H Φούσκα: Μια Ενοχλητική Αλήθεια

Σύμφωνα μ’ αυτό, στο Ελληνικό Twitter υπάρχουν 172.000 άνθρωποι.

Σύμφωνα μ’ αυτό, στις εκλογές του 2009 οι Οικολόγοι Πράσινοι έλαβαν λίγο περισσότερες από 173.000 ψήφους. Ποσοστό 2,53%. Έμειναν εκτός βουλής.

voteΔυο μέρες πριν από τις εκλογές, είναι χρήσιμο λίγο να σκεφτούμε πόσο κλειστός είναι ο κύκλος μας, πόσο μικρή η φούσκα στην οποία ζούμε. Κρίνουμε και καταλαβαίνουμε τον κόσμο συλλέγοντας πληροφορίες από αυτά που βλέπουμε γύρω μας, μα αυτά που βλέπουμε γύρω μας είναι λίγα, και ο κόσμος είναι πολύ μεγαλύτερος, πολυποίκιλος, διαφορετικός. Δεν έχουμε επαρκές δείγμα. Βλέπουμε μόνο ένα κομμάτι του, και είναι ένα κομμάτι αποσπασματικό, το δικό μας, αυτό που έχουμε διαλέξει.

Αν κρίνω από το timeline του Twitter μου, η Δράση θα κερδίσει σχετικά άνετα την αυτοδυναμία την Κυριακή, και θα ‘χει για αδύναμη, τσουρούτικη αντιπολίτευση τη Δημοκρατική Αριστερά, τη Δημιουργία Ξανά και τη Δημοκρατική Συμμαχία. Τα ΠΑΣΟΚ και οι ΣΥΡΙΖΑ και οι Νέες Δημοκρατίες θα καρδιοχτυπήσουν για να πιάσουν το 3%. Τα άλλα κόμματα, οι Ανεξέλληνες, οι Ναζί και οι κομμουνιστές, αναφέρονται μόνο για χλεύη, καταγγελία και γέλιο. Όπως είχαμε παλιά το Βασίλη Λεβέντη.

Εν τω μεταξύ, στον πραγματικό κόσμο δεν γνωρίζω προσωπικά κανέναν που θα ψηφίσει Ανεξέλληνες ή τους Ναζί. Νομίζω ότι κάτι μακρινοί συγγενείς είναι κομμουνιστές, και κάποιοι απλοί γνωστοί υποθέτω ότι μπορεί να ψηφίσουν κόμματα όπως “ΠΑΣΟΚ” και “ΣΥΡΙΖΑ”, αλλά είναι απλοί γνωστοί, δεν τους βλέπω αρκετά συχνά για να ξέρω τι θα ψηφίσουν.

Είμαι, προφανώς, στον κόσμο μου.

Όπως έγραψα πιο εκτενώς εδώ, οι εκλογές της Κυριακής θα είναι μια πολύ καλή αφορμή για να μετρηθούμε και να καταλάβουμε πόσο μικρή είναι η φούσκα μας και πόσο μεγάλος είναι ο κόσμος απ’ έξω. Μέχρι τώρα, με τα δύο μεγάλα κόμματα που αγόραζαν μαζικά τις ψήφους εκατομμυρίων πρόθυμων συνενόχων, αυτό δεν ήταν δυνατό. Τώρα θα γίνει. Προσπαθώ να το επαναλαμβάνω στον εαυτό μου για να προετοιμαστώ, όσο και όπως γίνεται, για το απρόβλεπτο αποτέλεσμα.

Παρ’ όλα αυτά, νιώθω εντελώς απροετοίμαστος.