Μ' Αυτό Το Αεροπλάνο Θα Πηγαίνεις Απ' Την Αθήνα Στο Σίντνεϊ Σε 3 Ώρες

Να κάτι ενδιαφέρον: Ένα υπερηχητικό επιβατικό αεροπλάνο που θα μπορεί να σε πετάξει στη Νέα Υόρκη σε μιάμιση ωρίτσα το πολύ. Το να το αποκαλείς "αεροπλάνο" είναι ευφημισμός, βεβαίως: Πρόκειται για σκάφος που θα χρησιμοποιεί κανονικές τζετ μηχανές για να προσγειώνεται και να απογειώνεται από τα αεροδρόμια του κόσμου χωρίς να κάνει υπερβολική φασαρία, αλλά στον αέρα θα χρησιμοποιεί μηχανές σαν αυτές που χρησιμοποιούνται σήμερα σε πυραύλους. Θα καίει υδρογόνο και οξυγόνο, και θα εκλύει στην ατμόσφαιρα αγνό νεράκι.

Το σχεδιάζει η EADS, η μητρική της Airbus δηλαδή, και σύμφωνα με το σχεδιασμό θα μεταφέρει 100 επιβάτες, θα πετάει σε ύψος 20 μιλίων (τρεις φορές -και βάλε- ψηλότερα από τα σημερινά αεροσκάφη) με ταχύτητα που θα ξεπερνά τα 3000 μίλια την ώρα, πάνω από Mach 4 δηλαδή.

Οι πρώτες πτήσεις υπολογίζονται για το 2050, λέει, πράγμα που σκοτώνει κάθε ενθουσιασμό και ρεαλιστική διάσταση του σχεδίου. Αν είναι το 2050 να χρησιμοποιούμε τεχνολογία που πρωτοσχεδιάστηκε μισό αιώνα νωρίτερα, φέξε μου και γλίστρησα.

Ο Ρέι Κουρτσβάιλ θα πάθαινε αποπληξία με την ιδέα.

κατηγορίες: επιστήμη
σχολίασε

το newsletter

Υποδεχτείτε γλυκόλογα, τρυφερότητες, λινξ και νέα
κάθε Παρασκευή στο inbox σας. Αν θέλετε.