iPhone 4S

iPhone4S FRONT

Αυτό είναι πιθανότατα το τελευταίο review Του iPhone 4S που θα διαβάσεις.

Πέρασε κάμποσος καιρός από τότε που κυκλοφόρησε το iPhone 4S στην Ελληνική αγορά, ένας μήνας πια, και το μεγαλύτερο μέρος αυτού του μήνα είχα ένα από δαύτα και το δοκίμαζα (ευχαριστώ, COSMOTE), και έβγαλα συμπεράσματα και κατάλαβα πράγματα αλλά εν τω μεταξύ ο κόσμος ολόκληρος έγραψε review κι εσύ προφανώς τα έχεις διαβάσει όλα και τώρα ξέρεις σχεδόν τα πάντα και οπότε εγώ τώρα θα πρέπει να γράψω κάτι το νέο και το διαφορετικό για να σε βοηθήσω να πάρεις μιαν απόφαση, αν ταλανίζεσαι δηλαδή, ή να σε διασκεδάσω κάπως αν δε σε αφορά με τρόπο τέτοιο το θέμα, γράφοντας κάτι που δεν έχεις διαβάσει αλλού.

Οπότε δεν θα σου γράψω ότι το design του νέου iPhone είναι σχεδόν πανομοιότυπο με το design του προηγούμενου iPhone (που ήταν ήδη αμφιλεγόμενο), και ότι διαφέρει μόνο σε απειροελάχιστες λεπτομέρειες που ίσα ίσα εξασφαλίζουν το ότι δεν θα πέφτουν οι γραμμούλες όταν το κρατάς, και ότι δεν θα του μπαίνουν καλά οι θήκες του παλιού μοντέλου. Ούτε θα σου γράψω πως όσο ίδιο έχει μείνει το απ’ έξω του τηλεφώνου, τόσο διαφορετικό είναι το απομέσα, με καλύτερο επεξεργαστή, καλύτερη κάμερα και εκδοχή με 64GB χώρο, που ένας θεός ξέρει πού χρειάζεται.

Αυτά, υποτίθεται, τα ξέρεις.

Θα σου μιλήσω για άλλα πράγματα. Για την αίσθηση της χρήσης του κινητού, για πράγματα μικρά και καθημερινά, για λεπτομέρειες καίριες καίτοι μικρές. Θα σου μιλήσω για τη Siri. Και θα σου μιλήσω και για το iPhone 4, ένα κινητό που πρωτοδοκίμασα πριν από ενάμιση χρόνο, του οποίου η βαθμολογία είναι πλέον λίγο outdated, δεδομένων των αλλαγών. Και θα καταλήξω σε ένα συμπέρασμα-έκπληξη.

4Svs4 down

Κοίτα, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το πει κανείς. Μπορείς να κάθεσαι να αραδιάζεις νούμερα και benchmarks και ό,τι άλλο θες για να δείξεις αυτά που θέλεις να δείξεις, αλλά η ουσία είναι πως στο χέρι, στην πραγματική ζωή, το iPhone 4S με το iOS5 είναι ολόιδιο με το iPhone 4 με το iOS5. Είναι το ίδιο πράγμα. Δεν υπάρχουν διαφορές. Πρέπει να είσαι αετομάτης για να καταλάβεις οποιαδήποτε διαφορά (στις γραμμούλες του ατσαλένιου περιγράμματος, ας πούμε). Τα applications ενός φρέσκου iPhone 4S ανοίγουν γρήγορα και το scrolling είναι ακαριαίο. Αλλά και τα applications ενός φρέσκου iPhone 4 γρήγορα ανοίγουν και το scrolling του ακαριαίο είναι. Δεν καταλαβαίνεις καμιά διαφορά στη χρήση. Οι διαφορές που παρατήρησα εγώ, που έχω εδώ και ενάμιση χρόνο iPhone 4 και (με μερικά Android διαλείμματα) το χρησιμοποιώ κάθε μέρα, είναι οι εξής:

Το φρέσκο 4S εμφάνιζε ελαφρώς αλλοπρόσαλλα τα notifications. Αλλά αυτό είναι ένα κοινό πρόβλημα κάθε φρέσκου iPhone. Δοκίμασε να κάνεις system restore αυτό που έχεις, ας πούμε, και πες μου μετά πόσο καιρό θα πάρει στα apps σου να θυμηθούν να σερβίρουν σωστά τα notifications τους (μη μου το θυμίζεις, θα μου ανέβει το αίμα στο κεφάλι πάλι, αχ, Android).

