνώστων προς το παρών σε εμένα φυσικών διεργασιών. 

    Στην κριτική τώρα. Πριν πολλά χρόνια, νέος φλογερός υλιστής, λοιδόρησα ( ευτυχώς χαμηλόφωνα ) μια μητέρα που είχε χάσει τα δυο της παιδιά σε αυτοκινητιστικό και επικαλούνταν τον θεό. Ένας γέρος που καθόταν δίπλα μου, με άκουσε και πιάνοντας με παράμερα με άγριο ύφος μου είπε κατα λέξη:
    «Κι εγώ μωρέ δεν πιστεύω ούτε σε θεούς  και δαίμονες, αλλά αν είσαι άντρας κι έχεις τα κότσια πήγαινε να το πεις σε αυτή τη γυναίκα που κλαίει τα παιδιά της» 

    Δεν είχα τα κότσια. Αν τα έχεις εσύ εγώ δεν έχω καμιά αντίρρηση να ασκείς κριτική σε όποιον και όποτε σου αρέσει.  Το κάνω κι εγώ αλλά μόνο σε αυτούς που ασκούν εξουσία με το θρησκεύεστε. Με τους άλλους δεν μπορώ. Δεν ασκεί εξουσία η γριά που πάει στα γόνατα. Ο Αντωνάκης πάλι ασκεί για τουτο  νομίζω σε πρόλαβα http://www.e-cannibals.gr/blog/?p=4650 

    Το θέμα μας αγαπητέ κ. Γεωργακόπουλε δεν είναι ιδεολογικό. Είναι θέμα γκάτς που λένε. 

  • dimitris

    ???

  • http://www.digital-era.org sofiagk

    Προσωπικά βρίσκω … άνοστη τη χρήση της φωτογραφίας ενός παιδιού και του παραδείγματος της Τήνου. 

    Να σημειώσω επίσης (με κάθε καλή διάθεση) ότι έγραψα πως ο κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει δικαίωμα να βρει παρηγοριά όπου επιθυμεί ΕΦΟΣΟΝ δεν εγκληματεί. Δεν έγραψα ότι η θρησκεία είναι παρηγοριά γενικά. Υπάρχει μια μικρή αλλά για μένα σημαντική διαφορά. Η ρητορική του Dawkins – στο God Delusion αναφέρεται εκτεταμένα και σε όλες τις παρωπίδες που αναφέρεις – είναι για μένα εξαιρετικά κουραστική. Είναι κάπως σα μια νέα τζιχάντ, ένας αθειστικός ζήλος που ουσιαστικά αντιγράφει το αίσθημα και την τυφλή πίστη (ή απιστία) για την οποία κατηγορεί τους θρησκευόμενους. Το ότι όλες οι γριές θρησκευόμενες πιστεύουν ότι οι ομοφυλόφιλοι πρέπει να καούν στην κόλαση (που αναφέρεις) είναι ένα ακραίο τσουβάλιασμα. Κάθε φορά που διαβάζω κάποιο άρθρο του Dawkins σκέφτομαι μία πυρά που θα καίμε γριές. Οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να πιστεύουν στο χριστό, στον αλλάχ, στο μακαρονοτέρας ή στην παγκόσμια αγάπη και ειρήνη. Ποιος είναι αυτός που θα τους αφαιρέσει το δικαίωμα στην πίστη;  Εξ ου και η θέση μου είναι πολύ πιο agnostic (συγγνώμη για τα συχνά αγγλικά, η καταραμμένη συνήθεια). Η γριά μπορεί να πιστεύει ό,τι θέλει φτάνει να μην επηρεάζει τους υπόλοιπους. Αυτό σημαίνει ότι δεν καίει τους ομοφυλόφιλους, δε με βάζει να φοράω φούστα, δεν χώνει τη μύτη της στη διδαχή της επιστήμης στα σχολεία… με λίγα λόγια κρατάει τη θρησκεία έξω από τα ξένα χωράφια. ΑΥΤΟ λοιπόν υπερασπίζομαι. Το δικαίωμα της γριάς να κάνει πνευματικά (τί απαίσια λέξη) αυτό που θέλει. Η συζήτηση που ξεκινάς βεβαίως είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ στους καιρούς που ζούμε. Η θέση μου όμως είναι κάπως στη μέση. Η πνευματικότητα (θρησκευτικότητα) ή οτιδήποτε άλλο πρέπει επιτέλους κάποτε να γίνει μια προσωπική – σχεδόν intimate – επιλογή που δεν χρειάζεται να αφορά κανέναν άλλον. 

