Όλα Όσα Έχω Γράψει Για Την Ελληνική Κρίση Σε Μία Σελίδα

15 March 2011 | 49 σχόλια

youfail

Από τον Ιανουάριο του 2010, όταν διαπιστώθηκε πια και επισήμως ότι η Ελλάδα έχει πτωχεύσει, άρχισα να γράφω διάφορα σε περιοδικά και Ίντερνετς με αφορμή κάθε σκαλοπάτι που προσπερνούσαμε κατρακυλώντας, από το μνημόνιο και το ΔΝΤ μέχρι τις απεργίες, τη Marfin, και το "Δεν Πληρώνω". Η γενική φιλοσοφία μου που βγήκε από όλα αυτά τα κείμενα μπορεί να συνοψιστεί στο εξής:

Για την πτώχευση φταίνε οι Έλληνες πολίτες, η νοοτροπία τους και η κοινωνική τους ανευθυνότητα. Με τον τρόπο που ψηφίζουν, ζουν και δουλεύουν τα τελευταία σαράντα χρόνια, κατέστρεψαν την Ελληνική οικονομία, πέταξαν στα σκουπίδια όλες τις (πολυάριθμες) ευκαιρίες που ήρθαν απ' έξω, και δεν κατόρθωσαν να επιλέξουν ένα ικανό και αξιόλογο πολιτικό προσωπικό, και να δημιουργήσουν μια ώριμη και συμπαγή δημοκρατική κοινωνία. Και τώρα πτώχευσαν, και θα ζήσουν δύσκολα χρόνια. Και, αν και το αρνούνται εμφατικά, το αξίζουν.

Σε ετούτο εδώ το post μάζεψα όλα όσα έχω γράψει για το θέμα της πτώχευσης αυτής καθαυτής, αλλά και για άλλα σχετικά θέματα που έχουν να κάνουν με το πώς ζούν και συμπεριφέρονται οι Έλληνες αυτή την κρίσιμη εποχή. Θα προσπαθήσω να το ανανεώνω συχνά. Μετά από χρόνια, θα επιστρέφω για να βλέπω πώς ζούσα και έκρινα αυτές τις πρωτοφανείς, ιστορικές μέρες της Ελλάδας. Άν έχουμε ακόμα Ίντερνετς τότε. Ή κομπιούτερ. Ή ηλεκτρικό ρεύμα.

Ορίστε:

O κόσμος γίνεται καλύτερος, πάντα (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Ποτέ η Γη δεν ήταν ένα καλύτερο, πλουσιότερο, ασφαλέστερο μέρος για τους ανθρώπους. Εμείς όμως τι κάνουμε;

Καλύτερα να μη βρούμε πετρέλαιο στην Ελλάδα (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Δεν ξέρω αν η ίδια η Ελληνική Δημοκρατία θα κινδύνευε αν βρισκόταν πετρέλαιο στην Ελλάδα. Ωστόσο, το σενάριο ενός ακόμα πιο γιγάντιου κράτους-πατερούλη που θα χάριζε άκοπο πλούτο στην ελίτ και στους εξαρτημένους ψηφοφόρους/πελάτες θα ήταν το πιθανότερο.

Το πρωτογενές πλεόνασμα της διαφθοράς (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Η νωχελικότητα με την οποία το πολιτικό προσωπικό και οι πολίτες παρακολουθούν τις αποκαλύψεις -και για τα μεγάλα, τα εξοπλιστικά, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αλλά και για τα μικρά, όπως τα ανδραγαθήματα του πολιτικού αστέρος Λιάπη- είναι ενδεικτική της ανοσίας και ανοχής της δικιάς μας κοινωνίας στη διαφθορά και την ανομία.

Πόσο κινδυνεύει η ελληνική δημοκρατία; (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Καθώς η συνοχή της κοινωνίας εξακολουθεί να καταρρέει, αναρωτιέμαι: Κινδυνεύει στ' αλήθεια η δημοκρατία στην Ελλάδα σήμερα; Υπάρχουν ενδείξεις ανησυχητικές.

Το Golden Hall, ο Λένιν και η σύγχυση του επαναστάτη

Γιατί οι αριστεροί/αναρχικοί μισούν τόσο το λαό που καλούν σε επανάσταση;

Ο τρόπος δημοσίευσης του "Πόθεν Έσχες"

Εξακολουθεί να είναι μια κοροϊδία της Βουλής απέναντι στον ελληνικό λαό. Προσπαθούμε να τη νικήσουμε.

Το σύμπαν καταρρέει. Ο Μιχάλης Λιάπης το ξέρει.

Ο Μιχάλης ο Λιάπης, εννέα φορές εκλεγμένος βουλευτής, πρώην υπουργός μεταφορών, συνελήφθη επειδή παραβίασε ένα STOP, οδηγώντας ένα πολυτελές SUV, ανασφάλιστο, με πλαστές πινακίδες, και χωρίς να έχει μαζί του το δίπλωμα. Και μετά πήγε διακοπές στη Μαλαισία. Μόνο μία εξήγηση υπάρχει.

Ο Ρομπ Φορντ, η Χρυσή Αυγή και η πλάνη του ιεροκύρηκα (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε ότι δικαιούμαστε να αλλάξουμε τις γνώμες των ανθρώπων. Μερικοί δικαιούνται να είναι φασίστες, ρατσιστές, ή απλά ηλίθιοι.

Διαλέγοντας τρόμο (Athens Voice) 

Σήμερα ο ψηφοφόρος καλείται να διαλέξει τι φοβάται περισσότερο.

Αναζητώντας τη "δημιουργική μειοψηφία" (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Μια επαναδιατύπωση της ιδέας μου για την έλλειψη μιας "δημιουργικής μειοψηφίας" στην ελληνική κοινωνία, με αφορμή το TEDxAthens.

Η επόμενη γενιά δεν τα παίρνει και πολύ τα γράμματα

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, οι Έλληνες μαθητές είναι κάτω από το μέσο όρο του ανεπτυγμένου και αναπτυσσόμενου κόσμου.

Ο Μεσαίωνας από τη βάση (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Μερικές σκέψεις για του γάμους ομοφύλων και τη διαβρωτική συντήρηση της ελληνικής κοινωνίας. Πάνω στο ίδιο θέμα, άλλο ένα στην Athens Voice.

Οι αστέρες του πολιτικού λόγου ή πώς να ζεις με 5.450 το μήνα

Ο βουλευτής Πέλλας Ιορδάνης Τζαμτζής δεν τα βγάζει πέρα με τη βουλευτική αποζημίωση.

Ο Ράσελ Μπραντ είναι λίγο ΣΥΡΙΖΑ

Οι επαναστατικές παλαβομάρες του βρετανού κωμικού θυμίζουν λίγο την επαναστατική ρητορεία εγχώριων άκρων. Είναι μια ρητορεία βολική, τεμπέλικη και αρκετά επικίνδυνη για τη δημοκρατία.

Σταματήστε να λέτε "Κεντροαριστερά"

Με αφορμή ένα κείμενο για να την "ανασύσταση" της Κεντροαριστεράς, υποστηρίζω ότι δεν είναι ώρα για ανασύσταση, είναι ώρα για την απόσυρση του όρου εξ' ολοκλήρου.

Ο μύθος της "Άλλης Ελλάδας"

Όχι, δεν υπάρχει μια στρατιά από δημιουργικούς, μορφωμένους, ικανούς και φιλόδοξους Έλληνες, που είναι έτοιμοι να οδηγήσουν τη χώρα σε μια νέα εποχή καινοτομίας και ευημερίας, όταν τελειώσει η κρίση. Αν υπήρχε, δεν θα είχαμε πτωχεύσει καν.