Επίσης, η δόνηση ήταν αλλιώτικη. Το τηλέφωνο δονείται αλλιώτικα, λιγότερο, πιο σεμνά και ήσυχα, πράγμα όχι πολύ βολικό για τον περισσότερο κόσμο που χρησιμοποιεί τη δόνηση ως ringtone και περιμένει να ακούσει το κινητό να κάνει βζν βζν στο τραπέζι. Η δόνηση του 4S είναι πολύ σιγανοπαπαδιά, πολύ αλλόκοτη.

Η οθόνη ήταν κιτρινιάρα. Δεν ξέρω πώς αλλιώς να το περιγράψω. Η οθόνη του 4S υποτίθεται ότι είναι ολόιδια με του 4 (κι αυτό είναι καλό και κακό -θα το αναλύσουμε παρακάτω), έχει την ακριβώς ίδια ανάλυση, αλλά βάζοντάς τα δίπλα δίπλα η διαφορά ήταν προφανής: Το 4S είχε μια ελαφριά κίτρινη χροιά, ενώ το 4 έμοιαζε λίγο να μπλεδίζει, ενώ είχε ελαφρώς χαμηλότερη φωτεινότητα αλλά καλύτερο contrast. Να κοίτα: Στα αριστερά το 4, στα δεξιά το 4S.

4vs4S Kindle

Μικρή διαφορά αλλά εμφανής και, απ’ ό,τι έχω διαπιστώσει, συνηθισμένη και ενδεικτική της ατελούς φύσης της βιομηχανικής παραγωγής στα εργοστάσια της Foxconn (ή οποιασδήποτε βιομηχανικής παραγωγής οπουδήποτε, εδώ που τα λέμε). Κάνε ένα πείραμα: Μάζεψε από το χώρο στον οποίο εργάζεσαι ή βρίσκεσαι όλα τα iPhones και βάλτα δίπλα δίπλα. Βάλε τέρμα φωτεινότητα σε όλα. Κατάλαβες τί εννοώ; Κάπου διάβασα ότι η κιτρινίλα στις οθόνες των φρέσκων iPhones οφείλεται στη ρητίνη με την οποία κολλάει το γυαλί, και η οποία γίνεται πιο διαφανής και άχρωμη καθώς περνάει ο χρόνος.

Για τέτοιες λεπτομέρειες μιλάμε.

4Svs4

Η άλλη διαφορά που υπάρχει σ’ αυτό το νέο τηλέφωνο, λοιπόν, είναι η Siri. Η Siri είναι ένα application που σου επιτρέπει να δίνεις φωνητικές εντολές στο κινητό σου χρησιμοποιώντας φυσική γλώσσα πολύ εύκολα και απλά, όπως δείχνει κι αυτό το βίντεο.

[field name=”code”]

Είναι προφανές ότι η Siri είναι φτιαγμένη από πολύ έξυπνους ανθρώπους που όμως έχουν τη μενταλιτέ που μας έδωσε αριστουργήματα όπως το Find My Friends: Ταλαντούχοι επαγγελματίες που προσπαθούν να φανταστούν πώς θα ήθελαν να χρησιμοποιεί το προϊόν τους ο κόσμος, αλλά που δεν έχουνε και πολύ μεγάλη επαφή με τον αληθινό κόσμο και την πραγματικότητα εν γένει.

