Μερικές Πρώτες Εντυπώσεις Από Το iOS 5

14 October 2011 | 9 σχόλια

Μετά από ζόρια και ώρες (υπάρχουν κάπου 250 εκατομμύρια iOS συσκευές εκεί έξω –και χτες τη νύχτα έμοιαζαν να προσπαθούν να το κατεβάσουν όλες ταυτόχρονα) πέρασα το iOS 5 σε iPad και iPhone σχεδόν* χωρίς απώλειες και δράματα, και πέρασα τη μέρα χρησιμοποιώντας τα όπως συνήθως, δηλαδή πολύ. Να μερικά πρώτα συμπεράσματα:

1. To iPhone μοιάζει πιο γρήγορο. Πράγμα που πιθανότατα δεν οφείλεται σε τίποτα συστημικό, αλλά απλά στο ότι κατά την αναβάθμιση τού έγινε ένα γερό restore και ήρθε στα ίσα του. Ενάμιση χρονώ κοντεύει, και πάει ακόμα σχετικά γρήγορα, φτου του μη το ματιάσω. Το iPad, από την άλλη, μοιάζει ολόιδιο.

2. Τώρα το iPhone έχει notifications

Τα notifications είναι μια αργοπορημένη, κατάφωρη, πολυαναμενόμενη και απαραίτητη αντιγραφή του συστήματος που έχει το Android εδώ και χρόνια, αυτό που σέρνεις προς τα κάτω την πάνω ακρούλα της οθόνης και σου βγάζει μαζεμένες όλες τις νέες εξελίξεις από τα app σου, τα νέα sms και τα tweets και τα Facebook messages και ό,τι τέλος πάντων του έχεις βάλει να σου εμφανίζει εκεί. Ακριβώς ίδιο το έκανε η Apple (και στην έξτρα οθόνη έβαλε ακόμα και ψευτο-widgets!), αλλά χρησιμοποιώντας το διαπίστωνα ότι κάτι δεν είναι ίδιο, κάτι είναι αλλιώτικο, χειρότερο:

Δεν υπάρχουν σημαδάκια στο πάνω μέρος της οθόνης που σου λένε ότι κάτι έχει γίνει.

Βλέπεις, τα notifications χρειάζονται επειδή οι υπηρεσίες που έχεις στο κινητό σου είναι αμφίδρομες, δεν τους κάνεις μόνο εσύ πράγματα, σου κάνουν κι αυτές. Αν σε ένα Android θες να μάθεις αν έχεις νέα Twitter mentions ή καινούρια emails το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να κοιτάξεις το πάνω μέρος της οθόνης του κινητού: Εκεί σου εμφανίζονται μικρούλικα εικονιδιάκια που σε ενημερώνουν ότι από την προηγούμενη φορά που το τσέκαρες, κάτι νέο έχει γίνει.

Στο iOS 5 τέτοια εικονιδιάκια δεν υπάρχουν. Κάθε φορά που γίνεται κάτι, ανάβει για λίγα δευτερόλεπτα μια λευκή λωρίδα στο πάνω πάνω μέρος της οθόνης (χωρίς να σε διακόπτει από ό,τι έκανες σαν τα παλιά ενοχλητικά pop-ups), και μετά δε φαίνεται τίποτα νέο ή αλλαγμένο. Ο μόνος τρόπος να δεις αν έχει γίνει κάτι είναι να τραβήξεις κάτω την οθόνη και να δεις. Είναι μια μικρή, λεπτή διαφορά, αλλά είναι σημαντική, και είναι ακατανόητο το γιατί η Apple αφού το αντέγραψε που το αντέγραψε, δεν το έκανε έτσι.

(Σημείωση: Ένας άλλος τρόπος να δεις αν έχει γίνει κάτι είναι τα νουμεράκια στα icons των εκάστοτε apps, τα οποία δεν είναι πάντα χρήσιμα -γιατί άντε να θυμάσαι αν το «34» στο Μail app ήταν μικρότερο πριν, και άρα έχεις καινούρια email, ή όχι).

Τέλος, όσον αφορά τα notifications: Το ότι το iPhone δεν έχει πραγματικό multitasking εξακολουθεί να τα κάνει λιγότερο χρήσιμα από τα του Android. Στο Android, όταν σου λέει ότι έχεις καινούρια emails, τα έχει κατεβάσει ήδη. Με το που πατάς και σου ανοίγει το Gmail app, τα βλέπεις. Στο iPhone δεν είναι έτσι ακριβώς: Ανοίγεις την εφαρμογή και περιμένεις να κατεβάσει τα emails. Έχει διαφορά.

(Ακόμα πιο τελευταίο: Τα notifications στο iPad είναι κακάσχημα!)

3. Το iMessages είναι ένας πολύ καλός τρόπος να ανταλάσσεις μηνύματα (αλλά και άλλα πράγματα, όπως εικονούλες) με άλλους που έχουν επίσης βάλει το iOS 5. Και νομίζω ότι πολύ σύντομα θα αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό εφαρμογές όπως το WhatsApp (το οποίο από χτές, εντελώς πανικόβλητο, είναι δωρεάν). Δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα (εντάξει, πρώτα πρέπει να σετάρεις την υπηρεσία στο settings/messages), απλά στέλνεις κανονικά το μήνυμά σου σαν να ήταν απλό SMS, και αν ο παραλήπτης έχει iOS 5 σεταρισμένο βλέπεις το «send» και τα συννεφάκια της συζήτησης με μπλε χρώμα και δε χρεώνεσαι, ενώ αν δεν έχει, βλέπεις τα ίδια με πράσινο χρώμα και το μήνυμά σου φεύγει ως SMS. Τα μειονεκτήματα είναι βέβαια ότι δεν μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να στέλνεις μηνύματα σε κόσμο που δεν έχει iPhone –και ότι πρέπει να πείσεις τους άσχετους φίλους σου που χρησιμοποιούν το iPhone για μόστρα να κάνουν το update.

