5 Πράγματα Που Ξέρουμε Ήδη Για Το iPhone 5

11 September 2012 | 8 σχόλια

Κάποτε, τα παλιά τα χρόνια, μπορεί να μη θυμάστε οι μικρότεροι, υπήρχε ένα πράγμα που λεγόταν μυστικότητα, και η Apple το χρησιμοποιούσε στον υπέρτατο βαθμό, κι έτσι όταν ερχόταν ο καιρός να παρουσιάσει τα γκάτζετς της κανείς δεν ήξερε τι θα βγάλει και θα δείξει ο Στιβ Τζομπς, κανείς εκτός απ' τον Στιβ Τζομπς, βέβαια. Και μερικούς άλλους.

Αλλάξαν οι εποχές.

Σε ετούτες τις εποχές τα εξαρτήματα επερχόμενων iPhones πλημμυρίζουν τα ίντερνετς σα βίντεα με γατάκια, και πλέον Στιβ Τζομπς δεν υπάρχει. Ως εκ τούτου, αύριο η Apple παρουσιάζει το ολοκαίνουριο το iPhone 5, αλλά από τις διαρροές και τις φήμες των τελευταίων εβδομάδων έχουμε μάθει τόσα που, πλέον, ελάχιστα μυστικά μένουν, μόνο οι λεπτομέρειες. Δεν έχει παρουσιάστεί ακόμα, και το 'χουμε ήδη βαρεθεί.

Από όσα έχουν μαθευτεί, λοιπόν, μπορούν να βγουν κάποια συμπεράσματα πρώιμα και ανασφαλή. Κάποια από αυτά μπορεί να διαψευστούν την Τετάρτη το βράδυ (ώρα Ελλάδος), κάποια μπορεί να διαψευστούν περισσότερο όταν με το καλό το δοκιμάσω με τα χέρια και τα μάτια μου. Αλλά πιστεύω ότι τα περισσότερα θα ισχύουν όπως τα γράφω από κάτω:

1. Η οθόνη είναι ακόμα μικρή

Η μικροσκοπική οθόνη του iPhone είναι μια μόνιμη και διαρκής γκρίνια δικιά μου και όλων των ανθρώπων που το χρησιμοποιούν, εκτός από τους πολύ ακραίους iPhonιάδες.

Και, ωσαννά, σύμφωνα με όσα έχουμε δει, το iPhone 5 θα έχει μιαν οθόνη 4 ιντσών, αλλάζοντας μέγεθος για πρώτη φορά μετά το 2007. Στις μέρες μας δεν κυκλοφορούν πια smartphones με οθόνες τόσο μικρές όσο του iPhone 4S -εκτός από κάποια πολύ φτηνά-, οπότε θα περίμενε κανείς η αλλαγή αυτή να είναι θετική.

Αλλά δε μου φαίνεται και αρκετή.

Η αλλαγή στο μέγεθος της οθόνης του iPhone 5 θα γίνει απ' ο,τι φαίνεται μόνο προς τη μία κατεύθυνση: Προς τα πάνω. Έτσι η αναλογία πλευρών της οθόνης θα είναι πλέον 16:9 αντί για 4:3, και έτσι θα μπορεί κάποιος να βλέπει περισσότερες γραμμές κειμένου, τα βιντεάκια να καλύπτουν ολόκληρη την οθόνη χωρίς μαύρες μπάρες, και στην αρχική οθόνη θα χωράει άλλη μια σειρά με εικονίδια. Αυτά.

Μα κοίτα: Το πλάτος της οθόνης δεν θα είναι μεγαλύτερο. Άρα, στην ουσία, και με δεδομένο ότι το κινητό συνήθως το κρατάμε όρθιο, το περιεχόμενο της οθόνης δεν θα μοιάζει μεγαλύτερο από πριν. Τα γράμματα δεν θα είναι πιο μεγάλα. Τα εικονίδια δεν θα είναι πιο μεγάλα. Κι αυτό ήταν πάντα το πρόβλημα του iPhone. Καθώς τα κινητά τηλέφωνα μεγάλωναν σε μέγεθος, ο κόσμος διαπίστωνε στην πράξη πως το να πατάς τα δαχτυλάκια και να διαβάζεις σε μια μεγάλη οθόνη είναι προτιμότερο από το να πατάς τα δαχτυλάκια και να διαβάζεις σε μια μικρή οθόνη. Όποιος έχει ζήσει με ένα μοντέρνο κινητό από αυτά με μεγάλες 720p οθόνες διαγωνίου από 4,3 ίντσες και πάνω ξέρει πόσο καλύτερη εμπειρία προσφέρουν από το μικροσκοπικό φωτεινό παραθυράκι του παλιού iPhone. Το νέο iPhone προσφέρει ένα ελάχιστα μεγαλύτερο παραθυράκι και μόνο προς τη μία κατεύθυνση. Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι δεν θα είναι αρκετό.

