Τα Ιπτάμενα Βιβλία Του Κυρίου Μόρις Λέσμορ: Η Ταινία Και Το App Και Άλλα Πολλά

Αυτό είναι το "The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore", το ταινιάκι που κέρδισε φέτος το Όσκαρ καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους. Είναι ένα ωραίο ταινιάκι, χωρίς λόγια, την ιστορία του οποίου πήρα χαμπάρι πέρυσι, όταν κυκλοφόρησε το σχετικό app για το iPad.

Στο app η ιστορία λέγεται αρκετά διαφορετικά, πιο διαδραστικά και με αφήγηση, για να καταλαβαίνει το παιδάκι τί γίνεται και να διαβάζει και τα λόγια. Αυτό και το επόμενο πόνημα της ίδιας εταιρίας, το πιο ολοκληρωμένο κι ενδιαφέρον "The Numberlys", με έβαλαν σε σκέψεις σχετικά με τις φόρμες της αφήγησης που γεννούν οι ακόμα ανεκμετάλλευτες δυνατότητες αυτών των συσκευών. Πάρε μια γεύση κι εξηγούμαι:

Κατέβασα και είδα/άκουσα/έπαιξα το The Numberlys και μετά δεν ήμουν σίγουρος: Είχα παίξει παιχνίδι; Είχα διαβάσει βιβλίο; Είχα δει ταινιάκι; Λέει μία ιστορία (είναι ένας κόσμος όπου υπάρχουν μόνο αριθμοί, και πέντε φίλοι ένα βράδυ ανακαλύπτουν τα 26 γράμματα -κάθε γράμμα είναι ένα απλό παιχνιδάκι), αλλά σου ζητάει να ζουλήξεις λίγο την οθόνη για να πάει παρακάτω, και η ιστορία δεν διαβάζεται ούτε παρακολουθείται: Είναι ένα αμάλγαμα. Ως παιχνίδι και ως ταινιάκι μάλλον αποτυγχάνει (είναι πολύ εύκολο και επαναλαμβανόμενο και είναι πολύ σύντομο, καίτοι πεντάμορφο). Αλλά (και αυτό ισχύει και για την ιστορία του Κυρίου Λέσμορ), ως παιδικό "βιβλίο" είναι θαυμάσιο. Κι ας μην έχει πολλά γράμματα.

κατηγορίες: Apple, gadgets, βιβλία, σινεμά, τέχνη
σχολίασε

το newsletter

Υποδεχτείτε γλυκόλογα, τρυφερότητες, λινξ και νέα
κάθε Παρασκευή στο inbox σας. Αν θέλετε.