Οι Νάρκες Σκοτώνουν Ακόμα

03 December 2007 | Κανένα σχόλιο

Το κείμενο για τα Ελληνικά ναρκοπέδια στον Έβρο είναι αυτό που έχει διαβαστεί περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο στους δύο μήνες που υπάρχει αυτό εδώ το site.
(Διάβασε εδώ για το πώς γράφτηκε )
Σήμερα το πρωί στο ξενοδοχείο Divani Caravel με αφορή τα 10 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Οτάβα για την κατάργηση των ναρκών κατά προσωπικού, έγινε μια παρουσίαση από το εδώ Παρατηρητήριο για την πρόοδο της αποναρκοθέτησης. Διάβασε το άρθρο της Ντίνας Βαγενά στην Ελευθεροτυπία για το θέμα και προχώρα εντός του post για το μακροσκελές αλλά πολύ πλούσιο δελτίο τύπου.

 

Πολιτική Κατάργησης Ναρκών

Η Ελληνική Δημοκρατία υπέγραψε την Συνθήκη Κατάργησης των Ναρκών στις 3 Νοεμβρίου του 1997, την επικύρωσε στις 25 Σεπτεμβρίου 2003 και η Συνθήκη τέθηκε σε ισχύ την 1 Μαρτίου 2004. Με την επικύρωση αυτή η Συνθήκη Κατάργησης Ναρκών καθίσταται μέρος της Ελληνικής νομοθεσίας.Στην Αναφορά Διαφάνειας Άρθρου 7 του Απριλίου 2007, η Ελλάδα συμπεριέλαβε για πρώτη φορά λεπτομερή στοιχεία σχετικά με τα μέτρα επικύρωσης της συμφωνίας σε εθνικό επίπεδο και διευκρίνισε ποια μέρη του υπάρχοντος ποινικού νόμου παρέχουν ποινικές κυρώσεις για παραβάσεις της συνθήκης.

Η Ελλάδα υπέβαλλε την τέταρτη αναφορά του Άρθρου 7 στις 3 Απριλίου 2007, καλύπτοντας το ημερολογιακό έτος 2006.

Η Ελλάδα συμμετείχε στην Έβδομη Συνάντηση των Κρατών Μελών στη Γενεύη το Σεπτέμβριο του 2006, καθώς και στις τακτικέςσυναντήσεις της Διαρκούς Επιτροπής το Μάιο 2006 και τον Απρίλιο του 2007. Σε κάθε περίπτωση, έκανε δηλώσεις για το πρόγραμμά της σχετικά με την εκκαθάριση των ναρκών.

Η Ελλάδα δεν συμμετείχε στις συζητήσεις που είχαν τα Κράτη Μέλη πάνω σε θέματα ερμηνείας και επικύρωσης σχετικών με τα Άρθρα 1, 2 και 3. Με αυτόν τον τρόπο, η Ελλάδα δεν έχει κάνει γνωστές τις απόψεις που κατέχει πάνω στα θέματα συνεργασίας σε στρατιωτικές επιχειρήσεις με κράτη που δεν αποτελούν μέλη της συνθήκης, την αποθήκευση ή μεταφορά ναρκών κατά προσωπικού άλλων χωρών, τις αντιαρματικές νάρκες με ευαίσθητες ασφάλειες ή με συστήματα αντι-χειρισμού καθώς και τον επιτρεπόμενο αριθμό ναρκών με σκοπό την εκπαίδευση.

Η Ελλάδα είναι μέλος Συμβουλίου Συμβατικών Όπλων (CCW)και του Τροποποιημένου Πρωτοκόλλου ΙΙ σχετικού με νάρκες. Συμμετείχε στο 8ο Ετήσιο Συνέδριο των Κρατών Μελών του Τροποποιημένου Πρωτοκόλλου ΙΙ το Νοέμβριο του 2006 και υπέβαλλε την ετήσια αναφορά που απαιτείται βάσει του Άρθρου 13 στις 26 Οκτωβρίου 2006. Η Ελλάδα δεν έχει ακόμα επικυρώσει το Πρωτόκολλο Vγια τα πολεμικά εκρηκτικά κατάλοιπα.

Κατασκευή, Εμπορία, Αποθήκευση και Καταστροφή.

