Αυτόπτης Μάρτυς: Στη Νέα Υόρκη Για Την Παρουσίαση Των Windows 7

Εδώ στη Νέα Υόρκη έχει καιρό καταπληκτικό, λιακάδα, λίγο αεράκι ευχάριστο, ό,τι πρέπει για να περπατάς στους δρόμους, κι αυτό είναι ακριβώς αυτό που θα κάνω μόλις βγω από εδώ μέσα. Το “εδώ μέσα” είναι τα Skyline Studios, και είμαι εδώ για την παρουσίαση των Windows 7 της Microsoft, που μόλις τελείωσε. Περιμένoντας τις συνεντεύξεις με τους υπεύθυνους της εταιρίας (και τον απεσταλμένο της Sony), θα σου γράψω τι είδα μέχρι τώρα.

windows01

Ο Στιβ Μπάλμερ είναι ένας ψηλός άντρας με το πάχος της ευμάρειας αλλά την κατατομή που υποδεικνύει πως στο παρελθόν έπαιζε φούτμπολ ή λακρός ή ένα από τα άλλα παιχνίδια που παίζουν οι νταγλαράδες στα κολλέγια. Είναι εντυπωσιακά φαλακρός και έχει αυτή τη λαρυγγώδη φωνή που προφανώς πρέπει να έχει όποιος θέλει να λέγεται CEO της Microsoft. Στη σκηνή της παρουσίασης τον κάλεσε η 5χρονη Κάιλι, ένα κοριτσάκι που παίζει στις διαφημίσεις του νέου λειτουργικού (άρα: ακόμα κι ένα 5χρονο μπορεί να το χρησιμοποιήσει), κι αυτός, μετά από μερικά κλισέ, μας έδειξε μαζί με τους συνεργάτες του τα καλύτερα χαρακτηριστικά των Windows 7. Να τα σημαντικότερα που είδαμε:

– Το Windows Live πλέον είναι ανεξάρτητο εργαλείο, και περιέχει και το νέο Windows Movie Maker, που μοιάζει αρκετά καλό, και είναι κάτι που έλειπε από τα PC.

– Τα touchscreen PCs, είτε με τη μορφή λάπτοπ είτε ως επιτραπέζια, είναι φοβερά. Συνηθίζεις να ακουμπάς την οθόνη σχεδόν αμέσως, και μετά η επιστροφή στο ποντίκι και το δείκτη σου κακοφαίνεται. Έπαιξα αρκετή ώρα (και χτες, στο πάρτι της HP στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας) και μου άρεσαν πάρα πολύ. Δουλεύουν καλά.

– Πλέον μέσα από τα Windows 7 μπορείς: Να βλέπεις σειρές του CBS, να νοικιάζεις ταινίες της Netflix και να κατεβάζεις βιβλία του Amazon Kindle. Αμερικάνικες υπηρεσίες, βεβαίως, αλλά από τη στιγμή που μπαίνει σε τέτοιες μορφές διακίνησης περιεχομένου η Microsoft πολλά αλλάζουν. Πρόκειται για πολύ σημαντική είδηση.

– Επίσης σημαντικό: Πλέον μπορείς να φτιάχνεις ένα οικιακό δίκτυο με όλους τους υπολογιστές του σπιτιού χωρίς να μπλέκεσαι σε εξουθενωτικές ρυθμίσεις (όλοι τα έχουμε περάσει). Ακόμα: Μπορείς να κάνεις streaming το περιεχόμενο (ταινίες, μουσική) που έχεις στο κομπιούτερ του σπιτιού στο λάπτοπ σου, όπου κι αν είσαι, αρκεί να έχει Ίντερνετ.

– Κατά τα άλλα είδα: Το Batman: Arkham Asylum σε 3D, από κανονικό υπολογιστή, με κανονική τηλεόραση. Τη δουλειά την κάνει η κάρτα γραφικών της Nvidia, και βέβαια τα γυαλιά. Παίζει ακόμα και σε οθόνες 100Hz (και πολύ καλύτερα σε 200).

– Είδα ακόμα μια πληθώρα μηχανημάτων κάθε είδους και σχήματος, από τηλεοράσεις μέχρι μικροσκοπικά λάπτοπ πάχους 9 χιλιοστών. Όλα διαθέσιμα από σήμερα. Πράγμα που σημαίνει ότι αυτές οι στιγμές είναι πολύ δύσκολες για μένα. Γιατί έχω πιστωτική κάρτα στην τσέπη, και οι δρόμοι έξω είναι γεμάτοι με Best Buy.

