Sony Smartwatch 2

SonyWatch04

Τον τελευταίο καιρό έχω δοκιμάσει δύο κομπιουτεροπράγματα που δεν τα πατάς -τα φοράς. Το ένα δε μου άρεσε αλλά είχε πολύ ενδιαφέρον, το άλλο δε μου άρεσε και δεν είχε κανένα ενδιαφέρον. Το δεύτερο ήταν ένα ρολόι, από αυτά τα καινούρια τα δήθεν “έξυπνα”, και το review που του έγραψα ήταν μάλλον το πιο αρνητικό που έχω γράψει μετά από εκείνου του βιβλίου. Παραδόξως αυτό δεν αποθάρρυνε τη Sony που μου έστειλε τη δική της απόπειρα στο wearable computing, ετούτο εδώ το ρολόι που είναι από κάποιες απόψεις παρόμοιο με την προσπάθεια της Samsung, με σημαντικές διαφορές ωστόσο.

Οπότε τι, να τους πω όχι;

Φόρεσα το Sony Smartwatch 2 για μερικές ημέρες κι απέχτησα γνώμη, την παρακάτω.

SonyWatch02

Το Sony Smartwatch είναι smartwatch όπως και το Samsung Gear είναι smartwatch: Όχι και πολύ smart. Όπως έγραψα και στο άλλο review, αυτά τα ρολόγια δεν μπορούν να κάνουν σχεδόν τίποτα αν δεν έχουν σύνδεση μέσω bluetooth με το κινητό. Εφόσον το συνδέσεις (εν προκειμένω με το κωμικά γιγάντιο Sony Xperia Z Ultra) διαπιστώνεις πως το Smartwatch διαφέρει σε μερικά καίρια σημεία από το Gear, πολύ περισσότερα από ό,τι θα φανταζόταν κανείς. Πριν καταλήξω στο συμπέρασμα για το αν οι διαφορές αυτές είναι ουσιαστικές ή αρκετές για να με οδηγήσουν σε ετυμηγορία αλλιώτικη, ας τις δούμε μία μία:

1) Το Sony Smartwatch 2 είναι πιο βολικό, μικρό και σχετικά όμορφο

Αυτή είναι μια σημαντική διαφορά κατά τη γνώμη μου. Ετούτο εδώ το πράγμα είναι πιο μικρό και πολύ πιο ελαφρύ από το Gear, και μπορείς να το φοράς πιο άνετα. Έχει ένα μαλακό πλαστικό λουράκι το οποίο αφαιρείται -και μπορεί να αντικατασταθεί από οποιοδήποτε του εμπορίου. Όλα αυτά είναι σημαντικά πράγματα για ανθρώπους που φοράν ρολόγια, και για εμένα ήταν πολύ πιο άνετο στο χέρι.

SonyWatch052) Το Sony Smartwatch 2 δείχνει διαρκώς την ώρα

Κι ετούτο  έχει μια έγχρωμη LCD οθόνη η οποία όμως δε σβήνει ποτέ, η ώρα πάντα αχνοφαίνεται κι αυτό είναι αρκετά σημαντικό, δεδομένου ότι μιλάμε για ρολόι. Κατά τα άλλα η οθόνη είναι χαμηλής ανάλυσης και όχι πολύ φωτεινή, σαν κινητού του 2006. Η Sony έχει επιλέξει να του βάλει κάτι σαν Android, ένα “λειτουργικό σύστημα” με εικονίδια που σκρολάρεις και πατάς, αλλά η απόκριση της οθόνης δεν είναι και πάρα πολύ καλή οπότε από μια άποψη είναι καλό το ότι είναι ελάχιστα τα πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς στο ίδιο το ρολόι με τα δάχτυλα.

3) To Sony Smartwatch 2 δεν έχει κάμερα

Ένα από τα πράγματα που δεν μπορεί να κάνει, ας πούμε, είναι να τραβήξει φωτογραφίες. Το Galaxy Gear είχε αυτή την αναπάντεχη κάμερα στο λουράκι, τη χαρά του voyeur, αλλά ετούτο εδώ δεν έχει τίποτα. Μπορείς, βεβαίως, να το χρησιμοποιήσεις ως κουμπάκι για να τραβάει φωτογραφία το κινητό, αν έχεις ιστορίες με τριποδάκια και τα λοιπά.

4) Το Sony Smartwatch δεν έχει ούτε μικρόφωνο. Ούτε ηχείο.

Άρα δεν μπορείς να λάβεις κλήσεις ούτε να κάνεις κλήσεις. Αν περίμενες μ’ αυτό το ρολόι να πάρεις τηλέφωνο τον ΚΙΤΤ, ατύχησες.