Η Ελλάδα στο παρελθόν κατασκεύαζε νάρκες κατά προσωπικού αλλά και εισήγαγε ποσότητες από Γερμανία και Ηνωμένες Πολιτείες.Πριν γίνει Κράτος Μέλος της Συνθήκης, Η Ελλάδα είχε χρεοστάσιο παραγωγής και εξαγωγής ναρκών κατά προσωπικού για πολλά χρόνια.

Στις αναφορές του Άρθρου 7, η Ελλάδα έχει δηλώσει απόθεμα 1.566.532 ναρκών κατά προσωπικού, αποτελούμενες από πέντε τύπους: M2 (214.374), DM31 (794.400), M16 (553.359), M14 (3.895) και Ναρκοφόρα Βλήματα Πυροβολικού Κατά ΠροσωπικούADAM(504).Όμως, κάθε βλήμα ADAMτων 155 mmπεριέχει 36 νάρκες κατά προσωπικού. Έτσι, τα 504 βλήματα που βρίσκονται τοποθετημένα στην Ελλάδα περιέχουν 18.144 νάρκες, ανεβάζοντας το απόθεμα σε 1.584.172.

Η Ελληνική κατά Συνθήκη εντολή και υποχρεωτική διορία για να ολοκληρωθεί η καταστροφή του αποθέματος των ναρκών κατά προσωπικού είναι η 1η Μαρτίου 2008. Από τον Ιούνιο του 2007 δεν έχουν καταστραφεί νάρκες παρά τις επαναλαμβανόμενες διαβεβαιώσεις (και στο Παρατηρητήριο Ναρκών το Μάιο του 2007), ότι θα έχει καταστραφεί το απόθεμα εντός της διορίας.Η Ελλάδα ανέφερε τον Απρίλιο του 2007 ότι οι αποθηκεμένες νάρκες «πιθανώς να μεταφερθούν σε τρίτη χώρα μέχρι το 2008 για την καταστροφή τους. Διεθνής διαγωνισμός προσφορών πρέπει να δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό. Οι νομικές και διοικητικές διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη».Έλληνες αξιωματικοί επιβεβαίωσαν τον Ιούνιο του 2007 ότι ο διαγωνισμός είναι ακόμη ανοικτός.Αξιωματικός του Στρατού ενημέρωσε το Παρατηρητήριο Ναρκών ότι οι νάρκες ADAM, που περιέχουν ίχνη απεμπλουτισμένουουρανίου, θέτουν ένα πρόβλημα καθώς πρέπει να καταψυχθούν πριν την τελική καταστροφή τους.

Νάρκες που Κρατούνται για Έρευνα και Εκπαίδευση

Στην 2007 αναφορά του Άρθρου 7, καθώς και σε προηγούμενες, η Ελλάδα έχει δηλώσει ότι θα κρατήσει 7.224 νάρκες κατά προσωπικού για εκπαιδευτικούς και αναπτυξιακούς σκοπούς: M14 (3.780), M2 (1.512), DM31 (1.512) andM16 (420).Στην αναφορά του Άρθρου 7 τον Απρίλιο του 2007, η Ελλάδα δεν χρησιμοποίησε το διευρυμένο ΈντυποDώστε να αναφέρει τις διαθέσεις και τους σκοπούς της για τις πραγματικές χρήσεις των ναρκών που θα κρατήσει όπως συμφωνήθηκε στην 6η Ετήσια Συνάντηση των Κρατών Μελών το 2005. Συμπλήρωσε απλά «Κενό» στο Έντυπο.

Τον Ιούνιο του 2005, Έλληνες αξιωματικοί παρείχαν λεπτομερή αναφοράστο Παρατηρητήριο Ναρκών για το πώς η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να απαιτήσει την παρακράτηση 7.224 ναρκών κατά προσωπικού.Έγινε αναφορά στο θέμα αυτό και πάλι τον Ιούνιο του 2006. Δηλώθηκε ότι οι νάρκες απαιτούνται ώστε ο στρατός να κρατήσει την ικανότητά του να διευθύνει επιχειρήσεις σχετικές με νάρκες, δηλ. ότι ο στρατός πρέπει να έχει «την επιχειρησιακή ικανότητα να τοποθετεί ή να καθαρίζει ένα τυπικό και ελάχιστης πυκνότητας ναρκοπέδιο, πλάτους 100 μέτρων και μήκους 60 μέτρων καθώς αυτή η τεχνική επιχείρηση συνιστάται από τα εγχειρίδια πεδίων μάχης του ΝΑΤΟ”.

