Κοίτα Πώς Μια Κοινωνία Καταρρέει

14 April 2011 | 1 σχόλιο

Να πώς φαίνεται η κατάρρευση μιας κοινωνίας από μέσα:

Κάτοικοι της Κερατέας έσκαψαν τάφρο σε δημόσια λεωφόρο για να μην μπορεί να διέρχεται η αστυνομία (ή οποιοσδήποτε άλλος).
Τύπος πυροβόλησε ελεγκτή τρόλεϊ που τον κατέβασε επειδή δεν είχε ακυρώσει εισιτήριο.
Λαοπρόβλητος τραγουδιστής/πολιτικός καταδικάστηκε από τη δικαιοσύνη για υπόθεση διαφθοράς, και έβαλε στην θέση του τον αδερφό του. Ο τοπικός θρησκευτικός άρχοντας τον υποστήριξε γραπτώς.
Η παράνομη χωματερή που γέμιζε με τα σκουπίδια της Άνδρου εδώ και δεκαετίες χωρίς να ενοχλείται κανένας κατέρρευσε, χύνοντας τα σκουπίδια των ανέμελων κατοίκων στη θάλασσα.

Και υπάρχουν ένα σωρό άλλα παραδείγματα, πιο μικρά και ασήμαντα ή εξίσου μεγάλα και παταγώδη. Κάθε μέρα συμβαίνουν. Αν κάνεις ένα βήμα πίσω και τα δεις όλα μαζί, το συμπέρασμα είναι εύκολο: Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι φτιαγμένοι για να ζουν μαζί σε μια κοινωνία.

Δε γίνεται.

Δεν είναι δυνατόν.

Δε μπορείς να πάρεις τόσους πολλούς Έλληνες και να τους βάλεις να ζήσουν ο ένας δίπλα στον άλλο. Μισιούνται μεταξύ τους με τόσο πάθος που είναι αδύνατο να συνυπάρξουν. Δεν μπορούν να διαχειριστούν τα ίδια τους τα σκουπίδια.

Ο Νομπελίστας Τζέημς Γουότσον, λοιπόν, που είναι το θέμα μας εδώ, έχει κάνει πάρα πολλά πράγματα σωστά στη ζωή του, κι έχει κάνει και κάμποσα λάθη, και τις προάλλες έκανε ένα μοιραίο: Αποφάσισε να έρθει στην Ελλάδα.

Στο βίντεο αυτό βλέπεις τον Γουότσον, ετών 83, στη σκηνή αίθουσας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Αν και εκ πρώτης όψεως αυτό δεν είναι προφανές, τα πράγματα που μπουκάρουν από την αριστερή είσοδο είναι άνθρωποι. Ακόμα και το δίποδο που κραδαίνει τη μαυροκόκκινη σημαία και ανεβαίνει στη σκηνή και επιτίθεται στον παππούλη για να τον δείρει, ακόμα κι αυτό άνθρωπος μπορεί να θεωρηθεί, από αυστηρά επιστημονικής απόψεως τουλάχιστον.

Ο Τζέιμς Γουότσον είναι ο Βιολόγος που, μαζί με τον Φράνσις Κρικ, ανακάλυψε τη δομή του DNA (διπλή έλικα, ζεύγη βάσεων, τέτοια), πράγμα που θεωρείται η σημαντικότερη επιστημονική ανακάλυψη του 20ου αιώνα. Γι' αυτή την ανακάλυψη πήρε το Νόμπελ, και στη συνέχεια συμμετείχε ενεργά και στο Human Genome Project, την πολυεθνική προσπάθεια για την πλήρη αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου DNA.

Αλλά τί σημασία έχουν αυτά για τα παληκάρια με τα κοντάρια στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας.

Δεν έχω ιδέα γιατί ένας άνθρωπος θα επέλεγε να επιτεθεί σε έναν 83χρονο παππούλη, βεβαίως. Τα σχόλια στο YouTube, αυτή η μεγάλη παρακαταθήκη πολιτισμού, υποννοούν ότι ο Γουότσον είναι ρατσιστής και δε συμπαθεί τους μαύρους, (υποθέτω ότι το συμπέρασμα βγαίνει από αυτή του τη δήλωση στους Times το 2007), και αυτό τάραξε τις ευαισθησίες αυτών των καταφανώς ευαίσθητων νέων, τη βλέπεις την ευαισθησία τους, ξεχειλίζει.

Αλλά ξέρεις πολύ καλά ότι δεν υπάρχει κανένα νόημα να κάθεσαι να ψάχνεις λόγους και αιτίες όταν μιλάμε για Έλληνες του 2011.

Δεν υπάρχει ανάλυση.

Δεν υπάρχει συζήτηση.

Υπάρχει μόνο μια απύθμενη δεξαμενή μίσους, βίας, στενομυαλιάς κι αμορφωσιάς από τη μια, και μια καημένη μειοψηφία που κάθεται και κοιτάει, απελπισμένη κι απορημένη, από την άλλη. Ο Ελληνικός Εμφύλιος συνεχίζεται κανονικά, και η τύχη μας είναι προδιαγεγραμμένη. Είμαστε χαμένοι από χέρι.

Εμείς έχουμε μόνο την απορία. Αυτοί κρατάνε τα κοντάρια.

 

σχολίασε

το newsletter

Υποδεχτείτε γλυκόλογα, τρυφερότητες, λινξ και νέα
κάθε Παρασκευή στο inbox σας. Αν θέλετε.