Μια Ιστορία του Ταρίκ Αλί για τον Τσε Γκεβάρα

07 December 2007 | 3 σχόλια

"Μια μέρα, στρατιώτες με έπιασαν και είπαν 'Ο στρατηγός είπε πως πρέπει να μας δείξεις το ρολόι σου'. Κοίταξαν το ρολόι μου και με συνέλαβαν, και με κλείδωσαν σε ένα δωμάτιο. 'Τι συμβαίνει;' ρώτησα, και μου είπαν πως το ρολόι μου είχε αναγνωριστεί. 'Είσαι ο σωματοφύλακας του Τσε Γκεβάρα', είπαν, 'και το όνομά σου είναι Πόμπο'. Τότε εγώ τους είπα: 'Και τότε πώς εξηγείτε το ότι δεν μιλώ ισπανικά;' και ένας από αυτούς που ήξερε αγγλικά μου είπε: 'Ξέρω ότι κι όμως, μιλάς ισπανικά'. Ήμουν νεαρός και απερίσκεπτος, τότε. Τους είπα: 'Ας κάνουμε μια συμφωνία. Αν με βασανίσετε όλη νύχτα και αρχίσω να μιλάω ισπανικά, θα σας χρωστώ ευγνωμοσύνη όλη μου τη ζωή'. Αυτό τους προβλημάτισε πολύ".

Ο 64-χρονος Πακιστανός συγγραφέας Ταρίκ Αλί μιλά σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη για την εμπειρία του από ένα ταξίδι στη Βολιβία, την εβδομάδα που ο Τσε Γκεβάρα δολοφονήθηκε εκεί. Έψαχνε το Γάλλο φιλόσοφο Ρεζί Ντεμπρέ, που είχε συλληφθεί από την κυβέρνηση επειδή συνεργαζόταν με τον Τσε.

Διάβασε για την εκδήλωση εδώ.
Και τι έγραψα με αφορμή τα 40χρονα του θανάτου του Τσε εδώ.

"Μην ξεχνάτε", είπε ακόμα ο Αλί στην ίδια εκδήλωση, "ότι ο Τσε δεν ήταν και πολύ συναισθηματικός τύπος. Ήταν ένας σκληροπυρηνικός επαναστάτης που σκότωνε όταν έπρεπε να σκοτώσει".

σχολίασε

το newsletter

Υποδεχτείτε γλυκόλογα, τρυφερότητες, λινξ και νέα
κάθε Παρασκευή στο inbox σας. Αν θέλετε.