Το πρόβλημα των Ναρκών και των Εκρηκτικών Πολεμικών Κατάλοιπων

Στην Ελλάδα βρίσκονται νάρκες και εκρηκτικά πολεμικά κατάλοιπα (ERW).Η ρύπανση των ναρκών οφείλεται πρωταρχικά λόγω των ναρκοπεδίων που στρώθηκαν στην Ελλάδα το 1974, κατά μήκος της βόρειας όχθης του ποταμού Έβρου, στην έντονα στρατικοποιημένη συνοριακή ζώνη με την Τουρκία και τα οποία συντηρούνται από τότε. Τα ναρκοπέδια περιέχουν νάρκες αντιαρματικές και νάρκες κατά προσωπικού. Στα περισσότερα από τα ναρκοπέδια αυτά, η Ελλάδα έχει ξεκινήσει τη διαδικασία εκκαθάρισης των ναρκών κατά προσωπικού από τότε που έγινε Μέλος της Συνθήκης Κατάργησης Ναρκών.

Η ρύπανση από τα εκρηκτικά πολεμικά κατάλοιπα αποτελείται από μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών πυροβολικού που παραμένουν στις συνοριακές περιοχές με τη Βουλγαρία, την Αλβανία και τη FYROM, από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και τον εμφύλιο πόλεμο του 1946-1949.

Το 2006, ο Γενικός Περιφερειάρχης κ. Ανδρέας Λεούδης, δήλωσε ότι «ένας τεράστιος αριθμός θαμμένων ναρκών, χειροβομβίδων, βλημάτων και όλων των ειδών εκρηκτικά έχουν εγκαταλειφθεί στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου». Μέσα στην περιοχή Γράμμου – Βίτσι (λέγεται ότι αυτή η περιοχή είναι η πυκνότερα ναρκοθετημένη), η θεωρούμενη ρύπανση ναρκών καλύπτει τα 400 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Σύμφωνα με Έλληνα Διπλωμάτη, η Ελλάδα περιλαμβάνει στις αναφορές του Άρθρου 7 μόνο τα ναρκοπέδια του Έβρου, γιατί όλα τα γνωστά ναρκοπέδια των άλλων περιοχών έχουν καθαριστεί και γιατί οι περιοχές που περιέχουν πολεμικά εκρηκτικά κατάλοιπα συνήθως αναφέρονται μόνο στις αναφορές του Άρθρου 13 του Τροποποιημένου Πρωτοκόλλου ΙΙ.Αξιωματικός του Προσωπικού Αμύνης υπολογίζει μεν ότι το 0,31% της ελληνικής γης περιέχει εκρηκτικά πολεμικά κατάλοιπα, τα περισσότερα από τα οποία είναι βλήματα πυροβολικού που δεν έχουν εκραγεί (UXO), αλλά ότι αυτές οι περιοχές θεωρούνται να «μην έχουν κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις» στον τοπικό πληθυσμό.

Το Υπουργείο Άμυνας δήλωσε το 2004 ότι υπάρχουν άλλες περιοχές ύποπτες να περιέχουν νάρκες και εκρηκτικά πολεμικά κατάλοιπα στην ενδοχώρα και σε διάφορα νησιά.
Πρόγραμμα Δράσης Ναρκών

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει εθνική υπηρεσία δράσης ναρκών ή κάποιο άλλο κέντρο δράσης που να αφορά νάρκες. Δεν υπάρχει νομοθεσία παρακολούθησης δράσης ναρκών. Επίσης, δεν υπάρχει κανένα στρατηγικό σχέδιο δράσης ναρκών, γιατί όλες οι εκκαθαρίσεις των ναρκοπεδίων εκτελούνται ως στρατιωτικές επιχειρήσεις μέσα από το γενικό πλαίσιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.Το Υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι το Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΧ), ανταποκρίνεται στα Διεθνή Κριτήρια Δράσης Ναρκών (ΙΜΑS) καθώς και στα κριτήρια που θέτει το ΝΑΤΟ για τον εξοπλισμό εκκαθάρισης ναρκών, τη δομή της ομάδας εκκαθάρισης, τις διαδικασίες περίφραξης και σήμανσης. Πληροφορίες για την δράση ναρκών αποθηκεύονται σε βάση δεδομένων στην οποία έχει πρόσβαση μόνον το Γενικό Επιτελείο Στρατού και το Προσωπικό Άμυνας.
Αποναρκοθέτηση

