iPad 4 vs. Nexus 10: Η Υπόθεση Της Μεγάλης Ταμπλέτας

Τρία πράγματα συνέβησαν τις αμέσως προηγούμενες εβδομάδες:

Ι) Η COSMOTE μου έστειλε να δοκιμάσω ένα ολοκαίνουριο iPad 4, αυτό που κάπως παραπλανητικά αποκαλείται “retina” (παραπλανητικά επειδή και το iPad 3 “retina” ήταν, απλά με τη βλακώδη ονοματολογία στα iPad η Apple έχει αναγκάσει τους κατά τόπους εμπόρους να γίνονται δημιουργικοί).

ΙΙ) Ο κουμπάρος μου παρέλαβε από τις ΗΠΑ ένα ολοκαίνουριο Nexus 10, την “επίσημη” μεγάλη ταμπλέτα της Google.

ΙΙΙ) Δοκίμασα το iPad mini.

Όλα αυτά τα συμβάντα συνετέλεσαν ώστε ετούτο εδώ να μην είναι ένα απλό review αλλά κάτι αλλιώτικο, ένα συνονθύλευμα από συμπεράσματα συνειρμικά και αλληλοσυμπληρούμενα, τα οποία ευελπιστώ στο τέλος να καταλήξουν σ’ ένα νόημα βαθύ και τεκμηριωμένο και ουσιαστικό και κατά το δυνατό διαχρονικό, όσο γίνεται τέλος πάντων σε θέματα τόσο ρευστά όπως η τεχνολογία. Ας δούμε:

ipad4nexus10_back

1) Λίγα λόγια για τις ταμπλέτες

Έχουν περάσει λιγότερα από τρία χρόνια από τότε που το iPad της Apple παρουσιάστηκε στη Γη, κι έκτοτε διάφορα πράγματα μεσολάβησαν: Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι τις αγόρασαν αυτές τις συσκευές, και η επιτυχία τους έχει επηρεάσει με σαφείς τρόπους τη σχέση των ανθρώπων με τις οθόνες και το παγκόσμιο δίκτυο που τις ενώνει.

Το iPad που μόλις κυκλοφόρησε είναι το τέταρτο κατά σειρά, και κυκλοφόρησε μόλις έξι μήνες μετά από το τρίτο. Είναι πανομοιότυπο απ’ έξω, και πολύ παρόμοιο γενικότερα. Απλά έχει ταχύτερο επεξεργαστή και διάφορες άλλες μικροβελτιώσεις. Στην πράξη διαπίστωσα κυρίως μία διαφορά: Δε ζεσταίνεται όπως ζεσταινόταν το iPad 3 με την πολλή χρήση ή κατά τη φόρτιση. Και μοιάζει να φορτίζει και λίγο πιο γρήγορα. Αυτά.

Το Nexus 10, από την άλλη, είναι η δεύτερη “επίσημη” Android ταμπλέτα της Google, και δεν κυκλοφορεί στην Ελλάδα. Στις ξένες αγορές είναι αρκετά πιο φτηνή (100 δολάρια λιγότερα) από το iPad 4 και επίσης έχει το Android 4.2 που είναι η πιο πρόσφατη έκδοση.

[imagebrowser id=61]

2) Οι Οθόνες

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχω δοκιμάσει πολλά γκάτζετς και τα μάτια μου έχουν κοιτάξει πάρα πολλές οθόνες. Πάντα συνέβαινε το εξής: Όταν έβαζα μια οθόνη ενός γκάτζετ δίπλα στην οθόνη ενός γκάτζετ φτιαγμένου από την Apple, το πρώτο αυτόματα έμοιαζε σκοτεινότερο, θολό. Αυτό ίσχυε πάντα: Η οθόνη του Samsung Galaxy SIII είναι λιγότερο φωτεινή από του iPhone 5, του HTC Desire πιο σκοτεινή από του iPhone 4, του Nexus 7 πιο σκοτεινή απ’ του iPad Mini. Πάντα οι οθόνες των συσκευών της Apple ήταν πιο φωτεινές και ζωντανές από των ανταγωνιστών τους, πάντα, ακόμα και όταν τις κοιτούσες δίπλα σε οθόνες που αντικειμενικά ήταν καλύτερες (όπως του HTC One X). Μέχρι τώρα.

