H Apple Δεν Αλλάζει Με Τίποτα

Και τώρα, μερικές σκέψεις με αφορμή την ανακοίνωση των νέων iPhones από την Apple εχτές.

Περιμένετε. Μη φεύγετε.

Σύμφωνοι, η ανακοίνωση νέων πανάκριβων κινητών τηλεφώνων δεν είναι το συναρπαστικό event που ήταν παλιά για τους τεχνολάγνους και τους γκατζετάκηδες, ούτε καν για τους πιο φανατικούς, αφ’ ενός επειδή οι διαρροές πλέον αποκαλύπτουν τις λεπτομέρειες των ανακοινώσεων ημέρες ή και εβδομάδες πριν, αφ’ ετέρου επειδή οι ανακοινώσεις καθ’ αυτές δεν είναι πια τα συναρπαστικά και ρηξικέλευθα προϊόντα που αλλάζουν με ουσιαστικούς και ενδιαφέροντες τρόπους την καθημερινότητα, αλλά ελαφρά ανανεωμένες εκδόσεις των περυσινών ελαφρά ανανεωμένων εκδόσεων κάποτε συναρπαστικών και ρηξικέλευθων προϊόντων.

Αλλά η χτεσινή ανακοίνωση είχε κάτι ενδιαφέρον, είχε μια έκπληξη. Κάτι που δεν περιμέναμε. Κάτι που κανείς δεν είχε προβλέψει.

iPhone5C

Όλοι ξέραμε, βλέπεις, ότι η Apple θα ανακοινώσει δυο νέες συσκευές, το “κανονικό” iPhone 5S και ένα νέο μοντέλο, φτιαγμένο από πλαστικό, το iPhone 5C.

Κι εδώ κάναμε όλοι λάθος –κι εγώ. Γιατί νομίζαμε ότι το νέο πλαστικό iPhone φτιάχνεται για να εξυπηρετήσει την τεράστια αγορά καταναλωτών που δεν έχει 600, 700 ή 800 ευρώ να δώσει για τηλέφωνο. Αυτούς που -μαζικά πλέον- αγοράζουν Android smartphones δηλαδή. Ως τώρα αυτούς η Apple τους έχανε, δεν τους έπιανε πουθενά. Ακόμα και τα παλιότερα μοντέλα της, που κυκλοφορούν σε σχετικά χαμηλότερες τιμές κάθε φορά που βγαίνει ένα καινούριο, είναι αρκετά ακριβότερα από φρέσκα Android που φτιάχνονται από μια ντουζίνα εταιρείες. Οπότε, σου λέει, λογικό θα είναι να ανοιχτεί η εταιρεία και σ’ εκείνους τους ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους (δισεκατομμύρια) βρίσκονται σε φτωχότερες χώρες, εκτός της πλούσιας Δύσης. Δεν ακούγεται λογικό; Ακούγεται.

Κάναμε λάθος.

Το νέο iPhone 5C είναι νέο, είναι πλαστικό, αλλά δεν είναι καθόλου φτηνό. Στις ΗΠΑ θα κοστίζει ξεκλείδωτο 549 δολάρια, στα δικά μας μέρη πάνω από 600 ευρώ. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πλαστικό iPhone 5, που αντικαθιστά το περυσινό iPhone 5 (που καταργείται), και είναι ελάχιστα πιο οικονομικό από το νέο iPhone 5S.

Πράγμα που σημαίνει ότι η Apple δεν ενδιαφέρεται καθόλου να χτυπήσει το Android ή κανέναν άλλον οπουδήποτε, δεν την απασχολεί να πουλάει φτηνότερες συσκευές, και τελικά την ενδιαφέρει μόνο ένα πράγμα, αυτό που την απασχολούσε πάντα:

Τα profit margins.

Η Apple έγινε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου όχι επειδή τα προϊόντα της έχουν πάρα πολύ καλό design ή επειδή έχει πολύ καλό μάρκετινγκ, αλλά κυρίως επειδή έχει κατορθώσει να χτίσει ένα δίκτυο παραγωγής και διανομής το οποίο της επιτρέπει να λειτουργεί με περιθώρια κέρδους αδιανόητα για εταιρεία τεχνολογίας.

Για να καταλάβετε τη διαφορά σας αναφέρω ότι σε άλλα προϊόντα τεχνολογίας όπως οι τηλεοράσεις τα περιθώρια κέρδους εταιριών είναι μονοψήφια, συχνά και κάτω από 5%. Η Amazon βγάζει κέρδος περίπου 1% κατά μέσο όρο σε κάθε προϊόν που πουλάει.

Τα περιθώρια κέρδους στα προϊόντα της Apple κυμαίνονται παραδοσιακά σε διψήφια νούμερα, αλλά ειδικά στο iPhone φτάνουν μέχρι και σχεδόν 60%.

Γι’ αυτό η εταιρεία έχει 150 δις στην τράπεζα και έφτασε για ένα φεγγάρι να έχει τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση του κόσμου. Επειδή έχει καταφέρει να πουλάει μαζικά προϊόντα κάθε ένα από τα οποία της αποφέρει πάρα πολύ μεγάλο κέρδος. Κι αυτή είναι μια πολιτική που δεν αλλάζει με τίποτα, από ό,τι φαίνεται.

Δεν πα να βγαίνουν φτηνότερα Android, δεν πα να βγαίνουν καλύτερα, μεγαλύτερα, πολυτελέστερα, γρηγορότερα κινητά από τις Samsung και τις HTC του κόσμου, το iPhone θα συνεχίσει να βγαίνει ολόιδιο, μικροσκοπικό και πανάκριβο. Η Apple δεν ενδιαφέρεται για το μερίδιο αγοράς. Αν ήθελε θα μπορούσε να πουλάει το iPhone 5S 16GB για 500 ευρώ αντί για 740, και πάλι να βγάζει 20% κέρδος, αλλά δε τη νοιάζει. Δε την ενδιαφέρει να πουλάει περισσότερα, πώς το λένε. Αδιαφορώντας για ασήμαντα νούμερα όπως οι διαστάσεις ή οι αναλύσεις οθονών ή τα GB μνήμης ή τα benchmarks ή το μερίδιο αγοράς, αυτή η εταιρεία εστιάζει μόνο στο νούμερο που έχει σημασία: Το κέρδος.

Κι αυτό κακώς το είχα αγνοήσει, πριν.

iPhone5S

Διάβασε ακόμα:
Γιατί η Apple χρειάζεται μεγαλύτερο iPhone  (Fortune)
Γιατί το iPhone 5C κοστίζει $549 (Away)
Review του iPhone 5