Δημοσιογράφοι Εναντίον Ίντερνετς: Η Μάχη Συνεχίζεται

14 February 2012 | 1 σχόλιο

Μετά την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ για το θέμα της κατάργησης της υποχρεωτικής δημοσίευσης ισολογισμών εταιριών σε εφημερίδες, δυο ακόμα ανακοινώσεις στο ίδιο ύφος και εξίσου άξιες χλεύης προέκυψαν: Η ανακοίνωση του ασφαλιστικού ταμείου των δημοσιογράφων και η ανακοίνωση δημοσιογράφων της Ναυτεμπορικής, της Ημερησίας και του Κέρδους.

ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ ως απαράδεκτη, παραπλανητική και υποκριτική την επιχειρηματολογία ότι η δημοσιότητα των ισολογισμών μπορεί να διασφαλιστεί μέσω Διαδικτύου.

λέει η πρώτη. Δεν έχει νόημα να αναφέρω άλλο απόσπασμα, όλο το κείμενο τέτοιου ύφους είναι (κάπου -θα γελάσεις πολύ- υποστηρίζει ότι αν κοπεί η δημοσίευση ισολογισμών θα πληγεί "η υγιής επιχειρηματικότητα", δεν κάνω πλάκα). Ενδιαφέρον έχει μια αναφορά στη δεύτερη:

Όπως αναφέρει σε σχετικό της έγγραφο η Ευρωπαϊκή Ένωση Εκδοτών Εφημερίδων, «το διαδίκτυο και πολύ περισσότερο οι ιστοσελίδες των επιχειρήσεων είναι αυτονόητο ότι δεν μπορούν να αναπληρώσουν την πληροφόρηση του κοινού, την αξιοπιστία, την ασφάλεια και την διαφάνεια που παρέχει η δημοσίευση στην εφημερίδα».

Ένα καλό με το Ίντερνετ είναι ότι μπορεί κανείς να δίνει παραπομπές στα στοιχεία που παραθέτει, ώστε ο άλλος να τα ελέγχει και να τα διασταυρώνει εύκολα και γρήγορα. Η ανακοίνωση των δημοσιογράφων δεν είχε τέτοια πράγματα, οπότε έψαξα μόνος μου να βρώ πού αναφέρεται κάτι τέτοιο.


Βρήκα μια παλιά ανακοίνωση του ESMA (η Ευρωπαϊκή Ένωση Εκδοτών Εφημερίδων) για το θέμα (pdf link) η οποία διαθέτει κάμποσα παρόμοια ξεκαρδιστικά αποσπάσματα που δεν βγάζουν κανένα νόημα όπως:

If CESR does not sufficiently consider the role of newspapers, its advice could favour the creation of a monopoly situation where few Internet/operator companies are the only means for the investors to find the regulated information.

Επίσης γέλασα πολύ μ' αυτό το απόσπασμα, που αναφέρει τυχαίες λέξεις από την αργκό του Ίντερνετ, ανάκατα:

If the regulated information is only placed on the Internet, information could be easily hidden, manipulated, hacked, attacked by virus or subject to spamming.

Η αναφορά που υπάρχει στην ανακοίνωση των δημοσιογράφων των τριών εφημερίδων δεν υπάρχει αυτούσια. Υπάρχει κάτι πολύ παραπλήσιο, αλλά από την ανάποδη:

newspapers already have a thorough experience and professionalism in the management and the dissemination of the regulated information, which is part of their daily activities. They therefore benefit from a great reliability, trust and credibility from both the issuers and the investors in all Member States.

(δηλαδή δεν λένε ότι το Ίντερνετ δεν είναι αξιόπιστο -λένε ότι οι εφημερίδες είναι αξιόπιστες)

Βεβαίως, μπορεί να μην πρόκειται για τη σωστή έκθεση, και μπορεί να υπάρχει κάποια άλλη εκεί έξω που δεν βρήκα. Ωστόσο και οι δύο Ελληνικές ανακοινώσεις (αλλά και η προηγούμενη της ΕΣΗΕΑ) μοιάζουν να είναι χαλαρές και συμπυκνωμένες μεταφράσεις αυτής της έκθεσης, της οποίας η επιχειρηματολογία, βεβαίως, δε βγάζει κανένα νόημα. Το σημαντικότερο και πιο προβληματικό είναι το εξής: Η έκθεση της ESMA υπογραμμίζει πως το σημαντικότερο επιχείρημα για τη δημοσίευση ισολογισμών σε εφημερίδες και όχι στο Ίντερνετ είναι η πολύ χαμηλή διείσδυση του Μέσου. Σ' αυτό στηρίζει την εισήγησή της. Αναφέρει και τα άλλα, αλλά αυτό θεωρεί το πιο σημαντικό.

Και το υποστηρίζει με στοιχεία.

Του 2003.

Με άλλα λόγια, οι Έλληνες δημοσιογράφοι συζητάν για ένα θέμα αυτονόητο (και το οποίο μάλλον δεν τους αφορά), με επιχειρήματα που ίσως και να είχαν νόημα πριν από δέκα χρόνια.

κατηγορίες: internet, δημοσιογραφία
σχολίασε

το newsletter

Υποδεχτείτε γλυκόλογα, τρυφερότητες, λινξ και νέα
κάθε Παρασκευή στο inbox σας. Αν θέλετε.