To Google Nexus 10 είναι το πρώτο μαραφέτι που βάζω δίπλα σε μαραφέτι της Apple, γυρνάω τη φωτεινότητα και των δύο στο τέρμα, και στέκεται επάξια. Ολόιδιο, ολόλαμπρο. Δίπλα στην καταπληκτική οθόνη του iPad 4 (η οποία είναι η ίδια με αυτή που είχε το iPad 3) η οθόνη του Nexus 10 είναι εξίσου καταπληκτική. Λάμπει φωτεινή, με εξωφρενική ανάλυση και καταπληκτικό contrast και ζωντανά χρώματα. Είναι εκπληκτική. Το Nexus 7 δίπλα στο αντίστοιχο iPad είναι μια ξεπλυμένη θλίψη -το Nexus 10 δίπλα στο αντίστοιχο iPad είναι μια λάμψη εφάμιλλη.

iPad4Nexus10_Kindle

Αυτές οι δύο συσκευές είναι κατασκευασμένες για να μαλάσσουν τα μάτια σου με γλυκά φωτόνια, θεαματικά αριστουργήματα από αόρατα πίξελ. Πολλά πίξελ. 2560×1600 το Nexus 10, 2048×1536 το iPad 4. Δείχνουν σχεδόν τα πάντα υπέροχα και κρυστάλλινα (εκτός από κάποιες φωτογραφίες στο web και κάποια ξεχασμένα apps) και το να διαβάζεις κείμενα απάνω τους είναι μια απόλαυση.

Η οθόνη του Nexus 10 είναι λίγο μεγαλύτερη και έχει διαστάσεις 16:9, και είναι φτιαγμένη για να κρατιέται κυρίως σε οριζόντια θέση (και η πίσω πλευρά είναι σχεδιασμένη με τον ίδιο τρόπο), ενώ το iPad είναι φτιαγμένο για να κρατιέται σα βιβλίο, όρθιο. Ομολογώ ότι έχω συνηθίσει την όρθια στάση και γι’ αυτό το Nexus από αυτή την άποψη με ξένισε λιγάκι, αλλά, μιας και περνάμε στα χρηστικά της υπόθεσης, οφείλω να πω ότι αυτό δεν ήταν το σημαντικότερο πρόβλημα. Ας περάσουμε στο μεγαλύτερο πρόβλημα:

3) Το Μέγεθος

Όπως  συμπέρανα όταν έπιασα στα χέρια μου και δοκίμασα τις νέες, μικρότερες ταμπλέτες, υπάρχει πλέον μόνο ένας λόγος να επιλέξει κανείς μια ταμπλέτα με οθόνη 10 ιντσών, όπως το iPad 4 και το Nexus 10: Τα κόμιξ. Δε μπορώ να σκεφτώ άλλη. Τα κόμιξ όντως χρειάζονται το μεγαλύτερο μέγεθος για να δείξουν καλά τη σελίδα, αλλά όλες οι υπόλοιπες χρήσεις μιας τέτοιας συσκευής (διάβασμα, email, web browsing, social media χάζεμα) γίνονται εξίσου καλά με τις μικρότερες και πολύ ελαφρύτερες συσκευές που είναι ταυτόχρονα και πιο φορητές -μπορεί να χωράνε και στην τσέπη. Οι μεγάλες ταμπλέτες δεν κρατιούνται άνετα ή ευχάριστα με το ένα χέρι, δεν χωράνε σε τσέπη, ζυγίζουν πάνω από 600 γραμμάρια και, μπροστά στις μικρές, είναι κάπως ατσούμπαλες. Ναι, έχουν υπέροχες οθόνες, αλλά γιατί πρέπει να είναι τόσο μεγάλες; Δοκιμάζοντας ένα μικρότερο tablet αναρωτιέται κανείς.

Από τα δύο μαραφέτια το Nexus είναι λιγουλάκι πιο λεπτό, λιγάκι πιο ελαφρύ και κάπως πιο μακρόστενο. Είναι σα να κρατάς μια συμπαγή πλάκα από πλαστικό. Αντίθετα, το iPad είναι σα να κρατάς μια λίγο πιο παχουλή, εξίσου συμπαγή πλάκα από κοφτερό αλουμίνιο. Είναι και τα δύο ωραία αντικείμενα, δε λέω. Και χάρη στο μέγεθός τους έχουν θηριώδεις μπαταρίες που τους επιτρέπουν να τροφοδοτούν με φως τις αδηφάγες τους οθόνες για ώρες.

