Λινξ 8: Πράγματα Που Αξίζει Να Διαβάσεις Σήμερα

27 March 2012 | 1 σχόλιο

Να μερικά ακόμα εξαιρετικά ενδιαφέροντα λινξ. Πάτα τα. Πάτα τα καλά.

1) Γιατί πρέπει να επενδύουμε τερατώδη ποσά στην επιστήμη

Η απάντηση είναι απλή: Γιατί αυτή είναι η αποστολή μας ως ανθρωπότητα. Δυστυχώς είμαστε όντα ατελή και χρειαζόμαστε αφορμές για να κάνουμε το σωστό, και οι αφορμές που παράγουν επιστήμη και τεχνολογία περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στη Γη είναι οι στρατοί, τα πανεπιστήμια και τα διαστημικά προγράμματα. Αν κάποιος ποτέ σου πει "να μην πετάμε λεφτά για να πάνε στον Άρη, να τα ξοδέψουμε στη Γη που πεινάνε τα παιδάκια", αποστήθισε αυτό το παράδειγμα για να ξέρεις τι θα του απαντήσεις.

2) Αλλάζει το Amazon Kindle τη δομή των βιβλίων; 

Σ' αυτό εδώ το άρθρο του Atlantic ο κύριος αναρωτιέται αν η δυνατότητες που προσφέρει σε εκδότες και συγγραφείς το βιβλιοπωλείο του Amazon και η φύση των eBooks μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που γράφονται τα βιβλία. Υπάρχουν συγγραφείς που προσπαθούν να αφήνουν ένα cliffhanger κάπου κοντά στο 10% του βιβλίου, που είναι και το όριο του "free sample" των βιβλίων στο Kindle. Τρομερό.

3) Το χωριό όπου ο ήλιος δε λάμπει το χειμώνα + ένας γιγάντιος καθρέφτης 

Αυτή εδώ είναι η απίθανη ιστορία του χωριού Βιγκανέλα που είναι χωμένο μέσα στις Ιταλικές Άλπεις. Το χειμώνα και για 84 ημέρες ο ήλιος δεν ξεμυτά πάνω απ' της κορφές των χιονοσκέπαστων βουνών, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να περνάν μια τρομερή κατάθλιψη. Οπότε έψαξαν μια λύση. Και τη βρήκαν σ' ένα καθρέφτη.

4) Πώς να ζεις με $1000 το χρόνο στο Παρίσι, από τον Έρνεστ Χέμινγουεϊ

My wife and I have an excellent meal there, equal in cooking and quality of food to the best restaurants in America, for fifty cents apiece. After dinner you can go anywhere on the subway for four cents in American money or take a bus to the farthest part of the city for the same amount. It sounds unbelievable but it is simply a case of prices not having advanced in proportion to the increased value of the dollar.

5) Να πώς οι αναμνήσεις αποθηκεύονται στους νευρώνες 

Σ' αυτά τα πειράματα που έγιναν σε ποντίκια επιστήμονες απέδειξαν πως οι αναμνήσεις αποθηκεύονται σε συγκεκριμένους νευρώνες. Το έκαναν πυροβολώντας τους με λέιζερ. Αλήθεια.

The question now, though, is how memories are actually encoded — can we programmatically create new memories and thus learn entire subjects by inserting a laser into our brain? We know that a cluster of neurons firing can trigger the memory of your first kiss — but why? How can 100 (or 100,000) neurons, firing in a specific order, conjure up a beautifully detailed image of an elephant?

κατηγορίες: βίντεο, επιστήμη, λινξ
σχολίασε

το newsletter

Υποδεχτείτε γλυκόλογα, τρυφερότητες, λινξ και νέα
κάθε Παρασκευή στο inbox σας. Αν θέλετε.