Πόσοι θα χάσουν τα σπίτια τους από τους πλειστηριασμούς

"Ένα εκατομμύριο στο δρόμο" είδε μια βουλευτής. Αλλά δε βγαίνουν ακριβώς έτσι.

Διάλειμμα από την πραγματικότητα

Μερικές φορές χρειάζεται. Όπως τώρα, ας πούμε.

Η κακομαθημένη γενιά

Οι μελλοντικές γενιές εμάς, που γεννηθήκαμε τις δεκαετίες του 70 και του 80, θα μας μισούν. Δικαιολογημένα.

Η αποκόλληση από την πραγματικότητα

Το παραληρηματικό μανιφέστο των συλληφθέντων ληστών της Κοζάνης δείχνει ότι, πράγματι, μερικοί άνθρωποι αποκολλούνται από τον κόσμο των υπολοίπων και αποτραβιούνται σ' έναν άλλο, δικό τους.

Τι είπε ο διπλωμάτης

Ένας πρώην διπλωμάτης δίνει μια συνέντευξη στην οποία προφητεύει ταραχές, χαμό, αρμαγεδδώνα. Που να μην ήταν και διπλωμάτης.

Τρομοκράτες, βία, ψέματα και Photoshop

Τι σημαίνει η εσκεμμένη αλλοίωση των χαρακτρηριστικών συλληφθέντων για ληστείες τραπεζών στηνΚοζάνη από τις Αρχές.

Οι αιτίες της ελληνικής πτώχευσης σε μια σελίδα του ίντερνετ

Ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης δίνει συνέντευξη σε μια κυρία. Αυτά που λέει κι αυτά που συμβαίνουν αρκούν για να καταλάβεις ό,τι χρειάζεται να ξέρεις για την κρίση και την πτώχευση.

Νέα από τον επαναστατημένο πλανήτη

Η επανάσταση καλπάζει στην Αργεντινή, στον Ισημερινό, στη Βενεζουέλα, στην Αίγυπτο. Venceremos, φωνάζουν όλοι.

Πόσο προνομιούχοι είναι οι εργαζόμενοι στο μετρό;

Μια υποτυπώδης σύγκριση με την κατάσταση των εργαζομένων στο μετρό του Λονδίνου δείχνει ότι τελικά τα προνόμια των εργαζομένων στο ελληνικό μετρό δεν οφείλονται στο ότι είναι Έλληνες -αλλά στο μετρό.

H Συνισταμένη Και Οι Λαστιχοκαραμελίτσες

Ίσως να υπάρχουν βασικά αίτια που μας έχουν εμποδίσει να φτιάξουμε μια συμπαγή κοινωνία, και ίσως αυτά τα αίτια να αποκλείουν κάθε πιθανότητα να συνυπάρξουμε και να δημιουργήσουμε ένα κοινωνικό μόρφωμα λειτουργικό και ορθολογικό στο μέλλον. Εδώ προσπαθώ να εξετάσω αυτά τα αίτια.

Δες την Αθήνα να καίγεται/πνίγεται

Μια απίστευτη φωτογραφία δείχνει τον καπνό από τα τζάκια και τις ξυλόσπομπες να πνίγει την Αθήνα.

Η Ινδία, η Ελλάδα η διαφθορά κι η φτώχεια 

Με αφορμή ένα θαυμάσιο βιβλίο για τις παραγκουπόλεις τις Ινδίας, και μια έρευνα για τις χώρες με την περισσότερη διαφθορά στον πλανήτη, μερικές σκέψεις.

Περί φαγητού στον καιρό της κρίσης

Τι πρέπει να περιμένουμε σήμερα από τους δημοσιογράφους που γράφουν για φαγητό; Ένα κείμενο περισσότερο το φαγητό παρά για την κρίση.

Γιατί αυτό μας έλειπε: Εφημερίδες

Μέσα στην Ελλάδα της κατάρρευσης, νέες εφημερίδες κυκλοφορούν. Εφημερίδες. Χάρτινες. Γιατί;

Το Μεγάλο Ελληνικό Θαύμα

Μέσα στο χάος είναι πολύ εύκολο να ξεχάσουμε μια αναμφισβήτητη αλήθεια: Την τρομερή και σπουδαία πρόοδο της Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα τις τελευταίες δεκαετίες, και μια τρομερή και σπουδαία πρόοδο σε συγκεκριμένα πράγματα ειδικά τα τελευταία χρόνια. (Athens Voice)

Ο κόσμος πριν απ' το Μνημόνιο ΙΙΙ

Μια νέα εβδομάδα ξεκινά, μια εβδομάδα γεμάτη, αναμφίβολα, με πάθος και οργή και αντιδικίες και φασαρίες και άγχος και φόβο και τρομολαγνεία και νεύρα και πάρα πολλά αρνητικά πράγματα και, απ’ ό,τι φαίνεται, και ήλιο. Ας δούμε τι έγινε τις προηγούμενες ημέρες, συμβάντα που οδηγούν σε τούτη την εβδομάδα τη δραματική και κρίσιμη.

Αλήθεια υπό πτώχευση

Η καθημερινότητα στη χώρα μας πια διαδραματίζεται στη ζώνη του γκροτέσκου, τα πάντα είναι δυνατά εδώ. Γιατί όχι και μια γενικευμένη επίθεση στην ελευθερία της έκφρασης. Δε χρειάζεται να είναι καν ενορχηστρωμένη. Από μια χώρα που βράζει σε ένα μείγμα οργής και άγνοιας, η επίθεση προκύπτει φυσιολογικά, οργανικά, σα μούτζα ξεβολεμένου προς την κατεύθυνση της Βουλής.

Ο τρίτος χειμώνας της πτώχευσης ξεκινά

Πίστεψες, αλήθεια, ότι θα συμφωνηθεί τρίτο Μνημόνιο και θα περάσει απ’ την κατακερματισμένη, αδύναμη Βουλή ανεμπόδιστα κι αναίμακτα; Όχι. Χαμός θα γίνει. Και ο χαμός δεν θα είναι μόνο επεισόδια και δακρυγόνα και βία. Ο χαμός θα είναι η επιλογή του Ελληνικού λαού, το χάος θα είναι η απάντηση στο χάος.

Και το σκοτάδι απλώνεται

Όλες οι χώρες του κόσμου έχουν ομάδες ακραίων θρησκόληπτων, φασιστών και άλλων περίεργων, ανελεύθερων και χολερικών. Γιατί στη δικιά μας αυτοί έχουν τόση δύναμη; Πιστεύω ότι το πρόβλημα βρίσκεται στο άλλο άκρο: Εμείς δεν έχουμε αρκετούς μορφωμένους, σοβαρούς, φυσιολογικούς ανθρώπους, που δεν μισούν τα πάντα by default.

Παράλληλοι κόσμοι

Αλλού, άνθρωποι πηδάνε απ' το διάστημα και προσγειώνονται στα πόδια τους, και διαστημόπλοια διασχίζουν τους δρόμους πόλεων. Εδώ, τραμπούκοι ακυρώνουν θεατρικές παραστάσεις κι ο λαός υποδέχεται θρησκευτικές εικόνες.

Έλληνες Απλήρωτοι Εργαζόμενοι

Ο αριθμός των Ελλήνων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα δεν πληρώνονται πια είναι τεράστιος. Οι άνθρωποι πάνε στις δουλειές τους κάθε μέρα, όπως πριν, αλλά ο μισθός στο τέλος του μήνα δεν μπαίνει. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που δεν έχει συζητηθεί αρκετά, νομίζω.