2. Γιατί τόσο λεπτό;

Υπάρχει μια τάση στα κινητά, και γι’ αυτό δε φταίει η Apple, φταίμε εμείς, η ανθρωπότητα. Έκανε μια σχετική έρευνα η HTC, λέει, και βρήκε πως οι καταναλωτές δίνουν πολύ μεγαλύτερη σημασία στο πάχος μιας συσκευής από ό,τι στο πόσο κρατάει η μπαταρία της. Αν έχεις το Πίντσον σου δηλαδή. Οι τύποι νοιάζονται πιο πολύ για το πάχος του κινητού παρά για το αν θα τους βγάλει τη μέρα η μπαταρία του. Προφανώς εκεί έξω ζουν άνθρωποι που κουβαλάνε smartphones και δεν έχουν email, δεν εξηγείται διαφορετικά, αλλά τέλος πάντων η τάση είναι προς ολοένα και πιο λεπτές συσκευές, κι αυτό ξέρεις τι αποτέλεσμα έχει, ασφαλώς, το να πάει έξι η ώρα και το κινητό να ψοφάει από μπαταρία.

Σύμφωνα με τις εικόνες και τα βίντεα, το νέο iPhone θα είναι πιο μακρόστενο, αλλά ταυτόχρονα θα είναι και πιο λεπτό απ' το υπάρχον iPhone. Αυτό σημαίνει ότι η μπαταρία του θα είναι μακρύτερη από του παλιού, αλλά όχι και πάρα πολύ μεγαλύτερη. Καθώς το κινητό θα έχει και μεγαλύτερη οθόνη, ίσως και πιο ενεργοβόρο επεξεργαστή, και αυτό το τσιπάκι  για τα πιο γρήγορα LTE δίκτυα (κάποια στιγμή θα τα φέρουν Cosmote και Vodafone), ενδέχεται η μπαταρία του 5 να μην κρατάει και πολύ παραπάνω από αυτή του 4. Και είναι κρίμα. Θα μπορούσαν να το αφήσουν στο παλιό του πάχος, βάζοντας μια πολύ πιο μεγάλη μπαταρία, ένα θηρίο, για να μην ψάχνω πια πρίζες τ' απογεύματα σε μέρη απίθανα.

3. Τίποτε το ενδιαφέρον στο softwareικό μέτωπο

Αντίθετα με το hardware, σχεδόν όλα είναι γνωστά για το software του νέου iPhone, καθώς το iOS 6 παρουσιάστηκε κάμποσους μήνες νωρίτερα ώστε να προετοιμαστούν οι developers. Δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα, αλλά απ' ό,τι διαβάζω πρόκειται για μια ήπια αναβάθμιση με λίγες αλλαγές, κάποιες από τις οποίες ενδέχεται να είναι και αρνητικές, όπως η αντικατάσταση των Google maps στο κινητό από τους χάρτες της Apple.

4. Η μούρη του είναι κάπως άσκημη

Υπήρχε κάποτε η αντίληψη πως ό,τι κι αν έφτιαχνε η Apple ήταν πανέμορφο, κάτι το αισθητικά τέλειο, μακράν καλύτερο από οτιδήποτε έχει φτιάξει οποιαδήποτε άλλη εταιρεία ποτές στη Γη. Το θυμάσαι; Ε, εδώ και πολύ καιρό έχει πάψει να ισχύει. Για τον καθένα η στιγμή ήταν διαφορετική -για μένα ήταν όταν διαπίστωσα ότι και το software της Apple “φτιαγμένο από την Apple” είναι- αλλά για τους περισσότερους συνέβη όταν έπιασαν στα χέρια τους το iPhone 4 και η πρώτη τους αντίδραση ήταν “meh”.

