Διάβασε Τώρα: Ένα Καταπληκτικό Άρθρο Για Την Παγκοσμιοποίηση, Την Apple Και Την Κίνα

22 January 2012 | 2 σχόλια

Πρέπει να σταματήσεις ό,τι κάνεις και να διαβάσεις αυτό εδώ το κείμενο από τους New York Times. Περιγράφει με λεπτομέρειες τον τρόπο με τον οποίο η Apple σταμάτησε να παράγει το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων της στις ΗΠΑ και μετέφερε ολόκληρη τη γραμμή παραγωγής της στο εξωτερικό (κυρίως στην Κίνα). Είναι μια λεπτομερής καταγραφή του τί ακριβώς είναι η παγκοσμιοποίηση, πόσες δουλειές πραγματικά δημιουργούν οι εταιρίες τεχνολογίας σε μιαν οικονομία, και γιατί η πορεία αυτή είναι μη-αναστρέψιμη.

When an Apple team visited, the Chinese plant’s owners were already constructing a new wing. “This is in case you give us the contract,” the manager said, according to a former Apple executive. The Chinese government had agreed to underwrite costs for numerous industries, and those subsidies had trickled down to the glass-cutting factory. It had a warehouse filled with glass samples available to Apple, free of charge. The owners made engineers available at almost no cost. They had built on-site dormitories so employees would be available 24 hours a day.

The Chinese plant got the job.

Μια κοινή παρανόηση που διασαφηνίζεται απ' το άρθρο: Ο κύριος παράγοντας για τη μεταφορά της κατασκευής και της συναρμολόγησης προϊόντων στην Κίνα δεν είναι το κόστος των εργατικών χεριών. Είναι η ευελιξία των Κινεζικών εργοστασίων, η ικανότητά τους να προσλαμβάνουν ακαριαία τεράστιους αριθμούς εξειδικευμένων εργατών, και η αδιανόητη για τα Δυτικά δεδομένα παραγωγικότητα του εργατικού δυναμικού.

σχολίασε

το newsletter

Υποδεχτείτε γλυκόλογα, τρυφερότητες, λινξ και νέα
κάθε Παρασκευή στο inbox σας. Αν θέλετε.