Μια πολύ περίεργη Παρασκευή

Η Μέρκελ έρχεται, η Χρυσή Αυγή ξεσαλώνει, και άλλα περίεργα συμβάντα σε μια πολύ αλλόκοτη ημέρα.

Το ελληνικό τεκμήριο αθωότητας

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσαν αμφότεροι αθώοι (ο μεν για το Καρούζος-gate, ο δε για το στικάκι με τη λίστα Λαγκάρντ) κι αυτό τους έδωσε το δικαίωμα να συμπεριφέρονται και σαν αθώοι. Γιατί έτσι γίνεται εδώ.

Γιατί επιτρέπεται να βρίζουμε τους ρατσιστές

Πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε για τη Χρυσή Αυγή όπως της αξίζει. (Αthens Voice)

Η ευγένεια δε ζει εδώ

Ένα βιντεάκι με αγανακτισμένους και η συμπεριφορά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Προέδρου της Βουλής, θυμίζει πόσο χαμηλά βρίσκεται το επίπεδο του διαλόγου μας σήμερα.

Η καλή βία

Το θέμα της βίας όπως αναλύεται στο βιβλίο του Γουίλιαμ Βόλμαν "Rising up and rising down" είναι περίπλοκο, δύσκολο, διφορούμενο. Κι αυτό, στην περίπτωση της δικής μας προβληματική κοινωνίας, δε βοηθάει καθόλου.

Η Χρυσή Αυγή και η τρομοκρατία

Σύμφωνα με έναν ορισμό του ΟΗΕ -που πάντως δεν είναι ούτε καθολικά αποδεκτός ούτε έχει νομική υπόσταση-, "τρομοκρατία" είναι κάθε εγκληματική πράξη που στοχεύει στην επιβολή καθεστώτος τρόμου "στο γενικό πληθυσμό, σε ομάδες ατόμων ή σε μεμονωμένα άτομα". Υιοθετώ αυτό τον ορισμό. Ας σκεφτούμε τώρα τι κάνει η Χρυσή Αυγή στην κοινωνία μας τους τελευταίους μήνες.

Καλύτερα να είχαμε γίνει Αργεντινή;

Μακάρι να είχαμε γίνει Αργεντινή, δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή. Ας δούμε, λοιπόν, πόσο πιο ωραία είναι στην Αργεντινή.

Τα προβλήματα που δε λύνονται
Είναι μια αλήθεια δύσκολο να την αποδεχτεί ο έξυπνος και παντογνώστης νους, μα κοίτα: Υπάρχουν προβλήματα στη ζωή που δε λύνονται. Δεν έχουν λύση. Δεν γίνεται, πώς το λένε. Πιστεύω ότι το «πρόβλημα» της λαθρομετανάστευσης και η πτώχευση του ελληνικού κράτους είναι δυο τέτοια προβλήματα. Να γιατί.

Τρία πράγματα που συνέβησαν σήμερα
Οι Αρτινοί ζητούν να μην κλείσει το στρατόπεδο. Οι Πειραιώτες ζητούν να μην ανοίξει άλλο λιμάνι στο Φάληρο. Και οι υπάλληλοι το μετρό κλείνουν το μετρό για εφτάμισι ώρες επειδή θέλουν να κάνουν συνέλευση. Υπάρχει καλύτερο απόσταγμα του τι είναι η Ελλάδα σήμερα;

Η Βούλα Παπαχρήστου Και Ο Ελληνικός Διάλογος
Ο αποκλεισμός της αθλήτριας του τριπλούν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες για ένα tweet πυροδότησε μια πολύ έντονη συζήτηση για το ρατσισμό, τη Χρυσή Αυγή, τους Ολυμπιακούς Αγώνες και διάφορα άλλα πράγματα. Εδώ επιχειρηματολογώ ότι το πραγματικό θέμα είναι άλλο: Η τήρηση των κανόνων. Είναι το άρθρο που με ανάγκασε να ενεργοποιήσω το moderation στα σχόλια αυτού εδώ του site. Σχετικά: "Ρατσισμός στην Ελλάδα", και "Η Ανθρωπότητα και τα Social Media".

Ένα Μάθημα Απ' Το Σκοτσέζικο Ποδόσφαιρο
Το τι συνέβη στη Σκοτία όταν η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος πτώχευσε είναι πολύ διδακτικό για εμάς. (Athens Voice)

Πόσο Μικροί Είμαστε; 
9 Αμερικάνικες πόλεις αποτελούν μεγαλύτερες «οικονομίες» από ολόκληρη τη δικιά μας χώρα. Εννέα. Πόλεις.

Οι Αυτοκτονίες Και Οι Ευθύνες Των Media
Ο αριθμός των αυτοκτονιών αυξανεται όταν η είδηση μιας αυτοκτονίας αποκτά μεγάλη προβολή στα ΜΜΕ. Μετά το θάνατο της Μέριλιν Μονρό, ας πούμε, οι αυτοκτονίες στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 12%.Όσο περίεργο κι αν φαίνεται, πρόκειται για μια μορφή μιμητισμού. Η υπενθύμιση από τα ΜΜΕ της αυτοκτονίας ως κάτι υπαρκτό, φαίνεται να εμπνέει ανθρώπους σε στάδιο τελικό να πάρουν τη μοιραία απόφαση, να κάνουν το τελευταίο βήμα. (Athens Voice)

Η Αξία Των TEDx Events Στην Πτωχευμένη Ελλάδα
Οι πέντε πιο ενδιαφέρουσες ομιλίες του TEDxThessaloniki και ποια είναι η αξία τέτοιων εκδηλώσεων σε μια Ελλάδα που καταρρέει.

Γιατί Παίρνουμε Τόσο Κακές Αποφάσεις;
Επιστήμονες υποστηρίζουν: Οι άνθρωποι δεν ανέπτυξαν τη νοημοσύνη για να βρίσκουν την καλύτερη λύση σε κάθε πρόβλημα, αλλά για να νικάνε στις διαφωνίες. (Athens Voice) 

Εκεί Όπου Όλα Είναι Δυνατά 
Έλληνες γονείς αγόρασαν πλαστά πιστοποιητικά δυσλεξίας από σχετική φάμπρικα σε νοσοκομεία, ώστε τα μπουμπούκια τους να δώσουν πανελλήνιες προφορικά και έτσι να μπουν στο πανεπιστήμιο πιο εύκολα. Αυτό συνέβη, στ' αλήθεια.

Καίγοντας Τη Microsoft
Ένοπλοι τρομοκράτες μπούκαραν με βανάκι στα γραφεία της Microsoft στο Μαρούσι, και έβαλαν φωτιά στο βανάκι, θέλοντας να κάψουν τα γραφεία. Ωστόσο στην Ελληνική ελίτ υπήρχε με σύγχυση σχετικά με τους στόχους των δραστών.

Μόνη Λύση ο Κομμουνισμός
Αφού αυτό είναι που θέλουν στ' αλήθεια οι Έλληνες ψηφοφόροι: Κράτος για πάντα. Γιατί να μην τους γίνει επιτέλους το χατήρι;

Στο Μυαλό Του Έλληνα Ψηφοφόρου Σήμερα
Αν αναρωτιέται κανείς τι σκέφτονται οι Έλληνες ψηφοφόροι λίγες ημέρες μετά τις δεύτερες εκλογές της χρονιάς, ορίστε, μερικές εικασίες, κατηγοριοποιημένες.

Υπέροχες Ελληνικές Εκλογές ΙΙ
Οι εκλογές της 17ης Ιουνίου ήταν αρκετά διαφορετικές από τις εκλογές της 6ης Μαΐου, λιγότερο αθώες και ειλικρινείς και ανόθευτες από σκοπιμότητες. Να τι μας έμαθαν.