  • 666

    Κατανοητό να πιστεύεις(και όχι να ξέρεις) ότι δεν υπάρχει θεός. Επίσης το να κάνεις κριτική. 

    Ομως η πράξη της φωτογραφίας (μπορεί να) είναι ενοχλητική ή αστεία αλλά δεν προξενεί κακό σε κα-νέ-ναν. Γι αυτό, καλύτερα όταν γράφεις να στοχεύεις σε κάτι που πραγματικά προξενεί κακό. Τώρα ξεχειλίζει απλώς το μίσος σου  - από το θρόνο της απόλυτης αλήθειας που κατέχεις.

  • Ανώνυμος

    Ετούτη η τοποθέτηση, μαζί με του @SykoFantiS_Bastoyni:disqus και (μόνο εν μέρει) της @24f2ace85cc484875bffd5c49893142e:disqus αποκάτω υπογραμμίζουν το πρόβλημα με σαφήνεια, η μάλλον είναι το πρόβλημα στο οποίο αναφέρομαι.

    Και οι τρεις σε κάποιο επίπεδο αμφισβητούν το δικαίωμα οποιουδήποτε να ασκήσει κριτική στη θρησκευτική πίστη κάποιου άλλου. Νομίζω ότι σε πολλούς υπάρχει εδώ μια σύγχυση: Το να ασκήσεις κριτική σε κάτι είναι ένα πράγμα. Το να επιβάλλεις περιορισμούς σ’ αυτό είναι κάτι άλλο, εντελώς διαφορετικό. Το Σύνταγμα προστατεύει τους πολίτες από το δεύτερο. Το Σύνταγμα επίσης επιτρέπει με σαφήνεια το πρώτο.

    Έχω την εντύπωση ότι κάποιοι αμφισβητούν το δικαίωμά μου να ασκώ κριτική στη θρησκευτική πίστη του άλλου, και το κάνουν στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης.

    Αν, αναγνώστη, δεν σου είναι προφανές το οξύμωρο εδώ, είμαστε σε άλλο μήκος κύματος, και δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο για να στο υπογραμμίσω.

    Πέρα από αυτό, υπάρχει μια σύγχυση που υιοθετείται και εδώ αλλά είναι και ευρύτατα διαδεδομένη: Το ότι η θρησκευτική πίστη του άλλου είναι κάτι αθώο και ανώδυνο. Αυτή η άποψη είναι κατά τη γνώμη μου αφελής και λανθασμένη. Ίσως φταίω κι εγώ που, επικαλούμενος το παράδειγμα της πιστής Ελληνίδας γριάς προκάλεσα συνειρμούς με εικόνες γιαγιάδων που όλοι έχουμε από την προσωπική μας ζωή. Αλλά τα πράγματα δεν είναι έτσι. Η θρησκευτική πίστη (και εδώ αναφέρομαι σε οποιοδήποτε δόγμα) δεν είναι κάτι άκακο και μονοδιάστατο. Δεν είναι μόνο «παρηγοριά», όπως γράφει η @sofiagk:disqus -είναι και παρηγοριά, αλλά είναι και ένα σωρό άλλα πράγματα, που απαντούν στο ερώτημα της @325317bed78232a23a08c0af0ea29379:disqus «πώς η πίστη της γιαγιάς μπορεί να βλάψει την ανθρωπότητα».