Το Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων (TENX)δραστηριοποιείται στις εκκαθαρίσεις ναρκών και πολεμικών εκρηκτικών κατάλοιπων από το 1954. Για την εκκαθάριση-απενεργοποίηση και την εποπτεία των επιχειρήσεων χρησιμοποιούνται χειρωνακτικοί μέθοδοι και σκύλοι εκπαιδευμένοι στην ανίχνευση ναρκών.Μεταξύ 2006 – 2007 εργάζονταντρειςομάδεςTENXστιςπεριοχέςΓράμμου – Βίτσι. Με την ολοκλήρωση εκκαθάρισης των ναρκοπεδίων του Έβρου το 2010, τρεις ακόμα ομάδες θα σταλούν στην περιοχή Γράμμου – Βίτσι.

Αναγνώριση, Χαρτογράφηση και Περίφραξη των εδαφών που κρύβουν νάρκες

Το Φεβρουάριο του 2007 αναφέρθηκε ότι τα τρία προηγούμενα χρόνια, στρατιωτικοί πυροτεχνουργοί διέπραξαν έρευνες σε διάφορες κεντρικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων και μερικών όπου δημιουργήθηκαν εγκαταστάσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 καθώς και στην Γραμμή 3 του Μετρό των Αθηνών.

Τα ναρκοπέδια κατά μήκος του ποταμού Έβρου στα σύνορα με την Τουρκία λέγεται ότι είναι ευκρινή και περιφραγμένα περιμετρικά με διπλό συρματόπλεγμα που υπερβαίνουν των απαιτούμενων κριτηρίων του ΝΑΤΟ.Τα χαρτογραφημένα ναρκοπέδια που παραμένουν στον Έβρο «έχουν ευκρινή σύμβολα κινδύνου, προειδοποιήσεις σε τρεις γλώσσες και είναι περιφραγμένα από δύο τουλάχιστον σειρές συρματοπλέγματος ενωμένα με αλυσίδα και με επιπλέον αγκαθωτό σύρμα από επάνω»

Σε άλλα σημεία της Ελλάδας, περιοχές που έχουν κριθεί ύποπτες ότι κρύβουν νάρκες και εκρηκτικά πολεμικά κατάλοιπα λέγεται ότι έχουν περιφραχτεί με συρματόπλεγμα και δεν αποτελούν κίνδυνο για τον πληθυσμό. Κατά τη διάρκεια εξερεύνησης των ναρκοπεδίων και πριν από την εκκαθάριση από νάρκες, τα τάγματα ΤΕΝΧ σημειώνουν την περιοχή με προειδοποιητική ταινία.
Εκκαθάριση Ναρκών και Εκρηκτικών Πολεμικών Κατάλοιπων

Η Ελλάδα δεν παρέχει πλήρως πληροφορίες για τον αριθμό των ναρκών ή των περιοχών που καθαρίζει σε ετήσια βάση. Στον Έβρο, αφαιρέθηκαν και καταστράφηκαν 4.501 νάρκες μέσα στο 2006.Σύμφωνα με την Ελληνική Αναφορά 2007 του Άρθρου 7 όλες οι νάρκες κατά προσωπικού που εντοπίζονται καταστρέφονται επί τόπου.Αξιωματικοί δήλωσαν ότι ένας μικρότερος αριθμός «βασικών» αντιαρματικών ναρκών, χωρίς συστήματα αντι-χειρισμού, χρησιμοποιούνται για να αντικαταστήσουν τις νάρκες κατά προσωπικού.

Στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου, ένας «τεράστιο» πρόγραμμα εκκαθάρισης λέγεται ότι βρίσκεται σε περιοχές που θεωρούνται ύποπτες ότι περιέχουν νάρκες.Η πρόοδος του έργου λέγεται ότι είναι αργή λόγω του μεγάλου αριθμού των επικίνδυνων μηχανισμών και των αντίθετων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν όλη την χρονιά. Το 2006, στα βουνά Γράμμος & Βίτσι κατά μήκος των συνόρων με την Αλβανία και τη FYROM,661.000 τετραγωνικά μέτρα ύποπτων επικίνδυνων περιοχών ελευθερώθηκαν στον πληθυσμό μετά την εξερεύνηση 813.550 τετραγωνικών μέτρων και την εκκαθάριση 174.000 τετραγωνικών μέτρων.Από το Μάιο 2007, 305 νάρκες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου έχουν αφαιρεθεί από ομάδες ΤΕΝΧ, καθώς και 440 βλήματα και 3.067 χειροβομβίδες που δεν είχαν εκραγεί. Οι περιοχές που καθαρίστηκαν στα βουνά Γράμμος & Βίτσι χρησιμοποιούνται κυρίως ως βοσκοτόπια και χώροι αναψυχής.

Ο επανέλεγχος των ναρκοπεδίων στα Βουλγαρικά σύνορα (τα οποία εκκαθαρίστηκαν μετά από συμφωνία με τη Βουλγαρία το 1997), ολοκληρώθηκε το 2006. Αλλά το Μάιο του 2006, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δήλωσε ότι μια περιοχή ίση με 138.400 τετραγωνικά μέτρα στα σύνορα μας ίσως να περιέχει ακόμη νάρκες.Το Μάιο 2007 ελευθερώθηκαν 113.000 τετραγωνικά μέτρα και τάγματα ΤΕΝΧ επέβλεπαν τα υπόλοιπα 20.400 τετραγωνικά μέτρα. Δεν έχουν καρποφορήσει οι προσπάθειες του ελληνικού στρατού να αποναρκοθετήσει περιοχές που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Αλβανία..

Η ελληνική εμπορική αντιπροσωπεία P.A.S.S.Defence, συνεργάστηκε στις αρχές του 2007 με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στις αρχές του 2007, για τον καθαρισμό ναρκοπεδίων διάσπαρτων σε 300.000 τετραγωνικά μέτρα στην περιοχή Γράμμου-Βίτσι, ένα έργο που ανέρχεται στα 4,47 εκατομμύρια € (5,6 εκατομμύρια $ ΗΠΑ) και αναμένεται να ολοκληρωθεί το Νοέμβριο του 2008. Η εταιρεία αντικαθιστά τα ΤΕΝΧ, τα οποία μέχρι τώρα ήταν αποκλειστικά υπεύθυνα για επιχειρήσεις τέτοιου τύπου. Για τον εντοπισμό των ναρκοπεδίων που δεν έχουν ακόμη καταγραφεί, θα χρησιμοποιηθούν φωτογραφίες από δορυφόρους των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας καθώς και συνεντεύξεις ντόπιων «βοσκών, κυνηγών και κατασκηνωτών» που γνωρίζουν τις ύποπτες περιοχές. Το Μάιο 2007, οι Αρχές βρίσκονταν σε διαδικασία επιλογής της υπηρεσίας που θα είναι υπεύθυνη για τη βεβαίωση ολοκλήρωσης του έργου καθώς και για τον ποιοτικό έλεγχο των εργασιών εκκαθάρισης.


Σύνοψη των Προσπαθειών Σύγκλισης με το Άρθρο 5

Σύμφωνα με το Άρθρο 5 της Συνθήκης Κατάργησης Ναρκών, η Ελλάδα ζητείται να καταστρέψει όλες τις νάρκες κατά προσωπικού στις ναρκοθετημένες περιοχές κυριότητάς της ή ελέγχου της, το συντομότερο δυνατόν, αλλά όχι αργότερα από την 1 Μαρτίου 2014.

Τον Απρίλιο 2007 η Ελλάδα εκδήλωσε σιγουριά για την ικανότητά της να συμμορφωθεί με τη χρονική διορία του Άρθρου 5.Επίσης τον Απρίλιο, η Ελλάδα δήλωσε ότι είχε «ολοκληρώσει τις επιχειρήσεις καθαρισμού ναρκών, στις περισσότερες από το 50% περιοχές που περιέχουν νάρκες κατά προσωπικού» και ότι παραμένουν 10.248 νάρκες κατά προσωπικού.

Θύματα Ναρκών

Το 2006 υπήρξαν τουλάχιστον εννέα νέα περιστατικά με θύματα στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων ατόμων που σκοτώθηκαν και πέντε τραυματιών σε 4 γεγονότα. Όλοι τους ήταν αλλοδαποί και προσπαθούσαν να περάσουν τα ναρκοπέδια του Έβρου στα σύνορα με την Τουρκία. Παρόμοιος αριθμός υπήρξε και το 2005 (θύματα, συμπεριλαμβανομένου και ενός Έλληνα πυροτεχνουργού). Τα γεγονότα συνέβησαν τους μήνες Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2006.

Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο 2007 δεν αναφέρθηκαν νέα περιστατικά τραυματισμών. Από το 2006 μέχρι τα μισά του 2007 δεν έχουν αναφερθεί τραυματίες από εκρηκτικά πολεμικά κατάλοιπα.

Αναφορικά, ο στρατός συλλέγει πληροφορίες για τραυματισμούς στρατιωτικών ή πολιτών, αλλά οι πληροφορίες αυτές δεν είναι διαθέσιμες για το Παρατηρητήριο Ναρκών και οι περισσότερες γνωστοποιήσεις τραυματιών δίνονται από τις δημοσιογραφικές έρευνες. Η Ελλάδα δηλώνει ότι δεν υπάρχουν Έλληνες (πολίτες) θύματα ναρκών. Το Παρατηρητήριο Ναρκών έχει καταγράψει τουλάχιστον 105 περιστατικά από το 1999 μέχρι το 2006, από τα οποία 61 έχουν καταλήξει στο θάνατο των ατόμων και 44 στο βαρύ τραυματισμό τους. Υπολογίζεται επίσης ότι τουλάχιστον 82 παράνομοι μετανάστες έχουν σκοτωθεί και 71 έχουν τραυματιστεί από το 1994 μέχρι τώρα στα ναρκοπέδια του Έβρου. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπολογίζει ότι μεταξύ 1987 και Νοεμβρίου του 2004, 66 άτομα έχουν σκοτωθεί και 149 έχουν τραυματιστεί από τις νάρκες στα σύνορα του Έβρου. Τουλάχιστον 31 πυροτεχνουργοί έχουν σκοτωθεί σε επιχειρήσεις εκκαθάρισης ναρκοπεδίων και αναφέρεται ότι οι οικογένειές τους δεν έχουν πρόσβαση σε κάποιου είδους ικανοποιητικό ασφαλιστικό επίδομα.Ακόμα 17 άτομα από το στρατιωτικό προσωπικό έχουν τραυματιστεί στις επιχειρήσεις εκκαθάρισης από το 1954 μέχρι το 2002.

Υποστήριξη Επιζώντων

Το 2006 και στις αρχές του 2007, σημειώθηκε πρόοδος στο θέμα της κυβερνητικής υποστήριξης για την επανένταξη των επιζώντων ναρκών κατά προσωπικού, οι οποίοι στο σύνολό τους είναι αλλοδαποί. Στις 3 Νοεμβρίου 2006, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε ότι διαπραγματεύεται συμφωνία με τα σχετικά υπουργεία για να καλύπτονται τα έξοδα των προσθετικών μελών. Σε διυπουργική συνάντηση το Φεβρουάριο 2007, προτάθηκε να ιδρυθεί επιτροπή υποστήριξης για τους επιζώντες. Επίσημη ανακοίνωση για την παροχή δωρεάν ιατρικής περίθαλψης και επανένταξης προς τους επιζώντες ναρκών κατά προσωπικού, στάλθηκε στις ιατρικές υπηρεσίες τον Ιανουάριο του 2007. Η Ελλάδα, δηλώνει στην Αναφορά του Άρθρου 7 τον Απρίλιο του 2007, ότι η υποστήριξη αυτή είναι διαθέσιμη ανεξαρτήτως της νομικής κατάστασης του ατόμου που επέζησε από την νάρκη. Το 2007, επιζώντες ναρκών έλαβαν μερική οικονομική υποστήριξη ενοικίου για μικρό χρονικό διάστημα από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και ορισμένοι εντάχτηκαν σε μαθήματα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας. Μέχρι τον Απρίλιο του 2007, το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κάλυψε τα έξοδα μηχανικού προσθετικού μέλους για ακόμα έναν επιζώντα. Μερικοί επιζώντες ναρκών αντιμετωπίζουν ακόμα πρόβλημα στο να εξυπηρετηθούν, αλλά τουλάχιστον δεν επαναπατρίζονται αμέσως μόλις τους έχουν δοθεί οι άμεσες ιατρικές υπηρεσίες.Πριν τις εξελίξεις αυτές, με παρέμβαση τουΥπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης το 2006, παρείχε επίδομα ανικανότητας για ένα επιζώντα με επίσημα έγγραφαανθρωπιστικού καθεστώτος καθώς και προσωρινή διαμονή για έναν άλλο. Η Ελλάδα δήλωσε ότι το 2005-2006, δύο επιζώντες έλαβαν δωρεάν προσθετικά μέλη. Τον Ιούλιο του 2007, ένας Κούρδος επιζών, ο οποίος ζούσε σε προσφυγικό καταυλισμό στοΛαύριο από το 1996, έλαβε το πρώτο του προσθετικό πόδι.