Συμπερασματικά, ήταν μια σύντομη και ενδιαφέρουσα παρουσίαση. Τα 7 μοιάζουν ένα θαυμάσιο λειτουργικό (είναι θαυμάσιο, το ‘χω δοκιμάσει) και θα τα πάνε μια χαρά, καθώς ήδη πολύς κόσμος που μπάφιασε με τα λαομίσητα Vista ψήνεται για upgrade. Το συστήνω.

Coming up: οπτικοακουστικό υπερθέαμα με φωτογραφίες και βίντεο.

UPDATE 26/10/2009 

Τις προηγούμενες μέρες ήμουν στη Νέα Υόρκη, καλεσμένος της Microsoft για την πανηγυρική κυκλοφορία των Windows 7. Ήταν μια μικρή εκδήλωση, με περίπου 200 προσκεκλημένους από τον παγκόσμιο τύπο και τους συνεργάτες της Microsoft, κι αυτό ήταν καλό, γιατί μου δόθηκε η ευκαιρία να δω πολλά πράγματα από κοντά χωρίς να μαλλιοτραβιέμαι με αδίστακτους συναδέλφους (στα διηγήθηκα και live στο twitter), και να μιλήσω και με υψηλόβαθμους executives της εταιρίας που σε μεγαλύτερα συνέδρια με περισσότερο κόσμο είναι εξαφανισμένοι. Το συμπέρασμα από όλα όσα είδα κι όσα άκουσα ήταν ένα: Αισιοδοξία.

Οι τύποι εκεί στη Μicrosoft ήταν πολύ ικανοποιημένοι με το προϊόν που έχουν φτιάξει, και ήταν ακόμα πιο ενθουσιασμένοι με τα μηχανήματα που έχουν φτιάξει οι εταιρίες hardware για να το εκμεταλλεύονται. Κι αυτό φάνηκε: Αν και θα περίμενε κανείς να περάσουμε τρεις μέρες συζητώντας για το software, τελικά τις περάσαμε δοκιμάζοντας μηχανήματα.

Αλλά αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος που τα 7 θα είναι το πιο πετυχημένο λειτουργικό στην ιστορία της Microsoft. Υπάρχει κι άλλος ένας, εξίσου σοβαρός: Ότι ο προκάτοχός του ήταν ελαφρώς μάπα. Τα “βαριά” κι ασήκωτα Vista πολύς κόσμος τα “πήδηξε”, τα αψήφησε κι έμεινε με τα ΧΡ, εμού συμπεριλαμβανομένου. Οπότε τώρα πολύς κόσμος απηυδισμένος από ένα αργό και δύστροπο λειτουργικό ή με μηχανήματα άνω των 3-4 ετών σε ηλικία είναι έτοιμοι για το επόμενο βήμα. Κι εγώ πήγα στην Αμερική με την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου κοντά στο 1,5, και την ανάγκη να αγοράσω λάπτοπ. Σε επόμενο post θα μάθεις τί επέλεξα, πώς και με πόσο.

Εν τω μεταξύ, ένα σημαντικό νούμερο: Ποιος είναι ο στόχος της Μicrosoft για τις πωλήσεις του 7; Τρακόσα. Εκατομμύρια. Μηχανήματα με Windows. Πουλημένα μέχρι το ’12.

Σκέψου λίγο τα μεγέθη.

Κι εν τω μεταξύ δες φωτογραφίες που τράβηξα από την εκδήλωση, καθώς και τέσσερα βίντεο από τις σημαντικότερες στιγμές:

[imagebrowser id=44]

1. Ο Στιβ Μπάλμερ παρουσιάζει τα Windows 7 (22 Οκτωβρίου, Skylight Studios)

[field id=”1″]

2. Θωπεύω τρυφερά ένα HP Touchsmart (21 Οκτωβρίου, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας)

[field id=”2″]

3. Οι executives της Microsoft (η Αμερικανόφατσα) και της HP (ο Σιχ!) παρουσιάζουν τα Windows 7 και τα νέα μαραφέτια της HP (21 Οκτωβρίου, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας).

[field id=”3″]

4. Τέλος, ο Πάρι Μάνσελ της Microsoft μου δείχνει μερικά από τα ολοκαίνουρια μηχανήματα διαφόρων μεγεθών και σχημάτων που τρέχουν τα νέα Windows 7. (22 Οκτωβρίου, Skylight Studios).

[field id=”4″]

(Περισσότερη Νέα Υόρκη εδώ)