    Για μια πλήρη εξήγηση παραπέμπω πάλι στα δύο βιβλία (ή, έστω, αν βαριέστε να τα αγοράσετε και να τα διαβάσετε, ρίξτε μια ματιά στα λινκς με τις συνόψεις), αλλά εντελώς ενδεικτικά μπορώ να σας υπενθυμίσω ότι η γιαγιά (και κάθε γιαγιά και κάθε πιστός Χριστιανός) πιστεύει ότι οι ομοφυλόφιλοι, ας πούμε, αξίζουν να καούν στην κόλαση.

    Η πίστη σε ένα θρησκευτικό δόγμα δεν είναι μόνο αθώο αποκούμπι. Είναι και αρτηριοσκληρωτική ιδεολογία που υπαγορεύει συμπεριφορές και διαμορφώνει χαρακτήρες. Η ιδεολογική συνισταμένη μιας δημοκρατικής κοινωνίας προκύπτει από συνιστώσες ισάριθμες με τους πολίτες, έτσι όσο ανεχόμαστε σκοταδιστικές και αναχρονιστικές αντιλήψεις ως άκακες και φυσιολογικές, θα παραμένουμε μια οπισθοδρομική κοινωνία όπου τα παιδιά υφίστανται υποχρεωτική θρησκευτική κατήχηση για δώδεκα χρόνια της ζωής τους, και όπου ο αρχηγός της αντιπολίτευσης δηλώνει χωρίς καμία διάθεση ειρωνίας ότι θα βγούμε από την κρίση «με τη δύναμη της Παναγίας».

    Έτσι λοιπόν, διαφωνώντας και με τους τρεις, θα μου επιτρέψετε να διεκδικήσω το δικαίωμά μου να σχολιάζω ελεύθερα τις θρησκευτικές πεποιθήσεις οποιουδήποτε (χωρίς ποτέ, βεβαίως, να αμφισβητώ το δικαίωμά τους να τις έχουν ή να τις εκφράζουν -ελπίζω πια να έχει γίνει σαφής η διαφορά).

    Σας καλώ να το σκεφτείτε λίγο καλύτερα, και να κάνετε κι εσείς το ίδιο.

  • http://twitter.com/Sorotos Michail Sorotos

    Για ποιον Gandalf μιλάμε? Τον Gandalf the Grey ή τον Gandalf the White? Φαντάζομαι αναφέρεσαι στον δεύτερο μιας και μετα την μάχη με το Balrog ο Gandalf απέκτησε χαρακτηριστικά Θεού. 

    Τα υπόλοιπα τα είπαν ο @SykoFantiS_Bastoyni:disqus  και η @24f2ace85cc484875bffd5c49893142e:disqus 

  • Twiugj

    Δεν μπορώ να καταλάβω πώς η πίστη της γιαγιάς μπορεί να βλάψει την ανθρωπότητα. Η ανθρωπότητα βλάπτεται από θρησκευτικά προσανατολισμένες αποφάσεις εξουσίας και φανατισμό (είτε αυτός είναι πολιτικός είτε θρησκευτικός είτε α-θεϊκός). Υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στο μουσουλμάνο «καμικάζι» που σπέρνει το θάνατο και το μουσουλμάνο πιστό που δεν ενοχλεί κανέναν επιλέγοντας να ζήσει με έναν άλφα τρόπο σύμφωνα με τη θρησκεία του. Το χειρότερο που κάνει ένας τέτοιος άνθρωπος (κι ένας παρόμοιος χριστιανός, ινδουιστής, κομφουκιανιστής) είναι να μην μπορεί να γίνει κολλητός σου και κολλητός μου.

    Ας μη γελιόμαστε χτίζοντας στο όνομα της αποτίναξης του οποιουδήποτε «θρησκευτικού σκοταδισμού» έναν α-θεϊκό ανθρωπιστικό σκοταδισμό. Στην τελική δε φταίει ούτε ο χριστιανισμός ούτε καμιά άλλη θρησκεία που ο άνθρωπος δεν πάτησε ακόμα στον Άρη, που δε βρέθηκε ακόμα θεραπεία για τον καρκίνο, που οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης έχουν εξαπολύσει επίθεση στο βιωτικό επίπεδο πρωτοκοσμικών πλέον λαών και που στην Ελλάδα οι νόμοι εφαρμόζονται αυστηρώς επιλεκτικά.

