Nexus 4

Nexus4_Front3

Θα σου μιλήσω εδώ ευθύς για ένα φιάσκο. Ένα φιάσκο γκράντε. Κολοσσιαίο.

Θα σου μιλήσω για το Nexus 4, το μαύρο πρόβατο του καπιταλισμού. Ένα κινητό τηλέφωνο καταπληκτικό και λαχταριστό, ένα γκάτζετ θαυματουργό και θαυμάσιο, ποθητό και πανίσχυρο, ένα γκάτζετ-θησαυρό. Το οποίο παρουσιάστηκε κι ανακοινώθηκε με ταρατατζούμ και μεγαλοστομίες, και συζητήθηκε και υμνήθηκε όσο λίγα και, μετά απ’ όλα αυτά, κυκλοφόρησε.

Και κανείς δεν μπορούσε να το πάρει.

Το Nexus 4, το τέταρτο κινητό τηλέφωνο που έχει απάνω το λογότυπο της Google, ένα καταπληκτικό smartphone, ίσως το καλύτερο που έχει βγει ποτέ με το λειτουργικό σύστημα Android, κυκλοφόρησε πριν από 4 μήνες, Νοέμβρης ήτανε, στις 13 του μήνα, ώρα Ελλάδας νύχτα. Κυκλοφόρησε αποκλειστικά στο ίντερνετς, έπρεπε να μπεις σε ένα site για να το παραγγείλεις, στο Google Play της Google. Και δε μπορούσε να το αγοράσει κανείς. Πέσαν πάνω όλοι να το πάρουνε ταυτόχρονα και, λέει, έπεσε ο σέρβερ. Ο σέρβερ του Google. Και μετά δε μπορούσε να το πάρει κανείς για αρκετές εβδομάδες, και μετά έβγαινε πότε πότε ξανά σε διαθεσιμότητα, και μετά ξανα-εξαφανιζόταν, για πολύ καιρό.

Ήταν μια τραγωδία. Ένα πατατράκ. Να θες να δώσεις λεφτά σε μια εταιρεία για να αγοράσεις ένα προϊόν, και να μην τα παίρνει. Να προσπαθείς, να πατάς ρηφρές, να κοπανάς πληκτρολόγια, μα πάρτα, όχι δεν τα παίρνω, μα σε παρακαλώ, όχι δε θέλω. Η εμπορική κυκλοφορία του Nexus 4 της Google ήταν ένα Βατερλό του καπιταλισμού.

Μ’ αυτά τα λόγια τα βαριά ξεκινώ ετούτο το review, και δεν ειν’ τυχαίο: Προσπάθησα κι εγώ, δι αντιπροσώπου και με διηπειρωτικές ματσακονιές, να αγοράσω το Nexus 4 εκείνο το Νοέμβρη. Το ήθελα, γιατί χρειαζόμουν καινούριο κινητό, και γιατί η Google το πουλούσε 350 δολάρια, ξεκλείδωτο, χωρίς συμβόλαια και μπούρδες. 270 ευρώ περίπου δηλαδή, για κάτι που ήταν ίσως το καλύτερο κινητό του κόσμου.

Εκνευρίστηκα, όπως καταλαβαίνεις.

Ο χρόνος θεραπεύει τα πάντα, βεβαίως, κι εκείνο το τραύμα μου θεραπεύτηκε επίσης. Είμαι πλέον υγιής, έχω καινούριο κινητό (όχι Nexus 4), η ζωή προχωρά, είναι άνοιξη, τα πουλάκια κελαηδάν. Και τώρα λοιπόν, καθώς προχωρώ μπροστά, αποφάσισε η WIND να φέρει στην ελληνική αγορά και να διαθέσει το Nexus 4, και να μου στείλει και εμένα να δοκιμάσω ένα, και να σου γράψω εδώ.

Το δοκίμασα τις προηγούμενες ημέρες, το λοιπόν, το έπιασα και το ‘παιξα αρκετά, και κατάλαβα και συμπέρανα πράγματα ενδιαφέροντα. Το καλύτερο απ’ όλα: Χωρίς να νιώθω πόνο.

