Η Ελλάδα Είναι Η 35η Καλύτερη Χώρα Του Κόσμου

Στα πλαίσια της διαρκούς αναζήτησης στοιχείων που μετράνε το πόσο καλές ή κακές είναι οι χώρες στους τομείς που έχουν σημασία για τη ζωή των ανθρώπων, διάβασα για μια μέτρηση καινούρια: Ένα πράγμα που λέγεται Social Progress Imperative έφτιαξε τον “Δείκτη Κοινωνικής Προόδου”, μια βαθμολογία που λαμβάνει υπ’ όψιν μια σειρά από στοιχεία που χαρακτηρίζουν χώρες του κόσμου και μετράει το πόσο καλό μέρος είναι η κάθε χώρα για να ζουν οι πολίτες της. Συγκεκριμένα μετράει:

…the capacity of a society to meet the basic human needs of its citizens, establish the building blocks that allow citizens and communities to enhance and sustain the quality of their lives, and create the conditions for all individuals to reach their full potential.

Τα στοιχεία που συμμετέχουν στην διαμόρφωση του δείκτη είναι τα εξής:

socialprogressindex3

Από ό,τι φαίνεται, ο στόχος είναι μια ολιστική προσέγγιση της “ποιότητας ζωής” σε μια κοινωνία με έμφαση στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα της ελευθερίας, της παιδείας, της ασφάλειας και προσωπικής και οικονομικής εξέλιξης. Η Ελλάδα παίρνει μια θέση σχετικά αναμενόμενη ανάμεσα στις 132 χώρες που συμμετέχουν: 35η, από τις τελευταίες της Ευρώπης, χαμηλότερα από αρκετές φτωχότερες χώρες όπως η Πολωνία, η Κόστα Ρίκα και η Ουρουγουάη. Τα αναλυτικά αποτελέσματα των πρώτων 44 χωρών είναι τα εξής (πάτα για μεγαλύτερη):

socialprogressindex4

Όπως φαίνεται, η χώρα μας είναι ένα καλό μέρος όσον αφορά τα βασικά, την υγειονομική περίθαλψη, την πρόσβαση στη βασική εκπαίδευση και σε καθαρό νερό, αλλά πάσχει σοβαρά σε θέματα που έχουν να κάνουν με τα ατομικά δικαιώματα, την πρόσβαση σε ποιοτική ανώτερη εκπαίδευση και την ανοχή της διαφορετικότητας από την κοινωνία, μεταξύ άλλων. Η γενική εικόνα είναι πως, αν και από άποψη υποδομών και οικονομικής επιφάνειας είμαστε σε γενικά καλά επίπεδα, από άποψη βασικών πυλώνων της υγείας μιας κοινωνίας πάσχουμε. Ο μόνιμος φόβος μου είναι πως μέσα στην κρίση, που θα διαρκέσει πολλά πολλά χρόνια, η βελτίωση σ’ αυτούς τους τομείς θα είναι πάρα πολύ αργή.

Διάβασε την έκθεση με όλα τα αποτελέσματα της έρευνας εδώ.

[field id=”1″]

Greece_In_Space