    Η πίστη του καθενός δεν είναι θέμα προς διαπραγμάτευση. Ό,τι θέλει να πιστεύει, ας το πιστέψει. Εγώ ας πούμε πιστεύω ότι ο άντρας μου μ’ αγαπάει. Ο τρόπος που ζω και σκέφτομαι βασίζεται σε μεγάλο μέρος σ’ αυτή μου την πίστη. Δε χρειάζεται να επιχειρηματολογήσω και να την υπερασπιστώ, γιατί πολύ απλά δεν έχει νόημα κάποιος να θέλει να με πείσει για το αντίθετο, επειδή εκείνος μπορεί να πιστεύει ότι ο άντρας μου λέει ότι μ’ αγαπάει αλλά στην ουσία μόνο τον εαυτό του σκέφτεται. Αν θέλει να κράξει τον άντρα μου, ας το κάνει με αυτούς που συμμερίζονται τη δική του γνώμη. Κι ας διαφωνήσει μαζί μου.

    Στην τελική όλα είναι θέμα σεβασμού. Αυτό που δε μας δίδαξε ποτέ κανείς είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να δεις και να ερμηνεύσεις τα πράγματα. Και, ακόμη πιο σημαντικό, το ότι δεν επιλέγουν όλοι να δουν τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο πολύ απλά ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ. Ούτε υπάρχει επιλογή που να κάνει κάποιον ανώτερο ή κατώτερο. Οποιαδήποτε άλλη θεώρηση μας φέρνει στα όρια του ρατσισμού. Για τα υπόλοιπα υπάρχουν νόμοι, υπάρχουν αποφάσεις εξουσίας, υπάρχουν θεσμοί. Καμιά κατάλυση και παρανομία δε βασίζεται επί της ουσίας σε θέματα θρησκευτικής πίστης στην Ελλάδα. Τα προβλήματα των θεσμών είναι καθαρά νομικά.

    Αντί να μαστιγώσουμε το μουλάρι που έσπασε το φράχτη, μαστιγώνουμε το γουρούνι γιατί δε γουστάρουμε το χοιρινό;

  • dimitris

    Από τα λίγα που ξέρω μπορώ να απαντήσω τα εξής:
    1- Δεν ξέρω αν είναι αποδεκτό από την Χριστιανική πίστη μια τέτοια δραστηριότητα, έχει γίνει όμως κοινωνικά αποδεκτή για διάφορους λόγους. Θα είχε ενδιαφέρον η απάντηση από έναν κληρικό πάνω σε αυτό.
    2- Όσο θυμάμαι από την Ιστορία και τα Θρησκευτικά, τέτοιες ενέργειες γινόντουσαν πριν από μια δραστηριότητα πχ το ξεκίνημα ενός πολέμου. Το τάμα έχει την έννοια του να ευχαριστήσει ο άνθρωπος για ένα «καλό» που συνέβη.
    Θα έλεγα πως είναι και κοντά και μακρυά ανάλογα με την οπτική και την πίστη του καθενός.
    3- Η πιο εύκολη απάντηση… Η λειτουργία της Εκκλησίας έχει πολλά σημεία που θα μπορούσε να βοηθήσει τον κόσμο αλλά δεν…

  • http://www.e-cannibals.gr/blog SykoFantiS_Bastoyni

    Γενικά θα έλεγα ότι ο κάθε ένας μπορεί να θρησκεύεται όπως θέλει και με όποιο τρόπο θέλει. Χωρίς αστερίσκους. Θα μπορούσα να πω ακόμα κι αν ο τρόπος με τον οποίο θρησκεύεται ακροβατεί στα όρια της νομιμότητας. Ας δεχθεί τις κυρώσεις. 

