Δεν Είναι Καθόλου Σίγουρο Ότι Το Content Είναι Βιώσιμο Επιχειρηματικό Προϊόν Στο Ίντερνετ

Θα σου παραθέσω εδώ δύο λινξ που αναλύουν τις πρόσφατες απολύσεις στο Slate, το πολύ καλό και ιστορικό (οτιδήποτε στα Ίντερνετς μετρά ζωή σε χρόνια διψήφια είναι “ιστορικό”) ειδησεογραφικοσχολιαστικο-site, και συμφωνούν ότι τέτοιου τύπου επιχειρήσεις, που δηλαδή έχουν μέσα περιεχόμενο πολυσχιδές και πολυποίκιλο και εξαρτώνται από το pageviews και τα banner ads για να επιβιώσουν, δεν γίνεται να επιβιώσουν.

Το πρώτο είναι από το Techcrunch και το δεύτερο από το Forbes. Το χαρακτηριστικότερο απόσπασμα (του δεύτερου, που το επικαλείται και το πρώτο) είναι το εξής:

“General interest is a pretty good concept for a physical product that gets delivered to your doorstep, where getting all those disparate sections bundled together makes sense. It’s not such a great concept on the web. The web hates artificial bundles. If you’re going to do a general-interest news product online, you have to be prepared to do it on the cheap, as Matt Drudge and Arianna Huffington do (or at least used to do, in the latter case). Conversely, if you want to put out an expensively produced, professionally-edited product, it’s better to stick to a niche, preferably one with a demographic that advertisers want to reach, like technology or business.”

Βεβαίως, το θέμα που αναλύεται εδώ είναι τα μεγάλα ειδησεογραφικά portals και, γενικότερα, όλα τα “μεγάλα sites με content” στο Ίντερνετ, όπου “μεγάλα” αυτά που απασχολούν πολύ κόσμο και έχουν μεγάλο κόστος (τα μικρά και τα εξειδικευμένα sites υποτίθεται ότι έχουν τρόπους να είναι βιώσιμα). Αν και δεν μπορώ να συμμεριστώ απόλυτα τον αφορισμό, ομολογώ ότι και η δικιά μου γνώμη δεν απέχει πια και πολύ. Όπως όλος ο κόσμος που ασχολείται με το γράψιμο επαγγελματικά, είμαι απογοητευμένος από τις δυνατότητες του Ίντερνετ ως πλατφόρμα παραγωγής και διακίνησης κειμένων ή οποιασδήποτε άλλης μορφής περιεχομένου (ταυτόχρονα, βέβαια, ως αναγνώστης, είμαι απόλυτα ευχαριστημένος από τα εργαλεία και τις ευκολίες). Όπως έχεις δει, ένα από τα πράγματα που με απασχολούν (και στο άμεσο μέλλον θα με απασχολήσουν πολύ περισσότερο) είναι το πώς ένας δημιουργός περιεχομένου μπορεί να ζήσει πουλώντας το περιεχόμενό του στο Ίντερνετ, τώρα που τα άλλα Μέσα που είχε διαθέσιμα έχουν πια στερέψει.

Οπότε θα σε ζαλίζω πότε πότε μ’ αυτά τα θέματα, ανάλογα με τις εξελίξεις και τις ιδέες που εμφανίζονται και συζητιούνται.