Από ό,τι φαίνεται και με το 5 τα πράγματα δεν είναι και πολύ θεαματικά. Το σχήμα του κινητού είναι πολύ παρόμοιο με του 4 και του 4S, ένα σχήμα ηλικίας δύο χρονώ, πια. Είπαμε, θα είναι μακρόστενο και αρκετά πιο λεπτό, καθώς η πλάτη πλέον είναι φτιαγμένη από κάτι τις το μεταλλικό, και όχι ολόκληρη από γυαλί. Αυτό είναι καλό, βεβαίως, καθώς πλέον κάθε φορά που σου πέφτει το τηλέφωνο θα έχεις μόνο 50% πιθανότητα να σου σπάσει. Αλλά από τα κινέζικα αντίγραφα και τα 3D μοντέλα που έχουν κυκλοφορήσει νομίζω ότι λείπει κάτι πασιφανές: Ομορφιά. Δεν είναι όμορφο. Ναι, είναι λεπτό, έχει νέα πολύ μικρή υποδοχή για το φορτιστή, πολύ λεπτό γυαλί μπροστά, αλλά αυτή η διχρωμία στην πλάτη; Και η τρύπα του ακουστικού στη βάση; Τι είναι αυτά; Γιατί δεν φτιάχνει πια η Apple πράγματα που τα βλέπεις και και λες, ω ρε μάνα μου, κοίτα τι κάναν οι άτιμοι, σαν την πρώτη φορά που είδες το iPhone, ή το iPhone 3G, ή το iPod, ή το Macbook Air, ή εκείνα τα λάπτοπ τα χρωματιστά, παλιά;

Επιφυλάσσομαι, όπως πάντα, για τη στιγμή που θα το πιάσω στο χέρι μου, βεβαίως. Κρατώ μια πισινή. Μα πια δεν περιμένω και πάρα πολλά.

5. Υπάρχουν λίγα περιθώρια εκπλήξεων

Λοιπόν, κατά τα άλλα το νέο iPhone λέει μάλλον θα έχει μιαν οθόνη εξαιρετικά λαμπερή και καθαρή, και πάρα πολύ λεπτή, πράγμα που σημαίνει ότι θα μοιάζει σα να μη μεσολαβεί γυαλί ανάμεσα στα δάχτυλά σου και τα χρώματα. Δεν ξέρουμε τίποτα για τον επεξεργαστή και την κάμερα, αλλά πιθανότατα θα είναι σπουδαία. Το software της κάμερας αναμένεται να είναι αναβαθμισμένο επίσης, καθώς και σ' αυτό τον τομέα τα Android θηρία έχουν κάνει άλματα. Αλλά δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να ανακοινωθεί σ' αυτή την παρουσίαση που θα κάνει κάποια, οποιαδήποτε έκπληξη. Εδώ και πολλά χρόνια οι ανακοινώσεις της Apple είναι πολλή βαβούρα για πράγματα που λίγο-πολύ είναι γνωστά εκ των προτέρων, από τότε που ανακοινώθηκε το iPad κι ύστερα τίποτα δεν έχει εκπλήξει κανέναν πάρα πολύ. Είναι ταυτόχρονα κρίμα και αναπόφευκτο.

Πλέον το πού πάει η τεχνολογία των κινητών είναι λίγο πολύ γνωστό και δεδομένο. Ο ανταγωνισμός λειτουργεί καλά, δεν υπάρχουν μονοπώλια, και πολλές εταιρίες μάχονται (και τσακώνονται) για να βγάλουν το καλύτερο δυνατό προϊόν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το πρώτο σε πωλήσεις smartphone σήμερα να είναι ένα Samsung, το πιο εντυπωσιακό μοιάζει να είναι ένα Nokia και το καλύτερο (κατά τη γνώμη μου) ένα HTC. Η Apple είναι πλέον η μεγαλύτερη εταιρία του κόσμου, βεβαίως, και το iPhone 5 θα είναι ένα πολύ επιτυχημένο καταναλωτικό προϊόν που θα παίξει ρόλο στο ίδιο το ΑΕΠ των ΗΠΑ. Αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα είναι το καλύτερο στην κατηγορία του.

Για να δούμε.

Διάβασε: Το review του iPhone 4S

κατηγορίες: gadgets, βίντεο
σχολίασε

το newsletter

Υποδεχτείτε γλυκόλογα, τρυφερότητες, λινξ και νέα
κάθε Παρασκευή στο inbox σας. Αν θέλετε.