    Η πολιτεία πάλι και οι λειτουργοί της οφείλουν  να απέχουν  από κάθε εκδήλωση θρησκευτικής συνείδησης. 

    Η πολιτεία πάλι οφείλει να εξασφαλίζει τους όρους για να εκφράσουν οι πολίτες της το θρησκευτικό τους συναίσθημα. 

    Η απαξίωση τώρα όσων θρησκεύονται δεν είναι δείγμα ορθής σκέψης αλλά αλαζονεία που δεν διαφέρει σε τίποτα από αυτή των φονταμενταλιστών που είναι οι μόνοι που γνωρίζουν την αλήθεια. 

    Και ποιος είμαι εγώ που θα λογοκρίνω τι ακριβώς θα δείξει το STAR στις «ειδήσεις» του; Όπως ακριβώς θα δείξει τα αλφαδιασμένα κωλαράκια θα δείξει και τις γριές να πηγαίνουν γονατιστές στην παναγία. Για μένα έχει το ίδιο effect για σένα γιατί να είναι διαφορετικό; 

    Μεγειά τους με χαρά τους. ( Για τις γριές ) Γεια το παιδάκι θα συμφωνήσω απόλυτα με τη Sofiagk παρακάτω. 

  • http://pulse.yahoo.com/_5VNPTHKYARDO3QW7IJTXRBVCCE Gaizka

    Ναι όντως φοβάμαι…αφού είμαι Θεοφοβούμενος. Επίσης διαβάζω την σελίδα του Θεόδωρου ανελλιπώς εδώ και χρόνια οπόταν ξέρω ότι τα σχόλια τα επιτρέπει, αρνητικά και θετικά.

    Απολογούμαι αν σας προκάλεσα γιατί είναι το τελευταίο πράγμα που θα ήθελα.

    Τελειώνοντας ένα έχω να πω, πριν κρίνετε την Ορθοδοξία διαβάστε και μάθετε για αυτή πριν να την κρίνετε. Η επιφανειακή μάθηση και η ελλιπής γνώση για την Ορθοδοξία είναι λόγοι άρνησης της.

    Ευχαριστώ

  • http://www.digital-era.org sofiagk

    Σεβαστή και ορθή η σκέψη σε πολλά σημεία. Συμφωνώ  με την ιδέα ότι πρέπει να υπάρχει χώρος ανάλυσης. 

    Από την άλλη βρίσκω την επιλογή της εικόνας sensational. Ποια η διαφορά της χρήσης αυτής της εικόνας από τα ρεπορτάζ που παρουσιάζουν σπαραξικάρδια το κάθε τάμα; 

    «Λάθος» είναι ο εξαναγκασμός ενός ανηλίκου να κάνει οτιδήποτε δεν κατανοεί (όπως π.χ. η βάφτιση σε βρεφική ηλικία και ο πιτσιρικάς στην παραπάνω εικόνα – αν δεν παίζει απλά όπως σωστά σημειώνεις). Εδώ συμφωνούμε. «Λάθος» όμως δε μπορεί να είναι η συνειδητή επιλογή ενός ενηλίκου να εκφράσει το θρησκευτικό του αίσθημα όπως αυτός πιστεύει και να βρει παρηγοριά όπου μπορεί.  

    Η ανάλυση και η νηφάλια παρατήρηση μιας κατάστασης δε μπορεί να μην είναι αμφίδρομη νομίζω ούτε μπορεί να παραβλέπει την ανάγκη του κάθε ανθρώπου να αντιμετωπίσει την κατάσταση όπως αυτός επιλέγει, εφόσον δεν εγκληματεί.  

  • cpapa

    Η ανάρτηση αυτή την συγκεκριμμένη ημέρα μου δίνει την ευκαιρία να καταθέσω τις ερωτήσεις μου για ένα ζήτημα που δυσκολεύομαι να κατανοήσω από τότε που ήμουν παιδί.

    Εξηγούμαι: Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει επαρκώς τί ακριβώς έννοια έχει το ΤΑΜΑ και ποιά η συνάφειά του με το Χριστιανισμό? Επίσης η Εκκλησία το αποδέχεται?

