Μερικές Πρώτες Σκέψεις Για Τις Ανακοινώσεις Της Apple Περί eBooks

apple

Πριν από λίγες ώρες η Apple ανακοίνωσε διάφορα ενδιαφέροντα πράγματα που αφορούν κυρίως στην αγορά σχολικών βιβλίων στις ΗΠΑ, αλλά και στην ευρύτερη αγορά των eBooks. Το σημαντικότερο κατά τη γνώμη μου ήταν η κυκλοφορία του iBook Author, ενός δωρεάν εργαλείου για Mac που μοιάζει λίγο με το Keynote και σου επιτρέπει να φτιάχνεις εύκολα και γρήγορα eBooks με interactive και multimedia περιεχόμενο. Σκοπεύω να παίξω με το πρόγραμμα τις επόμενες ημέρες, αλλά να μερικές πρώτες σκέψεις από όσα έχω δει ως τώρα.

1) Τώρα κατάλαβες για ποιο λόγο ο Κίμων Τσιντέρης και ο Μάικ Μάτας πούλησαν την Push Pop Press στο Facebook. Ήξεραν ότι η Apple ετοιμάζει αυτή την πλατφόρμα για παραγωγή βιβλίων πολύ παρόμοιων με το δικό τους.

2) Αν και αυτή η νέα, πλούσια μορφή eBooks μοιάζει εντυπωσιακή, αλλά εμένα μου θυμίζει κάτι άλλο: Τα CD-ROM των αρχών της δεκαετίας του ’90, πλούσια και interactive πακέτα πληροφορίας που κατέστησαν εντελώς ανώφελα όταν εμφανίστηκε το Ίντερνετ. Δεδομένου ότι το περιεχόμενο των περισσότερων από αυτά τα βιβλία είναι επιστημονικό και εγκυκλοπαιδικό, η “πακετοποίησή” του σε αυτή τη μορφή μου μοιάζει βεβιασμένη, counterintuitive, ξένη προς την οθόνη. Έχω την αίσθηση ότι τα textbooks της Apple είναι για τα σχολικά βιβλία ό,τι τα apps των περιοδικών ήταν για τα περιοδικά.

3) Το πρόβλημα που είχε το “Our Choice” του Αλ Γκορ (και του Κίμωνα και του Μάικ) ήταν ένα: Το μέγεθος. Και είναι ένα πρόβλημα που δε λύνεται. Το ένα δωρεάν ενδεικτικό βιβλίο που έχει ήδη ανέβει στο iBookstore λέγεται “Life on Earth” και περιέχει βίντεο και φωτογραφίες και σχεδιαγράματα και 3D παραστάσεις και της παναγιάς τα μάτια και έχει μόνο δύο κεφάλαια και μέγεθος 960MB! Αυτό σημαίνει ότι πλήρη σχολικά βιβλία με πολύ multimedia υλικό θα έχουν μέγεθος κάμποσα GB, πράγμα καθόλου βολικό (το μικρότερο iPad έχει χωρήτικότητα μόλις 16GB).

4) Η αγορά των σχολικών βιβλίων στις ΗΠΑ είναι μια αγορά μεγάλη (8 δις το χρόνο βγάζουν οι εκδότες) οπότε έχει νόημα η έμφαση που έδωσε σ’ αυτήν η Apple, αλλά το iBook Author δεν αφορά μόνο αυτή. Ίσα ίσα. Η Apple στην αγορά των eBooks είναι ακόμα πολύ πολύ πίσω από την Amazon (πιθανότατα πίσω και από το Barnes and Noble), αλλά με το iBook Author προσφέρει κάτι που οι άλλοι δεν έχουν: Έναν εύκολο και απλό τρόπο να φτιάχνει κανείς eBooks κάθε μορφής και είδους. Υπάρχουν ήδη κάποια ενδιαφέροντα εργαλεία εκεί έξω (να ένα) αλλά το Author μοιάζει πολύ πιο ισχυρό και εύκολο από όλα. Το πρόβλημα: Φτιάχνει βιβλία μόνο για το iBookstore της Apple, παρ’ όλο που το iBookstore χρησιμοποιεί το καθολικά χρησιμοποιούμενο ePub. Διάβασε εδώ μιαν ανάλυση των ανεκδιήγητων όρων χρήσης που βάζει η εταιρία στο πρόγραμμα, οι οποίοι εκτός από εξωφρενικοί είναι πιθανότατα και παράνομοι.

Καθώς θα δοκιμάζω το εργαλείο (και κάποια αντίστοιχα που υπάρχουν εκεί έξω και σκόπευα ούτως ή άλλως να δοκιμάσω), θα έχω περισσότερες παρατηρήσεις, υποθέτω.