Η Ελληνική Επανάσταση 2.0

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της παραγραφής των αδικημάτων για τους υπουργούς που ήταν εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου, και καθώς τα κόμματα συνέχιζαν τις κωμικοτραγικές τους διαβουλεύσεις για την απόδοση ευθυνών σε πολιτικά πρόσωπα για το σκάνδαλο Siemens, η οργή του ελληνικού λαού ξεχείλισε, και οδήγησε στην πιο σημαντική και μαζική διαδήλωση από την κηδεία του Γεωργίου Παπανδρέου κι ύστερα.

Σε μια αυθόρμητη εκδήλωση οργής, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες πλημμύρισαν το κέντρο της Αθήνας και διαμαρτυρήθηκαν ειρηνικά για τη συνεχιζόμενη ατιμωρησία της διεφθαρμένης πολιτικής ηγεσίας της χώρας.

«Ξέρουμε ότι πρέπει να αλλάξουν όλα στη χώρα», δήλωσε ο Χρήστος Πρίτσικας, υδραυλικός. «Πρέπει να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα, να μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων, να κάνουμε όλοι θυσίες. Αλλά πρέπει να αλλάξουν όλα και στην πολιτική. Αυτά που ήξεραν, τελείωσαν».

«Εμείς φταίμε που τους βάλαμε εκεί», είπε η Χρυσούλα Κουνιαμπέλα, πρώην δημόσια υπάλληλος που παραιτήθηκε από τύψεις, επειδή δεν είχε αντικείμενο και ντρεπόταν να κλέβει χρήματα που δεν άξιζε. «Τους ψηφίζουμε τριανταπέντε χρόνια τώρα για να μας κάνουν τα ρουσφέτια, χωρίς να μας νοιάζει το ότι είναι άχρηστοι και διεφθαρμένοι. Αλλά τώρα, που δεν έχουν πια να μας κάνουν χάρες, που δεν μας είναι πια ούτε γιʼ αυτό χρήσιμοι, πρέπει να καταλάβουν ότι θα πάρουν πόδι».

«Τα δεχόμασταν τόσα χρόνια», δήλωσε ο Λεωνίδας Κουτεντές, συνταξιούχος εδώ και 22 μήνες, που ακόμα περιμένει το εφάπαξ. «Αλλά πλέον δεν πρέπει να υπάρχει ατιμωρησία για κανέναν. Πρέπει να μπουν και φοροφυγάδες στη φυλακή, και πολιτικοί. Όλα τα λαμόγια».

Η συγκέντρωση δεν έγινε υπό την αιγίδα κανενός συνδικάτου και καμιάς κομματικής οργάνωσης καθώς δεν πλήττεται κανένα κεκτημένο κανενός γκρουπούσκουλου από την παραγραφή των σκανδάλων. Το ΚΚΕ καταδίκασε τις κινητοποιήσεις ως αντιλαϊκές.

Το κλίμα της διαδήλωσης ήταν γιορτινό. Οι συγκεντρωμένοι δεν τραγουδούσαν γηπεδικά συνθήματα. Δεν υπήρχαν κουκουλοφόροι βάνδαλοι ή κουκουλοφόροι undercover αστυνομικοί ανάμεσα στους διαδηλωτές. Κανένας δεν πέταξε πέτρες ή άλλα αντικείμενα σε κανέναν. Τα ΜΑΤ βοηθούσαν γιαγιούλες να περνάνε το δρόμο και μοίραζαν νερό στους ηλικιωμένους και τις έγκυες. Και πίσω από τα παράθυρα της Βουλής, για πρώτη φορά από το 1847, όταν χτίστηκε το κτίριο, πολιτικοί άρχισαν να κλαίνε από τύψεις.

Οι συνέπειες της μεγάλης συγκέντρωσης στο Σύνταγμα ήταν άμεσες και ραγδαίες.

  • Οι δικαστές του Αρείου Πάγου υπέβαλαν την παραίτησή τους, υπογράφοντας ένα κείμενο-κόλαφο για την προβληματική λειτουργία της Δημοκρατίας, τη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης από πολιτικούς και άλλους κύκλους, και την άμεση ανάγκη για σημαντικές συνταγματικές αλλαγές που θα επιτρέψουν την καλύτερη έκφραση της βούλησης του ελληνικού λαού και την ανεξάρτητη λειτουργία του λειτουργήματός τους.
  • Είκοσι ενεργοί βουλευτές, δύο πρώην πρωθυπουργοί και έντεκα πρώην υπουργοί δώρισαν τις αχανείς τους περιουσίες στο κράτος, για την αποπληρωμή του χρέους.
  • Διεφθαρμένοι δημαρχίσκοι, δημοτικοί σύμβουλοι και κομματόσκυλα προσπάθησαν να διαφύγουν από τη χώρα με σαπιοκάραβο Τούρκου δουλέμπορου.
  • Το ΚΚΕ, μετά από δυόμισι λεπτά ενδοσκόπησης, διαπίστωσε ότι έχει πάψει να έχει λόγο ύπαρξης εδώ και εικοσιπέντε χρόνια, και μʼ ένα «πουφ» εξατμίστηκε.
  • Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε πως θα κάνει βαρυσήμαντο τηλεοπτικό διάγγελμα σήμερα το βράδυ.

Και τότε, πάνω στο καλύτερο, χτύπησε το ξυπνητήρι.