Η Αρνητική Ψήφος: Μια Ρηξικέλευθη Ιδέα 
Τι θα γινόταν αν οι Έλληνες πολίτες δεν ψήφιζαν αυτόν που θέλουν να κυβερνήσει, αλλά αν καταψήφιζαν αυτόν που απεχθάνονται περισσότερο;

Τι Να Ψηφίσεις Στις Εκλογές: Part II 
Ο νέος, ανανεωμένος, ελάχιστα χρήσιμος οδηγός για τις δεύτερες εκλογές του 2012.

The Rise of Golden Dawn is a Sign of Greek Lawlessness
Ένα κείμενο που έγραψα για τον Guardian, σχετικά με τις αιτίες πίσω από την άνοδο της Χρυσής Αυγής. (The Guardian)

Η Χαμένη Τέχνη Του Συμβιβασμού 
Γιατί οι Έλληνες πολιτικοί -και πολίτες- θεωρούν το συμβιβασμό ήττα -και τι σημαίνει αυτό για τη χώρα.

Όλοι Μαζί Σε Μια Φυγόκεντρο
Η δύναμη που αναπτύσσεται όταν γυρίζεις γύρω από τον εαυτό σου είναι η φυγόκεντρος. Κι έτσι όλα μαζεύονται στα άκρα.

Η Κρίση και η Τεχνολογία: Ένας Φόβος
Πώς αντιμετωπίζει την κρίση ένας γκατζετάκιας

Όλα Θα Πάνε Καλά
Δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι στη χώρα μας δεν θα έχουμε φάρμακα και γεμάτα σούπερ μάρκετ και ρεύμα 24 ώρες το 24ωρο και δουλειές όπου οι άνθρωποι θα πληρώνονται με λεφτά. Δεν γίνονται αυτά. Όχι εδώ. Όχι το 2012.

Πώς Να Εξηγήσεις Την Ελληνική Κρίση Σε Ένα Πεντάχρονο
Ας κάνουμε μια απόπειρα να τα πούμε πιο απλά τα πράγματα.

Εγώ Θέλω Να Κάνω Θυσίες
Κανένας δεν θέλει να κάνει θυσίες. Αλλά αναγνωρίζω ότι σ’ αυτό το σημείο που έχουμε φτάσει οι θυσίες είναι αναπόφευκτες. Δεν είναι θέμα επιλογής. Είναι θέμα ρεαλισμού, αντίληψης της πραγματικότητας. Γιατί ετούτη η χώρα καταστράφηκε, πτώχευσε, τελείωσε πριν από δύο χρόνια.

Οι Πρόσφατοι Θρίαμβοι Του Αντώνη Σαμαρά
Το ότι τώρα, στο σημείο που έχουμε φτάσει, καλείται (από ποιον; τις περιστάσεις;) να σηκώσει το φλάμπουρο της λογικής εν όψει μιας εκλογικής αναμέτρησης υποτίθεται κρίσιμης μου φαίνεται αδιανόητο, νοσηρό, πέρα από κάθε φαντασία, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς το τι έχει μεσολαβήσει.

24 Ημέρες Χωρίς Αύριο
Αν βρισκόσουν στο χείλος του γκρεμού, αν το τέλος του κόσμου όπως τον ήξερες ήταν μπροστά σου, ξεκάθαρο και αναπόφευκτο, τι θα έκανες; Πώς θα ζούσες; Ξαφνικά μακροπρόθεσμα σχέδια και ιδέες και πλάνα πετιούνται απ’ το παράθυρο. Το μόνο που μένει είναι λίγος χρόνος, και το τέλος (ό,τι κι αν σημαίνει «το τέλος»). Πώς τον αξιοποιείς;

Μετεκλογική Σύγχυση ΙΙΙ: Το Μίσος
Κοίτα τους ανθρώπους που έχουν δίκιο, όλοι, από τα γεννοφάσκια τους πεφωτισμένοι σωτήρες, από τους αρχηγούς κομμάτων μέχρι τους ανώνυμους σχολιαστές των μπλογκζ, παρακολούθα τους να ξεκατινιάζονται στα κανάλια, να ουρλιάζουν, δες τα πρόσωπά τους να συσπώνται στο μορφασμό της πνιγηρής δικαιοσύνης. Νιώσε την πεφωτισμένη οργή να ξεχειλίζει από τα πληκτρολόγια, αγνή και ανορθόγραφη, υστερικιά.

10 Πράγματα που πρέπει να διαβάσεις για την Ελλάδα σήμερα
Μέσα στον ορυμαγδό λαϊκισμού, θυμού και συναισθήματος, λίγη σκέψη. Να δέκα λινξ για την Ελληνική κρίση, για διάβασμα και μελέτη και προβληματισμό.

Μετεκλογική Σύγχυση ΙΙ: Προεκλογική Σύγχυση
Μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, τις οποίες κάναμε επειδή ο Αντώνης o Σαμαράς ήθελε πάρα πάρα πάρα πολύ να γίνει πρωθυπουργός, η χώρα οδηγείται σε νέες εκλογές επειδή ο Αλέξης o Τσίπρας θέλει το 16.8% να το κάνει, ξερωγώ, 25%, που είναι πιο ωραίο νούμερο. Αυτό είναι καλό! Αυτό είναι θαυμάσιο!

Μετεκλογική Σύγχυση Ι: Post Mortem
Τις τελευταίες ώρες είμαστε λίγο σαν αποκεφαλισμένα κοτόπουλα όλοι, τριγυρνάμε σαστισμένοι ανήμποροι να δούμε που πάμε και χωρίς να καταλαβαίνουμε ακριβώς τι μας συμβαίνει γιατί, κοίτα, αίφνης ο εγκέφαλός μας σα να έχει εξαφανιστεί, μα που πήγε, εδώ ήταν. Εδώ θα κάνω μια απόπειρα να τα βάλω λίγο κάτω μπας και καταλάβω τίποτα, άμα θες ακολούθα.

Υπέροχες Ελληνικές Εκλογές
Είδες; Είδες τι γίνεται όταν βγάζεις το χρήμα απ’ την εξίσωση; Όταν απαγγιστρώνεις την ψήφο από το διορισμό της ανιψούλας; Όταν ο λαός βγαίνει απ’ τα μαντριά και ψηφίζει σύμφωνα με την παιδεία, τη γνώση και την αντίληψή του; Αυτό γίνεται. Αποχτάς μια κρυστάλλινη και πεντακάθαρη εικόνα του ποιος είναι ο Ελληνικός λαός σήμερα. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της δημοκρατίας, του καλύτερου πολιτεύματος που υπάρχει: Η αλήθεια.

Τα Προγράμματα Των Κομμάτων: Οι Μπούρδες
Ποιες από τις θέσεις των κομμάτων είναι πραγματικές υποσχέσεις και ποιες είναι ανέφικτες μπούρδες; Μια καταγραφή.

Οι Σταυροί: Τι Είχαν Ψηφίσει Οι Έλληνες Το 2009
Έβαλα κάτω τα νούμερα και έφτιαξα το διακομματικό (δηλαδή δικομματικό) Top-20. Να ποιους ψήφισαν οι Έλληνες πολίτες της Β’ Αθήνας στις προηγούμενες εκλογές.

Η Φούσκα: Μια Ενοχλητική Αλήθεια
Κρίνουμε και καταλαβαίνουμε τον κόσμο συλλέγοντας πληροφορίες από αυτά που βλέπουμε γύρω μας, μα αυτά που βλέπουμε γύρω μας είναι λίγα, και ο κόσμος είναι πολύ μεγαλύτερος, πολυποίκιλος, διαφορετικός. Δεν έχουμε επαρκές δείγμα.

