Στην Ελλάδα Οι Εφημερίδες Είναι Ήδη Νεκρές

21 June 2009 | 11 σχόλια

Αν και οι Ελληνικές εφημερίδες μοιάζουν να αψηφούν εντελώς την κρίση, καθώς η κρατική διαφήμιση δεν καταλαβαίνει από κρίσεις, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και υγιείς. Είναι σαν τον Μπέρνι στο "Weekend at Bernie's": Πτώματα που ο ΟΠΑΠ, τα υπουργεία και οι φορείς τα κουβαλάνε από εδώ κι από εκεί ανάλογα με τα κέφια. Αυτό φαίνεται από την ποιότητα της δημοσιογραφίας, που με κάποιες ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις στην Ελλάδα είναι για γέλια. Ή για κλάματα, ανάλογα με το πόσο ευαίσθητος είσαι. Αυτή την Κυριακή το Ελληνικό Twitter βράζει από αυτούς που σε παραλίες ή καφετέριες ή καναπέδες ξεφύλλισαν το σοβαρό και έγκυρο Κυριακάτικο Βήμα (την Α' Έκδοση) και διάβασαν αυτό, ή άνοιξαν το Κυριακάτικο Έθνος και διάβασαν αυτό. Αν βαριέσαι να πατήσεις τα links: Είναι σχόλια για τη χτεσινή συνάντηση του Κώστα Καραμανλή με τον Ταγίπ Ερντογάν. Η οποία δεν έγινε ποτέ.

Αυτό δεν είναι απλά κακή δημοσιογραφία. Δεν είναι μια απλή τσαπατσουλιά, ή ένα αθώο λάθος. Είναι κολοσσιαίο σφάλμα. Είναι πατάτα που θεωρητικά θα έπρεπε κάποιου τη δουλειά να κοστίσει. Και είναι πάγια τακτική στον Ελληνικό τύπο, καθώς εδώ σε εμάς η πιστή και αντικειμενική μετάδοση της αλήθειας δεν ήταν ποτέ η προτεραιότητα. Έχω ξαναγράψει για αυτά, για τη λογοκλοπή (και εδώ) και τα λάθη. Αλλά αυτό πρέπει να είναι το κορυφαίο που έχω δει τα τελευταία χρόνια. Και είμαι σίγουρος ότι στο παρελθόν έχουν γίνει κι ακόμα σοβαρότερα -απλά τότε δεν είχαμε Twitter για να τα μαθαίνουμε πριν περάσει μια ώρα.

Ξεκαρδιστικό update: Ο Twitterer @svathis έστειλε email στον συντάκτη του άρθρου του Έθνους (ναι, ήταν κι ενυπόγραφο, τρομάρα του), το οποίο ήταν το εξής. Και έλαβε αυτή την άλλα ντ' άλλα της Παρασκευής το γάλα απάντηση. Και μετά κι αυτή τη συμπλήρωση. Τι να πρωτοσχολιάσεις -την εξυπνακίστικη ειρωνεία; Την πλήρη άγνοια/άρνηση του τι τι έχει συμβεί; Τη στίξη;

Updates 2 και 3: O εκδότης Σταύρος Ψυχάρης εξέδωσε ανακοίνωση συγνώμης για τη γκάφα του Βήματος. Εν τω μεταξύ, ο Ελεύθερος Τύπος έκλεισε. Δεν ήταν ένα καλό διήμερο για τις ελληνικές εφημερίδες, γενικά.

κατηγορίες: internet, πολιτική
σχολίασε

το newsletter

Υποδεχτείτε γλυκόλογα, τρυφερότητες, λινξ και νέα
κάθε Παρασκευή στο inbox σας. Αν θέλετε.