Οικονομεύοντας Την Ελλάδα: Like A Boss

Τις προάλλες που λες διάβαζα την έκθεση του ΟΟΣΑ για τον τρόπο που λειτουργεί το Ελληνικό κράτος (μην τα ρωτάς) κι έπεσα πάνω στο παρακάτω διάγραμμα, το οποίο δείχνει την εξέλιξη του ισοζυγίου συναλλαγών της χώρας, γιατί κάθε έκθεση για την Ελλάδα πρέπει να έχει μέσα στοιχεία για την οικονομική της κατάρρευση, όποιο κι αν είναι το θέμα της.

OECDreport0

Τα μάτια στη μαύρη βουλίτσα, που είναι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (ορισμός). Το οποίο παρατηρείς ότι κάποια στιγμή μειώθηκε απότομα (από το ’99 στο 2000) και από ένα σημείο και μετά κατρακύλησε εντυπωσιακά μέσα σε λίγα χρόνια (2004 – 2008). Αυτό είναι κακό πράγμα, τζιζ. Αρνητικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών σημαίνει ότι ως κράτος εισπράττουμε λιγότερα από όσα ξοδεύουμε. Αποφάσισα να προσθέσω πάνω στο διάγραμμα το ποιος κυβερνούσε τη χώρα κάθε χρόνο, και άρα ποιος ήταν υπεύθυνος για τη μαύρη βουλίτσα κάθε στιγμή. Προέκυψε αυτό:

OECDchart

Βεβαίως, το θέμα δεν είναι τόσο απλό, τίθενται διάφορες αμφιβολίες για την εγκυρότητα των αριθμών (πάντα, σε ό,τι έχει να κάνει με την Ελλάδα) και το συγκεκριμένο ισοζύγιο είναι μόνο ένας από τους χρήσιμους δείκτες που σου δείχνουν πώς τα πάει μια οικονομία, αλλά όπως και να το κάνουμε το γράφημα είναι κάπως ενδεικτικό.

karamanlis