    Θα το τεκμηριώσω ως εξής: Αν έχω καταλάβει καλά το ΤΑΜΑ είναι το ανταποδοτικό ‘όφελος’ που προσφέρουμε στο Θεό ή σε κάποιον Άγιο για κάποιο καλό που μας βρήκε, για κάποια αρρώστεια που θεραπεύτηκε και για την θεραπεία της οποίας θεωρήσαμε την Άνωθεν βοήθεια καθοριστική. Το όφελος σε εισαγωγικά, γιατί το ΤΑΜΑ συνήθως δεν αποτελεί κάτι χειροπιαστό και άμεσα εκποιήσιμο προς το κοινό συμφέρον (όπως, επί παραδείγματι η κατάθεση ενός ποσού σε ένα ίδρυμα) για να το αποδεχθώ ως ανούσιο μεν, καλό δε, αλλά τιμαλφή τα οποία τοποθετούνται μπροστά από εικόνες και παραμένουν εκεί, μέχρι να γίνει πλιάτσικο από κάποιον επιτήδειο.

    Ερώτηση Νο.1: Είναι Χριστιανικά αποδεκτό να εμπλέκουμε τα Θεία σε μια σχέση συναλλαγής (κάνε με εσύ Θεέ καλά και εγώ θα……), δοθέντος ότι ο χριστιανικός Θεός όπως τουλάχιστον παρουσιάζεται από την εκκλησία είναι παντοδύναμος και μεγαλόκαρδος και σίγουρα δεν προσβλέπει σε δώρα?
    Ερώτηση Νο.2: Μόνο εγώ βλέπω την ομοιότητα με παγανιστικές θρησκείες όπως το δωδεκάθεο όπου γίνονταν ανταποδοτικές θυσίες για να ‘εξευμενιστούν’ οι Θεοί?
    Ερώτηση Νο.3: Αν η απάντηση στα ανωτέρω είναι ‘μη μας τα ζαλίζεις, οι άνθρωποι θέλουν να ευχαριστήσουν τον Κύριο για το καλό που τους βρήκε’ γιατί η Εκκλησία δεν κάνει ένα Ενιαίο Ταμείο Ταμάτων ώστε οι ευγενείς αυτές προσφορές (ή μήπως συναλλαγές?) των πιστών  να εξυπηρετήσουν ένα καλό σκοπό?

    Γιατί μη μου πείτε ότι 150 χρυσές αλυσίδες και βραχιόλια μπροστά σε μια εικόνα ενός χριστιανικού αγίου έχουν για εσάς κάποιο νόημα, εμένα πάντως μου θυμίζουν το Γιώργο Μάγκα με το κλαρίνο του.

    Συγνώμη για το χώρο tgeorg δεν έχω blog όμως και το θεώρησα σχετικά συναφές ως θέμα.
     

  • degenerate

    Gaizka, ο Θεόδωρος δεν πρόκειται να μπει ποτέ στην διαδικασία να σου απαντήσει. Το site αυτό φιλοξενεί τις απόψεις του και έχει κάθε δικαίωμα να γράφει ό,τι θέλει και ό,τι του αρέσει. Εάν τα γραφόμενα του συγκρούονται με τη δική σου τροχιά σκέψης, τότε προσπέρασε την ανάρτηση ή το site γενικά. Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο γίνεται γραφικός, επειδή απλά δε συμφωνείς μαζί του. 

    «Σε όλα έχεις λόγο…σε αυτό το θέμα κράτα αυτά που πιστεύεις για τον εαυτό σου.»

    Αυτό που έγραψες βγάζει μόνο αυταρχισμό και δείχνει έναν άνθρωπο που μάλλον έχει κλειστά τα μάτια και τα αυτιά γιατί φοβάται ν’ ακούσει κάτι το διαφορετικό. Ακυρώνεις επομένως τις βολές περί κωφότητας και τυφλότητας που εκτοξεύεις στον tgeorgakopoulos. Αυτά προκαλεί δυστυχώς η θρησκεία… είναι ένα τοξικό μιμίδιο που προάγει το μίσος.. όχι την αγάπη όπως διατείνεται. Και αυτό έχει καταδειχθεί ιστορικά. 
    Όλοι οι θρησκόληπτοι είστε απλά δέσμιοι του φόβου.. το αρχαίο ελληνικό πνεύμα βέβαια μισούσε το φόβο.. 

