Η Απίθανη Ιστορία του Ανατόλι Μπουγκόρσκι

Anatoli BugorskiΦέτος, μετά από πολλές αναβολές και καθυστερήσεις, θα ξεκινήσει η λειτουργία του νέου επιταχυντή σωματιδίων στο CERN,  ενός γιγάντιου κατασκευάσματος κάτω από το έδαφος της Ελβετίας και της Γαλλίας, που θα βοηθήσει τους επιστήμονες να βρουν μυστήρια, άγνωστα υποατομικά σωματίδια.

Οπότε είναι μια καλή ευκαιρία να μιλήσουμε για την ιστορία του Ανατόλι Μπουγκόρσκι, που που κάποτε το κεφάλι του σε έναν επιταχυντή σωματιδίων.

Ο τύπος, ερευνητής σε ινστιτούτο της Σοβιετικής Ένωσης, έκανε δουλειές στον μεγαλύτερο επιταχυντή της Ρωσίας όταν εξαιτίας κακής συντήρησης μια βλάβη  έστειλε μια δέσμη πρωτονίων που κινούνταν με ταχύτητα κοντά σ’ αυτή του φωτός καταπάνω στο κεφάλι του.

Δεν ένιωσε καθόλου πόνο.

"Είδε" μια τρομερή λάμψη.

Μέσα σε δευτερόλεπτα το αριστερό μέρος του προσώπου του πρήστηκε, και μετά άρχισε να ξεφλουδίζει. Οι γιατροί περίμεναν ότι ο θάνατός του ήταν αναπόφευκτος, και τον μετέφεραν στη Μόσχα. Ο Μπουγκόρσκι έχασε την ακοή του για πάντα, αλλά το πρήξιμο γρήγορα υποχώρησε. Το αριστερό μέρος του προσώπου του δεν λειτουργεί, αλλά παράλληλα δεν γερνά κιόλας. Μερικές φορές παθαίνει κρίσεις και διαλείψεις, αλλά κατά τα άλλα ζει και λειτουργεί απολύτως φυσιολογικά. Τελείωσε και το διδακτορικό του, και δούλεψε κανονικά ως φυσικός.

Εξακολουθεί να ζει στην πόλη Προτβίνο. Είναι παντρεμένος και  έχει ένα γιο.