Λινξ 41: Πράγματα Για Διάβασμα

16 July 2012 | 1 σχόλιο

1) Κάποτε στους ζωολογικούς κήπους έδειχναν ανθρώπους
Η ιστορία αυτού του ζωολογικού κήπου που λειτουργούσε στο Αμβρούργο το 1880 είναι συναρπαστικοί. Τα δημοφιλέστερα εκθέματα ήταν μια οικογένεια ινδιάνων Ινουίτ από τον Καναδά, που στα μάτια των Γερμανών της εποχής φάνταζαν τρομερά εξωτικοί και αλλόκοτοι. Ένας από αυτούς (που μιλούσε τρεις γλώσσες), κράτησε ημερολόγιο (via).

Whatever expectations Ulrikab had of Europeans were crushed upon his arrival. Visitors to the zoo treated the Inuit like any other caged animal. They shoved food through the fence and poked fun at their strange appearance. "Some Kablunat laugh at us, but this did not make us tired, as their souls are also to be laughed at," he wrote in his diary on October 27, 1880.

2) Ένα απίστευτα σπάνιο φυσικό φαινόμενο

Αυτό η άσπρη λάμψη που βλέπεις είναι αστραπές από μια γιγάντια καταιγίδα, όπως φαινεται απ' το διάστημα. Πρόσεξε τώρα λίγο πιο ψηλά, μια διπλή κόκκινη σκιά. Τη βλέπεις; Αυτό είναι ένα κόκκινο sprite ("δαιμόνιο" έχω βρει να το μεταφράζουν), ένα στιγμιαίο φωτεινό φαινόμενο που εμφανίζεται πάνω απο καταιγίδες σε πολύ μεγάλο ύψος. Το συγκεκριμένο το φωτογράφησαν οι αστροναύτες του ISS τις προάλλες, και είναι τεράστιο - αυτό που βλέπεις έχει μήκος περίπου 50 χιλιόμετρα. Τα sprites σπάνια τα βλέπουν άνθρωποι, ακριβώς επειδή αστράφτουν τόσο ψηλά, μακριά από τα σύννεφα. Πρώτη φορά ανακαλύφθηκαν μόλις το 1989. Σπάνια κοιτάζει κανείς τις καταιγίδες από πάνω, βλέπεις.

3) Πώς αποφεύγουν την αιμομιξία οι Ισλανδοί
Όταν ζεις σε μια χώρα 300.000 κατοίκων, απομονωμένη, νησιωτική, ελλοχεύει το εξής πρόβλημα: Να τα φτιάξεις με συγγενή σου. Στο νησί αυτό όλοι γνωρίζονται και, εκ των πραγμάτων, όλοι έχουν μια  κοντινή ή μακρινή συγγένεια, οπότε για να αποφευχθούν άσχημες εκπλήξεις στο μέλλον δημιουργήθηκε μια βάση δεδομένων με το γενεαλογικό δέντρο σχεδόν όλων των κατοίκων της Ισλανδίας, για να μπαίνει ο άλλος και να ψάχνει πόσο μακρινή ξαδέρφη του είναι αυτή που του αρέσει.

4) Η απίθανη ιστορία του καλύτερου βιογραφικού που έχεις διαβάσει
Τύπος ονόματι Ρόαναλντ (ναι, Ρόαναλντ) στέλνει το εξής βιογραφικό:

Τι γίνεται στη συνέχεια; Τον προσλαμβάνουν.

5) Οι καλλιτέχνες που βγάζουν λεφτά απευθείας απ' το κοινό
Μια ωραία σύνοψη της τάσης που θέλει καλλιτέχνες να απευθύνονται στο κοινό τους χωρίς μεσάζοντες, και να πουλάνε τα προϊόντα του ταλέντου τους χωρίς μεσάζοντες. Ανάμεσα στα άλλα αναφέρεται το πρόγραμμα της Αμάντα Πάλμερ, που χρηματοδότησε το νέο δίσκο της μέσα από το Kickstarter, και του κωμικού Λούη Σι-Κεη που είχε πουλήσει το βίντεο της παράστασής του απευθείας από το site του, και τώρα έκανε το ίδιο και με τα εισιτήρια της νέας του τουρνέ. Έβγαλε 4,5 εκατομμύρια σε δυο εβδομάδες έτσι. Διάβασε περισσότερα για τον Λούι εδώ.

κατηγορίες: επιστήμη, λινξ
σχολίασε

το newsletter

Υποδεχτείτε γλυκόλογα, τρυφερότητες, λινξ και νέα
κάθε Παρασκευή στο inbox σας. Αν θέλετε.