4 Βιβλία Για Το Τέλος Του Κόσμου

Σήμερα είναι μια δύσκολη ημέρα. 

Το Πορτοκαλί Όνειδος αναλαμβάνει τον έλεγχο της μεγαλύτερης οικονομικής και στρατιωτικής δύναμης στην ιστορία και ξαφνικά η ιστορία μοιάζει πολύ πιθανό να φτάνει σε κάποιας μορφής τέλος. 

Πώς περνάς αυτή τη μέρα; Πώς αντέχεις για να μην βουλιάξεις στην κατάθλιψη και τη μιζέρα; Προτείνω διάφορες μεθόδους αλλού, αλλά εδώ έχω να προτείνω επιπλέον και το εξής: Βιβλία.

Σας προτείνω να αντιμετωπίσετε την έλευση της Νέας Εποχής, μιας εποχής πορτοκαλιάς σα τη φωτιά πυρηνικής έκρηξης, διαβάζοντας. Συγκεκριμένα, προτείνω δύο είδη αναγνωσμάτων: Βιογραφίες προσωπικοτήτων που όμοιές τους πιθανότατα δεν πρόκειται να ξαναδούμε, και βιβλία που τεκμηριώνουν γιατί ο κόσμος σήμερα είναι ο καλύτερος που υπήρξε ποτέ, έτσι για να μην το ξεχνάμε.

Στην πρώτη κατηγορία, για παράδειγμα, και λόγω της ημέρας, σας υποδεικνύω τις βιογραφίες δύο εκ των πρώτων πολιτικών ηγετών των ΗΠΑ, του Τζορτζ Ουάσινγκτον (από το Ρον Τσέρνοου) και του Μπέντζαμιν Φράνκλιν (από τον Γουόλτερ Άιζακσον). Υπάρχουν κι άλλες αξιόλογες βιογραφίες των ιδρυτών του αμερικανικού κράτους (του Τζον Άνταμς, του Αλεξάντερ Χάμιλτον), αλλά προτείνω αυτές επειδή αυτοί οι δύο ήταν οι πιο εντυπωσιακοί. Το ότι συνυπήρξαν την ίδια εποχή στην ίδια χώρα ίσως αποτελεί και την αιτία της μακροημέρευσής της. Βεβαίως, όλα τα καλά πράγματα κάποτε τελειώνουν. 

washington franklin

Στην άλλη κατηγορία βιβλίων ανήκουν, για παράδειγμα, το “The Great Escape” του Άνγκους Ντίτον, που περιγράφει ότι σήμερα ζούμε στην περίοδο μεγαλύτερης ευημερίας στην ιστορία της ανθρωπότητας, και προτείνει τρόπους για την καταπολέμηση των σοβαρών ανισοτήτων που απομένουν, και το “The Better Angels of our Nature” του Στίβεν Πίνκερ που εξηγεί γιατί ζούμε στην πιο ειρηνική περίοδο της ανθρώπινης ιστορίας.

greatescape pinker

Αυτά τα βιβλία είναι εξαιρετικό αντίδοτο για το δηλητήριο της καθημερινής ειδησεογραφίας. Θυμίζουν ότι παρ’ όλη τη μαυρίλα και την καταστροφή, κάτι έχει γίνει και σωστά, κι όταν θα μας ρωτάνε οι επόμενες γενιές, μας πώς είναι δυνατόν, πώς τα κάνατε έτσι, σ’ αυτά θα παραπέμπουμε λέγοντας, να. Δεν τα κάναμε όλα χάλια. 

Φτάνει να υπάρξουν επόμενες γενιές. 

Πράγμα καθόλου σίγουρο. 

Καλό διάβασμα σας εύχομαι, και καλή τύχη.