Οι 10 Μεγάλες Αποτυχίες Του Στιβ Τζομπς

Πιθανότατα έχεις ήδη κουραστεί να διαβάζεις τις δικαιολογημένες αγιογραφίες του Στιβ Τζομπς, όλα αυτά τα άρθρα για το ποιος ήταν και τι κατάφερε, (δικαιολογημένες γιατί ήταν σπουδαίος και κατάφερε πολλά).

Εδώ τώρα θα δεις τα πράγματα στα οποία απέτυχε.

Γιατί τα ξέρεις όλα για την Pixar, το iPhone, τον Mac και το iPod, αλλά πιθανότατα δεν ξέρεις ότι ο Τζομπς απολύθηκε από την εταιρία που ίδρυσε, ότι η επόμενη που έφτιαξε απέτυχε, ότι πολλά από τα προϊόντα του πάτωσαν και ότι πολλά ήταν κάτω του μετρίου και ποιοτικά. Αυτό δεν είναι περίεργο ή παράδοξο. Η πρώτη εταιρία παραγωγής αυτοκινήτων που έφτιαξε ο Χένρι Φορντ χρεωκόπησε, η πρώτη εταιρία του Γουόλτ Ντίσνεϊ επίσης. Η αποτυχία είναι κάτι πολύ συχνό και συνηθισμένο στις ζωές και τις καριέρες ακόμα και των πιο πετυχημένων ανθρώπων στη Γη. Απλά δεν αποτυπώνεται από την Ιστορία με την ίδια έμφαση.

Η παρακάτω λίστα είναι μια πολύτιμη διδαχή για την αξία της αποτυχίας στο κυνήγι της επιτυχίας. Η αξία αυτή είναι ταυτόχρονα μεγάλη και μικρή. Μεγάλη γιατί σου μαθαίνει πολλά (πρακτικά, κατά το «μαθαίνεις από τα λάθη σου», αλλά κυρίως σου διδάσκει υπομονή) και μικρή γιατί βλέποντας τα πράγματα μακρόπνοα ή από απόσταση διαπιστώνεις το εξής σημαντικό: Δεν έχει και πολλή σημασία.

10. Apple TV (2007)

10 AppleTV

Ένα μικρό κουτάκι που το κολλάς στην τηλεόραση και παίζει ό,τι έχεις στο iTunes, στη θεωρία είναι μια καλή ιδέα (γι’ αυτό υπάρχει ακόμα, πιθανότατα) αλλά στην πράξη ούτε καλά πήγε, ούτε και καλές κριτικές μάζεψε. Τις αμερικάνικες σειρές που κατεβάζεις από τα torrents, ας πούμε, δεν μπορεί να τις παίξει χωρίς χρονοβόρα μετατροπή.

9. NeXT (1985)

Η εταιρία που έφτιαξε ο Τζομπς όταν εκδιώχθηκε κακήν-κακώς από την Apple το 1985. Έφτιαχνε υπολογιστές για εταιρίες, με δικό της λογισμικό και λειτουργικό σύστημα και, αν και τεχνολογικά επρόκειτο για μηχανήματα θαυμάσια, ήταν ωστόσο πανάκριβα και δεν περπάτησαν στην αγορά: Πούλησαν όλα κι όλα περί τα 50.000 κομμάτια. Το 1996 η (προβληματική, πια) Apple αγόρασε τη NeXT και ο Τζομπς επέστρεψε, φέρνοντας μαζί του το λειτουργικό σύστημα που μετέπειτα θα γινόταν το Mac OS X.

8. Ping (2010)

Η απόπειρα της Apple να φτιάξει το δικό της σόσιαλ μύδι μέσα στο (τρισκάταρτο, σιχαμερό) iTunes. Δεν ήξερες ότι υπάρχει, ε; Ακριβώς.

7. Mobile Me (2002)

Είναι η υπηρεσία που επέτρεπε στους συνδρομητές να συγχρονίζουν emails, επαφές, ημερολόγια και λοιπά σε όλες τους τις (Apple) συσκευές. Το πρόβλημα: Κόστιζε 100 δολάρια το χρόνο και είχε πολλά και μεγάλα τεχνικά προβλήματα. Αντικαθίσταται, τώρα, από το (δωρεάν) iCloud.

