Το Amazon, Ο Μουρακάμι, Το Kindle Και Οι Εκδότες – UPDATED

1Q84 jacket

(υπάρχει ένα σημαντικό update στο θέμα, δες παρακάτω)

Συμβαίνουν τα εξής:

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Χαρούκι Μουρακάμι1Q84” στα εγγλέζικα.

Θέλω να το αγοράσω.

Μπαίνω στο Amazon.com, όπου διαπιστώνω το εξής: Το βιβλίο κυκλοφορεί με τη μορφή γιγάντιου hardcover τόμου (1000 σελίδες μεγάλου μεγέθους -στα γιαπωνέζικα είχε κυκλοφορήσει σε τρία μέρη), ένα βιβλίο-τσιμεντόλιθος που ξέρω από τώρα ότι θα το σκέφτομαι να το πιάσω στα χέρια μου. Αυτό είναι καινούριο πρόβλημα, βέβαια, αλλά έλα μου που έχω συνηθίσει πια να διαβάζω στο iPad και αναπτύσσω παραξενιές τέτοιες. Οπότε, λέω, τι φυσιολογικότερο: Θα το κατεβάσω στο Kindle app του iPad ευθύς αμέσως και θα αρχίσω να διαβάζω χωρίς να περιμένω και το ταχυδρομείο είκοσι μέρες.

Αλλά:

Το βιβλίο στη χάρτινη, γιγάντια και πολυτελή μορφή του, κοστίζει 16 δολάρια. Στην ψηφιακή μορφή του είναι χωρισμένο σε δύο μέρη (!) που μαζί κοστίζουν 33 (!!) δολάρια. Εντελώς αδικαιολόγητα και ακατανόητα πράγματα δηλαδή, και παρ’ όλα αυτά προσανατολιζόμουν στην αγορά του στο Kindle, τί να κάνουμε, είμαι θύμα, όταν ξαφνικά διάβασα αυτό.

Ο εκδότης έχει αναγκάσει το Amazon να περιορίσει την ανάγνωση κάθε ψηφιακού αντιτύπου σε μία συσκευή. Ξανά: Σε μία συσκευή. Αν έχεις Kindle και κινητό, δε μπορείς να το διαβάσεις και στα δύο -μόνο σε ένα. Όπως ξέρουν όσοι διαβάζουν e-books, ένα από τα σημαντικότερα προσόντα του Kindle είναι ακριβώς αυτό. Πρόσφατα διάβασα το The Marriage Plot του Τζέφρι Ευγενίδη με ακριβώς αυτό τον τρόπο: Στο σπίτι διάβαζα ξαπλωτός με το iPad και, μετά, στις ουρές και στα ΜΜΜ, άνοιγα το iPhone και συνέχιζα από εκεί που είχα σταματήσει.

Λέω λοιπόν: Το ότι πρέπει να πληρώσω διπλά λεφτά για το ψηφιακό “1Q84” για να το έχω μόνο σε μία συσκευή εν έτει 2Q11, είναι απαράδεκτο και αδιανόητο. Οι εκδότες που παίρνουν τέτοιου τύπου αποφάσεις είναι άσχετοι και/ή ηλίθιοι και τους αξίζει η πτώχευση και η λήθη.

Είμαι έξω φρενών. Δημοψήφισμα τώρα.

UPDATE 2: Για το θέμα της τιμής και του ορίου των συσκευών έγραψα τρεις γραμμές στο wall της σελίδας του Χαρούκι Μουρακάμι στο Facebook. Μια μέρα μετά μου απάντησε, αναφέροντας πως το πρόβλημα διορθώθηκε: Πλέον για το βιβλίο ισχύει ο περιορισμός που ισχύει για όλα τα βιβλία του Kindle (έξι συσκευές). Αντιλαμβάνομαι βέβαια πως δεν ανανεώνει μόνος του τη σελίδα του στο Facebook, και επίσης είμαι βέβαιος ότι το post στο Gizmodo ήταν αυτό που οδήγησε στη διόρθωση του συγκεκριμένου προβλήματος. Αλλά από την άλλη πώς εξηγείς το εξής: Η τιμή των δύο τόμων έπεσε. Τώρα και οι δύο μαζί κοστίζουν $24,70. Το Gizmodo δεν αναφέρει καθόλου αυτό το πρόβλημα (στην Αμερική το e-book όπως είδαμε και στο παρακάτω update κυκλοφορεί σε ένα μέρος και είναι φτηνό). Λες;

Αναπόφευκτο αποτέλεσμα:

1Q84

Και το πρώτο “πόσο-μας-ταιριάζει” απόσπασμα από τις πρώτες κιόλας σελίδες:

This may be the most important proposition revealed by history: “At the time, no one knew what was coming.”

UPDATE: Απ’ ό,τι φαίνεται το βιβλίο κυκλοφορεί σε ενιαία έκδοση και με τιμή $14.99 αλλά μόνο για όσους έχουν Αμερικάνικο λογαριασμό στο Amazon. Το ίδιο ισχύει και στο iBooks -εκεί έχω αμερικάνικο account, και μπορεί να είναι αυτός ο τρόπος που θα διαλέξω να το κατεβάσω. Δεν ξέρω μόνο αν και στο iBooks ισχύει ο περιορισμός της μίας συσκευής. Thanks, @sosonis