Ένα Πολύ Σημαντικό Πράγμα Που Οι Offline Άνθρωποι Δεν Καταλαβαίνουν (UPDATED)

17 December 2011 | 11 σχόλια

Το βίντεο ετούτο στο οποίο ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης διαμαρτύρεται για την ύπαρξη trolls στο Ίντερνετ υπογραμμίζει μια διαπίστωση πολύ σημαντική: Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν καταλάβει ακριβώς τί είναι το Ίντερνετ ως μέσο, πώς λειτουργεί, και τί δείχνει για τον πραγματικό κόσμο γύρω μας. Δες το βίντεο πρώτα και μετά συνεχίζω.

Δεν θα μπω στη διαδικασία κριτικής για τα γεγονότα που παρατίθενται στο βίντεο (δεν έχω παρακολουθήσει την υπόθεση), αλλά θα πω το εξής:

Ο Χρήστος Χωμενίδης, και μαζί μ' αυτόν πολλοί άνθρωποι που άρχισαν να χρησιμοποιούν το Ίντερνετ σε κάποιο προχωρημένο στάδιο της ζωής τους (αλλά όχι όλοι) αδυνατούν να καταλάβουν την πραγματική φύση του μέσου, με αποτέλεσμα οι συνέπειές της να τους εκπλήσσουν διαρκώς. Μοιάζουν να μην καταλαβαίνουν ότι τα online trolls που απειλούν και βρίζουν είναι offline κανονικοί άνθρωποι που ζουν ανάμεσά μας -και που πάντα ζούσαν ανάμεσά μας. Το Ίντερνετ έφερε αυτή την μεγάλη αλλαγή στην ανθρωπότητα: Έφερε όλους τους ανθρώπους στη Γη σε άμεση επαφή με όλους τους υπόλοιπους ταυτόχρονα. Τα social media είναι τα εργαλεία με τα οποία γίνεται αυτή η επικοινωνία: Το Facebook δεν είναι ένα καφενείο -κάθε post στο Facebook είναι ένα καφενείο, με θαμώνες όλους όσους έχουν πρόσβαση στο Ίντερνετ και ελεύθερο χρόνο. Και η ανθρωπότητα είναι γεμάτη με αγενείς, αμόρφωτους, σκατόψυχους, άρρωστους, περίεργους, αλλόκοτους ανθρώπους. Είναι πάρα πολλοί, περισσότεροι από όσοι μπορούμε να φανταστούμε αν κρίνουμε από τους διακόσιους ανθρώπους που γνωρίζουμε προσωπικά στη ζωή μας ο καθένας. Μπορεί και να είναι η μειοψηφία, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα την στιγμή που το Ίντερνετ τους χωράει όλους. Αν το 1% του Ελληνόφωνου πληθυσμού στη Γη είναι trolls, αυτό σημαίνει ότι εκεί έξω υπάρχουν 150.000 άνθρωποι που ζουν με περιφρόνηση για τους γύρω τους, πράγμα που online μεταφράζεται στο να βρίζουν και να απειλούν σε όποιο δημόσιο forum βρίσκουν.

Αυτό πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να το χωνέψουν. Μπορούν να καταλάβουν πολύ καλά τη δυναμική της τηλεόρασης ή τις δυνατότητες που τους δίνει το τηλέφωνο (καθώς αυτά υπήρχαν στη ζωή τους όταν μεγάλωναν), αλλά το paradigm shift που είναι το Ίντερνετ μοιάζει να τους μπερδεύει λίγο, με αποτέλεσμα όταν τοποθετούνται κριτικά απέναντί του (όπως στο παραπάνω βίντεο) να μοιάζουν αφελείς και ρηχοί.

Βεβαίως, υπάρχει η δικαιολογία ότι το Facebook υπάρχει μόλις από το 2004. Tο Twitter γεννήθηκε το 2006. Η αλλαγή που έφεραν είναι πολύ φρέσκια, και είναι ακόμα δύσκολο άνθρωποι που "έχουν μάθει αλλιώς" να τη χωνέψουν. Αλλά είναι μια πολύ σημαντική αλλαγή, και δεν είναι μόνο θέμα επικοινωνίας. Το Ίντερνετ είναι ένα βλέμμα στο πραγματικό πρόσωπο της ανθρωπότητας, στο τί είναι η ανθρώπινη υπόσταση και στο τί διαστάσεις παίρνει η ποικιλομορφία της. Το πώς αντιμετωπίζεται αυτό το πράγμα είναι κάτι το περίπλοκο (κι εγώ ακόμα το παλεύω). Αλλά είναι αναπόφευκτο. Είτε βρίσκεις τρόπο να το αντιμετωπίσεις, είτε απομακρύνεσαι και, αναπόφευκτα χάνεις αυτό το μοναδικό, πολύτιμο βλέμμα.

UPDATE: Ένα δεύτερο βίντεο από την ίδια συνέντευξη υπογραμμίζει τα περί αφέλειας που αναφέρω παραπάνω (από το 1:30 και μετά).

UPDATE 2: Και δυο μέρες μετά ακολούθησε η παλαβή ιστορία της ψεύτικης "είδησης" που ανακάλυψε κάποιο σκουπιδομπλογκ και αναπαράχθηκε και από τα υπόλοιπα σκουπιδιομπλόγκζ. αλλά και από το zougla.gr και το protothema.gr (γιατί έτσι γίνεται η δημοσιογραφία στην Ελλάδα) πράγμα που ελπίζω να υπογραμμίζει ακόμα πιο έντονα τα συμπεράσματα για την ποιότητα των ανθρώπων που υπάρχουν εκεί έξω, και τα οποία αναβλύζουν καθημερινά από το ίντερνετ. Ευχαριστούμε, Ίντερνετ.

 

κατηγορίες: internet, βίντεο, ιδέες
σχολίασε

το newsletter

Υποδεχτείτε γλυκόλογα, τρυφερότητες, λινξ και νέα
κάθε Παρασκευή στο inbox σας. Αν θέλετε.