Έχουμε και λέμε:

[imagebrowser id=77]

1) Το απ’ έξω

Λοιπόν, το Nexus 4 έχω να σου πω ότι είναι ένα κινητό όμορφο και λιτό, με γυάλινη μούρη και γυάλινη πλάτη και μαλακό πλαστικό περίγραμμα. Δεν είναι πάρα πολύ λεπτό και δεν είναι πάρα πολύ μικρό και δεν είναι πάρα πολύ ελαφρύ αλλά είναι πολύ ευχάριστο στο χέρι, συμπαγές και στιβαρό, χαίρεσαι να το κρατάς και να το χαϊδεύεις. Είναι πιο παχουλό από τα “μέγαλα” Android, το Galaxy S III  και τα τοιαύτα δηλαδή, και είναι σαφώς πιο ογκώδες από το μικροσκοπικό iPhone 5, αλλά στο χέρι η αίσθηση που αφήνει είναι ευχάριστη, νιώθεις ότι κρατάς κάτι ωραίο και πολυτελές και αξιόλογο. Εμένα η ιδέα του γυαλιού παντού δε με ενθουσιάζει, μου φαίνεται ότι κάνει το αντικείμενο να μοιάζει πιο ευάλωτο, καίτοι πολυτελές. Είχα το ίδιο πρόβλημα και με το iPhone 4/4S. Επίσης δεν μου αρέσει το αμυδρό pattern με τα τετραγωνάκια που έχει αυτό το κινητό στην πλάτη, που φαίνεται μόνο αν το στρίψεις έτσι ή αλλιώς στο φως. Αλλά σε γενικές γραμμές είναι ένα πολύ ωραίο αντικείμενο, πιο ωραίο από το Samsung Galaxy S III, όχι τόσο ωραίο όσο το HTC One X, και βέβαια πολύ διαφορετικό από το iPhone 5.

[motto_right]

Με τα λεφτά που κοστίζει ένα iPhone 5 μπορείς να πάρεις ένα Nexus 4, ένα Playstation 3 και το καινούριο Bioshock.

[/motto_right]

Νομίζω ότι αυτό που μου αρέσει πιο πολύ απ’ όλα σ’ αυτό εδώ το τηλέφωνο είναι η οθόνη, και δεν εννοώ την ευκρίνεια ή τα χρώματα (θα σου πω γι’ αυτά παρακάτω), αλλά τις διαστάσεις. Είναι μια οθόνη 4,7 ιντσών, τυπικό μέγεθος για κορυφαία smartphones της σεζόν 2012-2013, ανάλυσης 720p, αλλά με μια ιδιαιτερότητα: Είναι πιο κοντόχοντρη από τις περισσότερες οθόνες των smartphones. Εξαιτίας του σχεδιασμού και της μόνιμης μπάρας με τα τρία κουμπιά του λειτουργικού συστήματος (home, back και αυτό που σου δείχνει τα apps που τρέχουν) η οθόνη μοιάζει πιο πλατιά από των άλλων κινητών, και λιγότερο ψηλή. Λιγότερο 16:9, δεν ξέρω αν με καταλαβαίνεις. Κι αυτό είναι καλό. Γιατί στα δικά μας τα αλφάβητα ο κόσμος διαβάζει από αριστερά στα δεξιά, και το πλάτος της οθόνης μετράει. Στο Nexus η οθόνη μοιάζει πλατιά, και αυτό μου αρέσει πολύ.

Nexus4_SIII_iPhone5_KINDLE

Επίσης υπάρχει και μια άλλη ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: Στα πλάγια της οθόνης, εκεί που το γυαλί συναντά το πλαστικό, το γυαλί καμπυλώνει, αγκαλιάζει τρυφερά το πλαστικό, φτιάχνει μια γλυκιά κούρμπα ανεπαίσθητη αλλά προφανή. Είναι κάτι πολύ μικρό και φαινομενικά ασήμαντο, αλλά έπιανα τον εαυτό μου να χαϊδεύει με τα δάχτυλα πολύ συχνά τη συγκεκριμένη κούρμπα. Έτσι γίνεται με τα όμορφα φτιαγμένα πράγματα: Θέλεις να τα ακουμπάς συνέχεια.

