Ψέματα Που Μαθαίνουμε Στα Σχολεία Για Την 25η Μαρτίου

23 March 2010 | 1 σχόλιο

Α, κοίτα. Για πότε ήρθε πάλι 25η Μαρτίου. Ας βγάλουμε τις σημαίες στο μπαλκόνι και να γιορτάσουμε ψέματα που μαθαίναμε στο σχολείο. Είναι άλλη μια Μέρα Πανελλήνιας Μαζικής Εθελούσιας Παραίσθησης, μαζευόμαστε και χειροκροτάμε τα ανήλικα με τα μίνι που παρελαύνουν και χαιρόμαστε για το πόσο ευλογημένη και γενναία φάρα είμαστε, επειδή έχουμε πείσει τον εαυτό μας ότι πριν από 190 χρόνια γενναία πολεμήσαμε τον εχθρό και κερδίσαμε τη λευτεριά μας απ' τα μαύρα σκοτάδια της σκλαβιάς.

Φυσικά, πόλεμος έγινε τότε, και χάρη σε εκείνο τον πόλεμο είμαστε τώρα όπως είμαστε και γι' αυτό χρωστάμε ευγνωμοσύνη στους εκπατρισμένους Έλληνες της εποχής, σ' αυτούς που πολέμησαν και στους ξένους. Το πρόβλημα είναι ότι η «επίσημη» εκδοχή του πράγματος που γιορτάζουμε αύριο είναι μια εντελώς διαφορετική και, εν πολλοίς, φανταστική ιστορία. Βέβαια, πολλοί από εσάς που είστε έξυπνοι και διαβασμένοι τα ξέρετε. Αν σου διαφεύγουν οι λεπτομέρειες να ένα εξαιρετικό άρθρο των χτεσινών «Νέων»και να το ντεσού:

- Κρυφό Σχολειό δεν υπήρξε ποτέ. Οι Έλληνες μάθαιναν ελεύθερα τα Ελληνικά, δεν υπήρχε καμία καταπίεση στο θέμα, ίσα ίσα που οι παπάδες ήταν που αντέδρασαν, όταν κοσμικοί άρχισαν να μαθαίνουν στα παιδάκια γράμματα.

- Κανένας Παλαιών Πατρών Γερμανός δεν κήρυξε την έναρξη της επανάστασης. Η 25η Μαρτίου ήταν ένα εφεύρημα, φτιαχτή ημερομηνία για να συμπέσει με τη θρησκευτική γιορτή. Οι μάχες ξεκίνησαν στην Πελοπόννησο στις αρχές Μαρτίου.

- Στον πόλεμο της Επανάστασης η Ελλάδα έχασε. Το 1827 ολόκληρη η επικράτεια ήταν υπό τουρκικό έλεγχο. Πώς έφυγαν οι Τούρκοι και αποκτήσαμε το δικαίωμα να φτιάξουμε κυβέρνηση; Πώς αλλιώς: Μας έσωσαν οι ξένοι.

Γιατί παραμυθιαζόμαστε έτσι; Γιατί διδάσκουμε στα παιδάκια ιστορίες το ίδιο αληθινές με τον Άη Βασίλη, και γιατί εμείς αρνούμαστε να παραδεχτούμε ότι είναι παραμύθια, αν και το ξέρουμε;

Ε;

κατηγορίες: ιδέες
σχολίασε

το newsletter

Υποδεχτείτε γλυκόλογα, τρυφερότητες, λινξ και νέα
κάθε Παρασκευή στο inbox σας. Αν θέλετε.