  • Επισκέπτης

    Και τώρα τι πραγματικά εννοεί ο Gaizka:

    Πρώην συμπαθέστατε Θεόδωρε, πλέον σε μισώ γιατί εξέφρασες άποψη αντίθετη με τη δική μου. Πλέον θα σε λέω γραφικό κι ότι άλλο μου επιτρέπει η χριστιανική μου ηθική.

    Το ότι οι παπάδες είναι διεφθαρμένοι και άπιστοι είναι θέλημα Θεού, όχι λάθος του. Απόδειξη ότι όλα είναι χάλια στις μέρες μας. Κι αυτό θέλημα θεού είναι.

    Ξέρω κι άλλους σοφούς σαν εμένα που έχουν παρόμοιες απόψεις με εμένα και δεν θέλουμε να ακούμε άλλες αντίθετες. Σεβάσου μας και μην μιλάς. Αν μιλάς είμαστε υποχρεωμένοι να μην σε ακούμε, και να επιβάλουμε και σε άλλους να μην σε ακούνε.

    Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα που μπορούμε να επιβάλουμε την άποψή μας. Αν χαλάσει κι αυτή, εμείς που θα πάμε;

    Σε όλα έχεις λόγο… σε αυτό το θέμα όμως έχω μόνο εγώ (κι όσοι πιστεύουν ακριβώς τα ίδια με εμένα).

    Κι ο λόγος που ούτε οι παπάδες δεν τα λένε ακριβώς όπως τα λέω εγώ, είναι προφανώς ότι είναι διαβρωμένοι όπως είναι βεβαίως το θέλημα του Θεού. Δεν θα βρεις λοιπόν εύκολα κάποιον, αλλά πρέπει να ψάξεις. Πρέπει, είσαι υποχρεωμένος. Κι όταν τον βρεις να μου τον πεις κι εμένα.

    Ευχαριστώ.

  • http://pulse.yahoo.com/_5VNPTHKYARDO3QW7IJTXRBVCCE Gaizka

    Συμπαθέστατε Θεόδωρε κατάντησες δυστυχώς γραφικός….Όντως οι κληρικοί έχουν καταντήσει χειρότεροι απο τους λαϊκούς αλλά αυτά ήταν γραμμένα να γίνουν και γίνονται τώρα αφού φτάσαμε στους εσχάτους καιρούς…

    Υπάρχουν/υπήρξαν σοφοί άνθρωποι και επιστήμονες που πιστεύουν Στον Τριαδικό Θεό. Έχεις τα μάτια και τα αυτιά σου κλειστά και προσπαθείς να μας πείς ότι είμαστε κωφοί και τυφλοί όλοι. Η πίστη δεν είναι κάτι το χειροπιαστό και αν δεν πιστεύεις τουλάχιστον σεβάστου εμάς που σε διαβάζουμε και πιστεύουμε. Ή μήπως δεν θέλεις να σε διαβάζουμε;

    Η μόδα που είσηχθηκε απο την Δύση (όπως προφητεύθηκε) του Αθεϊσμού προσπαθείτε να μας την πουλήσετε και εδώ στην χώρα που με νύχια και με δόντια προσπαθεί να την κρατήσει όσο μπορεί περισσότερο.

    Σε όλα έχεις λόγο…σε αυτό το θέμα κράτα αυτά που πιστεύεις για τον εαυτό σου.

    Οι κληρικοί και η Ελληνική εκκλησία έχουν διαβρωθεί. Αν θέλεις απαντήσεις να αποταθείς στους κατάλληλους πνευματικούς (οι οποίοι λιγοστεύουν).

    Ευχαριστώ