Ο Μεγαλύτερος Φόβος Μου
Δεν παλεύουμε για τη σωτηρία. Ο χρόνος της πάλης για τη σωτηρία έχει παρέλθει. Η σωτηρία χάθηκε. Ό,τι κι αν γίνει την 6η Μαΐου θα είναι αργά. Δεν είμαστε μια χώρα αυτάρκης και κυρίαρχη που θα πάρει τις τύχες της στα χέρια της και θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και θα γίνει ισχυρή και υγιής. Έχουμε ήδη πτωχεύσει. Είμαστε ήδη κατεστραμμένοι. Ποιες μεταρρυθμίσεις; Είχαμε σαράντα χρόνια χορτάτοι και δεν τις κάναμε. Τώρα θα τις κάνουμε;

Η Πραγματική Αξία Των Εκλογών: Το Μέτρημα
Τα τελευταία σαράντα χρόνια οι εκλογές δεν ήταν πολιτικές, ήταν μόνο μέρος του κρατικού μηχανισμού συνδιαλλαγής. Τα δύο κόμματα δεν εξέφραζαν πολιτικά το 80% του Ελληνικού λαού που τα ψήφιζε. Απλά εξαγόραζαν την ψήφο του με ανταλλάγματα -ενίοτε και με ψέμματα. Τα προηγούμενα χρόνια Ναζί και φιλελεύθεροι μπορεί να ψήφιζαν Νέα Δημοκρατία, ψεκασμένοι Ανεξέλληνες μπορεί να ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ. Και δεν ξέραμε πόσοι είναι.

Το Ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας Είναι Ένα Ελληνικό Αριστούργημα
Το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας είναι μια ποίηση, είναι η Ελλάδα σε 400 ονόματα, μια χώρα όπου τίποτα δεν έχει σημασία, όλα ξεχνιούνται, όλοι αθώοι, ποτέ τύψεις, καμιά ενοχή, άσπιλα και πεντακάθαρα όλα, ζήτω η Δημοκρατία, ας γιορτάσουμε όλοι την 6η Μαΐου ψηφίζοντας λαμόγια, γιους και κόρες, κι άλλα λαμόγια, αθλητές και τηλεπερσόνες, για πάντα τα ίδια.

Οι Έλληνες Ήταν Πάντα Ίδιοι
Ένα άρθρο του 1947 περιγράφει το Ελληνικό κράτος και τη δημόσια διοίκηση με λόγια πολύ πολύ γνώριμα. Γιατί δεν μαθαίνουμε τίποτα; Γιατί καταστρεφόμαστε περιοδικά, ξανά και ξανά;

Τι Να Ψηφίσεις Στις Εκλογές Του 2012 - Ένας Οδηγός
Πολίτη! Μια μπακαλίστικη καταγραφή κομμάτων και ψηφοφόρων της πιο παλαβής εκλογικής διαδικασίας της εποχής μας!

Ζήτω ο Γιώργος Μπαμπινιώτης 
Ο νέος Υπουργός Παιδείας μέσα σε δέκα μέρες κατάφερε και έγινε ένα θαυμάσιο, γλαφυρό και πεντακάθαρο έμβλημα της Ελλάδας των μικροσυμφερόντων, των συντεχνιών και του "έλα μωρέ τώρα".

Η Αθήνα και τα σπασμένα παράθυρα
Καθώς η ζωή στην πόλη γίνεται όλο και χειρότερη, κοιτάζω τι συνέβη στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του '80. Η θεωρία των "σπασμένων παραθύρων" γίνεται πράξη και εδώ.

Βενιζέλος, Βάζελοι και το Αλτσχάιμερ της Νέας Δημοκρατίας
Σε μια Κυριακή βίας και πιθανότατα και νοθείας, το συμβάν που ξεχώρισα εγώ ως πιο ενδεικτικό της πολιτισμικής μας κατάντιας ήταν μια δήλωση του εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Μιχελάκη.

Κανείς δε γιαουρτώνει υπαλλήλους του ΙΚΑ
40.000 Έλληνες έκλεψαν 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ από το ασφαλιστικό σύστημα τα τελευταία χρόνια, δηλαδή από το κράτος, δηλαδή από τους υπόλοιπους Έλληνες, δικά μας λεφτά. Αλλά δε βλέπω πολύ θυμό εναντίον τους. Δε βλέπω λάβρες ανακοινώσεις από την αγωνιστική Αριστερά. Δε βλέπω τους επαναστάτες του ίντερνετς να τους βρίζουν με τους χαρακτηρισμούς που επιφυλάσσουν για τράπεζες ή πολιτικούς.

Ποια είναι αυτά τα "όνειρα που μας κλέβουν";
Μήπως παλιά μπορούσαν να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα οι Έλληνες;

Γιατί Οι Έλληνες Περιφρονούν Την Αλήθεια;
Ξεκινώντας από το ταξίδι του Αντώνη Σαμαρά στη Μόσχα και την -ίσως φανταστική- συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, περνώντας από την αλληλουχία ψεμάτων που μας οδήγησε από το ευρώ στα μνημόνια, και φτάνοντας μέχρι τα ψέματα στα βιβλία ιστορίας των σχολείων, σκέφτομαι, αναρωτιέμαι, παραληρώ: Γιατί οι Έλληνες περιφρονούν τόσο την αλήθεια; Γιατί την έχουμε τόσο χαμηλά στο σύστημα αξιών μας;

Κι αν η Ελλάδα αξίζει να καταρρεύσει;
Μια μελέτη βιβλίων που ερευνούν το θέμα της κατάρρευσης πολιτισμών του παρελθόντος. Πώς κολλάει η Ελληνική κρίση με τα ιστορικά προηγούμενα; Και μήπως τελικά ετούτη εδώ η χώρα δεν αξίζει να υπάρχει;

Για τί πράγμα μιλάμε όταν μιλάμε για την κρίση
Είναι χρήσιμες όλες αυτές οι συζητήσεις και οι ομιλίες για την κρίση; Αναρωτιέμαι, καθώς παρακολουθώ μια ομιλία για την κρίση.

Έβγαλε ο Αντώνης Σαμαράς τα λεφτά του από την Ελλάδα;
Με αφορμή το "Πόθεν Έσχες", που δείχνει ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει δέκα φορές περισσότερα χρήματα εκτός Ελλάδος από όσα έχει εντός, αναρωτιέμαι: Πρέπει ο υποψήφιος πρωθυπουργός να συνδέει τα συμφέροντά του με τα συμφέροντα της χώρας;

Ο σκανδαλώδης τρόπος δημοσιοποίησης του "Πόθεν Έσχες".
Η Βουλή έδωσε για πρώτη φορά το "πόθεν έσχες" των πολιτικών στη δημοσιότητα, αλλά με τρόπο σκανδαλωδώς κουτσουρεμένο και προβληματικό, και με εξωφρενικούς "όρους χρήσης" που περιορίζουν (πιθανότατα παράνομα) την ελεύθερη χρήση της πληροφορίας. UPDATE: Και μετά από ένα μήνα, το "Πόθεν Έσχες" εξαφανίστηκε από το site της Βουλής.

Το ΓερουλiPhone-Gate και τα εύπεπτα σκάνδαλα
Η αγορά ενός iPhone 4S από το Υπουργείο Πολιτισμού προκάλεσε αίσθηση στα social media -που είχαν κατά τα άλλα αδιαφορήσει για πολύ μεγαλύτερα σκάνδαλα όπως της Proton.

