Τα Προγράμματα Των Κομμάτων

Λοιπόν, η Καθημερινή ανέβασε αυτό εδώ το χρήσιμο pdf που έχει μέσα επιγραμματικά τις θέσεις μερικών από τα κομμάτα που συμμετέχουν στις αυριανές εκλογές. Μπορείς να το δεις κι εδώ:

programs

Είδα μία μία τις θέσεις, και αποφάσισα να ξεδιαλέξω ποιες από αυτές είναι κανονικές και ξεκάθαρες πολιτικές θέσεις που, αν ένα κόμμα εκλεγεί και σχηματίσει κυβέρνηση, θα μπορεί από τις 7 Μαΐου να εφαρμόσει, και ποιες από αυτές είναι ανοησίες. Είναι μια κρίση της χρήσης της Ελληνικής γλώσσας περισσότερο, παρά μια αξιολόγηση των θέσεων αυτών καθ’ αυτών. Προσπάθησα να καταλάβω σε ποιά από τα θέματα τα κόμματα μας δουλεύουν λέγοντας μπούρδες, και σε ποια μια ξεκάθαρη θέση (σωστή ή λανθασμένη, δεν το εξετάζουμε αυτό εδώ). Ο πίνακας που σχηματίστηκε, λοιπόν, είναι αυτός:

bourdes

Όπως βλέπεις, η παλαβή άποψη για απόρριψη του μνημονίου από τα τέσσερα από τα πέντε αντιμνημονιακά κόμματα δεν είναι καταγεγραμμένη ως μπούρδα. Έτσι λένε, αυτό θέλουν να κάνουν, και μπορούν, αν εκλεγούν, να το κάνουν. Εγώ πιστεύω ότι είναι αυτοκτονία για τη χώρα, αλλά δεν είναι προεκλογική μπούρδα. Είναι θέση. Αντίθετα, η πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς (όχι στο μνημόνιο, αλλά παραμένουμε στην ευρωζώνη) δεν είναι πολιτική θέση σ’ αυτό εδώ το σύμπαν: Είναι, κατά τη γνώμη μου, μια ανέφικτη μπούρδα. Όπως είναι οι είτε ασαφείς (ΔΗΜΑΡ) είτε κωμικά αναλυτικές (ΣΥΡΙΖΑ) θέσεις για το μεταναστευτικό. Όπως είναι οι θέσεις όλων των κομμάτων για θέματα μισθών και συντάξεων (όπου οι μεν μνημονιακοί δεν μπορούν να υποσχεθούν απολύτως τίποτα σε μια χώρα που δεν έχει κανέναν έλεγχο πάνω στην οικονομία της, οι δε αντιμνημονιακοί δεν θα έχουν αρκετά τετράκις εκατομμύρια πληθωριστικές δραχμές για να πληρώσουν τις νέες προσλήψεις που υπόσχονται).

Φυσικά, αυτή είναι μια καταγραφή της προσωπικής γνώμης μου, η οποία επηρεάζεται ακόμα και από τη μεταφορά της εκάστοτε φρεσεολογίας από την Καθημερινή. Εξάλλου, απομονωμένα προεκλογικά τσιτάτα για σημαντικά θέματα σχεδόν εθιμικά δε λαμβάνονται υπ’ όψιν από ένα εκλογικό σώμα εκπαιδευμένο σε προεκλογικές εξαγγελίες από τον Ανδρέα Παπανδρέου. Το τι λένε οι υποψήφιοι προεκλογικά ελάχιστα σημαίνει για το τι είναι σε θέση να κάνουν μετά τις εκλογές (δες πόσες “μπούρδες” έχω γράψει στο ΠΑΣΟΚ –στο ΠΑΣΟΚ). Δεν είναι πολύ χρήσιμος πίνακας για να βγάλεις συμπεράσματα (ο σκέτος είναι κάπως πιο χρήσιμος -και ευανάγνωστος) αλλά ήταν μια καλή αφορμή να γράψω με κόκκινα γράμματα “ΜΠΟΥΡΔΕΣ” πάνω στα προγράμματα κομμάτων, όνειρό μου παιδιόθεν, και επίσης μια έκπληξη: Δεν φανταζόμουν ότι το κόμμα που λέει τις περισσότερες μπούρδες δεν θα ήταν ούτε οι Ανεξέλληνες, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το ΚΚΕ, αλλά η Δημοκρατική Αριστερά.

Ίσως, βέβαια, θα έπρεπε να το περιμένω.

UPDATE: Επειδή μου ζητήθηκε, το transparent GIF “ΜΠΟΥΡΔΕΣ!” για να το κολλήσεις πάνω στις δηλώσεις σύμφωνα με τη δική σου γνώμη,

bourdes

…ή για να το χρησιμοποιήσεις πιο δημιουργικά, πχ:

bourdes2

…μπουρδinception!