Nexus4_Front2

2) Το απομέσα

Το Nexus 4, όπως έχεις διαβάσει πια, είναι ένα κινητό τηλέφωνο που τρέχει το λειτουργικό Android της Google, και μάλιστα το “γυμνό”, επίσημο Android, χωρίς φτιασιδώματα και modifications από αυτά που κάνουν οι HTC και οι Samsung αυτού το κόσμου. Το γυμνό Android είναι πλέον ένα ώριμο, γρήγορο και πολύ όμορφο λειτουργικό σύστημα, ευθέως ανταγωνιστικό του iOS της Apple, και πολύ πολύ καλύτερο από τις φτιασιδωμένες εκδοχές των άλλων εταιρειών. Έχει προσεγμένα fonts, πολύ γρήγορα μενού, και σχετικά απλή και λιτή σχεδίαση. Υπάρχουν ακόμα μερικές λεπτομέρειες που επιδέχονται βελτίωσης, και η γενικότερη ευχρηστία του απέχει ακόμα κάμποσο από το iOS (που, εδώ που τα λέμε, είναι λειτουργικό για dummies), αλλά τα πολλά καλά του -τα notifications, το multitasking, τα widgets και οι δυνατότητες για παραμετροποίηση- είναι εδώ ακόμα πιο καλά.

Το καλύτερο πράγμα που έχουν τα ορίτζιναλ κινητά της Google, αυτή η αλλόκοτη σειρά των Nexus (Nexii;) δηλαδή, είναι το ότι παίρνουν τις αναβαθμίσεις του Android ακαριαία. Δηλαδή κάθε νέα έκδοση του λειτουργικού που βγάζει η Google, την έχουν διαθέσιμη από την πρώτη ημέρα, αντίθετα με τα Galaxy S και τα HTC και τα υπόλοιπα που, επειδή οι αντίστοιχες εταιρείες τους έχουν κοτσάρει δικό τους UI, αργούν πάρα πολλούς μήνες.

Έχω δοκιμάσει τους τελευταίους μήνες διάφορα κορυφαία Android και μπορώ με αρκετή ασφάλεια να πω πως το Nexus 4 είναι το πιο καλοσχεδιασμένο μέσα-έξω. Είναι εξίσου γρήγορο με το Galaxy S III και εξίσου στιβαρό με το HTC One X. Έχει μεγάλη και λαμπερή οθόνη (εφάμιλλη του S III, χειρότερη του One X) και αξιοπρεπή κάμερα (όχι τόσο καλή όσο του S III, αλλά εξίσου γρήγορη). Και έχει καλύτερο UI από όλα τα Android που έχω δει.

Nexus4_GalaxySIII

Κατά τα άλλα ισχύουν αυτά που έχω γράψει πολλάκις ως τώρα: Πλέον το Android είναι ένα ώριμο λειτουργικό σύστημα για κινητά τηλέφωνα, με πάρα πολλά applications. Σχεδόν όλα τα πράγματα που μπορείς να κάνεις με ένα iPhone μπορείς να τα κάνεις και με ένα Nexus 4 (ή ένα S III, ή ένα One X). Πολλά από αυτά μπορείς να τα κάνεις ταχύτερα ή καλύτερα. Είχα γράψει εδώ για το τεστ του κομοδίνου, το να έχεις δηλαδή ένα σωρό συσκευές στο κομοδίνο και να κοιτάς ποια είναι αυτή που επιλέγεις να πιάνεις πρώτη το πρωί: Ε, το Nexus 4 πέρασε νικηφόρα το δικό μου τεστ, έχοντας να ανταγωνιστεί αντικείμενα όπως το iPhone 5, το iPad Mini και το Samsung Galaxy S III. Δε ξέρω πώς θα τα πήγαινε αν είχα στο κομοδίνο κι ένα Nexus 7, αλλά η ουσία παραμένει η εξής: Είναι μια καταπληκτική συσκευή για να μένεις συνδεδεμένος με το παγκόσμιο ίντερνετς και την υπόλοιπη ανθρωπότητα.

Κι ακόμα δεν σου έχω πει το καλύτερο.