Το περίεργο πρόβλημα της σύγχρονης δημοκρατίας
Καθώς η Ευρώπη βουλιάζει στην κρίση, η δημοκρατία της αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης. Γίνεται σαφές ότι τα προβλήματα της ανθρωπότητας είναι πλέον εξαιρετικά μεγάλα για να τα αντιμετωπίσει μόνη της η ανθρωπότητα.

Για τι πράγμα μιλάμε όταν μιλάμε για το Λουκά Παπαδήμο
Οι τελευταίοι μήνες ήταν δύσκολοι και περίεργοι, μα κάποια στιγμή τις τελευταίες εβδομάδες η αφήγηση της κοινής μας μοίρας έπαψε να θυμίζει αρχαία τραγωδία, σα να φτάσαμε σε ένα διχαλωτό μονοπάτι και, παίρνοντας τη στροφή, ξεπεράσαμε ένα αόρατο όριο και πια αυτό που ζούμε ξαφνικά άρχισε θυμίζει περισσότερο μαγικό ρεαλισμό γραμμένο από λατινοαμερικάνο συγγραφέα με φαντασία πυροδοτημένη από γενναίες δόσεις αγουαρδιέντε.

Αντώνης Σαμαράς: Ο Άνθρωπος-Λάθος
Οι χειρισμοί και οι δηλώσεις του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας τις μέρες του φιάσκου του δημοψηφίσματος προκάλεσαν τη μήνι μου, η οποία εκφράστηκε εδώ με θυμωμένα λόγια και βαριές κουβέντες.

Η Μούτζα Και Ο Πολιτισμός Της Διαμαρτυρίας
Όπως και σε όλα πράγματα, έτσι και στη διαμαρτυρία, σημασία δεν έχει μόνο το τί κάνεις, αλλά και το πώς το κάνεις. Ο πολιτισμός και η ανατροφή σου φαίνονται από το πώς τρως, το πώς μιλάς, το πώς κουβεντιάζεις και το πώς οδηγάς. Και φαίνονται και από το πώς διαμαρτύρεσαι όταν συμβαίνουν πράγματα που δεν σου αρέσουν.

Αγαπητέ Αγανακτισμένε Που Απεργείς Και Φωνάζεις: Φταις
Η κατάρρευση της Ελλάδας δεν είναι συνομωσία των ξένων ούτε μια περίπλοκη οικονομικοτεχνική συγκυρία. Είναι η ολοκληρωτική, παταγώδης αποτυχία μιας κοινωνίας να ζήσει ορθολογικά. Είναι κοινωνική αποτυχία, και είναι δικιά μας. Εμείς αποτύχαμε. Εμείς φταίμε.

Κάτι Πολύ Σημαντικό Που Δεν Έχουν Καταλάβει Οι Έλληνες Πολιτικοί
Οι Έλληνες που βρίσκονται αυτή στη στιγμή σε κυβερνητικές θέσεις ή στη Βουλή δεν έχουν συνειδητοποιήσει το ότι η Ιστορία έχει αρχίσει από τώρα να τους ανασκολοπίζει. Δεν το έχουν πάρει μυρωδιά. Δεν το νιώθουν σε κανένα επίπεδο.

Η Αγαπητή Σουηδέζα Έχει Άδικο
Ένα κείμενο μιας νεαρής Σουηδέζας δημοσιογράφου προκάλεσε ρίγη συγκίνησης σε χιλιάδες αγανακτισμένους -κυρίως επειδή έγραφε τα ίδια που υποστηρίζουν εδώ και μήνες: Ότι είναι αθώοι και άσπιλοι, σπρωγμένοι στο χείλος της καταστροφής από δυνάμεις σκοτεινές και μυστήριες.

Η Φορολόγηση Της Εκκλησίας Είναι Αμαρτία
Όλη αυτή η γης, όλος αυτός ο χαραμισμένος πλούτος. Δεν θα πληρώσουν ούτε ευρώ, ούτε τώρα. Ο λόγος που η Ελληνική Εκκλησία χαίρει μοναδικής και εγκληματικής ασυλίας από κάθε μορφή υποχρέωσης προς το κράτος και την κοινωνία είναι ο αριθμός των πιστών. Αυτοί που αποκαλεί «ποίμνιο». Τα πρόβατα.

Είναι Οι Πολιτικοί Μας Ηλίθιοι;
Το ότι αντιδρούν σε μεταρρυθμίσεις για εξυπηρέτηση μικροπολιτικών συμφερόντων ακόμα και τώρα, δημιουργεί την εύλογη απορία. Και αυτό είναι ένα θέμα που δεν έχει συζητηθεί αρκετά.

Δεν Καταλαβαίνω Τί Συμβαίνει
Είμαστε χωμένοι σε ένα σύννεφο πηχτής άγνοιας γι’ αυτό που μας συμβαίνει, και δε φταίμε απόλυτα γι’ αυτό, γιατί αυτό που μας συμβαίνει είναι και τρομερά πολύπλοκο και πρωτοφανές.

Ο Πρωθυπουργός της Αγανάκτησης
Έτσι όπως είναι τα πράγματα, μόνο ένας άνθρωπος θα μπορούσε να εκφράσει πολιτικά το πλήθος του Συντάγματος.

To Καλύτερο Και Το Χειρότερο Πράγμα Που Βγήκαν Από Το Σύνταγμα
Η αστυνομική βία στο Σύνταγμα τη μέρα της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου προκάλεσε δάκρυα, μώλωπες, πληγές, οργή και κατάθλιψη. Αλλά προκάλεσε και κάτι άλλο: Την επίσημη επικύρωση της "ιδεολογίας" των αγανακτισμένων, αυτό το αφελές μόρφωμα της αιώνιας Ελληνικής Αθωότητας. Κι αυτό είναι πολύ κακό για τη χώρα.

Το Μεσοπρόθεσμο, Η Πτώχευση Και Πού Βρισκόμαστε Τώρα
Δεν υπάρχει τίποτα, κανένα σενάριο, καμία πιθανή συνταγή που θα δώσει λύση στο πρόβλημά μας. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως τρόπος η ζωή σου να γίνει σύντομα ξανά όπως ήταν το 2008. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση, έστω, το 2012 να είναι καλύτερο από το 2011. Ένα απαισιόδοξο κείμενο αμφιλεγόμενης διαύγειας.

H ΛαμοΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Και Γιατί Η Ιδιωτικοποίηση Μπορεί Να Μην Είναι Λύση
Το πρόσωπο του συνδικαλισμού σπάνια γίνεται τόσο απωθητικό όσο στην περίπτωση της ΔΕΗ. Καθώς οι συνδικαλιστές αγωνίζονται για τα εξωφρενικά τους κεκτημένα, προσπαθώ να καταλάβω αν σε ένα (και μόνο) πράγμα έχουν δίκιο: Η πώληση μετοχών της ΔΕΗ σήμερα είναι ανώφελη.

Το Μίσος, Ή Γιατί Οι Έλληνες Δεν Είναι Φτιαγμένοι Να Ζουν Μαζί
Η θεωρία που εισηγούμαι είναι η εξής: Οι Έλληνες μισιούνται μεταξύ τους. Δεν είναι φτιαγμένοι να ζουν με άλλους Έλληνες. Δε θέλουν. Δε γουστάρουν. Σαν ομώνυμοι μαγνητικοί πόλοι, απωθούνται.

Το Σύνταγμα, η Επανάσταση και το Επίπεδο Του Ελληνικού Διαλόγου
Μια βόλτα στην τεράστια συγκέντρωση της Κυριακής, 5 Ιουνίου 2011 επιβέβαίωσε το εξής: Οι Έλληνες δεν μπορούν να κάνουν διάλογο μεταξύ τους. Τους είναι δύσκολο. Αυτό έχει συνέπειες στη σκέψη που παράγουν, και είναι από τους παράγοντες που μας οδήγησαν στην καταστροφή. Αλλά έβγαλα και ωραίες φωτογραφίες.

