Δύο Τρόποι Να Γίνεις Πλούσιος Ουκρανός

Τις τελευταίες ημέρες στις ειδήσεις διαβάσαμε για δυο άνδρες από την Ουκρανία πολύ διαφορετικούς μεταξύ τους. Ο ένας έγινε μόλις πάρα πολύ πλούσιος, ο άλλος, από ό,τι αποκαλύπτεται πλέον, ήταν ήδη.

Ο δεύτερος είναι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανούκοβιτς, ο οποίος τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές ακόμα αρνείται να παραιτηθεί, ενώ το κοινοβούλιο τον έχει καθαιρέσει και έχει προκηρύξει εκλογές για τις 25 Μαΐου (την ίδια ημέρα με τις ευρωεκλογές, παρεμπιπτόντως). Από τότε που ο Γιανούκοβιτς αποφάσισε να μην υπογράψει εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, φέρνοντας έτσι εμφατικά τη χώρα του στη σφαίρα επιρροής της Μόσχας, οι ταραχές στο Κίεβο ήταν συχνές, με αποκορύφωμα τις αιματηρές μάχες των προηγούμενων ημερών που έφεραν την Ουκρανία στα πρόθυρα του εμφυλίου. Σήμερα Ουκρανοί πολίτες εισέβαλλαν στο κτήμα όπου κατοικούσε ο Γιανούκοβιτς, και τα social media πλημμύρισαν με εικόνες ανείπωτης χλιδής και απερίγραπτου καρακιτσαριού.

Ο Γιανούκοβιτς ζούσε μεταξύ άλλων (έχει διάφορα κτίρια το κτήμα) εδώ:

KievSat12

Είχε ένα γκαράζ με μια πλούσια συλλογή αυτοκινήτων:

yanukovych

Ένα ζωολογικό κήπο:

[field id=”1″]

Ακόμα και μια γαλέρα:

[field id=”2″]

Η ιστορία της γιγάντιας έκτασης (χίλια στρέμματα περίπου) είναι ενδεικτική του διεφθαρμένου Ουκρανικού κράτους -το μέρος ανήκε στο δημόσιο, μέχρι που ο Γιανούκοβιτς, που το χρησιμοποιούσε ως προεδρική κατοικία, το “πήρε μαζί του” όταν έπαψε να είναι Πρόεδρος μετά από μια σκοτεινή υπόθεση βατοπεδόμορφης ανταλλαγής με το κράτος. Όλη η ιστορία είναι εδώ, και περιγράφει τον ένα τρόπο να γίνει κανείς πλούσιος: Με το να ασχοληθεί με την πολιτική σε ένα αρκετά διεφθαρμένο κράτος.

[field id=”3″]

[field id=”4″]

Υπάρχει, όμως, κι άλλος τρόπος. Αυτός εδώ ο κύριος είναι επίσης Ουκρανός, είναι 38 χρονών και λέγεται Γιαν Κουμ:

jan-koum

Ο Κουμ είναι ο συνδημιουργός της δημοφιλούς υπηρεσίας ανταλλαγής δωρεάν μηνυμάτων WhatsApp, που χρησιμοποιούν 450 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Σήμερα είναι ο CEO της εταιρείας. Σ’ αυτή τη φωτογραφία τον βλέπεις να υπογράφει το συμβόλαιο πώλησης του WhatsApp στο Facebook, έναντι 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων (σε μετρητά και μετοχές).

Koum-signing-e1392861286150

Το υπογράφει, όπως βλέπεις, πάνω σε μια πόρτα. Είναι η πόρτα του κτιρίου που παλιά στέγαζε το γραφείο της Πρόνοιας από όπου ο Κουμ και η μαμά του έπαιρναν κουπόνια για το σούπερ μάρκετ. Ο Κουμ, που ήρθε στις Ηνωμένες Πολιτείες στην ηλικία των 16 μαζί με τη μαμά του και τη γιαγιά του, και πέρασε δύσκολα χρόνια μέχρι που, μαζί με έναν φίλο του, έφτιαξαν κάτι που χρησιμοποιούν εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι, πήγε μαζί με το φίλο του και τον (ένα και μοναδικό) επενδυτή τους για να υπογράψει εκεί επίτηδες.

Αυτός είναι ο άλλος τρόπος να γίνει ένας Ουκρανός πάρα πολύ πλούσιος.

Εσύ ποιον προτιμάς;

Koum-signing-2-e1392861592638