6. iPod Hi-Fi (2006)

06 iPodHifi

Ένα ασπρόμαυρο boombox που του κολλάς απάνω το iPod και παίζει. Και κόστιζε 350 δολάρια στις ΗΠΑ (δεν θυμάμαι πόσο στα δικά μας μέρη –θυμάμαι ότι είχε έρθει στην Ελλάδα, όμως). Τεράστιο, αλλόκοτο, ανώφελο, ανούσιο, απέτυχε εκεί που πέτυχαν αντίστοιχες (φτηνότερες, μικρότερες) συσκευές άλλων εταιριών.

5. iPhone 4 Antennagate (2010)

[field name=”code”]

Μια υπόθεση απίστευτη: Όποιος έπιανε το ολοκαίνουριο iPhone 4 καλύπτοντας με το χέρι την κάτω αριστερά άκρη του πλαισίου του, προκαλούσε αυτόματα πτώση στη ισχύ του σήματος κινητής τηλεφωνίας. Το τεχνικό πρόβλημα η Apple (και ο ίδιος ο Τζομπς) το αντιμετώπισε με τρόπο βλακώδη που της στοίχισε σε πρεστίζ (αλλά όχι και σε πωλήσεις) και εμένα μου εξασφάλισε μια δωρεάν θήκη.

4. Final Cut Pro X (2011)

Ένα ακόμα πιο φρέσκο φιάσκο, η φετινή κυκλοφορία της νέας έκδοσης του δημοφιλούς προγράμματος μοντάζ της Apple αντιμετώπισε την οργή των πιστών χρηστών, επειδή ήταν χειρότερη από την προηγούμενη. Ο Κόναν Ο’Μπράιαν έκανε ειδικό βιντεάκι για το θέμα (!)

[field name=”code2″]

3. iMac mouse (1998)

03 mouse

Ήταν το πρώτο USB mouse που έβγαλε η Apple, και λειτουργούσε μια χαρά, οπότε κανονικά δεν θα είχε θέση σ’ αυτή τη λίστα. Μόνο που μιλάμε για την Apple, την εταιρία που βάζει το design πολύ ψηλά στις προτεραιότητές της, κι αυτό το πραγματάκι ήταν μια τραγική αποτυχία από αυτή την άποψη. Ήταν πολύ μικρό, εντελώς στρογγυλό οπότε δεν καταλάβαινες από πού το πιάνεις, έπιανε πολύ εύκολα μάκα από κάτω και δυσκολευόσουν να το σούρεις, και οποιοσδήποτε ενήλικας με χέρια φυσιολογικού μεγέθους πρακτικά δεν μπορούσε να το χρησιμοποιήσει. FAIL τεραστίου μεγέθους.

2. PowerMac Cube (2000)

02 cube

Ήταν ένα πανέμορφο μηχάνημα: Ένας αλουμινένιος κύβος εγκυστωμένος σε διάφανο πλαστικό περίβλημα, κι από μέσα ένας σχετικά γρήγορος PowerMac. Όμως ήταν πανάκριβο, και δεν πούλησε καθόλου –ένα χρόνο άντεξε στην αγορά, και μετά η Apple το απέσυρε. Μπορείς ακόμα να το δεις στο ΜοΜΑ, πάντως. Τόσο όμορφο ήταν.

1. Lisa (1983)

01 LisaΟ πρώτος υπολογιστής με το νέο, μοντέρνο GUI, με παράθυρα και βελάκι και folders και τα λοιπά (αυτή την εκπληκτική επινόηση που η Apple «δανείστηκε» από τη Xerox και που στη συνέχεια θα έγραφε ιστορία), δεν ήταν ο Mac, ήταν η Lisa, και ήταν μια τραγική αποτυχία.

Αν και είχε κορυφαίο hardware για την εποχή, απευθυνόταν κυρίως σε επιχειρήσεις και κάθε τεμάχιο κόστιζε 10.000 δολάρια –οπότε πάτωσε. Την επόμενη χρονιά βγήκε ο Macintosh που απευθυνόταν στους πάντες και ήταν πιο φτηνός.

Και σάρωσε.

Και έτσι άρχισαν όλα.

Πρώτα έπρεπε να προηγηθεί μια αποτυχία παταγώδης.