4. Τα προβληματάκια που είδα έχουν να κάνουν κυρίως με κάτι που δεν το περίμενα: Μερικά πράγματα γίνονται πλέον υπερβολικά περίπλοκα. Δες, ας πούμε το widget του καιρού στην οθόνη με τα notifications. By default είναι σε Φαρενάιτ οι βαθμοί και δεν μπορώ να βλέπω τη θερμοκρασία σε Φαρενάιτ, παθαίνω τον «πανικό Lidl», νιώθω ότι βλέπω κάτι γνώριμο αλλά δεν το καταλαβαίνω, κι αυτό είναι αφόρητο. Οπότε ήθελα να το αλλάξω. Διστάζω λίγο να σου πώ πώς αλλάζει, σ’ αφήνω να το ψάξεις μοναχός σου**. Δεν είναι εύκολο ή αυτονόητο.

Άλλο παράδειγμα, πιο κραυγαλέο: υποτίθεται ότι τώρα μπορείς να ανοίγεις το camera app από τη lock screen, για πιο γρήγορα. Αμ δε. Η lock screen είναι ολόιδια όπως την ήξερες. Έψαξα στα settings, έψαξα από εδώ, έψαξα από εκεί, τίποτα. Η λύση, τελικά ήταν αλλόκοτα μυστηριώδης: Κοιτώντας τη lock screen, πάτα δύο φορές το home button. Ναι. Ούτε εγώ ξέρω γιατί.

Και υπάρχουν κι άλλα τέτοια παραδείγματα, από το σετάρισμα των πραγμάτων που θα αποθηκεύεις στο iCloud μέχρι το πώς θα φαίνονται τα notifications κάθε app που τα υποστηρίζει –θέλει πολλή δουλειά στα settings για να το κάνεις να λειτουργεί όπως πρέπει, κι αυτό μπορεί να είναι αναμενόμενο επειδή είναι πια κάνει μπόλικα πράγματα, αλλά έχω την υποψία ότι θα μπορούσε να γίνεται πιο εύκολα και ορθολογικά.

Και μια άλλη γκρίνια: Τα νέα εργαλεία editing του camera app σου επιτρέπουν μεν να κάνεις αλλαγές, αλλά πατώντας «save» αντικαθιστούν την αρχική σου εικόνα (κάτι που δεν κάνουν ποτέ αντίστοιχα apps όπως το Camera+ -τη σώζουν ως καινούρια).

5. Το iCloud είναι άλλος ένας τρόπος να μου πάρει λεφτά η Apple. Γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να κάνεις κάθε μέρα backup (αυτόματα, μόνο του γίνεται) δυο συσκευές τιγκαρισμένες με apps σε 5GB χώρο (που είναι το δωρεάν). Μ’ αυτά και μ’ αυτά, λοιπόν, πληρώνω για χώρο στο Gmail, και θα τώρα πληρώνω και στην Apple. Έτσι είναι, όταν θες να ζεις στα σύννεφα.

6. Ένα ακόμα σημαντικό πράγμα: Τώρα μπορείς μέσα από όσες εφαρμογές έχουν share μενού (τον Safari, ας πούμε, ή το camera roll) να ανεβάσεις κάτι απευθείας στο Twitter (links και φωτογραφίες αντίστοιχα). Είναι σημαντικό και εικάζω ότι θα το χρησιμοποιώ συχνά –και φυσικά είναι κάτι ακόμα που το Android είχε εδώ και χρόνια.

7. Υπάρχουν και ένα σωρό ακόμα αλλαγές (δες τις όλες αναλυτικά εδώ) διαφόρων διαβαθμίσεων χρησιμότητας. Μπορείς τώρα να στέλνεις emails με bold και italics, ας πούμε, πράγμα αδιάφορο, αλλά μπορείς να κάνεις synchronize με το iTunes ασύρματα, πράγμα που φαίνεται ότι θα είναι πολύτιμο για εμένα που απεχθάνομαι το iTunes. Το Newsstand, ένα υποχρεωτικό folder με όλα τα apps εφημερίδων και περιοδικών, μοιάζει επικά άχρηστο (είχα ήδη τέτοιο folder στο iPad -είναι εντελώς άδειο στο iPhone που δεν έχει πολλά τέτοια apps) και λιγουλάκι άσχημο. Ο Safari τώρα έχει tabs και ένα κουμπάκι που κάνει τη δουλειά του Instapaper. Το Reminders σου επιτρέπει να προγραμματίζεις ειδοποιήσεις για να zzzzzzzz....

Καθώς περνά ο καιρός θα βρίσκω κι άλλα, καλά και κακά, είμαι σίγουρος, αλλά προς το παρόν το συμπέρασμα είναι:

Θετικό με αισιοδοξία και γκρίνιες.

Άντε καλό ΠΣΚ.

---

*Μου σβήστηκαν όλα τα τεύχη του New Yorker app -πρέπει να τα ξανακατεβάσω τώρα (όχι "ξαναγοράσω", ωστόσο)

**Ανοίγεις το app “Weather”, πατάς το μικροσκοπικό «i» κάτω δεξιά και επιλέγεις «C»

 

κατηγορίες: Apple, gadgets
σχολίασε

το newsletter

Υποδεχτείτε γλυκόλογα, τρυφερότητες, λινξ και νέα
κάθε Παρασκευή στο inbox σας. Αν θέλετε.