Αλλά νομίζω ότι είναι πιο μεγάλα από ό,τι χρειάζεται.

ipad4nexus10_frontsideways

4) Ο παράγοντας Android

Όπως πιθανότατα ξέρεις κι έχουμε ξαναπεί εκατό χιλιάδες φορές, το iPad έχει ένα σκασμό από εφαρμογές ειδικά φτιαγμένες γι’ αυτό. Από την άλλη, το Android δεν εχει και τόσες πολλές. Αντίθετα με τα κινητά, οι ταμπλέτες με Android είναι ακόμα αρκετά πίσω σ’ αυτό τον τομέα. Οι περισσότερες εφαρμογές τρέχουν με τη μορφή που έχουν στα κινητά, μια σπατάλη της θαυμάσιας και μεγάλης οθόνης οδυνηρή, και επίσης μια λύση κάπως άσχημη και ελάχιστα λειτουργική. Πότε πότε, εξάλλου, υπάρχουν και δυσάρεστα απρόοπτα:

nexus10_zitebug

Το Zite είναι μια από τις 7-8 εφαρμογές που χρησιμοποιώ τακτικά και στο iPad και στο iPhone και έχει μια χαρά έκδοση για το Android (μια χαρά τρέχει και στο Nexus 7) αλλά δεν λειτουργεί στο Nexus 10. Δεν μπορείς να την κατεβάσεις. Είναι αναπάντεχο και είναι κρίμα. Έχεις αυτό το θαυμάσιο μηχάνημα, το ταχύτατο και το λαμπερό, και δεν έχεις αρκετές εφαρμογές για να κάνεις πράγματα μαζί του. Το Flipboard υπάρχει -το Zite όχι. Οι εφαρμογές της Google είναι μια χαρά -το Facebook και το Twitter όχι.

Από την άλλη, δεν μπορείς να παραβλέψεις ότι το Android -ειδικά στην έκδοση 4.2- έχει δυνατότητες και προοπτικές τεράστιες. Μπορείς, ας πούμε, με ένα app να ανοίξεις ένα βιντεάκι στην κεντρική οθόνη και να του αλλάξεις το μέγεθος όπως θα έκανες στο desktop του υπολογιστή σου. Υπάρχουν ένα σωρό ωραία widgets και ένα σωρό τρόποι να ρυθμίσεις τον τρόπο που χρησιμοποιείς τη συσκευή, που κάνουν το iOS της Apple να μοιάζει σα στριφνό, περιοριστικό και δύστροπο λειτουργικό. Είναι κρίμα που το Android δεν έχει ακόμα αρκετές εφαρμογές. Από την άλλη, όπως έγινε και με τα κινητά, ίσως είναι απλά θέμα χρόνου να λυθεί κι αυτό το πρόβλημα.

[imagebrowser id=60]

5) Λίγα λόγια για το 3G

Πριν τελειώσει αυτός εδώ ο ακατάσχετος ποταμός, να πω ότι το iPad 4 που δοκίμασα ήταν το 16GB 3G. Ήταν η πρώτη φορά που δοκίμασα iPad με 3G. Μέχρι τώρα θεωρούσα ότι το iPad δεν είναι ιδιαίτερα φορητή συσκευή, να την παίρνεις και να την κουβαλάς έξω σε μέρη που δεν έχει Wi-Fi, και να πω την αλήθεια έχω ακόμα περίπου την ίδια γνώμη. Πλέον, όμως, υπάρχει διαθέσιμο και το iPad Mini (και το Nexus 7) τα οποία είναι πιο βολικές φορητές συσκευές. Για τη δική τους την περίπτωση μπορώ να φανταστώ σενάρια στα οποία το 3G θα ήταν πολύτιμο. Για το μεγάλο iPad, με τον τρόπο που το χρησιμοποιώ εγώ, όχι και τόσο.

[imagebrowser id=59]

6) Συμπέρασμα

Τα συμπεράσματα από όλα αυτά είναι τα εξής:

– Το iPad 4 είναι σχεδόν ολόιδιο με το iPad 3.
– Το Nexus 10 είναι μια πολύ καλή ιντερνεταμπλέτα και, αν είσαι σε μέρος της Γης όπου είναι διαθέσιμη, είναι μια αξιοπρεπής επιλογή.
– Ωστόσο, κάποιος που χρειάζεται ιντερνεταμπλέτα καλά θα κάνει να σκεφτεί πολύ σοβαρά το εξής θέμα: Χρειάζεται τόσο μεγάλη; Γιατί; Κατά τη δικιά μου γνώμη οι περισσότεροι άνθρωποι του κόσμου μπορούν να κάνουν τις συνήθεις ταμπλετοδουλειές πολύ πιο ευχάριστα με ένα iPad Mini ή ένα Nexus 7. Τα παραπάνω πίξελ των μεγάλων είναι πιο λαμπερά, αλλά είναι και πιο ακριβά και, δυστυχώς, είναι και πιο βαριά.

Οπότε ξαναδιάβασε αυτό και σκέψου το καλά.

Αυτά είχα να πω.