Οι Αγανακτισμένοι, η Ισπανία και η Επανάσταση
Γιατί η απολιτική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα κατά τα Ισπανικά πρότυπα είναι ένα θαυμάσιο πράγμα -αλλά γιατί δείχνει και ότι αν κάνουμε στην άκρη αυτά που μας χωρίζουν, διαπιστώνουμε πως αυτά που μας ενώνουν είναι ελάχιστα.

Πρόταση: Η Ελλάδα Να Γίνει Το Κτίριο Σπαζόλα Της Γης
Η έξαρση της βίας στην Ελληνική κοινωνία μου θύμισε ένα παραμύθι του Τζιάνι Ροντάρι: Στον πλανήτη των χριστουγεννιάτικων δέντρων, λέει, υπάρχει ένα κτίριο όπου πάνε οι άνθρωποι και σπάνε τοίχους, τζάμια κι έπιπλα για να ξεδώσουν. Λέω: Αυτό πρέπει να γίνει η Ελλάδα.

Τι Σημαίνει Η Πτώχευση Του Alter
Είναι πρώτη μεγάλη εταιρία των media που κάνει αίτηση για υπαγωγή στο Άρθρο 99. Δεν θα είναι τελευταία. Εξετάζω τί σημαίνει για την αγορά και το επάγγελμά μας η μαύρη τρύπα που δημιουργεί η πτώχευση του καναλιού.

H Επίθεση "Φοιτητών" Στο Νομπελίστα Τζέιμς Γουότσον
Ένα σοκαριστικό βίντεο, που μαζί με τις υπόλοιπες Ελληνικές ειδήσεις των τελευταίων ημερών οδηγούν στο συμπέρασμα: Οι Έλληνες δεν είναι φτιαγμένοι για να ζουν μαζί. Η πλήρης κατάρρευση αυτής της κοινωνίας δεν είναι αναστρέψιμη.

Ένα Review Toυ "Debtocracy", Ενός Ντοκιμαντέρ Για Την Κρίση
Το indie δημιουργημα δυο ανεξάρτητων δημοσιογράφων προτείνει να μην πληρώσουμε το χρέος για τί είναι "ανήθικο". Κάτι σαν το "Δεν Πληρώνω", δηλαδή, απλά σε εθνικό επίπεδο.

Ο Δρόμος Προς Την Αναπόφευκτη Πτώχευση
Πώς το ΔΝΤ επιτάχυνε την αυτοκτονία μας, και γιατί δεν υπάρχει τρόπος να γλιτώσουμε πια.

Το Κίνημα του "Ναι, Πληρώνω"
Γιατί το "δεν πληρώνω" είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η χώρα σήμερα

Ο Νέος Ελληνικός Εμφύλιος
Καθώς τα πράγματα γίνονται χειρότερα, οι Έλληνες χωρίζονται σε στρατόπεδα όλο και πιο σαφή, όλο και πιο αντίθετα. Το δικό μου προς το παρόν χάνει.

Ποιος Είναι Το Αφεντικό;
Η αισθητική, ο τσαμπουκάς και το θράσος των Ελλήνων συνδικαλιστών είναι μια από τις αιτίες της κατάρρευσης. Εδώ, οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ σε οπτικοακουστικό ρεσιτάλ.

Τα Μαθήματα Της Νομικής
Τι δείχνει η κατάληψη της Νομικής για τους Έλληνες, τις αντιλήψεις τους και τη δημοσιογραφία τους.

Ελληνική Επανάσταση 2.0
Τι θα περίμενε κανείς να γίνει αν ήμασταν όσο θαρραλέοι, υπεύθυνοι και επαναστάτες νομίζουμε ότι είμαστε.

Γιατί Το "Κίνημα" Των Διοδίων Είναι Λάθος
Στην Ελλάδα κανείς δεν πειθαρχεί πρώτος. Πρώτα πρέπει να γίνουν όλα τα υπόλοιπα σωστά, και μετά θα συμπεριφερθεί όπως πρέπει ο Έλληνας. Κι έτσι αντιμετωπίζει ακόμα και για τους νόμους του κράτους.

Τα Τούβλα Που Απαρτίζουν Ένα Τείχος
Η φασαρία για το φράχτη στον Έβρο δείχνει τα αλλόκοτα, αλλοπρόσαλλα αντανακλαστικά μας, καθώς και τη χαλαρή μας σχέση με την Ελληνική γλώσσα και το τί σημαίνει "σύνορα".

Δεν Είμαι Απεργός -Είμαι Υπεργός
Καθώς χιλιάδες Έλληνες ξεχύνονται στους δρόμους (και, κυρίως στις καφετέριες) απεργώντας διαμαρτυρόμενοι ο καθένας για τα δικά του, θυμίζω ότι αυτό που χρειάζεται για να βγούμε από την κρίση είναι το ακριβώς αντίθετο: Περισσότερη δουλειά.

Τα Δύο Μαθήματα Των Δημοτικών Εκλογών και Τί Μας Έμαθαν Οι Δημοτικές Εκλογές, 2010
Οι Έλληνες δεν κατάγγειλαν το μνημόνιο ψηφίζοντας δήμαρχο, αλλά η όποια αισιοδοξία είναι όψιμη: Οι γριές εξακολουθούν να κάνουν κουμάντο.

Νόμος Είναι Το Δίκιο Του Μαγαζάτορα
Οι εστιάτορες συνεδρίασαν και αποφάσισαν ότι δεν θα εφαρμόσουν το νόμο του κράτους, δίνοντας την εντύπωση ότι η υπακοή στους νόμους του κράτους είναι θέμα επιλογής. Κανείς δεν εξεπλάγην, βεβαίως.

Ένα Μοναδικό Δρώμενο Στην Ακρόπολη
Οι συμβασιούχοι, τα ΜΑΤ, οι συγκρούσεις, τα κλειδωμένα αρχαία, πρωταγωνιστές σε ένα ανεπανάληπτο δρώμενο που συνάρπασε τους τουρίστες.

Λεφτά Υπήρχαν, Και Τα Φάγαμε
Η ατάκα του Θόδωρου Πάγκαλου ήταν ένα μοιραίο λάθος. Ο λαός αυτός έχει πάρει διαζύγιο από την αλήθεια -και του κάθεται λίγο βαριά.

Η Επανάσταση Της Σιωπηλής Μειοψηφίας
Παραδόξως, οι περισσότεροι Έλληνες δεν διαδηλώνουν κατά του μνημονίου.

Οι Μπανάνες (δηλαδή: Οι κάτοικοι μιας Μπανανίας -δηλαδή εμείς)
Τι μας έμαθε για την Ελλάδα το άρθρο του Ρίτσαρντ Λιούις για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου στο Vanity Fair.

Η Μετανάστευση Είναι Λύση
Η περιπέτεια των Χιλιανών μεταλλωρύχων μας είναι οικεία: Κι εμείς είμαστε στο βάθος μιας τρύπας, και περιμένουμε να μας σώσουν.

Η Ελληνική Αντι-Αντικαπνιστική Υστερία
Ο τρόπος με τον οποίο αντέδρασαν οι Έλληνες στην απαγόρευση τους καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους είναι ενδεικτική του επιπέδου τους, της παιδείας τους και της ανατροφής τους.

