Το Πείραμα Του Λούη Σι Κέη Και Τί Σημαίνει Για Τους Παραγωγούς Περιεχομένου

14 December 2011 | 1 σχόλιο

Ο Λούη Σι Κέη είναι ένας κωμικός πολύ καινοτόμος και ρηξικέλευθος από διάφορες απόψεις. Έχει μια σειρά σε ένα μικρό καλωδιακό κανάλι την οποία σκηνοθετεί και μοντάρει μόνος του (συγκλονιστικό απόσπασμα) και για την οποία έχει πλήρη δημιουργική ελευθερία (διάβασε ένα πολύ ωραίο άρθρο για τη δουλειά του εδώ -μόνο για συνδρομητές δυστυχώς) και τώρα δοκιμάζει ένα πείραμα πάρα πολύ ενδιαφέρον. Τον περασμένο μήνα έδωσε δυο παραστάσεις στο Beacon Theater της Νέας Υόρκης (η couchpotato.gr ήταν παρούσα σε μία από αυτές) και τις βιντεοσκόπησε. Αυτό που γίνεται συνήθως με τους πετυχημένους κωμικούς είναι το εξής: Παραστάσεις τους βιντεοσκοπούνται και προβάλλονται ως "specials" σε καλωδιακά κανάλια της Αμερικής, και κυκλοφορούν ως DVD από μεγάλες εταιρίες παραγωγής. Ο Λούη, που το έχει κάνει αυτό στο παρελθόν, τώρα έκανε το εξής: Μόνταρε την παράστασή του μόνος του, και την ανέβασε στο site του πριν από τέσσερις ημέρες πουλώντας την για 5 δολάρια. Ο επισκέπτης πληρώνει με PayPal και βλέπει το stream ή κατεβάζει ένα αρχείο ξεκλείδωτο, χωρίς DRM και βλακείες, και το βλέπει σε όποια συσκευή θέλει. Καθώς είναι πολύ εύκολο να το ανεβάσει και στα torrents, το στοίχημα ήταν το εξής: Θα το αγόραζαν αρκετοί ώστε η απόπειρα να έχει νόημα; Ή θα το έκλεβαν οι πειρατές, όπως κλέβουμε κλέβουν τις περισσότερες σειρές και ταινίες που κυκλοφορούν;

Τελικά συνέβη το πρώτο: Ο Λούη έδωσε χτες μια πλήρη αναφορά των οικονομικών δεδομένων του πειράματος στο site του και μπορείς να τη διαβάσεις εδώ.

The show went on sale at noon on Saturday, December 10th. 12 hours later, we had over 50,000 purchases and had earned $250,000, breaking even on the cost of production and website. As of Today, we've sold over 110,000 copies for a total of over $500,000. Minus some money for PayPal charges etc, I have a profit around $200,000 (after taxes $75.58).

Το τελευταίο νούμερο ήταν αστείο, βεβαίως. Οπότε τί μάθαμε από αυτή την ιστορία; Τα εξής ωραία, που μπορούν να εφαρμοστούν σε οποιονδήποτε παράγει οποιασδήποτε μορφής προϊόντα πολιτισμού:

- Αν έχεις πολύ καλό περιεχόμενο και το πουλήσεις πάρα πολύ φτηνά σε πάρα πολλούς, μπορείς να βγάλεις λεφτά.
- Είναι πολύ σημαντικό να σέβεσαι αυτούς τους πολλούς: Να μην κλειδώνεις το περιεχόμενό σου, να μην τους θεωρείς εκ των προτέρων κλέφτες, και να μην αυξάνεις την τιμή του υπερβολικά προσδοκώντας υπερκέρδη.
- Όσο λιγότεροι οι μεσάζοντες ανάμεσα στο δημιουργό και το κοινό, τόσο χαμηλότερη μπορεί να είναι η τιμή, και τόσο πιο τίμια και καθαρή και (κυρίως) ευχάριστη η συναλλαγή ανάμεσα στους δύο.

Βεβαίως, δεν μπορούν όλοι οι δημιουργοί να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Λούη Σι Κέη, γιατί δεν έχουν όλοι εκατοντάδες χιλιάδες φανς που ξέρουν τη δουλειά τους και την περιμένουν πώς και πώς. Πρωτάρηδες και άγνωστοι δύσκολα θα πουλήσουν τη δουλειά τους για 5 δολάρια (ή και για 5 σεντς) σε εκατό χιλιάδες ανθρώπους. Οπότε θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμά του από πιο νωρίς, δουλεύοντας σκληρά για να βελτιωθούν και για να τους δουν όσο περισσότερα μάτια γίνεται με αντάλλαγμα πολύ λίγα λεφτά (ή και καθόλου) για όσο διάστημα χρειαστεί. Για το Λούη Σι Κέη αυτή ήταν η αυτονόητη πορεία. Έτσι είναι η ζωή του stand-up comedian.

Ι really hope people keep buying it a lot, so I can have shitloads of money, but at this point I think we can safely say that the experiment really worked. If anybody stole it, it wasn't many of you. Pretty much everybody bought it. And so now we all get to know that about people and stuff. I'm really glad I put this out here this way and I'll certainly do it again. If the trend continues with sales on this video, my goal is that i can reach the point where when I sell anything, be it videos, CDs or tickets to my tours, I'll do it here and I'll continue to follow the model of keeping my price as far down as possible, not overmarketing to you, keeping as few people between you and me as possible in the transaction.

Ακόμα διάβασε (ή άκουσε): Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Λούη (και) γι' αυτό το θέμα στο NPR.

σχολίασε

το newsletter

Υποδεχτείτε γλυκόλογα, τρυφερότητες, λινξ και νέα
κάθε Παρασκευή στο inbox σας. Αν θέλετε.