SonyWatch01

5) To Sony Smartwatch 2 δείχνει κάτι παραπάνω από απλά notifications

Το Galaxy Gear σου έλεγε “έχεις mail” κι αυτό ήταν, σε άφηνε να βγάλεις το φίδι απ’ την τρύπα, τα κάστανα απ’ τη φωτιά, τ’ αυγό απ’ το τηγάνι. Ετούτο εδώ σου δείχνει και λίγα γραμματάκια που λένε τον αποστολέα, το subject κι άμα περισσεύει χώρος και τα πρώτα λογάκια του email. Τα notifications του Smartwatch 2 είναι πιο πλούσια, αλλά βέβαια δεν μπορείς να τα κάνεις τίποτα άλλο από το να τα δεις. Δεν μπορείς να διαβάσεις ολόκληρα τα email, ας πούμε, ή να τα σβήσεις. Γι’ αυτές τις δουλειές πρέπει να βγάλεις το κινητό. Επίσης, τα notifications σχεδόν πάντα έρχονται καθυστερημένα, αλλοπρόσαλλα ή καθόλου. Πολύ σύντομα ξέχασα ότι το ρολόι είχε τη δυνατότητα να στέλνει notifications -όποτε το θυμόταν και δονούταν, πεταγόμουν απ’ την έκπληξη.

6) Το Sony Smartwatch 2 έχει έναν πολύ περίεργο τρόπο να φορτώνει τα apps

Αντίθετα με το Gear, το Smartwatch 2 δεν χρειάζεται σώνει και ντε κινητό της ίδιας εταιρείας που το κατασκευάζει για να συνεννοηθεί. Μπορείς να κατεβάσεις ένα app της Sony σε οποιοδήποτε Android 4.0 και πάνω-κάτω και να κάνεις τη δουλειά σου. Η δουλειά σου -το σετάρισμα του κινητού- δεν είναι και πάρα πολύ εύκολη, ωστόσο. Πρέπει να κατεβάσεις τα apps ένα ένα μέσα από το app της Sony για να περαστούν στο κινητό, κι αυτή είναι μια διαδικασία κάπως χρονοβόρα -το ρολόι μέσα από τη μαμά του δεν έχει σχεδόν τίποτε. Υπάρχουν λέει περίπου 300 apps που κάνουν διάφορα πράγματα. Δε βρήκα τίποτα το τρομερά ενδιαφέρον, ωστόσο, πέρα από αυτό που κάνει την κάμερα του κινητού να τραβήξει φωτογραφία και τα γνωστά fitness apps.

7) Το Sony Smartwatch 2 δε χρειάζεται να το φορτίζεις κάθε μέρα

Στη δοκιμή μου χρειαζόταν να το φορτίζεις κάθε δεύτερη μέρα. Και πάλι πολύ συχνά είναι, εξωφρενικά συχνά για ρολόι. Τουλάχιστον αντίθετα με το Gear έχει USB θύρα πάνω -και μάλιστα με κάλυμμα που το κάνει αδιάβροχο- οπότε μπορείς να το φορτίζεις εναλλάξ με το κινητό. Είναι, πάντως, κι αυτός σημαντικός μπελάς.

8) Το Sony Smartwatch 2 είναι πολύ φτηνότερο, αλλά σε καμία περίπτωση φτηνό

Κοστίζει στα καταστήματα 175 ευρώ, δηλαδή σχεδόν τα μισά από το Galaxy Gear, ένα ποσό ασφαλώς πιο λογικό, αλλά όχι κι ευκαταφρόνητο. Τα 300 είναι για να γελάει ο κόσμος, σύμφωνοι, αλλά και 175  για ένα προϊόν με τόσο περιορισμένη χρηστικότητα δεν είναι λίγα.

SonyWatch03

Το τελικό συμπέρασμα:

Το Sony Smartwatch 2 είναι, πράγματι, ένα καλύτερο μαραφέτι από το Samsung Galaxy Gear. Αλλά αυτό δεν λέει και πολλά πράγματα. Μπορεί σε μερικά σημεία να διαφέρει, αλλά παραμένει ένα “smartwatch”, μια κατηγορία προϊόντων που, στη μορφή που τα δοκιμάζω, δεν μου δίνουν να καταλάβω γιατί υπάρχει. Είναι αντικείμενα που φοράς στον καρπό και κάνουν ελάχιστα και πολύ συγκεκριμένα από τα πράγματα που κάνει το αντικείμενο που κουβαλάς στην τσέπη, και τα κάνουν χειρότερα. Τι σημασία έχει που το Sony Smartwatch 2 είναι καλύτερο από το Samsung Galaxy Gear; Είναι σαν να λες πως το Α είναι καλύτερο, ομορφότερο και φτηνότερο πικάπ από το Β. Ποιος νοιάζεται, σε έναν κόσμο που δεν χρειάζεται τους δίσκους;