Το Νόμισμα Του 1 Τρισεκατομμυρίου Δολαρίων

coin

Άκου μια απίθανη ιστορία που διαδραματίζεται αυτή τη στιγμή που μιλάμε:

Οι ΗΠΑ έχουν ένα πράγμα που λέγεται “ταβάνι χρέους”. Αυτό σημαίνει ότι ο δανεισμός του κράτους περιορίζεται με νόμο, και για να υπερβεί το όριο, η κυβέρνηση πρέπει να πάρει την έγκριση του Κογκρέσου. Αυτή τη στιγμή η χώρα έχει κοπανήσει το ταβάνι, και χρειάζεται δανεισμό επειγόντως για να μπορέσει να πληρώσει τις υποχρεώσεις της. Αυτό δεν είναι όσο δραματικό ακούγεται, γιατί σήμερα οι ΗΠΑ δανείζονται από “τις αγορές” (αυτές που πλέον κατά κανόνα δε δανείζουν την Ελλάδα) με εξευτελιστικά χαμηλά επιτόκια. Οπότε από μία άποψη τους συμφέρει να δανειστούν. Αλλά δεν μπορούν. Οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου δεν θέλουν να επιτρέψουν την αύξηση του ορίου δανεισμού, πιέζοντας αντ’ αυτού για την περιστολή των δαπανών το κράτους, το αγαπημένο τους θέμα.

Οπότε;

Διάφοροι οικονομολόγοι κι ένα hashtag υποστηρίζουν μια ελαφρώς παλαβιάρικη λύση που μοιάζει βγαλμένη από ταινία με τον Μπρους Γουίλις: Να εκδόσει το Νομισματοκοπείο ένα νόμισμα από πλατίνα αξίας ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Ένα νόμισμα, κανονικό. Που πάνω θα γράφει “$1.000.000.000.000” και θα το εννοεί. Η νομοθεσία το προβλέπει (κυρίως για να μπορεί το υπουργείο οικονομικών να εκδίδει αναμνηστικά νομίσματα): Ο αρμόδιος υπουργός μπορεί να εκδόσει ένα νόμισμα ό,τι αξίας γουστάρει. Το υπουργείο οικονομικών θα το πάρει και θα το πάει στην τράπεζα και (αν δεν επιτεθούν τρομοκράτες στην αυτοκινητοπομπή για να το κλέψουν στο μεταξύ) ορίστε: Οι ΗΠΑ θα έχουν 1 τρισεκατομμύριο δολάρια επιπλέον στο λογαριασμό τους και, μπορεί να μην έχουν ακριβώς αυτό το ποσό για να το ξοδέψουν (ποιός έχει να χαλάσει από τέτοιο νόμισμα), αλλά ξαφνικά θα βρεθούν πολύ μακριά από το προαναφερθέν “ταβάνι”, και θα μπορέσουν να ξαναρχίσουν να δανείζονται χωρίς καμία άδεια από το Κογκρέσο.

Ο κανόνας, βεβαίως, λέει πως όταν ένα κράτος τυπώνει χρήμα αβέρτα αυξάνεται ο πληθωρισμός. Σ’ αυτή την περίπτωση όμως διάφοροι –και ο Κρούγκμαν– υποστηρίζουν πως όχι, δεν υπάρχει κίνδυνος, όλα καλά. Θα είναι απλά ένα νομικό-τεχνικό τερτίπι, ώστε να ξεφορτωθεί η κυβέρνηση ένα βαρίδι και η αντιπολίτευση ένα διαπραγματευτικό όπλο. Μπορεί τελικά να μη χρειαστεί, αλλά εγώ λέω μακάρι να το κάνουν. Να βάλουν και το Μπρους Γουίλις στην αυτοκινητοπομπή που θα το μεταφέρει, να δούμε τι θα γίνει.

[field id=”1″]