10 Πράγματα Που Πρέπει Να Διαβάσεις Για Την Ελλάδα Σήμερα

Μέσα στον ορυμαγδό λαϊκισμού, θυμού και συναισθήματος, λίγη σκέψη. Να δέκα λινξ για την Ελληνική κρίση, για διάβασμα και μελέτη και προβληματισμό.

1) How a radical Greek rescue plan feel short – WSJ 
Ξεκινάμε με λίγη ιστορία. Πώς φτάσαμε ως εδώ, τι λάθη έγιναν, ποιος έκανε τι, από τη Wall Street Journal. Πλήρες, αναλυτικό, έγκυρο.

2) The Greek Run – The Economist
Μια καταγραφή της κατάστασης όπως είναι τώρα, σε πέντε αναλυτικά άρθρα (δες τα λινξ μέσα στο άρθρο)

economist1

3) 10 + 1 ερωτήσεις για ευρώ και μνημόνιο – Έθνος
Εδώ έχουμε μια ανάλυση της κατάστασης ετούτη τη στιγμή, η οποία είναι χρήσιμη σε γενικό επίπεδο. Γιατί στα ειδικά χωράει κάμποση συζήτηση (κι αυτοί οι “περισσότεροι οικονομολόγοι” που επικαλείται το άρθρο δεν προσδίδουν και πολλή εγκυρότητα, εδώ που τα λέμε), όπως ας πούμε το θέμα των δις που θα πάρουν οι ελληνικές τράπεζες (δώρο!) που είναι πολύ ενδιαφέρον από μόνο του, και πολύπλοκο.

4) Και ο θεός την 9η μέρα ήθελε να μοιράσει 18δις στους πιστούς του – techie chan
Να μια ανάλυση για τα δις που θα πάρουν οι ελληνικές τράπεζες (δώρο!) που υπογραμμίζει και το ρόλο του πρωθυπουργού Παπαδήμου στο θέμα. Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

5) Έλεος πια με το μνημόνιο – greekdefaultwatch
Γιατί πρέπει να σταματήσουμε να μιλάμε για το “μνημόνιο”, τη λέξη-οδοστρωτήρα που έχει φέρει το δημόσιο διάλογο στο επίπεδο του πεζοδρομίου και η οποία, πια, δε σημαίνει τίποτα απολύτως.  Αντί, γι’ αυτό, θα έπρεπε να συζητάμε για άλλα πράγματα.

6) Η συνταγή της αποτυχίας – nikosmoraitakis.com
Μια σύγκριση της Ελληνικής κατάρρευσης με καθεστώτα τριτοκοσμικών χωρών από κάποιον που τα έχει ζήσει καταλήγει σε ένα ενδιαφέρον και πολύ ανησυχητικό συμπέρασμα.

7) Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ του 2012 δεν είναι σαν το ΠΑΣΟΚ του 1981 – protagon
Αν και εκ πρώτης όψεως υπάρχουν σαφείς ομοιότητες του προεκλογικού λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ με τον παραδοσιακό κρατικό λαϊκισμό του ΠΑΣΟΚ, ο Απόστολος Δοξιάδης επισημαίνει τις σημαντικές διαφορές.

8) Η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου με στόχο την ανάπτυξη – antonisantoniadis.wordpress.com
Έστω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κερδάει και πάει με τσαμπουκά στην τρόικα να επαναδιαπραγματευτεί το μνημόνιο (που ισχυρίζεται ότι θα το καταργήσει εντελώς, αλλά έστω ότι μέχρι τη 18η Ιουνίου έχει επιστρέψει πιο κοντά στον πραγματικό κόσμο και πάει να διαπραγματευτεί). Πώς θα είναι η διαπραγμάτευση; Τι θα ειπωθεί; Να μια αρκετά ρεαλιστική καταγράφη. (έχω το cached link εδώ γιατί το blog αυτή τη στιγμή μοιάζει να είναι offline) 

9  Τελικά τι θέλεις, ρε Έλληνα; – tyxaios.blogspot.com
Κι επειδή αυτό το φορμά, κάτι σαν FAQ, είναι πιασάρικο, να άλλος ένας (συντομότερος) φανταστικός διάλογος ανάμεσα σε μια φωνή λογικής και σε έναν τυπικό Έλληνα “αγανακτισμένο”.

10) Επενδύοντας σε φαντάσματα – το ελληνάκι
Σε μια περιγραφή συμπυκνωμένη και σύντομη, το πολιτικό κενό.

+1: τέλος, πιστεύω ότι καλό θα είναι να διαβάσεις και, με κάποιον τρόπο, να αποθηκεύσεις την αποχαιρετιστήρια επιστολή του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου. Κράτα τη και διάβασέ τη ξανά, ξερωγω, σε ένα χρόνο. Ή σε δύο.