Ο Πρόεδρος Των Social Media

Obama_20120524_POTUS_Tweeting

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Μπαράκ Χουσεΐν Ομπάμα (που στην αποπάνω φωτογραφία, από το Μάιο του 2012, τουιτάρει) είναι πολλά πράγματα και, όπως ισχύει με όλους τους Προέδρους των ΗΠΑ, πολλά μπορεί να του σύρει κανείς, από όπου κι αν προέρχεται. Μα εδώ θα ασχοληθούμε με το εξής: Περισσότερο από κάθε άλλο πολιτικό που δραστηριοποιείται και δουλεύει σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία, μοιάζει να έχει πάρει χαμπάρι πού περνούν το χρόνο τους περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι της Γης. Και πηγαίνει και τους συναντά εκεί συχνά και αναπάντεχα αποτελεσματικά.

Ο Μπαράκ Ομπάμα μαζί με την ομάδα του τη χρονιά που φεύγει -μια χρονιά εκλογών για τις ΗΠΑ- χρησιμοποίησε τα social media με μια μαεστρία καταπληκτική, τόσο φρέσκια που με εξέπληττε διαρκώς. Κάνω εδώ μια μικρή ανασκόπηση για να θυμηθούμε τι εννοώ:

Πολλές από τις φωτογραφίες που διακινούνται από το γραφείο του δεν μοιάζουν καθόλου με τις τυπικές φανφαρονικές φωτογραφίες αρχηγών κρατών που καμαρώνουν κορδωτοί δίπλα σε σύμβολα και ομολόγους. Κάποιες από αυτές που βλέπουμε συχνά μοιάζουν σχεδιασμένες (ή επιλεγμένες) ειδικά για να γίνουν viral. Όπως αυτό το fistbump με ένα παιδάκι.

obama_fistbump

Ή το πρόσφατο στιγμιότυπο με το άλλο παιδάκι που ήταν ντυμένο Σπάιντερμαν:

obama

Ή αυτή η εμφάνιση στην εκπομπή του Τζίμι Φάλον:

[field id=”1″]

Ή αυτή η φωτογραφία που δείχνει ακόμα ένα παιδάκι που ακουμπάει τα μαλλιά του προέδρου. Είχε ζητήσει να τα πιάσει για να επιβεβαιώσει ότι είναι σαν τα δικά του. Η φωτογραφία είχε τραβηχτεί τρία χρόνια νωρίτερα, αλλά φέτος έγινε γνωστή η ιστορία της από αυτό το άρθρο των New York Times.

obama_hair

Άλλες φορές οι φωτογραφίες του γίνονται viral πιο αυθόρμητα, όπως έγινε με ετούτη, την πιο retweeted και liked φωτογραφία στην ιστορία του Twitter και του Facebook αντίστοιχα, μετά την εκλογική νίκη του Νοεμβρίου:

obama02

Ο Ομπάμα στο παρελθόν είχε γίνει ήδη meme, αθέλητα. Αυτή η φωτογραφία:

obamarageface

Είχε γίνει αυτό το rage face:

obamanotbad

Αυτό φυσικά δεν ήταν προμελετημένο, ούτε και έχει και ιδιαίτερη επικοινωνιακή αξία. Αλλά πρόσεξε:

Οι άνθρωποι που τον συμβουλεύουν (γιατί αρνούμαι να πιστέψω ότι ο ίδιος ξημεροβραδιάζεται στο 9GAG) ξέρουν τι σημαίνει “meme” και πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η δυναμική του για να ενισχύσουν το δημόσιο προφίλ του αφεντικού τους. Αυτή η γνώση είναι σπάνια, και δεν αρκεί να την έχουν τα επιτελεία -πρέπει να μπορεί να την κατανοήσει και το αφεντικό. Ο Πρόεδρος πριν από τις εκλογές έκανε ένα ΑΜΑ στο Reddit, δηλαδή έκατσε για μισή ώρα ο ίδιος με το λάπτοπ και απάντησε ερωτήσεις που του έκανε η κοινότητα των μελών (που αποτελείται κυρίως από nerds κάθε είδους και μορφής, και ασκεί πλέον σημαντική πολιτισμική ισχύ και έχει κατά τη γνώμη μου τεράστιο κοινωνιολογικό ενδιαφέρον). Από τις 22 χιλιάδες ερωτήσεις που του έκαναν, απάντησε τις δέκα. Ποιες ήταν οι τελευταίες του λέξεις; “NOT BAD”.

Καταλαβαίνεις τι εννοώ;

Και ο εναγκαλισμός με τα memes συνεχίστηκε αξιοθαύμαστα. Όταν η αμερικανική εθνική ομάδα γυμναστικής επισκέφτηκε το Λευκό Οίκο, ο Ομπάμα γνώρισε την Μακέηλα Μαρόνη, της οποίας η ξυνισμένη φατσούλα όταν πήρε μετάλλιο ασημένιο αντί για χρυσό στο Λονδίνο είχε γίνει διάσημη:

mckayla2

Να πώς φωτογραφήθηκε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ με την Μακέηλα:

obama01

Το συμπέρασμα όλων αυτών είναι το εξής: Καθώς ο κόσμος αλλάζει και η τεχνολογία αλλάζει, ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνούνται μηνύματα, απόψεις και ιδέες μεταμορφώνεται ραγδαία. Άλλοι το καταλαβαίνουν και προσπαθούν να βρουν τους καλύτερους τρόπους για να εκμεταλλευτούν αυτή την αλλαγή προς το συμφέρον τους, άλλοι αρνούνται. Ο Μπαράκ Ομπάμα αποτελεί case study της πρώτης κατηγορίας.

(γράψε μου στα σχόλια τυχόν παραδείγματα που έχω ξεχάσει)