iPhone4S SiriΤο κυριότερο πρόβλημα με τη Siri είναι ότι λειτουργεί σε βαθμό αρκετό για να τη δείχνεις στους φίλους σου και να λένε μωρέ μπράβο, αλλά και λάθη πολλά κάνει, και έχει μικροκολληματάκια και καθυστερήσεις. Και βέβαια δε χρειάζεται να πούμε ότι δεν λειτουργεί στα Ελληνικά και ότι πολλές από τις λειτουργίες της (όπως το πιο χρήσιμο χαρακτηριστικό που θα μπορούσε να έχει αυτή η υπηρεσία -οι διευθύνσεις στο χάρτη) δε λειτουργούν στην Ελλάδα. Είναι κάτι ενδιαφέρον αλλά σε καμία περίπτωση ολοκληρωμένο ή χρήσιμο, και απορώ με τους ανθρώπους που λένε πως το χρησιμοποιούν (ανάμεσά τους και διάφοροι Έλληνες followers που μου απάντησαν με ενθουσιασμό σε σχετική ερώτηση στο Twitter).

Μπορεί βέβαια να φταίει το ότι έχω και μια πιο προσωπική αντίρρηση για το θέμα της Siri. Εγώ είμαι πολύ ευτυχισμένος που υπάρχουν τα smartphones γιατί μου επιτρέπουν να κάνω ένα σωρό δουλειές οι οποίες στο παρελθόν απαιτούσαν την λεκτική μου επικοινωνία με ανθρώπους. Τώρα οι υπολογιστές και το Ίντερνετ μου επιτρέπουν να επικοινωνώ και να κάνω όλες μου τις δουλειές χωρίς να μιλάω σε κανέναν -και ξαφνικά έρχεται η Siri και μου προτείνει να αντικαταστήσω αυτό το υπέροχο δώρο, αυτή την υπέρλαμπρη κατάκτηση της επιστήμης και της τεχνολογίας, με το πατροπαράδοτο μπλα μπλά.

Δεν είστε με τα καλά σας, κυρία μου.

 

Μια τελευταία διαφορά των δύο κινητών είναι η κάμερα. Αυτή είναι πραγματικά καλύτερη στο 4S, 8 megapixel αντί για πέντε, τραβάει και 1080p βίντεο αντί για 720p, και η διαφορά φαίνεται όταν τις ανοίγεις τις φωτογραφίες στο μάξιμουμ της μεγέθυνσης στον υπολογιστή και τις βλέπεις δίπλα δίπλα, πράγμα που έκανα για τις ανάγκες ετούτου εδώ του μετα-review, αλλά κάτι που σε κανονικές συνθήκες δεν κάνει ποτέ κανείς.

4Svs4 PHOTO

Υποθέτω ότι κάποιοι κάπως απαιτητικοί ερασιτέχνες φωτογράφοι δεν ήταν πάρα πολύ ικανοποιημένοι με την κάμερα του iPhone 4, και το 4S είναι αρκετά καλύτερο για να τους επιτρέψει να παρατήσουν την SLR την επόμενη φορά που θα πάνε ταξιδάκι. Η αναβάθμιση αυτή αφορά ουσιαστικά μόνο αυτούς, καθώς και με τη θαυμάσια κάμερα του 4 τη δουλειά σου την κάνεις, αλλά αυτό δεν αλλάζει το ότι η κάμερα του 4S είναι η καλύτερη που έχω δει σε κινητό.

Ελπίζω μέχρι τώρα να έχει γίνει αντιληπτό το ότι αν διαθέτεις ένα iPhone 4 δεν έχει κανένα νόημα να αγοράσεις το 4S. Μην κοροϊδευόμαστε: Είναι ακριβό πράγμα, δεν είμαστε για τέτοιου τύπου έξοδα τώρα, χρειάζεται λογική και σύνεση. Συνήθως όταν επιστρέφω τα gadgets στις εταιρίες που μου τα στέλνουν για δοκιμή νιώθω λιγουλάκι πόνο, μα όταν επέστρεψα το 4S και γύρισα στο 4 δεν ένιωσα τίποτα. Δεν κατάλαβα καμία διαφορά.