3. Η Τιμή

Σου ‘γραψα παραπάνω ότι ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο το αντικείμενο αυτό ήταν ποθητό σε σημείο που άνθρωποι να ξενυχτάνε για να το παραγγείλουν και να παρακαλάνε τη Google να τους αφήσει να το αγοράσουν ήταν η τιμή του. Η Google πούλαγε ένα ξεκλείδωτο high-end κινητό με 270 ευρώ (στην έκδοση των 16 GB -η έκδοση των 8 έκανε λιγότερα), οπότε ήταν φυσικό όλοι να το θέλουν. Το φιάσκο εκείνο πέρασε, και τώρα οι τρίτοι διανομείς το Nexus 4 το πουλάνε αρκετά ακριβότερα, αλλά ωστόσο η τιμή του παραμένει ένα θέμα άξιο προσοχής.

Το Samsung S III κοστίζει ακόμα κάτι λιγότερο από 700 ευρώ, αν το πάρεις καινούριο από τους παρόχους. Το iPhone 5  ξεκινά από τα 760 ευρώ.

Το Nexus 4 κοστίζει ξεκλείδωτο 470 ευρώ.

Σχεδόν 300 ολόκληρα ευρώ λιγότερα από το iPhone. Τριακόσια. Όχι πενήντα. Όχι εκατό. Τριακόσια. Με τα λεφτά που κοστίζει ένα iPhone 5 μπορείς να πάρεις ένα Nexus 4, ένα Playstation 3 και το καινούριο Bioshock. Ή ένα Nexus 4 και το σούπερ μάρκετ ενός μήνα. Ζούμε εποχές δύσκολες. Μιλάμε για διαφορά τεράστια.

Και σε κάνει να σκέφτεσαι, αυτό το πράγμα, πόσο σημαντικές είναι οι λεπτομέρειες που κάνουν κινητά τηλέφωνα να ξεχωρίζουν το ένα από το άλλο, τα χιλιοστά πάχους και οι αλουμινένιες πλάτες, οι καλύτερες κάμερες και τα περισσότερα apps. Πόσο αξίζουν αυτά; Πόσο νόημα έχουν;

[imagebrowser id=78]

Όπως καταλαβαίνεις, είμαι πεπεισμένος από το Nexus 4, τα προσόντα του είναι αδιαμφισβήτητα και πολλά και, όταν ξενυχτούσα πατώντας ρηφρές προσπαθώντας να το πάρω, είχα δίκιο. Ο μόνος λόγος που μπορώ να φανταστώ για να μην το πάρεις εσύ σήμερα, είναι η χρονική περίοδος.

Βρισκόμαστε στο μεταίχμιο τώρα, στην αλλαγή γενιάς των Android. Τα επόμενα μεγάλα smartphones των μεγάλων εταιρειών κινητής τηλεφωνίας θα κυκλοφορήσουν τις αμέσως επόμενες εβδομάδες. Είδα στη Νέα Υόρκη το Samsung Galaxy S IV, και είναι ωραίο. Έχω δει φευγαλέα (και περιμένω να μου στείλουν) το HTC One και μοιάζει ωραίο επίσης. Αυτά είναι κινητά με οθόνες 1080p, μεγαλύτερες μπαταρίες, ταχύτερους επεξεργαστές, ακόμα καλύτερες κάμερες. Δεν είναι πάρα πολύ διαφορετικά από την αμέσως προηγούμενη γενιά, αλλά είναι μια γενιά μετά. Αν θέλεις -και μπορείς- να έχεις το πιο φρέσκο και πανίσχυρο smartphone στην τσέπη, τότε ίσως θα έπρεπε να αξιολογήσεις το αν η επιθυμία αυτή αξίζει 250-300 ευρώ. Αν όχι, το Nexus 4 παραμένει η καλύτερη επιλογή στην αγορά αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Είναι ένα φανταστικό μηχάνημα, πλήρες και καλοφτιαγμένο, γρήγορο και αποτελεσματικό. Το προτείνω ανεπιφύλακτα.

Και εδώ θα σταματήσω.

Γιατί καθώς γράφω αυτές τις λέξεις, με τον ενθουσιασμό να ξεχειλίζει, αρχίζω πάλι να θυμάμαι εκείνη τη νύχτα που πατούσα, μάταια, το ρηφρές.

Κι αρχίζω να πονώ.

Nexus4_Front6

Βαθμολογία: 7,3/10