Το Google Εναντίον Σκουπιδοsites: Άντε Να Δούμε

28 February 2011 | 5 σχόλια

Τις προάλλες το Google ανακοίνωσε την πολυαναμενόμενη αλλαγή στον αλγόριθμό του, με την οποία υποτίθεται ότι θα "τιμωρεί" sites με χαμηλή ποιότητας περιεχόμενο. Η αλλαγή έχει ήδη εφαρμοστεί για τις αναζητήσεις που γίνονται στις ΗΠΑ, κι εκεί η κουβέντα εστιάζεται κυρίως σε sites που παράγουν περιεχόμενο πολύ χαμηλής ποιότητας με μόνο στόχο να περιέχουν τα απαραίτητα keywords ώστε να βρίσκονται στα πρώτα αποτελέσματα δημοφιλών αναζητήσεων (εταιρίες όπως η Demand Media βασίζουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο σ' αυτή τη φρικώδη ιδέα). Το πράγμα που ενδιαφέρει πιο πολύ εμάς εδώ, ωστόσο, είναι άλλο: Το διπλό περιεχόμενο.

This update is designed to reduce rankings for low-quality sites—sites which are low-value add for users, copy content from other websites or sites that are just not very useful. At the same time, it will provide better rankings for high-quality sites—sites with original content and information such as research, in-depth reports, thoughtful analysis and so on.

Όπως ίσως ξέρεις εδώ στην Ελλάδα το Ίντερνετ είναι ακόμα μικρούλι και το ορίτζιναλ περιεχόμενο είναι περιορισμένο και φτωχό. Αν και έχουμε ελάχιστους Έλληνες να φτιάχνουν ενδιαφέροντα πράγματα, έχουμε πάρα πάρα πολλούς που λατρεύουν να αντιγράφουν αυτά τα ενδιαφέροντα πράγματα και να τα αναπαράγουν σε άλλα sites, ως δικά τους. Είναι πια συνηθισμένο: Όποτε γράφεται κάτι, αμέσως εμφανίζεται και σ' άλλες δυο-τρεις-δέκα μεριές αντιγραμμένο, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων χωρίς καμία αναφορά στην πηγή. Και το χειρότερο είναι το εξής: Κάνοντας μιαν αναζήτηση στο Google για το συγκεκριμένο θέμα, συχνά βρίσκεις το αυθεντικό κείμενο πολύ χαμηλότερα στην κατάταξη από τα αντιγραμμένα, κυρίως επειδή τα αντιγραμμένα συνήθως φιλοξενούνται σε σκουπιδοblogs με μεγάλη επισκεψιμότητα, από αυτά που διαβάζουν με μανία οι δημόσιοι υπάλληλοι όταν χαζεύουν στη δουλειά, ανοιγοκλείνοντας το στόμα τους καθώς κοιτούν τις λέξεις.

Υποτίθεται ότι ο νέος αλγόριθμός του Google θα τιμωρεί τους αντιγραφείς και θα επιβραβεύει τον άνθρωπο που κάθισε κι έγραψε το αυθεντικό περιεχόμενο, καθώς και την εταιρία που τον πλήρωσε. Για να δούμε.

κατηγορίες: internet, my blogs, γενικότητες
σχολίασε

το newsletter

Υποδεχτείτε γλυκόλογα, τρυφερότητες, λινξ και νέα
κάθε Παρασκευή στο inbox σας. Αν θέλετε.