Από την άλλη, υπάρχει εκεί έξω πάρα πολύς κόσμος που δεν έχει iPhone 4, και που αναρωτιέται αν αξίζει να δώσει όλα αυτά τα λεφτά για να αγοράσει το καινούριο 4S. Μήπως τα Android της κατηγορίας είναι καλύτερα; Μήπως τα 670 ευρώ που ζητάν για το 16GB (και τα 790 για το 32GB, ή τα 900 για το 64GB) είναι υπερβολικά πολλά;

Πριν στραφώ στα νούμερα, τον αμείλικτο φορέα της αλήθειας, θα σου γράψω δυο λόγια για το θέμα της οθόνης. Ζούμε σχεδόν στο 2012. Η οθόνη του iPhone 4S έχει διαγώνιο 3,5 ιντσών. Αυτό το μέγεθος οθόνης smartphone σ’αυτή την ημερομηνία είναι λάθος ασυγχώρητο. Θα διαβάσεις από εδώ κι από εκεί στα Ίντερνετς ότι είναι καλύτερο μέγεθος για να το χρησιμοποιείς με το ένα χέρι, ή ότι αν μεγάλωνε η οθόνη θα έπεφτε το ppi και δε θα μπορούσαν να τη λένε retina, ή ιστορίες περί κύκλων ανανέωσης του design που δεν αφορούν κανένα που δεν δουλεύει στην Apple, αλλά το κοινό χαρακτηριστικό όλων των απολογητών της μικροσκοπικής οθόνης του iPhone είναι το εξής: Δεν έχουν ζήσει με κάποιο από τά άλλα σύγχρονα smartphones που κυκλοφορούν. Γιατί αν είχαν χρησιμοποιήσει στη ζωή τους για σεβαστό χρονικό διάστημα με ένα smartphone που έχει οθόνη 4,3 ιντσών (το πιο συνηθισμένο μέγεθος σήμερα) μετά δε θα μπορούσαν να γυρίσουν στη (λαμπερή, ναι, και πεντακάθαρη) απειροελάχιστη οθονούλα του iPhone.

iphone4SvsHTCTitan

(εδώ το 4S δίπλα στο HTC Titan, ένα Windows Phone με οθόνη 4,7 ιντσών)

Είναι πολύ σημαντικό πράγμα η οθόνη, είναι το μέσο με το οποίο επικοινωνείς με το τηλέφωνο, η επιφάνεια στην οποία διαβάζεις γράμματα και πατάς κουμπάκια. Δεν αρκεί να είναι φωτεινή και ευκρινής: Πρέπει να είναι και μεγάλη. Και από τη στιγμή που κυκλοφορούν ένα σωρό τηλέφωνα που είναι ελαφριά και εύχρηστα και έχουν και μεγάλες οθόνες, το iPhone χάνει πολλούς πολλούς πόντους.

Πέρα από αυτό, σου έγραφα πέρυσι ότι το Android κοντεύει να το πιάσει το iPhone από πολλές απόψεις, και στο χρόνο που μεσολάβησε εμφανίστηκαν και κινητά τηλέφωνα που (μέχρι να κυκλοφορήσει το iOS5, τουλάχιστον), ήταν καλύτερες αγορές από το iPhone 4. Το Samsung Galaxy SII, ας πούμε, το οποίο τώρα είναι έξι μηνών τηλέφωνο. Όπου να ‘ναι, δε, κυκλοφορεί το Samsung Galaxy Nexus, το πρώτο κινητό με Android 4.0, το οποίο έχει μαζέψει εξαιρετικά reviews στα ξένα (και έχει οθόνη 4,65 ιντσών, παρεμπιπτόντως). Είναι σοβαρός ανταγωνισμός, υπολογίσιμος.

