Το Παρόν Της Freelance Δημοσιογραφίας, Με Έμφαση Στο “Free”

Να: Μια αναμπουμπούλα και ένα μπατιρντί σχετικό με την κατάσταση του επαγγέλματος της δημοσιογραφίας στην εποχή του Ίντερνετ. Πόσο συχνά γίνονται αυτά, πια.

Τις προάλλες ο δημοσιογράφος Νέιτ Χέιερ έγραψε (δωρεάν) στο blog του για μια δυσάρεστη εμπειρία που είχε με έναν editor του Atlantic. Ο editor, το λοιπόν, του είχε ζητήσει να γράψει, αν θέλει, μια εκδοχή ενός άρθρου του για το site του Atlantic, δωρεάν. Η δημοσίευση της αλληλογραφίας τους πυροδότησε μια ομοβροντία από άρθρα και posts και γνώμες (πολλές από τις οποίες γραμμένες δωρεάν) για τη φύση της freelance δημοσιογραφίας στην εποχή του Ίντερνετ, για το τι είναι ηθικό και τι δεν είναι, πώς πρέπει να προσεγγίζουν τα μέσα τους δημοσιογράφους, και πώς πρέπει σήμερα να προσεγγίζουν οι δημοσιογράφοι τη δουλειά τους.

Διάβασε:
Τη γνώμη του κυρίου Τζέισον Φράι (υπέρ του τσάμπα, υπό προϋποθέσεις).
Τη γνώμη του Μάθιου Ιγκλέσιας (υπέρ του τσάμπα, αναφανδόν).
Τη γνώμη της Στέφανι Λουτσιάνοβιτς (υπέρ  του τσάμπα -στο Atlantic!)
Και, τέλος, τη μακροσκελή και υπερπλήρη γνώμη του Senior Editor του Atlantic που λέγεται Αλέξης Μαντριγκάλ. Είναι ένα κείμενο ενδιαφέρον για οποιονδήποτε θέλει να ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία το 2013 γιατί δείχνει μια πλήρη και ρεαλιστική εικόνα του επαγγέλματος -σε μια αγορά που υποτίθεται ότι είναι από τις μεγαλύτερες και υγιέστερες παγκοσμίως, μάλιστα.

If you can show me a way that this can be reversed for a large general-interest magazine, I would love to hear about it. So far, there isn’t a single model for our kind of magazine that appears to work.

Σε εκείνη την ομιλία πριν από δυόμισι χρόνια είχα μιλήσει για την καταβαράθρωση της αξίας του γραπτού λόγου. Από τότε που έπαψαν τα προϊόντα που τον κουβαλάνε να έχουν σοβαρό εγγενές κόστος, εξατμίστηκε και το δικό του κόστος. Σήμερα είναι σχεδόν αδύνατο να ζήσει κάποιος ως freelancer, κι όχι μόνο στην Ελλάδα, παντού. Αλλά οι γραφιάδες κάθε είδους, ηλικίας και μεγέθους, ακόμα κι αν δεν μπορούν να ζήσουν από αυτό, ό,τι άλλο αν κάνουν επιπλέον, σε όσο χρόνο βρίσκουν κι όποτε μπορούν, θα γράφουν.

Θα γράφουν και τσάμπα, γιατί δε μπορούν να κάνουν αλλιώς.

keyboard