Τα Περιοδικά Δεν Έχουν/Έχουμε Ελπίδα

Κοίτα: Αυτό είναι ένα πολυσέλιδο αφιέρωμα του περιοδικού Wired στα 5 χρόνια του YouTube.

wired

Είναι ωραίο αφιέρωμα, όμορφα σχεδιασμένο, με πολλές πληροφορίες και στοιχεία. Αλλά τώρα κοίτα και αυτό εδώ. Είναι το ίδιο άρθρο στο wired.com. Εξίσου ωραίο. Αλλά με μια διαφορά: Τα βίντεο που αναφέρονται στο κείμενο, μπορείς να τα δεις. Τα πρόσωπα που αναφέρονται μπορείς να τα ακούσεις να μιλάνε σε επίσημες συνεντεύξεις. Και τα ιστορικά γεγονότα ή στοιχεία που αναφέρονται μπορείς να τα μελετήσεις περαιτέρω, χάρη στα άφθονα links. Αποτέλεσμα: Το περιοδικό που μου ήρθε με το ταχυδρομείο στο σπίτι μου (και το οποίο πληρώνω) είναι περίπου τρεις φορές λιγότερο χρήσιμο ή ενδιαφέρον σε σχέση με τη δωρεάν σελίδα στο Ίντερνετ. Είναι κάτι φτωχότερο. Πιο λίγο. Και, θα μου πεις, αυτό είναι λίγο-πολύ αναμενόμενο όταν πρόκειται για άρθρο που αφορά σε κάτι που ζει στο Ίντερνετ. Επίτρεψέ μου να σου δείξω άλλο ένα θέμα από το ίδιο τεύχος.

wired02

Να μια ενδιαφέρουσα σελίδα με προϊόντα που τα αγοράζεις και τα “σπας” για να τα χρησιμοποιήσεις (μια ιδέα που συνεπήρε το σπιτόσκυλο). Δες τώρα τη σελίδα στο site.  Αντί για τη μία φωτογραφία και τα σκιτσάκια που χρησιμοποιήθηκαν στο περιοδικό για λόγους ισορροπίας και χώρου, βλέπεις φωτογραφίες και των τριών προϊόντων, links για να διαβάσεις περισσότερες λεπτομέρειες ή να τα αγοράσεις, και ένα σχετικό βίντεο. Μπροστά στο site το περιοδικό είναι σα διαφημιστικό φυλλάδιο. Είναι αποκαρδιωτικό.

Δηλαδή, μια χαρά είναι. Ο κόσμος θα μπορεί να διαβάζει το θαυμάσιο περιεχόμενο των περιοδικών πιο ωραίο και πιο πλούσιο και δωρεάν στα κομπιούτερ, τα κινητά και τις ταμπλέτες. Κι άνθρωποι όπως εγώ που έχουν συνηθίσει να το καταναλώνουν αυτό το περιεχόμενο μηνιαίως, σε χαρτί, πληρώνοντας, θα συνεχίσουν να το κάνουν λόγω συνήθειας, μέχρι να σφίξουν πιο πολύ τα ζωνάρια ή μέχρι να σταματήσουν τα Wired να βγαίνουν σε χάρτινη έκδοση. Ό,τι γίνει πρώτο.