Το Ξύλο Των Αρκούδων και Η Αξία Της Ντροπής
Τι μας έμαθαν τα επεισόδια στο φιλικό (τρόπος του λέγειν) αγώνα μπάσκετ Ελλάδα-Σερβία, και ο τρόπος που "ζήτησαν συγνώμη" οι Έλληνες της υπόθεσης.

4 Τρόποι Για Να Αντιμετωπίσεις Την Κρίση
Που μαθαίνεις παρακολουθώντας ειδήσεις τον Αύγουστο.

Φόβος Και Παράνοια: Ελληνικός Συνδικαλισμός, 2010
Με αφορμή ένα ξεκαρδιστικό/ανατριχιαστικό SMS του αρχι-συνδικαλιστή της ΔΕΗ, μελετάω πώς λειτουργεί ο Ελληνικός συνδικαλισμός -και πώς θα μπορούσε να λειτουργεί.

Ο Κώστας Καραμανλής Σπάει Τη Σιωπή Του
Η άγνωστη επιστολή του πρώην πρωθυπουργού, του ΚΚΚΚ (Κώστα Καραμανλή, Κάποτε Καταλληλότερου)

Η Δουλειά Είναι Ντροπή
Οι ειδήσεις και οι εφημερίδες το αποδυκνείουν: Στόχος ζωής για κάθε Έλληνα είναι η σύνταξη, το πώς θα σταματήσει να δουλεύει όσο το δυνατό γρηγορότερα, και για πάντα.

Τα Τούβλα
Οι μισοί μαθητές έγραψαν κάτω από 12 στις Πανελλήνιες -και παρ' όλα αυτά πολλοί από αυτούς μπήκαν στο Πανεπιστήμιο. Αυτό είναι ένα τραγικό και μοιραίο λάθος.

Ο Γιος Του Ζαγορίτη Είναι Ο Απόλυτος Έλληνας
Μπουζούκια, βύσμα, παρανομία, χαβαλές, λεφτά και σεξ: Ο γιος του μεγαλοστελέχους της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρη Ζαγορίτη είναι το πρότυπο Έλληνα της εποχής του.

Γιατί Πρέπει Να Πουλήσουμε Τα Νησιά Μας
Αν το καλοσκεφτείς, δεν είναι καθόλου κακή ιδέα. (σχετικά σχετικό: Γιατί ήμουν υπέρ του πάρτι-Χρουσαλίτσα στο θωρηκτό Αβέρωφ).

Λύσσα, Βία, Μπάσκετ
Γιατί οι μπαχαλάκηδες και οι χούλιγκανς είναι το ίδιο κοινωνικό φαινόμενο -και συχνά είναι και οι ίδιοι άνθρωποι: Είναι άρρωστοι.

Ψιτ, Λαμόγιο: Αζερμπαϊτζάν!
Ο Τάσος ο Μαντέλης, πρώην πολιτικός και αποδέκτης μίζας από τι Siemens, συνελήφθη στην Αθήνα. Έγινε γνωστό ότι ζούσε και πλούτιζε στο Αζερμπαϊτζάν. Στο Αζερμπαϊτζάν;

Έλληνα: Ίσως Έχει Έρθει Η Ώρα Να Το Βουλώσεις
Οι Έλληνες θα πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσουν να γκρινιάζουν και να αρχίζουν να σκέφτονται για πρώτη φορά κάτι σημαντικό: Τις ευθύνες τους.

Η Σοκαριστική Επιστολή Του Συνδικάτου Των Προπατζήδων
Συνοπτικά θα στήσουν κόσμο στον τοίχο, θα κάνουν οικογένειες να κλάψουν, θα πνίξουν κόσμο σε ποτάμια και θα κρεμάσουν με σκοινί αυτούς που τους αδικούνε και όσους από τους δικούς τους αρνηθούν να συνταχθούν "στον αγώνα".

Οι Φοροφαγάδες
Προσπαθώντας να καταλάβω γιατί μερικοί πλούσιοι δεν πληρώνουν φόρους.

Μερικές Φορές Η Διαπόμπευση Είναι Καλό Πράγμα
Γιατί πιστεύω ότι πρέπει να δημοσιεύονται τα ονόματα λαμόγιων και φοροφυγάδων.

Η Τελευταία (Του/Μας) Ευκαιρία
Η πρωθυπουργία του Γιώργου Παπανδρέου είναι εκ προοιμίου, εξ' ορισμού αποτυχημένη. Το ερώτημα είναι αν έχουν να κερδίσουν κάτι οι Έλληνες από αυτή. Η απάντηση: Μόνο από τους ίδιους εξαρτάται.

Αυτοκτονούμε Διαδηλώνοντας και Διαδηλώνοντας Μπροστά Στον Καθρέφτη
Γιατί οι πολλές (αλλά όχι και πολύ μαζικές) διαδηλώσεις και πορείες είναι σ' αυτή τη φάση ανώφελες και επιζήμιες. Και γιατί εξακολουθούμε να αγνοούμε ποιος φταίει περισσότερο απ' όλους για όλα αυτά: Εμείς οι ίδιοι.

Μας Πήρανε Τα Μέτρα
Τι σημαίνει η συμφωνία Ελλάδας - ΕΕ - ΔΝΤ για το δάνειο. Τι έχουμε να τραβήξουμε στο μέλλον.

Από Το ΕΣΡ Στο ΔΝΤ: Ένα Τσιγάρο Δρόμος
Ποια είναι η σχέση της τηλεοπτικής λογοκρισίας με την Ελληνική (και ηθική) πτώχευση.

Είναι Επίσημο: Είμαστε Τριτοκοσμική Χώρα
Ο πρωθυπουργός το ανακοίνωσε, το τέλος (και το ΔΝΤ) ήρθε. Το πτωχευτήριο μου έπεσε από τα χέρια.

Γιατί Το ΚΚΕ Πρέπει Να Πεθάνει
Ή, αν σου φαίνεται πολύ σκληρό το ρήμα, να "πάει στη γειτονιά των αγγέλων"

Το Μυστικό Σχέδιο Εξαφάνισης Της Ευρώπης
Η Ισλανδία ήταν μόνο η αρχή. Όλα για το μυστικό σχέδιο "ΡΟΜΒΟΣ ΘΑΝΑΤΟΥ"

Έχουμε Ήδη Χρεωκοπήσει
Το ήξερα από τον Απρίλιο του '10

Η Μεγάλη Εβδομάδα Της Ελληνικής Οικονομίας
Δεν είναι τυχαίο που η επισημοποίηση της πτώχευσής μας συνέπεσε με το Πάσχα. Γολγοθά είχαν και τα δύο.

Γιατί Πρέπει Να Δημεύσουμε Την Περιουσία Της Εκκλησίας
Χρειαζόμαστε λεφτά. Από κάπου πρέπει να γίνει η αρχή.

Η Δήθεν Αλληλεγγύη Μιας Δήθεν Εργατιάς και Τα Μαθήματα Μιας Περίεργης Απεργίας
Το ενδιαφέρον παράδοξο του να διαμαρτύρονται περισσότερο αυτοί που φταίνε περισσότερο.

Δεν Υπάρχουν Λεπτοί Αγρότες Στα Οδοφράγματα
Μια ανάλυση της αγωνιστικής αγροτιάς

Ξένοι, Σώστε Μας
Μια επιστολή αγωνίας προς οποιονδήποτε ακούει, για να 'ρθει να μας σώσει από την πτώχευση και, κυρίως, από τους εαυτούς μας.

fail

http://www.yupi.gr/gkrinia/c20067/H_Doyleia_Einai_Ntroph_.html
σχολίασε

το newsletter

Υποδεχτείτε γλυκόλογα, τρυφερότητες, λινξ και νέα
κάθε Παρασκευή στο inbox σας. Αν θέλετε.