Το Facebook, Το Google+ Και Μια Ξαφνική Επίθεση Ομορφιάς

01 July 2011 | 9 σχόλια

Το ότι η Google αποφάσισε να βγάλει στον αέρα το μεγάλο και φιλόδοξο social πράμα της που το λένε Google+ την ίδια μέρα που εγώ αποφάσιζα για πρώτη φορά και με καθυστέρηση χρόνων να φτιάξω σελίδα στο Facebook είναι υπερβολικά ύποπτο για να είναι σύμπτωση. Εγώ στο Google ζω, εξαρτώμαι από μισή ντουζίνα υπηρεσίες της εταιρίας, αν αύριο χτύπα ξύλο πάθει κάτι θα καταστραφώ οικονομικά, επαγγελματικά και ψυχολογικά, και την ώρα πάνω που πάω να αλλαξοπιστήσω (όχι πολύ, λιγάκι) είναι σα να μου λέει "Ε, πού πας. Κάτσε δω". "Μα, μου". "Τί μα και μου. Κοίτα τι έφτιαξα για σένανε".

Έχω το Google+ εδώ και περίπου 40 ώρες, αλλά δεν μπορώ ακόμα να το αξιολογήσω κανονικά. Είναι ένα κοινωνικό δίκτυο (πολύ πολύ παρόμοιο με το Facebook, με updates, φωτογραφίες κλπ) αλλά επειδή κόσμος μπαίνει μέσα μόνο με invite, κι επειδή τα invites είναι ακόμα πολύ πολύ σπάνια, ελάχιστοι το χρησιμοποιούν. Έτσι δεν μπορώ να δοκιμάσω τα εργαλεία που έχει, αλλά παρ' όλα αυτά παίζοντας έβγαλα κάποια συμπεράσματα, έστω και μόνο για το λειτουργικό και το αισθητικό του πράγματος.

Το πρώτο πράγμα που μου δημιούργησε, ομολογώ, είναι άγχος. Το Google+ σου δίνει τη δυνατότητα να ταξινομήσεις τους φίλους σου σε "Κύκλους", ώστε στη συνέχεια να μοιράζεσαι πράγματα μαζί τους ανάλογα με το πού τους έχεις βάλει. Μπορεί ας πούμε να μη θες αυτοί που έχεις βάλει στον κύκλο "Δουλειά" να βλέπουν τις φωτογραφίες σου από την παραλία. Ε, αυτό γίνεται εύκολα. Το πρόβλημα είναι ότι εγώ δεν μπορώ να ταξινομήσω τίποτα ποτέ στη ζωή μου. Αυτό μου έχει δημιουργήσει προβλήματα σε ένα σωρό πράγματα, από όλα τα sites που έχω σχεδιάσει ποτέ μέχρι τη βιβλιοθήκη μου. Τί θα κάνω όταν πρέπει να ταξινομήσω φίλους που είναι ταυτόχρονα και συνεργάτες; Σε ποιον από τους κύκλους θα τους βάλω; Ε; (Απάντηση: Και στους δύο -πράγμα που μου προκαλεί ακόμα περισσότερο άγχος. Γιατί όχι και σε τρεις; Ή τέσσερις; Πώς θα αποφασίζω; Τί άγχος!)

Κατά τα άλλα το site είναι πάρα πολύ γρήγορο και καλοστημένο, με τα tabs καθαρά και χωρίς πολλά μπρος-πίσω για να πας από το ένα μέρος στο άλλο. Κι αυτό έχει άμεση σχέση με το άλλο θέμα, το σημαντικότερο, και το λόγο για τον οποίο σου γράφω αυτά εδώ τα πράγματα σήμερα:

Ξαφνικά κάτι έγινε και το Google ομόρφυνε.

Σα γυναίκα που φεύγει για ένα μήνα στη Βραζιλία και, όταν γυρνάει, τη γνωρίζεις μεν, αλλά μοιάζει αδιόρατα βελτιωμένη σε όλα της και ξαφνικά την κοιτάς και λες "ω ρε μάνα μου", το Google ομόρφυνε επικίνδυνα.

Ξεκινώντας από το google.com που έγινε ακόμα πιο μίνιμαλ και καθαρό, μετά μας ήρθε το Google+ που είναι επίσης πολύ καθαρό και όμορφο. Εγώ δεν έχω και πολλή εμπειρία από Facebook (είπαμε, δυο μέρες το παλεύω) αλλά βλέποντας τα δυο τους δίπλα δίπλα και αντιμετωπίζοντας και τα δύο ως καινούρια, βλέπω μια διαφορά συγκλονιστική. Το Facebook είναι ένα ιδιαίτερα στριφνό και κακοσχεδιασμένο site από μόνο του -μπροστά στο Google+ μοιάζει με MySpace, circa 2006. Και υπάρχει και συνέχεια. Το Google Calendar άλλαξε επίσης υιοθετώντας την ίδια αισθητική. Το app του Google+ στο Android είναι εξίσου καθαρό και όμορφο. Ακόμα και το web app του Gmail στο iPhone άλλαξε, κι έγινε σαν πολυ-app που περιλαμβάνει όλες τις υπηρεσίες του Google. Και μόλις τώρα ανακοινώθηκε ότι στο Gmail το ίδιο υπάρχουν δύο νέα preview themes που το μεταμορφώνουν με την ίδια αισθητική (έβαλα το "dense" -είναι πολύ καθαρό και λιτό, αλλά κάπως υπερβολικά άσπρο σε σχέση με το theme που είχα συνηθίσει -και τώρα που το βλέπω μου θυμίζει πάρα πολύ το Gmail app του Honeycomb).

Δεν ξέρω αν θα πιάσει το Google+ και αν θα εξακολουθώ να το χρησιμοποιώ σε ένα μήνα, αλλά αν είναι η κληρονομιά του να είναι η ομορφοποίηση όλων των υπηρεσιών της Google που χρησιμοποιώ ήδη, χαλάλι ο ντόρος.

Παρεμπιπτόντως: Δεν έχω invites για το Google+. Υπάρχει και έμμεσος τρόπος να καλέσεις κάποιον στην υπηρεσία, αλλά αυτή τη στιγμή που γράφω η Google δεν δέχεται νέους λογαριασμούς. Έχε το νου σου: Αν μας δώσει κάποια στιγμή invites, θα προσπαθήσω να σου δώσω μέσω των γνωστών διόδων: Facebook, Twitter.

 

κατηγορίες: Google, internet
σχολίασε

το newsletter

Υποδεχτείτε γλυκόλογα, τρυφερότητες, λινξ και νέα
κάθε Παρασκευή στο inbox σας. Αν θέλετε.