Και υπάρχει και το θέμα της μπαταρίας: Με το iOS5 η συμπεριφορά της μπαταρίας του iPhone 4 χειροτέρεψε, και η συμπεριφορά της μπαταρίας του 4S αποδεικνύεται εξίσου προβληματική. Με το ζόρι τη βγάζεις τη μέρα, και αν είσαι έξω σε δουλειές και ουρές και με Twitter και φωτογραφίες και σούξου μούξου το απογευματάκι θα ψάχνεις πρίζα. Μου έχει συμβεί πάρα πολλές φορές τον τελευταίο χρόνο. Πέρασα το μισό Άρσεναλ-Ολυμπιακός στο Emirates ψάχνοντας καλώδιο USB για να το χώσω κάπου για να έχω μπαταρία να γράψω ότι είμαι στο Emirates και βλέπω Άρσεναλ-Ολυμπιακός.

Από την άλλη, η κυκλοφορία του iOS5 ήταν σημαντική εξέλιξη στη μάχη, καθώς έφερε στο iPhone μερικά από τα χαρακτηριστικά που τα ανταγωνιστικά του κινητά είχαν ήδη. Και μπορεί και το multitasking και τα notifications να μην έχουνε υλοποιηθεί τόσο καλά όσο στα Android, μπορεί το Gmail app του iOS να είναι πολύ χειρότερο από του Android, αλλά τέλος πάντων υπήρξε μιαν εξέλιξη προς τη σωστή κατεύθυνση, και ήρθε και το Twitter intergration, και το ασύρματο sync, ήρθε και το iCloud, έγιναν πράγματα.

Οπότε ήρθε η ώρα να ρίξω μια νέα ματιά και στο iPhone 4 που είχα ήδη, το οποίο τρέχοντας το iOS5 δεν έχει, όπως είπαμε, σχεδόν καμία διαφορά από το 4S, και πλέον κοστίζει 550 ευρώ (με 8GB αποθηκευτικό χώρο, που είναι λίγο για power users, αλλά επαρκής για το μέσο χρήστη). Παρακάτω, οι βαθμολογίες του 4S και του 4.

iphone4Svs4SCORE

(η στήλη “βαρύτητα” δείχνει πόσο σημαντικό θεωρώ κάθε ένα από τα 9 κριτήρια -ο βαθμός που βγαίνει είναι, όπως αντιλαμβάνεσαι, με άριστα το 9. Γιατί έτσι τα κάνουμε τα πράγματα εδώ πέρα, ρηξικέλευθα, αουτοφδεμπόξ)

Το είχες φανταστεί, έτσι; Η κάμερα και η Siri και 8GB επιπλέον μνήμης δε δικαιολογούν σε καμία περίπτωση διαφορά τιμής 120 ευρώ ανάμεσα στο 4 και το 4S, οπότε είμαι στην πολύ περίεργη (και, δεδομένου ότι δεν έχω διαβάσει αντίστοιχο συμπέρασμα σε αντίστοιχο άρθρο, μοναδική) θέση να εισηγηθώ το εξής:

Αν θέλεις να αγοράσεις ένα ακριβό smartphone, περίμενε να βγει το Samsung Nexus. Πιθανότατα θα είναι πάρα πάρα πολύ καλό. Αν βιάζεσαι ή έχεις ήδη αποφασίσει να πας προς iPhone, αγόρασε το iPhone 4. Είναι καταπληκτικό κινητό, χάρη και στην τιμή του παίρνει την καλύτερη βαθμολογία που έχω βάλει ποτέ. Αν είσαι power user και θες iOS και να έχεις μέσα στο κινητό εκατοντάδες apps και τραγούδια και φωτογραφίες και βίντεα και έχεις και τα ευρώ, ε, εσύ έχεις ήδη διαβάσει τα reviews και έχεις αποφασίσει ήδη. Δε χρειάζεται να σου πω εγώ τί να κάνεις.

Τα φιλιά μου στη Siri.

iphone 4S Siri