Ο Πεθαμένος Χιθ Λέτζερ Μιλάει Στο Esquire

heathspan

Το τελευταίο τεύχος του αμερικάνικου Esquire (κυκλοφορεί την επόμενη εβδομάδα) έχει ένα άρθρο της Λίσα Ταντέο που έχει ήδη προκαλέσει πολλά (κυρίως αρνητικά) σχόλια. Είναι μια καταγραφή των τελευταίων ημερών της ζωής του Χιθ Λέτζερ, του 28χρονου ηθοποιού που πέθανε τον περασμένο Ιανουάριο στη Νέα Υόρκη. Λέγεται "The Last Days of Heath Ledger". Είναι γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο, σαν να τις διηγείται ο ίδιος.

Όπως αναφέρει η εισαγωγή που υπάρχει στο δίκτυο (αλλά όχι στο έντυπο), η συγγραφέας ταξίδεψε στα μέρη όπου βρισκόταν ο Λέτζερ, μίλησε με ανθρώπους που τον ήξεραν, "έκανε ρεπορτάζ". Αλλά το κείμενο δεν είναι δημοσιογραφικό, ούτε με την πιο αφηρημένη έννοια, καθώς τα περισσότερα από τα γεγονότα που αναφέρονται, όπως ένα δείπνο με τον Τζακ Νίκολσον, δεν συνέβησαν ποτέ. Το περιοδικό παρουσιάζει το άρθρο ως fiction, αλλά προβάλλει και την αληθοφάνεια κάποιων από τα στοιχεία του. Οι New York Times έθαψαν εμφατικά τον διευθυντή Ντέιβιντ Γκρέιντζερ για την έμπνευσή του, στο Vulture κορόιδεψαν το όλο concept με μπρίο και αμείλικτο χιούμορ, κι εγώ που το διάβασα έχω να πω ότι συμφωνώ απόλυτα μ’ αυτό που είπε ο καθηγητής δημοσιογραφίας Έντουαντ Ουάσερμαν στους Times:

“The biggest problem I see is you are sacrificing the biggest strengths from each of the genres. You are losing the veracity of journalism, and you are losing the imaginative license of fiction. You run the risk of ending up with something that is neither true nor interesting.”

Διάβασε το άρθρο εδώ.