Πτωχευμένοι Και Γερμανοί: 5 Λαοί Με Μια Πρόταση

21 March 2012 | 1 σχόλιο

Στο τελευταίο του βιβλίο, ο Μάικλ Λιούις έχει μαζέψει πέντε μακρουλά άρθρα από τα ταξίδια που έκανε πρόσφατα ερευνώντας την παγκόσμια οικονομική κρίση. Πήγε σε τρεις από τις χώρες που (επισήμως ή όχι) πτώχευσαν, την Ελλάδα, την Ισλανδία και την Ιρλανδία δηλαδή, και μετά πήγε και στην υπό οικονομική κατάρρευση Καλιφόρνια, καθώς και στην αυστηρή μαμά Γερμανία. Τα κείμενά του, τα οποία είχα ξαναδιαβάσει, είναι πολύ διαβαστερά, και είναι γεμάτα διασκεδαστικούς χαρακτηρισμούς και χονδροειδείς κρίσεις για τους αντίστοιχους λαούς. Τις συνοψίζω σε μια πρόταση, όπως τις κατάλαβα:

Ισλανδοί
Κουτοί και μεγαλομανείς, με τις επιμειξίες να τους έχουν κάνει μια μεγάλη, χαζοβιόλικη οικογένεια με κρίσεις μεγαλείου, νόμισαν ότι έγιναν οικονομική υπερδύναμη.

Ιρλανδοί
Aλαφροΐσκιωτοι, μνημειωδώς αφελείς και παντελώς άσχετοι προς τα οικονομικά, άφησαν τις τράπεζές τους να αυτοκτονήσουν.

Έλληνες
Βαθιά διεφθαρμένοι, εθισμένοι στην κλεψιά, μισιούνται μεταξύ τους με πάθος και δεν νιώθουν ότι αποτελούν μέρος κοινωνίας.

Καλιφορνέζοι
Κοντόφθαλμοι ψηφοφόροι, θυσιάζουν το μακροπρόθεσμο κοινό καλό για βραχυπρόθεσμα ατομικά οφέλη, οδηγώντας τις πόλεις τους στην κατάρρευση.

Γερμανοί
Τρομερά πειθαρχημένοι κι ενσυνείδητοι, δουλεύουν μεθοδικά κι έχουν μια τρομερή εμμονή με τα σκατά.

Το βιβλίο λέγεται "Boomerang", παρεμπιπτόντως. Αν δεν έχεις διαβάσει τα αντίστοιχα άρθρα, το προτείνω. Επίσης προτείνω το προηγούμενό του για το πρόσφατο κραχ των ΗΠΑ, το "The Big Short", το οποίο διαβάζω τώρα.

κατηγορίες: βιβλία, οικονομία
σχολίασε

το newsletter

Υποδεχτείτε γλυκόλογα, τρυφερότητες, λινξ και νέα
κάθε Παρασκευή στο inbox σας. Αν θέλετε.