Οι τραυματισμένοι από νάρκες στην περιοχή του Έβρου μεταφέρονται συνήθως στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και στα Νοσοκομεία Γενικό ή Στρατιωτικό Διδυμοτείχου, χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Ιατρικό προσωπικό του στρατού παρέχει τις πρώτες διαδικασίες της μεταφοράς από το ναρκοπέδιο και της επείγουσας ιατρικής βοήθειας.Μελέτη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, σχετική με τους τραυματίες από εκρήξεις ναρκών και η οποία δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2006, προτείνει βελτίωση του συντονισμού αντίδρασης και καλύτερη επιτόπια φροντίδα για τους τραυματίες από νάρκες καθώς και μεγαλύτερη δυνατότητα αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών για την αντιμετώπιση πολλαπλών τραυματιών.

Η ψυχολογική υποστήριξη και οικονομική επανένταξη παραμένουν ελλιπείς και προβληματικές για τους επιζώντες από νάρκες στην Ελλάδα. Τον Ιούλιο του 2006, έκθεση του αρμοδίου διαμεσολαβητή αναφέρει ότι σχεδόν το 80% των ατόμων με αναπηρία στην Ελλάδα είναι άνεργοι. Το πρόγραμμα «Adopt-A-Minefield» (Υιοθέτησε-Ένα-Ναρκοπέδιο), πρόσφερε να πληρώσει μισθούς για να οργανωθεί ένα πληροφοριακό κέντρο για τους επιζώντες, το οποίο θα λειτουργείται από αυτούς, με την προϋπόθεση να παραχωρηθεί από την κυβέρνηση σχετικός χώρος γραφείου. Από τον Απρίλιο του 2007, η κυβέρνηση δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημα αυτό.

Η Ελλάδα έχει νομοθεσία που προστατεύει τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και διαβεβαιώνει τη συμμετοχή τους στην κοινωνία. Η νομοθεσία αυτή επιβάλλεται στο σύνολό της.Στις 30 Μαρτίου 2007, η Ελλάδα υπέγραψε τη Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, αλλά όχι το Προαιρετικό Πρωτόκολλό της που επιτρέπει την επίβλεψη των σχετικών με αναπηρία ενεργειών.
Χρηματοδότηση & Υποστήριξη

Το 2006 η Ελλάδα συνεισφέρει 2.365.310 $ ΗΠΑ (1.882.758 €) για εκκαθαρίσεις ναρκών στο Ιράκ, μέσω του Διεθνούς Ταμείου για την Ανοικοδόμηση του Ιράκ.Το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNDP)δηλώνει ότι το 2007 η Ελλάδα (και η Νότιος Κορέα) θα παρείχαν «πρόσθετη υποστήριξη» μέσω του διεθνούς Ταμείου Ενίσχυσης για το Ιράκ για τη δημιουργία μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που θα αναλάβει δράση για τις νάρκες στο Ιράκ και η οποία θα λειτουργεί βάσει του IMAS. Μέχρι τον Ιούνιο του 2007, η Ελλάδα δεν είχε καταθέσει κάποιο ποσό στο Ταμείο Ενίσχυσης.
Διεθνής συνεισφορά στο πρόγραμμα δράσης ναρκών

Η Ελλάδα έχει καλύψει όλα τα έξοδα για την καταστροφή του αποθηκευμένων ναρκών της και των ενεργειών εκκαθάρισης ναρκών, αλλά και συνείσφερε οικονομικά για ενέργειες ναρκών σε άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα.

σχολίασε

το newsletter

Υποδεχτείτε γλυκόλογα, τρυφερότητες, λινξ και νέα
κάθε Παρασκευή στο inbox σας. Αν θέλετε.